Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Hyvä kusma,täällä lämpökaapelisi asentanut taloussähkön asentaja, kyseinenlämpökaapeli on tasan oikein asennettu Citcoppiisi,lämmitys ulkoyksikön ala-pohjan sisäpintaan kytkeytyy +4c jälkeen nappitermostaatilla automaattisesti,lämmitys ei siis ole päällä +5c ja sitä korkeimmilla ulkoilman lämpötiloilla.
ASENNETAAN ILMALÄMPÖPUMPPUJA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA.
Tukesin hyväksymä asennuspalvelu.taloussahko@luukku.com Puh.0400-401689,09-2961575.
Juu terve Arto, halusin vaan kuulla miten muilla kyseinen kaapeli toimii.
Laskeskelin tuossa että jos 70W:n kaapeli on päällä yhtämenoa puoli vuotta niin se tulisi maksamaan noi 20 euroa, eli ei paljo mittään.
Ja sitten jos se säätää itse tehoansa niin
saattaa olla kustannus on 5-10 euroa.
Toivottavasti sait korvauksen työstäsi Ultimatemarketista.
Olen tässä hieman tuumaillut ilmalämpöpumpun hankintaa ja sattuipa eteeni myös poistoilmalämpöpumppu (PILP). Onko kellään tästä laitteesta kokemuksia? Onko sellaisia pilppejä, jotka siirtävät poistoilmasta ottamansa lämmön suoraan tuloilmaan? Näyttää, että ne lämmittävät pääasiassa vettä. Siitä taas ei suorasähkötalossa ole lämmityskustannusten kannalta suurta hyötyä. Eli onko olemassa pilp:iä joka vastaa toiminnaltaan ilp:ä muutoin, mutta ilma tuodaan sisään venttiileistä (ei näkyvää/äänekästä sisäyksikköä) ja lämpö otetaan osittain poistoilmasta (parempi hyötysuhde?)
Vastaus Mikolle:
Vaikka sinulla on vesikiertoinen lattialämmitys, niin jokatapauksessa lämmityskulut näkyvät sähkölaskussasi koska lämmität veden sähköllä.
Ilmalampöpumppu tuo sinulle kyllä säästöä lämmityskuluissa.
Onko kokemuksia Chunlan ilmalämpöpumpuista?
Muutamalla kaverillani on Chunlan, ei voi sanoa että voisi sanoa lämpöpumpuksi ainakaan suomen olosuhteissa. Joutuvat koko ajan sulattelemaan muutamalla ämpärillä kuumaa vettä. Kyllähän ne kesällä toimivat.
Kysyisin teiltä, joilla on Panasonicin E-sarjan ilmalämpöpumppu. Kuuluuko vaakasuuntaisen ilmanvirtaus pyyhkäisytoiminnon olla päällä, jos suuntaus on automaatilla ja pumppu lämmityskäytöllä? Itselläni tuo puhaltaa kokoajan suoraan eteenpäin, eikä vaakasuuntaiset ilmanohjaimet liiku suuntaan eikä toiseen vaikka suuntaus on automaatilla. Onko tämä normaalia?
Hei onko kenelläkään kokemusta Mitsubishin ilmalämpöpumpuista?
Myyjä sanoi ettei sen sisäyksikkö naksu kuin Panasonicin.
Onko mitsussa riittävät suodattimet verrattuna esim. Panasoniciin.
Näkyy olevan masecom.net joka johdattelee tilaamaan ultimatemarketin nettituotteita,kuten mönkijät,mopot,tuntematon mp-merkki yms, ovat ultimatemarketin nettisivuilla myynnissä samoilla kuvilla ja hinnoilla,en kyllä tilaisi näiltä Chunlaneilta muutakaan mitään mistään hinnasta.
Moi,
Meillä on ollut nyt tuollainen Mitsubishi MSZ-A12YV muutaman päivän verran. Laite on ollut erittäin hiljainen, mitään naksetta tai sirinäitä ei ole kuulunut.
Laitteessa on karkeasudin ja mikrosuodin. Mitään aktiivihiili tms. siihen ei ei tietääkseni saa, eli siinä mielessä se ei pärjää Panasonicille. En tiedä sitten noiden merkityksistä, varmaan ainakin nostaisivat käyttökuluja…
Laite sinällään on mielestäni ulkonäöltään vähän vanhahtavampi Panaan verrattuna, mutta meidän tapauksessamme tuo hiljaisuus ajoi ulkonäön edelle.
Tuhis: Onko sulla E-sarjan kone vai PE-sarjan kone?
PE:ssä on lämmityskäytössä karvalakki toiminto siivekkeen automaatti toiminnassa(kaksi asentoa).
Toshiba mainitaan aika harvoin, samoin kuin Hitachi. Onko kokemuksia jommasta kummasta?
Väittävät, että Toshiban RAS10 Daiseka vastaa Panasonicin E12:ta? Panasonic ei ole tarkoitettu Suomen oloihin, Hitachia suositellaan, ei tarvitse vastuksia alle ym. Epäilen. Onko tietoa?
Panasonic on nimenomaan tarkoitettu Suomen oloihin.
Pekka: Mulla on E-sarjan kone.
Pitkä siiveke kuuluu liikkua automaatti asennossa lämmityskäytöllä(taisi olla kaksi erilaista asetusta). Ne pienet siivekkeet(joilla ohjataan ilmavirtaa sivusuunnissa)ei kuulu liikkua.
Onko tietoa Fedders koneista toimiiko talvella.
onko kellään tietoa kun technibel ilp ei sulata ulko yksikköä, siis ei mene sulatus toiminto päälle???
ei kannata erehtyä fedders pumppuihin,ovat tehty espanjan olosuhteisiin. on testattu.
Panasonic on europa kone ei tarkoitettu Suomen oloihin
Hyvin ja luotettavasti nuo panasonicit ainakin pelaa suomen oloissa. Toisin kuin Haier, Fedders, Chunlan, Hisense yms. “pumput”