Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Terve kaima, olet kai vilkaissut tuolta http://www.toshibafinland.com sivuilta edustajia. Tinkiminen on sitten se toinen vaihtoehto. Jos voit itse auttaa asennuksessa, tehdä reijät ja kiinnittää sisäyksikön takalevyn ja ulkoyksikön kiinnikkeet yms. laskee asennuksen hintaa.

  2. Ulkoyksikön sijoittamisen ilmansuunnalla ei ole niin väliä. Kannattaa laittaa siihen mihin saa lyhyimmät putket jos paikka muuten on kelvollinen. Tuulelta suojassa, varjossa, etelänpuoleinen seinä voi olla hieman lämpimämpi kuin muut ja se taas parantaa lämmityksen hyötysuhdetta ( toimiihan ne siellä etelässäkin ). Ulkoäänien kannalta pois makuuhuoneen ikkunan alta. Korkeus maasta on myös huomioitava lasten ja talvella lumen varalta. Tärkeä asia on myös sulamisvesien poistuminen, vietto pois kivijalasta tai astia alle.

  3. Juu sitä vettä tulee sen verran että kannattaa laittaa ainakin 75cm korkeudelle jos ei ole astiaa alla

  4. Mikalle

    Kirjaudu tonne lampopumput.tk niin saan laitettua suoraan sinulle myyjä/asentajan yhteystiedot joka kävi laittamassa minulle Klaukkalaan panan viime joulukuussa

  5. Aikomus olis johtaa sisäyksikön vesi takanna olevan veskin viemeriin ja viedä kylmäputket välikaton kautta ulos putkea menee 4-5m. Mitsubishi olis mielessä malli vain ratkaisematta F vaiko G malli. Olisi kiva tietää onko jollakin Mitsusta huonoja kokemuksia.

  6. terve timo.rekisteröin itseni lampopumput.tk:hon jos haluut heittää vinkin.yks firma on kylläkin nyt tulossa katsomaan paikan päälle mutta aina on hyvä olla takaportti jos ei vaikuta hyvältä.mitsun malliin taidan päätyä

  7. jh.aivan samaa pohdin itsekkin.onko fa-sarja niin paljon parempi että raaskii maksaa enemmän.onhan siinä parempi suodatus ja se lämpö-sensori homma mutta muista eroista en tiedä

  8. vaihdoin sitten hieman nimeä niin ei ainakaan sekaisin mene :)

    joo tingattu on ja ehdottelin että itte tekisin sitä ja tätä.. eli kaiken muun patsi kylmäaine työt ja hintaa ehottelivat 1800e.. aika vähä hinta laski minusta vaikka äijille jää vain alipaineen imeminen laitteistoon? noh elämä on :)

  9. Uusin testi on ilmestynyt ruotsissa .Voiton vei sanyo ja toshiba kakkonen.
    Muut tulee tasaisena perässä paitsi cofu ja cictop,jotka oli huonoja
    lämmittäjiä.

  10. Uusin testi on ilmestynyt ruotsissa .Voiton vei sanyo ja toshiba kakkonen.
    Muut tulee tasaisena perässä paitsi cofu ja cictop,jotka oli huonoja
    lämmittäjiä.

    Mikä osoite?

  11. Ruotsin testin mukaan Fujitsulla paras lämmitysteho, kun ulkolämpötila on seitsemän astetta pakkasen puolella!!! Riittää komeesti lämmittämään reilua sadan neliön asuntoa, eikä tarvitse kayttää muita lämmitysmuotoja esim. sähköpatteria apuna.

  12. Mika:
    Mitsun sähköinen plasma-suodatin on ihan ehdoton (sama löytyy myös Toshibasta ja IVT.stä) verrattuna perinteisiin suodattimiin. I-see tuntoelin taas on täysin tarpeeton, sillä Ilp sekoittaa ilman niin hyvin, että lämpötilaeroja ei käytännössä ole. Olen mitannut omasta huoneistostani eroja tarkalla mittarilla ja erot ovat olleet vain 0 -0.3 astetta.
    Uudessa testissä ei FA-25 tuntunut olevan ihan parhaimpien tasolla, vaan sama ongelma jatkuu kuin vanhemmassa mallissa oli – eli kovemmalla pakkasella puhti loppuu ja hyötysuhde heikkenee rajusti.

    Asko: Voittajaa testissä ei taidettu kuitenkaan nimetä? Sanyon paremmin sijoittunut malli KRV123 ja Mitsun isompi malli 35ZD ovat kuitenkin pykälää isompia kuin esim. Toshiban( + muiden merkkien) pumppu, joten niitä ei voi kai verrata ihan suoraan toisiinsa.

    Arto: Fujitsun hyötysuhteet on kuitenkin kautta linjan keskitasoa heikommat. Samoin kun lämpötila laskee alemmas kun -7 astetta niin Fujitsu tuntuu pahasti hyytyvän.

  13. Onko panan HE9-mallin hintoja kellään tiedossa.Mulle tarjottu asennettuna hintaan 1830 ekee,miltä kuulostaa?

  14. ei ole nimetty voittajaa,mutta kun katsoo taulukkoa niin sanyo ykkönen toshiba kakkonen.Toshibassa oli testissä vanha malli,tämä uudempi malli kulkee 40W pienemmällä normiottoteholla.joten mikäli se olisi ollut mukana
    olisi se ollut testin ykkönen.

  15. Heikki M:älle.Taidat aliarvioida kylmä”äijien” luvanvaraista työtä.
    Huomio firmalle jäävä osuus tuntipalkasta, joka on 1/5 ! !!.
    Jotenkin keskustelut puoltavat seikkaa,että asennuksista tarvis maksaa asiakkaalle,jolloin myös 60% osuus kotitalousvähennyksestä pitäis huomioida.

  16. Make. Sinulle on taittu tarjota halvalla. Sentään Pana. Täällä satasen kalliimmalla. Samalla hinnalla happirikastin jota muut merkit eivät tunne. Tosin puuttuu tuo Mitsun tuntoelin jonka toiminnasta olen ihan eri mieltä Jyrkin kanssa koska juuri tuo Mitsun tuntoelin huomaa jos unohdan yhden huoneen oven auki. Sehän huomaa sen aukaistessani sen heti ja puhaltaa sen lämpimäksi alle 10 minuutissa. Kuin tulevaisuuden robotti joka määrää mihin lämmitetään. Tuota ominaisuutta ei ole muissa ilmalämpöpumpuissa. Mitsu on ehdottomasti edellä hitecissa juuri tällä alalla. Kun muut saavat tuon ominaisuuden niin niitä voisi harkita. Siis samaan hintaan saa huoneiden lämpötilavahdin. Mielestäni se on rahanarvoinen asia. Tosin myönnettäköön että muuten Toshiba lienee paras vaihtoehto sitten seuraavaksi vaikkei siinä happirikastinta olekaan kuten ei Mitsussanikaan. Ehkä nyt Toshiba olisi kakkosvaihtoehtoni kun tuo testikin sitä puoltaa.

  17. Kusma kehui Citcop-18 ilmapumppua,mutta myyjä ultimatemarket tasoa törky-ukko,jota kuluttajaviranomainen joutui opastelemaan,ei taida rosendalin koneilla olla takuuta/huolto-osastoa kuulopuheiden perusteilla edes,mutta asiaan.
    Olen myös Citcop-18 tyytyväinen käyttäjä ja vuoden seurannassa 160m2 lämmityskulut ovat tippuneet 105 euroa/kk tasolle 55 euroa/kk !
    Kaikki sähköpatterit pois päältä ja varaavaa takkaa noin 2x vk.
    Kuluissa 2 lattialämpöä, 300l-vesivaraaja sekä kaikki taloussähkö.
    Citcop 18 lämmitysteho on 9400W /310m2 tiloihin, siis pumppu järeimmästä päästä,antaa jo tyhjäkäynnilläkin 4500W ! (ei mainos)
    Turha hankkia 4000-5000W lämmitys tehoisia kinukkikoneita Suomen ilmastoon ja yli 100m2 lämmitettäviin tiloihin.

  18. sähkön kulutus ilman talon lämmitystä on vuodessa n.12000kWh.Itse talon lämmitykseen palaa n.10000kWh/vuosi.TAKKA,300l vesivaraaja,5h elää talossa. Sähkölasku on kuukaudessa ihan muuta kuin 50 tai 100EUR kuukaudessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *