Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Onhan tossa takuu ja kiintee osote jne… mut ei se niinku oo mikää sellanne iso firma…
ei tee muutaku asentelee noita..
ja hinnat on ihan oikeet…
Jussi. Miten se noin salaista voi olla.
Kerro nyt mikä firma! Luusi firmankin kiinostavn myynti/asenus, jos noilla hinoilla saa ostaa, niin kyllä kauppa käy.
MERKKI OLI MITSU?
MSZ-GA25VA 1300
35 = 1550Euroo
Jussi.
Onko ne juuri nämä pumput?
MSZ-FA25VA / MUZ-FA25VAH
Lämmitys- / jäähdytysteho: 5,00 kW / 3,20 kW
Energialuokka: A
Pinta-alasuositus n. 60 – 110 m2
MSZ-FA35VA / MUZ-FA35VAH
Lämmitys- / jäähdytysteho: 6,00 kW / 4,10 kW
Energialuokka: A
Pinta-alasuositus n. 60 – 170 m2
Jussi.
Onko ne juuri nämä pumput?
MSZ-FA25VA / MUZ-FA25VAH
Lämmitys- / jäähdytysteho: 5,00 kW / 3,20 kW
Energialuokka: A
Pinta-alasuositus n. 60 – 110 m2
MSZ-FA35VA / MUZ-FA35VAH
Lämmitys- / jäähdytysteho: 6,00 kW / 4,10 kW
Energialuokka: A
Pinta-alasuositus n. 60 – 170 m2
Tuli vahinkossa tuplaten, sori.
Kuulkaahan ! Tämä toivomus yleisesti…
Kun laitatte kehuja “että sitä ja tätä pumppua asennettiin meille juuri”. Niin laittakaa valmiiksi hinta ja paikkakunta kun sitä kuitenkin kysytään sitten vielä erikseen täällä. Hintatietojen saattaminen muiden tietoon on mielestäni tärkeää. Näin saamme me kuluttajat jotain osviittaaa siitä missä hinnat kulkevat. Oikeastaan muuta paikkaa ei ole saada tietoa hintakehityksestä. Myyjiltä on turha odottaa rehellistä vastausta tähän.
Ekku, oikeaa puhetta..
Yrittänyt ottaa selvää hinnoista mutta eihä näistä ota selvää “erkkikään” :)
täällä maksaa kokohoito 1850-1900e ja jos ite teet paljon hommia niin hinta laskee vaivaiset 50e :P sitten taas muualla pumput tuntuu maksavatn 1600-1650e täysin asennettuna.. että mistähän tuo lisä tuohon tulee..?
Kyseessä siis Toshiba Daiseikai 10
Pentti:
Nuo Jussin kertomat hinnat näyttävät olevan Mitsun GA-malleista, joista puuttuu FA-sarjaan verrattuna mm. plasma-suodatus ja i-see sensori, joka mittailee lämpötilaa aktiivisesti eri puolilta huonetta. Hintojen edullisuudesta en osaa sanoa mitään.
Pääkaupunkiseudulle…
Daisekai 10 asennettuna 1000kone ja 1000työ
Fujitsu ASY9 1800 asennettuna (työtä noin 700) .
Näissä koneissa kuluttajan kustannus mennee suunnilleen samoihin (kotitalousvähennyksen jälkeen).
Käsittääkseni yritykset joissain tapauksissa hinnoittelevat työn osuuden korkeaksi (verottajan kustannuksella) jolloin ensivaikutelma hintaan on korkea mutta kotitalousvähennuksen jälkeen ihan “kohtuullinen”. Suuri osuus työlle ei meikäläistä haittaa….
Ongelmallinen Panasonic! Viikko takaperin asennettiin E-12 malli, asennus sujui siististi, ripeästi ja ongelmitta, firmana Salon KylmaApu. Hintaa tuli sähkötöineen yhteensä 1550, mielestäni järkevä hinta. Ulkoyksikkö laitettiin 1. kerroksen harkkoseinään joka on myös ns. sokkeli 3-kerroksiselle rinne/puutalolle.
Ulkoäänistä ei mitään havaintoa sisätiloissa.
Sisäyksikkö 2. kerroksessa olohuoneen nurkassa joka oli myyjän suosittelema paikka. Talo lämpeää erittäin hyvin avoimen keskikerroksen lisäksi myös yläkerrassa jonne avoin rappukäytävä.
Ongelmana sisäyksikkö joka Heat -moodissa tekee jatkuvaa n. 6 minuutin sykliä, ensin pari minuuttia ykkös-kakkos -nopeudella jonka jälkeen alkaa kiihtyminen ja lopuksi se käy noin minuutin lähes täysillä jonka jälkeen pysähtyy ykkösnopeuteen noin minuutiksi ja aloittaa uuden kiihtymisen. Sykli pysyy samana huolimatta onko Auto -puhallus tai manuaalisesti alin puhallusnopeus valittuna.
Muovisten äänien kanssa myös lievää ongelmaa, aluksi puhallussuutin piti 10 sekunnin rätinää joka kerta kun kiihdytti kovimpaan nopeuteen eli noin viiden minuutin välein. Tämä ääni on toistaiseksi hävinnyt mutta tuskin lopullisesti. Lisäksi muovista naksumista havaittavissa, mutta ei toistaiseksi häiritse niin paljon kuin muutaman minuutin välein kiihdyttelevä puhallin.
Jos olisin tiennyt laitteen tällaiseksi tuskin olisin antanut asentaa olohuoneen nurkkaan. Itselläni katosi laatuvaikutelma Panasonicista samantien. Otin asiasta yhteyttä myyjään joka ensin ehdotti pattereiden vaihtamista kaukosäätimestä, mutta lupasi myös selvittää asiaa maahantuojalta.
Onko kellään muulla vastaavanlaisia kokemuksia härvelistä?
Vielä lisäys: Lämpötilaksi on säädetty +20, kokeen vuoksi pidin vuorokauden +23 asteessa, mutta ei eroa sykleissä.
ainiin lisäys tohon 1850-1900e hintaan että ei sisällä vielä sähkötöitä..
Kukaan ei puhu sanyosta vaikka oli ruotsin testien para laite
Hei Asko!
Onko Sanyo valmistettu Kiinassa vai Malesiassa? Mistä löytää uuden testin vaivattomasti?
Tässä mukavan lyhyt linkki uuden testin keskusteluun…ja sieltä löytyy myös linkki siihen uuteen testiin.
http://www.createphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?t=187&sid=274861a69a842ed00bb8934340683c6e&mforum=lampopumput
Tai sitten jos linkki ei toimi niin seuraava polku: http://www.lampopumput.tk => “ilmalämpöpumput” ja siltä sitten jo jotain näkyykin…
Uudesta testistä voisi myös tehdä sellaisen havainnon Sanyon ns. tehokkaampi malli (123) on paras kun talon koko on iso. Näin varmasti onkin koska juuri kovalla pakkasella tehoja silloin löytyy ja siitä tulee voitto. Itse asiassa Toshiban 13 malli vastaa testissä pärjännyttä Sanyon mallia (123). Mutta sitähän ei ollut testissä. On siis parempi verrata Toshiba 10 ja Sanyo 93:sta, Ja näistä kahdesta Toshiba korjaa potin kymmenen nolla
Eli Toshiba on paras pumppu kuitenkin omassa koko luokassaan ja pitse. Varaavan takan omistajia lämmittää myö se että Toshiban pumppu toimii vielä -25 C. Sanyolla se oli -20C. Eli takan lämpö saadaan myös liikkeelle kovalla pakkasella. (Terveisin Toshiban tyytyväinen omistaja)
Toivo.
Vähän vaikuttaa siltä, että kaukosäätimesi ja sisäyksikkösi eivät tee yhteistyötä. Ehdottaisin pattereiden vaihtoa kaukosäätimeen mutta sitähän sinulle on jo ohdotettu joten olet varmasti sen jo tehnyt. Joka tapauksessa kannattaa varmistaa, että kaukosäätimen komento menee perille. Senhän kuulee piippauksesta sisäykikössä. Ilmiselvää on että laitteesi ei ole ottanut komentoja vaan toimii jossain aivan eri säädössä kuin haluaisit. Puhallukseen näkyy jääneen automaatti ja heat ihan oikein.
Tuolla säädöllähän se toimii juuri noin kunnes saavuttaa haluamansa lämpötilan ja hiljenee. Laitteesi on ilmeisesti vetoisessa paikassa koskapa se toimii kuuden minuutin sykleissä. Laitteessahan ei ole (ainakaan Mitsussani) muuta kelloa kuin päälle/pois jonka voi vuorokaudeksi kerran asettaa eikä siis voi vahingossakaan asettaa 6 min sykleille. Tätä lukiessasi olet varmaan jo korjannut vian tai huomannut, että sykli vaihtelee. Eli kuuntele piippaako käyttäessäki kaukosäädintä.
Jore, kiitos kommenteista.
En ole vielä uusia pattereita kaukosäätimestä koska en usko tuohon teoriaan. Muita komentoja laite tottelee kaukosäätimestä ja Cool -puolella tuo manuaalinen nopeudensäätö toimii, ja piippaukset kuuluu joka painalluksella. Itse en laitteen sijaintiympäristössä ole havainnut yhtään vetoisuutta, ellei laite sitten ole erityisen herkkä…
Odottelen edelleen myyjän yhteydenottoa… Ja lisää kommentteja.
…ja vielä lisäyksenä, laite ei lopeta sykliä vaikka lämmitystarve loppuisi, esim. aurinkoisena päivänä jolloin kämpässä yli 20 astetta, vaan laite puhaltaa viileää/lämmittämätöntä ilmaa…
Toivo. Järkyttävää. Laitteesi on ilmiselvästi seonnut. Kun kuuntelee noita kommentteja niin näköjään joka laitteessa on jotain vikaa joskus. Mitsussakin oli jollakin jotain vikaa. Liike mistä ostin laitteeni niin siellä sanottiin että vain kahdessa laitteessa olisi koskaan ollut vikaa muttei yhdessäkään Mitsussa. Onneksi laitteessasi on takuu ja liike korjaa tai vaihtaa sisäyksikkösi.
Soitin Panasonicille ja siellä ei osattu sanoa muutakuin että ei normaalilta vaikuta, huoltoliikkeen pitäisi tulla mittaamaan paikan päälle. Salon KylmäApu oli unohtanut asian, mutta lupasi tulla kun kerkiää, eli joskus ensi viikolla. Kun sanoin että laite on käyttökelvoton myyjä sanoi että kyllähän pumppu edelleen lämmittää ja on täten käyttökelpoinen… Joo, kyllähän se lämmittää välillä kun silloin tällöin puhaltaa myös lämmitettyä ilmaa täydellä puhalluksella…