Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Mitsu. Kaikki ei ole kohdallaan. Oma Mitsuni jaksaa pitää 120 neliön taloni niin kuumana, että viimeyönä heräsin järkyttävään kuumuuteen.
ei ymmärrä.tosin en ole käyttänyt puhalluksen auto-tilaa enkä yli kakkosnopeutta koska äänenvoimakkuus alkaa häiritsemään-ilp on tavallaan olohuoneessa.en kyllä usko että pelkkä ilmamäärän lisäys voisi vaikuttaa niin paljon.vai olenko väärässä.
lisäysenä edellisiin.putkivedot ovat ulkoseinällä aika pitkät n.10m.voisiko vaikuttaa tehoon.putkethan ovat hyvin eristetyt.muuten hyvä vehje.alkuperäinen ajatus sähkölaskun pienentämiseksi tuntuu vaan romuttuvan. 275/2kk .vähän tarttis nipistää.olisi pitänyt vaan heiluttaa kirvestä ahkerammin…Jore ,missä lämpötilassa sun kone hyytyy ja mikä se on malliltaan.onko sulla koko 120m2 avointa tilaa? aika laaja tila
Mitsulle. Sinun Laitteesi on rikki, Tai siitä puuttuu kylmäainetta.
Mitsu. Alkuperäinen ajatuksesi sähkön säästöstä tuskin romuuntuu.
MSZFA35VA On Mitsuni sisäyksikön alareunan mallimerkintä. Laitteessasi on todellakin jotain vikaa. Näillä keleillä laitteen kuin laitteen saa tekemkään lämpöä yli sietokyvyn. Matkasi on pitkä. En ole ammattilainen joten en tunne alaa siten mutta olisiko mahdollista, ettei asentaja ole lisännyt kylmäainetta. En kylläkään tiedä pitäisikö sitä lisätä mutta ota välittömästi yhteys Laitteen myyjään ja kerro ongelmasta tai mene liikkeeseen käymään. Laitteessasihan on ilmiselvä vika. Paraskaan laite ei toimi hyvin vajaalla kylmäainemäärällä. Samoin on niin jos kylmäainetta on liikaa niin ulkoyksikkö käy aivan liian kylmänä. Viittaan tällä vastauksena “Jorelle kirjoittaa”. Kerroin jo kaiken mitä tiedän eli toistan sen, että kun putkiveto on alle kolme metriä on laitteessa liikaa kylmäainetta sille matkalle ja
mitsu hei laita nyt ihmeessä puhallin kovemmalle
mitsu. Laita todellakin kovemmalle. Ei kolmosteho ainakaan meillä ketään häiritse. Laitteeni ei toistaiseksi ole hyytynyt missään lämpötilassa niin en voi siihen vastata. Alin lämpötila lienee tänä syksynä käynyt -12 asteessa eikä tuo tehnyt ongelmaa. Laite todellakin puhalsi eikä mennyt perustuuletukselle kuten se nyt tekee ilmojen ollessa vähän plussan puolella.
Mulla on Toshibassa myös putkea n. 10m lämpö piisas hyvin anakin vielä -6 asteessa. Asentajan (pitkä alan kokemus kylmätekniikasta) mukaan tuo matka ei haittaa mitään.
mitsu kirjoittaa:
28.10.2005 klo 22:08
olen kerännyt käyttökokemuksia mitsu ga-25 mallista 3 viikon ajan.olen kovasti yllättynyt siitä ettei se jaksa pitää vastoin odotuksia n.75m2 tilaa lämpimänä (21-22c) kuin noin 0c ulkolämpötilaan.sen alla saa virittää takkaa jonka lämmön kylläkin levittää erittäin hyvin.lämpötila muutenkin tasainen koko kerroksessa.kuvittelin ennen hankintaa että johonkin lähemmäs -10c saattaisi selvitä pelkällä ilpillä.taitaa jäädä säästö vähäiseksi.miten muilla riittää teho?.talo on 4v vanha 1 1/2 kerroksinen jonka yläkerta varsinaisessa asuinkäytössä ja myös ilp siellä.
Mitsun kylmäaine riittää 7M Jos Mitsun putkien pituus on 10M olisi pitänyt lisätä kylmäainetta 150 g
Kylmäaineen puute tosiaan tuntuu todennäköiseltä.
Ei puhallinta yli kakkosen tarvitse nostaa noin pienessä talossa.
JH kirjoittaa:
30.10.2005 klo 13:16
Mulla on Toshibassa myös putkea n. 10m lämpö piisas hyvin anakin vielä -6 asteessa. Asentajan (pitkä alan kokemus kylmätekniikasta) mukaan tuo matka ei haittaa mitään.
Tuliko kylmäainetta lisää?
Mulla kans Toshiba Daiseikai ja 10m piuhat. Aineen lisäys asennusohjeen mukaan vasta yli 15m vedoissa 20g/m. Max asennusetäisyys 25m.
Eli asentaja ei lisännyt pisaraakaan mitään..
-7,3 asteessa kone veti ongelmitta huushollin todella kuumaksi.
Ulospuhalluslämpö oli testatessa +46C (ulkona +5, flekti täysillä, mittari mallia alkoholimittari ja etäisyys sisäyksiköstä 10cm).
Pentille. Lisättiin kylmäainetta. Puhallin on ollut ykkösellä neliöitä joita pumpulla lämmitetään on n. 100.
Nallella näkyy olevan tietoa, eli molemmilla sama ip yhtäpitkät vedot mulla lisättiin Nallella ei. Paljonko omaani lisättiin kylmäainetta ei hajuakaan asentaja pisti mittarit kiinni ja sanoi lisäävänsä, en kysellyt määriä.
itselläni on toshiban multi vehe eli kaksi sisä yksikköä ja vetoa tuli toiseen sisäyksikköön noin 7 metriä ja toiseen tuli noin 6 metriä vetoa ja ammatti asentaja sanoi että ei tarvitse lisätä ainetta…vasta kun vedot menevät pitkiksi elikkä molemmat yli 10 metriä sitten vasta lisätään ainetta..
itselläni on lämpöä riittänyt todella hyvin talossa eikä muuta lämmitystä ole tarvinnut..
yläkerran yksikkö on ykkösellä ja alakerran yksikkö on kakkosella.yläkettan lämpöpyyntö on +20 astetta muuten tulee nukkuessa liian lämmin ja alakerrassa on pyyntä +21 ja lämmintä riittää lämpömittari näyttää koko ajan +23 astetta.
laite on ollut käytössä vasta vähän aikaa ja ei ole siis pidempää kokemusta laitteesta..mutta tyytyväinen olen ollut ja voin suositella laitetta kyllä muillekkin !!!
TOSHIBA SEN OLLA PITÄÄ !!!
Hei vain kanssaimmeiset
Ollaan taloa rakentamassa ja lämmitysmuotoa valitsemassa. Alkuperäinen idea oli laittaa suora sähkö lattialämmitys (osittain ehkä varaava), varaava takka ja nyt kiinnostuin noista ilmalämpöpumpuista. eli jos taloon tulee koneellinen ilmanvaihto jossa on lämpimän ilman talteenotto niin paljonko hyötyä tyo ilmalämpöpumppu tuo? vai hoitaako se tuon lämpimän ilman talteenoton? Voiko ulkoyksikön laittaa vaikka ullakolle? (katselin että naapurillä pilkisti käyttöullakon kohdalla seinästä pyöreä ritilä ja arvelin sen olevan joku tuon tapainen vehe, eli saako sen piiloon? entä tuotteeko vehe vettä ja jos tuottaa niin mitenkäs sen kanssa sitten toimisi jos haluaa yksikön piiloon?
talosta tulee 140 neliöinen, riittääkö 1 sisäyksikkö taloon? (1-kerroksinen talo). Merkeistäkin voitte kertoa.. eli mikä on paras? =) ja muuta mitä en tajua kysyä joka olisi hyvä tietää näistä vehkeistä?
Kiitokset,
Noora
Noora. Jos ullakolle aiot sen vehkeen laittaa niin huolehdi että tulee riittävästi ilmanvaihtoa. Nimittäin ILP vaatii tosi paljon ilmaa toimiakseen oikein. Täälläpäin on monella välikatolla ja on pelannu hyvin. Ei ole tullu pelättyjä jääkaappi-ilmiöitä. Ilmaa pitää vain saada riittävästi!
Hei Noora!
Ensinnäkin: jos on suora sähkölämmitys niin varmasti tulee säästöä ja jos takkaa lämmität niin muuta lämmitystä ei tarvi kuin kovimmilla pakkasilla ja niissä tiloissa mihin ei ilma pääse kiertämään.Tuo ilmalämpöpumppu ja koneellinen ilmanvaihto ovat ihan eri systeemejä ja eivät korvaa toisiaan,koska ilmalämpöpumppu kierrättää ja LTO vaihtaa ja poistaa ilmaa.Hyödystä en osaa vielä sanoa muutakuin mitä itsekkin olen kuullut, mainostavat 50% säästöä mutta en usko että niin paljon säästyy mutta varmaan merkittävä kumminkin.Ei sitä ulkoyksikköä voi ullakolle laittaa koska se tarvii paljon ilmaa toimiakseen ja vettäkin tulee talvella aika paljon ja sisäyksikkö tuottaa vettä kesällä jäähdytyksessä jopa 2 litraa vuorokaudessa(huomioikaa kondessiveden poisto joko ulos tai viemäriin).Sisäyksiköiden määrä riippuu talon mallista miten ilma pääsee jakautumaan,mulla on 110 neliötä ja koko talo lämpiää yhdellä yksiköllä. Mitään en viitsi alkaan mainostaan mutta sen sanon että älkää sortuko mihinkään halppis malliin vaan ostakaa laatu vehje ja invertteri malli ja sellainen joka riittää ruon 140 neliön lämmittämiseen. Tälläisiä ajatuksia tuli mieleen joku voi kommentoida vielä enemmän jos on kokemuksia enempi kuin mulla.
Noora. Tietenkin ulkoyksiköstä pitää putkella ja lämpökaapelilla hoitaa se vesi pois sieltä välikatolta!
Noora. Miksi ihmeessä asentaa ulkoyksikköä sinne ylös kun sen saa paljon helpommalla alas eikä ole noita kondenssi ym jäähdytysongelmia?