Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Aiemmin http://www.lampopumput.tk- osoitteessa toiminut lämpöpumppusivusto uudistui. Uusi sivusto on entistä monipuolisempi, mutta keskustelupalsta on edelleen pääosassa. Käykääs tustumassa uuteen sivustoon osoitteessa:
http://www.lampopumput.info
Ilmalämpöpumppu on edelleen pääosassa, mutta foorumissa on nyt oma alue myös pilp:lle.
Toshiban ilmalämpöpumppu oli tänään talousuutisissa, testivoitot ja huippulaatu tuovat ansaittua arvostusta. Ilmalämpöpumppujen suosio kasvaa koko ajan mikä on järkevää näillä sähkön ja öljyn hinnoilla.
Tänään ilmestyi MeidänTalo 10/2005, siinä oli kuukauden uutuus (sivulla 14) Haier HSU-09HV03 ilmalämpöpumppu, jonka COP on huimat 5,71.!!! Uskokko vai ei? Lienekkö tämä markkinakikka vai todellinen haastaja? Odotan innolla lisätietoja… ;-)~~ (kuolaamista)
Euroventissä näkyy löytyvän tietoa lämpöpumpuista. Löysin linkin sinne:
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_Products.php?rub=03&srub=&ssrub=&lg=en
Täältähän näitä laitteita voi verrata!!
Sivulta http://www.jemimar.fi on helppo löytää esitetiedot mitsun, argon, panan, toshiban ja sanyon pumpuista.
Tuntuu tuo Hanskin ilmoittama 142 kw syyskuuuun alusta lokakuun alkupuolelle aika suurelta kulutukselta.
Itselläni pumpun kulutus oli syyskuun alusta lokakuun kymmenenteen 40,5 kw. Pumppu päällä koko ajan, lämpötila +22 ja lämmitettävä pinta-ala n. 100m2. Itä-Suomi.
Tässä näkyy olevan lisää tietoa siitä kun laite on ollut käytössä jo useamman kuukauden ajan. Olisit TP sanonut, että tuolla sivulla http://www.jemimar.fi/Pophjalainen10.10.05.htm on myös tuollainen artikkeli.
Mikähän mahtaa olla Toshiban 13-mallin uusin versio? Sitä kun näyttää olevan RAS-13UAV, RAS-13EAVP ja meille edustaja tarjosi vielä RAS-13JAVP-mallia. Mietin vain että onko uusi 10-malli parempi kuin (mahdollisesti vanha) 13-malli?
Tomi, Toshibasta on useita malleja ja jos puhutaan huippumallista Daiseikai niin uusin on tuo RAS-13EAVP ja sitä edeltävä malli oli RAS-13JAVP nämä on tehty Japanissa. Tuo RAS-13UAV on sitten “karvalakkimalli” joka on tehty jossain muualla. Käytettävästä tilasta riippuu sitten se tarvitaanko 10 tai 13 malli ja siten ei voi suoraan verrata niitä keskenään. Tuon uuden RAS-10EAVP mallin COP on kyllä selvästi parempi kuin RAS-13JAVP mallin joten sähköä säästyy enemmän jos vain lämpöteho riittää. Miksi sitten ottaa joko uusi RAS-10EAVP tai vanha RAS-13JAVP malli, miksei uusi RAS-13EAVP ? Tuossa mallin valinnassa on otettava huomioon sekä lämmitys- että jäähdytystarve ja tehtävä valinta siltä pohjalta. Myyjä kyllä auttaa. Itselläni on 112 neliötä ja otin RAS-13EAVP mallin juuri jäähdytystehon takia, lämmitykseen olisi riittänyt tuo 10 malli.
Myyjällä oli tarjolla tässä vähän aikaa sitten vain JAVP-malli, pitääpä kysyä onko EAVP:tä jo saatavilla. Meillä on 119 m2, joten taidanpa päätyä 13-malliin sittenkin. Hintaero kuitenkin on niin pieni.
Moi Heikki!! Lueskelin aiemmin hintapolitiikkaa Toshiba daisekaille P-kymenlaaksossa. Saitko tingattua hinnan kohdilleen, vai oliko se myyjän ilmoittama hinta?? Käydessäni kyselemässä hintoja tuntui olleen aika tiukka se minkä myyjä ilmoitti. Itsellä myös meininki tehda kaikki muu itse, paitsi tyhjiöiminen ja putkihommat. Liike sama kuin aiemmissa viesteissäsi. Mulla lähinnä se Daisekai 10- malli ollu mielessä.
Pumppujen hintaan vaikuttaa monta asiaa, asennuspaikka, asennusmatka (m), sähkötyöt, kiinnikkeet, seinäkannakkeet, reikien tekeminen, kondenssiveden poisto, viimeistely yms. Myös paikan etäisyys itse asennusliikkeestä vaikuttaa, samoin työtilanne. Itselläni paikka oli helppo ja kaikki muuten valmiina kunhan putken pujotteli paikalleen, tyhjiöi ja töpsölin pisti seinään. Itse avustin asennusta, vedin kondenssiveden putken ja muutenkin viimeistelin homman. Matkaa yritykseen ei ollut kovin paljoa ja muutenkin asennusajankohtaa soviteltiin sopivaan rakoon. Hinta oli tinkimisen tulos.
Käytössä ollut Panaconic E12 noin 2 viikkoa. Asentaja kertoi että pumpun lämmitys toiminnolla ulkoyksikösä ei tule vettä. Meidän Pana kyllä lorottaa kondenssivettä (varsinkin kosteina aamuina) parikin litraa vuorokaudessa. Miten muilla ? Toiminto sisäyksikössä heat.
Meillä on Itäsuomessa 40m2 hirsimökki makuuparvella jossa on suorasähkölämmitys. Tila on avointa tilaa ylös saakka. Saunan puolella on lattialämmitys. Olemme pitäneet peruslämpöä päällä n. +10 talvikautena. Meillä ei ole mitään koneellista ilmanpoistoa vaan pelkästään pieni tuuletusräppänä. Laite tulisi olla sellainen ettei sitä tarvitsisi joka viikkoa vahtia koska sellaiseen ei ole mahdollisuutta. Talvella mökki on käytössä kerran tai pari kertaa kuukaudessa. Kesällä on ongelmia kosteuden kanssa koska ei ole koneellista tuuletusta. Millaista ilmalämpöpumppua suosittelette joka toimisi tälläisissä olosuhteissa? Itäsuomalaiset, onko kokemuksia, -hyviä tai huonoja, se helpottaisi ratkaisun tekoa ilmalämpöpumpun hankinnassa, keskustelupalstan antia oli ainakin ettei kiinalaista ainakaan..
nyt on asennettu toshiba daiseikai (RAS-B10EKVP-E) sähköjen kytkentä huomenna tai Pe..
onko tuo iha paska vai uusinta uutta? tuo RAS-B10EKVP-E..?
Heli..
Lämmitys käytössä juuri ulkoyksiköstä pitääkin tulla vettä ja jäähdytys käytössä sisäyksiköstä. Itselläni tulee kesällä pari litraa vuorokaudessa, nyt en tiedä miten paljon tulee ulkoyksiköstä koska mulla tiputtaa sadevesikaivoon suoraan vedet mutta tulee sieltä välillä ihan tiputtamalla. Eli aivan normaalia on tuo vedentulo, asentaja on varmaan tarkoittanut sitä sisäyksikköä ettei sieltä tule vettä.
Kiitos Hanski tiedoista.
Asentajamme ei ilmeisesti tiennyt asiaa, koska sanoi pumpun ulkoyksikön paikkaa katsottaessa, että ei tarvtse huolehtia poistovesistä. Olin tietävinäni että vettä tulee, mutta uskoin ammattilaista.
Kumpi on edullisempi lämmitysmuoto, öljy vaiko ILP? Ajatuksena olisi lämmittää öljyllä vesi + kovimmat pakkaset talvella, muulloin ILP:lla.
Onko ajatuksessa mitään järkeä?
Voiko semmoista Toshiban daiseikai sisäyksikköä asentaa kattoon, kun meillä se ei ihan mahdu seinään siihen kohtaan missä olisi paras paikka sille???
Toshiba Daiseikai hyrrää nyt seinällä, kiinnostais millä asetuksella pidempään käyttäneet konetta pitävät. Itse jätin päälle lämmitystoiminnon automaatti puhalluksella eco ja plasma päällä. Kokemusta ei tosiaan vielä ole.