Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Max:lle Tein tilauksen Ukonmäeltä saman tien. Tarvittiinko muuten sähkömiestä erikseen?

  2. Anonymus. Heh myyjälle jäänyt varmaankin monta vanhaa mallia käteen ja siitä myyntihenkisyys. Tuo uusi mallihan edustaa huippua eikä sen cop:lle +7 asteessa pärjää toistaiseksi mikään muu merkki. Pidä mielessä ja kun myyntihenkisyys kääntyy tuohon uuteen malliin niin itse ottaisin puheeksi joskus esim “on se varmasti kurjaa kun pitää myydä mallia jonka laatu on vain laskenut, eikö olekin”? ;)

  3. JH:lle

    Ulkoyksikölle tarvitaan pistoke, siihen tarvitaan sähkömiestä.
    Mulla homma toimii vielä roikalla… sähkömies tulloo ku kerkiää.
    Suunnittele laitteistolle hyvät paikat ni homma käy jouhevasti !

  4. Maxi.

    Nyt tuli sellaista tekstiä, että on pakko ihan kysyä. Mitä tarkoitat sanoessasi “ja asennus oli ammattitaitoista Kylmäkonehuolto Ukonmäki Ky:n miehet asensi, firmalla on kokemusta”

    Seuraavalla kerralla kerrot “Mulla homma toimii vielä roikalla… sähkömies tulloo ku kerkiää”.

    Siis tuohan on järkyttävää. Jätettiinkö sinulle laite roikan varaan? Uskomatonta? Tuohan täyttää korkeintaan “kotisöheltäjän” ammattitaidon määritteen.

    Jos minulle olisi sanottu, että “laite asennetaan “roikan varaan” ja sähkömies tuloo kun kerkiää” Olisi kauppa jäänyt kyllä tekemättä. Toivottavasti et ole vielä maksanut laitteestasi. Ja asennushinnastahan puuttui siis sähkömiehen osuus?

  5. Toshiballa kokeilin seuraavaa tänä viikonloppuna. Lämmitin leivin uunin, jolloin uunin välittömässä läheisyydessä lämpötila nousi 26 C. Laiton Toshibassa asetukset: lämmitys-toiminto, puhallus 2 teho ja pudotin lämpötila-asetuksen 22 C:sta 20 C:een. Tämän seurauksena ulkoyksikkö lakkasi toimimasta, jolloin vain sisäyksikkö toimi kierrättäen sisäilmaa. Tunnin päästä jopa makuhuoneissa oli 23 -24 C astetta (ovet auki). Oli pakko pudottaa puhallusta ykköseen. Nyt vuorokauden jälkeenkin makuu huoneissa on noin 23 C ja ulkoyksikkö on hiljaa. Eli lämmön kierrätys toimii todella tehokkaasti. Itsekkin yllätyin. Kun vielä ILTO oli päällä (2 teho), niin huoneilma tuntui raikkaalta ja mielyttävältä. Olen huomannut sen, että jos ILTO ei ole päällä tai on vain ykkösteholla, niin rupeaa tuntumaan siltä, että ilman kosteusprosentti kasvaa, kun kierrätetään leivinuunin lämpöä. (mulla Tulikiven leivin uuni 6 kW ja lämpöä piisaa 1,5-2 vuorokautta)

    Kerron sitten myöhemmin (jos muistan ;) että toimiiko kovalla pakkasella sama myös silloin ja alkaako ikkunat hohkamman kylmää vai ei.

    Jos nyt vielä joku keksisi, että ilppi muuttaisi ylimääräisen lämmön takaisin sähköenergiaksi, niin tässhän voisi vaikka rikastua, kun möisi sähkön takaisin sähköyhtiölle. ..hehe =) Toshiba vuonna 2010 ?

  6. terve 20.09.2005 sain valmiiksi asennettuna panasonic e9dke-spk ilmalämpöpumpun vaikuttaa että toimii hyvin,raportoin myöhemmin lisää.terveisin kari.

  7. Miten se nyt on, pitääkö sisäyksiköltä ulkoyksikölle menevät putket eristää erikseen, vai laitetaanko ne saman eristeen sisään? Ja miksi?

  8. ansu. Erikseen koska sisäyksikölle tullessaan siitä ei ole luovutettu kylmää tai kuumaa mutta sieltä lähtiessään se on tapahtunut.

  9. Jorelle!!

    Homma hoidettiin näin, koska MINÄ niin halusin. Tuskinpa semmoista asennusfirmaa Suomen maasta löytyykään, joka oma-aloitteisesti tälläisiä “roikka-asennuksia” tekee. Serkkupoika, joka on sähkömies tulee vetämään pistokkeen tämän viikon aikana. Roikka, jolla laite nyt vielä jonkun aikaa toimii on maadoitettu ja hyvin suojattu.

    PS. Laite on maksettu ja kaikki toimii niin kuin pitää

    PSS. Jore siinä olet oikeassa asennushinnasta 1600 € puuttuu tuo sähkömiehen osuus… mutta mitähän tuo lienee n. kolme metriä sähköjohtoa ja sähkökaappi on seinän takana??

    PSSS. Toivottavasti Jore toivut JÄRKYTYKSESTÄSI ja toivottelen Hyvää Syksyn jatkoa itse kullekkin. Tuossa muuten linkki, jos tuntuu että sähköhintasi “ahistaa” https://www.vaihtovirta.fi/etusivu.html

  10. Toivo, saattaa olla että panasi sisäyksikön kennon oikeassa yläreunassa oleva anturi ei kosketa kunnolla putkielementtiin.

  11. Maxi

    Huh mikä helpotus. Olipa hyvä, että järkytyin ihan suotta.

  12. Maxi.

    Tuli kokeiltua tuo sähkön hintalaskuri. Oliko se Vaasan sähkön oma laskuri koska sain seruaavan tuloksen.

    Säästölaskelma
    Voimassaoleva sopimuksesi on niin edullinen, ettemme juuri nyt pysty antamaan parempaa tarjousta. Tarkista vielä, että alla olevassa taulukossa oleva vertailuhinta on oikea.

  13. TP, kykenenkö tarkastamaan tuon anturin kosketuksen itse?

  14. Jorelle

    Mulle laskuri antoi kans saman vastauksen Alajärven Sähkö Oy on nykyinen sähköntoimittaja ja eipä laskuri löytänyt halvempaa kuin tää nykyinen… tuli sama mieleen, että onko jotain kotiinpäinvetoa havaittavissa!!

  15. Vai tappaako tää laskuri kilpailun?! …. kokeilkaa muutkin

  16. Tein mielenkiintoisen havainnon. Sähkölaskussani on puolet kainenlaista muuta kulua ja toinen puoli siis vain sähköä. Jos lopettaisin kaiken sähkön käytön niin saisin siis sähkölaskun pudotettua puoleen. Eli kun sähkölasku on satasen kuukaudessa, tekee se 50 euroa sähköä ja siitä 40 euroa lämmityssähköä. Jos siis säästän ilmalämpöpumpulla puolet lämmityskustannuksista, tekee säästö tasan 20 euroa. Eli kokonaissäästö olisi 20%. Sen suurempaan minulla ei näköjään ole mahdollista. No tämä 20 euroa on siltikin 2400 euroa 10 vuodessa. Tein joskus laskelmat tuolle 20 eurolla hyvin alakanttiin ja varovasti ja nyt se näyttää olevan oikein. Yksikään lämpöpattereista ei varmaankaan tule olemaan päällä ennen joulua. Tosin kylppärin ja keittiön lattia lämpiävät jo nyt yösähköllä yösähköllä. Onko kukaan laskenut kannattaako koko yösähkö kun se tulee eri mittarista ja siinä on siis noin suuret sivukulut?

  17. Jorelle

    Niin en tiiä tarkoititko siirto- ja energiamaksua tokaistessasi …

    Sähkölaskussani on puolet kainenlaista muuta kulua ja toinen puoli siis vain sähköä. Jos lopettaisin kaiken sähkön käytön niin saisin siis sähkölaskun pudotettua puoleen.

    Eli ajattelisin näin jos lopetat kaikenlaisen sähkön käytön niin eiköhän siirtomaksukin mene nollille, koska taloosi ei sähköä silloin siirretä ?

  18. Viides ydinvoima vaan pian jylläämään ja sähköhinta alas. Onneksi sähkövero ei tulekkaan. Eläköön! (Taidankin nostaa tämän kunniaksi huonelämpötilaa asteella ja viettää kulutusjuhlaa kuin kunnon porvari)

    p.s. Ei taida sähkön hinta laskea, vaan menee jonkun öky-kapitalistin taskuun. (Onneksi on ilppi, niin laihenee se kapitalisti possunkin tilipussi.
    :-D)

  19. Kiitos Maxi.

    Siis siirtomaksu ei olekaan kiinteä. Silloin ilmalämpöpumpun sähköä säästävä vaikutus kohdistuu myös tuohon siirtomaksuun. Oikein hyvä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *