Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Hei Make!

    Mitsun pakkaskestävyys uudessa testissä ja muissa maissa -20, Suomessa kahta erilaista esitettä jossa -20 ja toisessa -25 joten uskon että -20 on oikea. Uuden testin mukaan pystyy lämmittämään -15 noin 60-70 neliötä ja hyötysuhde 2 mutta ei ole käytönnön kokemusta miten lämmittää -20 asteessa mutta uskon että tänä talvena tulee kovia pakkasia joten asia selviää.

  2. Toshiballa myös kattomallisia lämpöpumppuja. Ja tietysti japanilaisia!

  3. Askolle.
    Vie aika tavalla virtaa. Öljylämmitystalossa on siinä ja siinä kannattaako enää käyttää pumppua noilla pakkasilla Mulla on halvempi pumppu, pakkasta -9 ja kulutus n. 450w, ala n. 110 m2 ja lämpö päivällä +23 ja yöllä +22. Ei kannata vielä laittaa öljylle, mutta, kun menee yli kw:n niin silloin palaa öljy. Ei tule ainakaan kalliimmaksi

  4. Terve, olisi suuresti apua jos jollain olis Einhell 3501 EQ C+H sähkökytkentäkaavio koska ohjeessa ja kaupassakin oli väärät tiedot. Nyt eivät itsekkään tiedä oikeata ja itellä jämähti jäähän oma. Lämpövastus on laitettu mutta miten kytkennät? Mielellään sähköpostiin jos voi laittaa. Voi jutella sitten tarkemmin jos jollain on samanlainen.

  5. Jos täällä on vielä joitain, jotka eivät ole tutustuneet lämpöpumppufoorumiin osoitteessa http://www.lampopumput.info, niin klikatkaapas nimimerkkiäni ;)

    Vanhan ja uuden foorumin yhteenlaskettu viestimäärä ylitti jo 2000kpl. Mukaan keskusteluihin on myös saatu jokunen maahantuoja.

  6. TERVE ASKO, kerroit tuolla aikaisemmin maksaneesi ilp:si 1500e asennettuna. Kertoisitko mistä mallista on kyse ja mistä hinta koostuu, eli osallistuitko itse asennukseen ym. Itse asun samalla seudulla ja kysyin samasta firmasta tarjousta 13-eavp:stä, ja pelkkä laite maksais 1520e ja asennus 680e jos yksi mies selviää siitä päivässä. Aikalainen hintaero ? Kysyin myös hintaa uudesta ras-b 13ekvp-e:stä ja olen nyt pari päivää odottanut vastausta. Jotenkin on vaikeaa näiden osto vaikka on kyse näinkin isosta investoinnista. Palvelu on aivan toista kun menet ostamaan 300e pesukonetta.

  7. Terve Pekka,onko sulla itelläs MITSU jos on niin mikä malli?Ja mikä testi löytyykö siitä tietoo mistään??

  8. jari lisää vielä kysymykseen että ulkoyksikkö on jatkuvasti paksussa huurussa jos ilma on alle 5 astetta.

  9. Hei JUlle! Mulla on toshiba ras 10 uusin malli ostin kemin yit firmasta.
    Asensin itse paikoilleen kävivät vain tyhjiöimässä.Hinta oli ,jotakin 1450e
    suunnilleen .Pumppu tuntuu yllättävän tehokkaalta pakkasessa.Jopa toimii
    yli odotusten.

  10. Mitäs Pekka sanot Askon viestistä. Sinä kun näitä myyt niin tiedät.

    Asko sanoo:
    ” Mulla on toshiba ras 10 uusin malli ostin kemin yit firmasta. Asensin itse paikoilleen kävivät vain tyhjiöimässä”

    Eli kysysym kuuluu. Onko Askon Toshibassa takuut voimassa? Toshiban maahantuoja Carrier kun vaatii, ettei laitteita asenna kukaan muu kuin heidän valtuuttama jälleenmyyjä. Ylittyikö Carrierin määräämä raja? Askohan ei voi tietää esim 3 metrin rajasta. Jos se alittuu niin alkaa olla samoja oireita kuin Askolla on eli laite on umpikuurassa “kesäkelillä”.

    Make! Minulla on Mitsu. Lisätietoa löytyy liikkeen sivulta mistä sen ostin eli http://www.jemimar.fi ja sitten se testi löytyy (en nyt löydä) skrollaamalla ylöspäin tätä palstaa parin viikon taakse.

  11. Ittelle asenti jälleenmyyjä tuon vehkeen ja hintaa tuli 1900e ja äkkiseltään ei ole kuin 2m putkea sisäyksiköstä ulos joka on liian vähän?

  12. Yit miehet tarkisti asennukset ja kaikki on ok.Matka yli 3m ja laippaliitokset tehty asian mukaisesti ,säkötyöt myös ,koska luvat on.

  13. tj kirjoitti, että yli yhden kilowatin teho ilmapumpussa on jo huonompi kuin öljy.

    1 kw vuorokaudessa tekee 24 kwh eli noin 1,5 euroa. Sillä saa kaksi litraa öljyä, joka sisältää energiaa noin 20 kwh. Kun otetaan vielä huomioon polttamiseen jonkinlainen hyötysuhde, niin ehkä vain 15 kwh.

    Ei tuo 1 kw teho ole vielä lähelläkään rajaa, missä öljyyn kannattaa siirtyä, jos kerran pirtti pysyy lämpimänä.

  14. Terve Jore,mitäs mieltä olet mitsusta?Onko toiminut hyvin ja onko pakkas kokemusta??

  15. Make. Olen ollut tyytyväinen. Jossei oteta huomioon sitä, että Mitsu on koottu Thaimaassa eikä Japanissa, niin mitään muuta huonoa siinä ei sitten olekaan. Huomaa muuten kommenttini tällä samalla palstalla noin kuukausi pari sitten. Minulla on useampiakin kommentteja tällä palstalla. Ensimmäiset pakkaskokemukset ovat juuri tulleet ja ovat olleet hyviä. Ensimmäiset kondensiovedet ulkoyksiköstäkin ovat valuneet ja juuri tänä aamuna kumosin ensimmäisen kimpaleen jäätä. Olen varannut ulkoyksikön alle pulkan johon vesi jäätyy ja kumoan sen jonnekin pihalle. Mitsussahan on pari ominaisuutta jota ei ole muissa ja näistä syistä sen valitsin. Tässä on valo joka ilmoittaa vilkkumalla milloin plasmasuodattimet vaihdetaan. Edes Pekan kehuman Toshiban suodatus ei ole Mitsun luokkaa. Lämmitysteho riittää toistaiseksi hyvin eikä lämpöpattereita ole tarvittu. Takkaa kyllä käytän ja Mitsu kierrättää hyvin sen lämmön. Puhallusteho on säätynyt näköjään kolmoselle. Sillä teholla se kierrättää ilmaa parhaiten eikä kukaan valita yöllä sen ääntä. Pekka kehuskeli kovasti Toshibaa niin kävin tutustumassa siihen mutta ei siinä mitään ihmeellisempää ollut. Edes testivoittaja se ei ollut vaan kyseisen testin voitti mielestäni Sanyo. Sitten Mitsussa on sensori joka huomaa jos jossain on kylmempää ja kohdistaa puhalluksen sinne. Suodattimet on helppo pestä pideesuihkulla pesualtaassa. Eli hyviä kokemuksia ainoastaan toistaiseksi. En ole varsinaisesti seurannut sähkönkulutusta mutta oletan, että sähkölasku ei sähkön hinnan korotuksista huolimatta nouse.

  16. Heikki M. Jälleenmyyjä kyllä tietää tuon jutun ja osaa toimia sen mukaan mutta itseasentaja ei. Se oli asian ajatus.

  17. Hei pitkästä aikaa,

    1) Osaako joku kertoa, että meneekö 2005 vuoden mallin panasonic e9:n sisäyksikkö hiljaiseksi (lopettaa puhaltamisen) silloin kun ulkoyksissä on sulatus käynnissä? Onko panassa yleensäkään erillisiä sulatusjaksoja, vai sulattaako lämpökaapeli ulkoyksikkö jatkuvasti?

    Tänä aamuna töihin lähtiessäni huomasin, että sisäyksikkö vilkutti power-valoa eikä puhaltanut enää. Ulkona noin -5 astetta celsiusta.

    2) Sisäyksikössä päällä HEAT-toiminto, Sisäyksikkö säädetty 19C, ja puhallus säädetty manuaalisesti 3:nteen pykälään. —> todellinen lämpötila ainakin olohuoneessa 22-23 astetta. Onko tavallinen tällainen epätarkkuus?

    3) Näyttäis myös siltä, että sisäyksikön puhallunopeus on aina sama, oli se sitten auto- asennossa tai manuaalisesti säädetty 1-5. Onkohan sisäyksikössä jotain vikaa?

    Kiitti tietäjille,

    -tume

  18. Mikä on se 3m minimi putkimatka, TOSHIBA ei tunne kyseistä rajoitusta.

  19. olen kerännyt käyttökokemuksia mitsu ga-25 mallista 3 viikon ajan.olen kovasti yllättynyt siitä ettei se jaksa pitää vastoin odotuksia n.75m2 tilaa lämpimänä (21-22c) kuin noin 0c ulkolämpötilaan.sen alla saa virittää takkaa jonka lämmön kylläkin levittää erittäin hyvin.lämpötila muutenkin tasainen koko kerroksessa.kuvittelin ennen hankintaa että johonkin lähemmäs -10c saattaisi selvitä pelkällä ilpillä.taitaa jäädä säästö vähäiseksi.miten muilla riittää teho?.talo on 4v vanha 1 1/2 kerroksinen jonka yläkerta varsinaisessa asuinkäytössä ja myös ilp siellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *