Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Asko. Ehdotan, että otat myyjään yhteyttä. Sinullahan oli se huurtumisongelmakin. Menee siinä samassa. Tosiin kun se huurtuu niin se on sen merkki, että kylmäainetta tuntuu piisaavan. Putket eivät kuitenkaan voi krohista jatkuvasti. Tuohon 3-5 sekunnin kylmäaineen tussahdukseen en osaa sanoa mitään. Eräs tuttavani hankki kauan sitten kiinalaisen Panasonikin on-off mallin ja olin mukana katsomassa sen asennusta (tästä lähtikin kiinnostukseni ilmalämpöpumppua kohtaa, että myöhemmin rohkaisin mieleni ja hankin omaan kotiini sellaisen) ja siinä kanssa vähän tussahti mutta silloin joku huoltoventtiili vuoti. Se vaihdettiin myöhemmin. Laite toimii tänä päivänäkin ihan hyvin eikä kylmäainetta lisätty. Putkivedon pituus noin 5 metriä.
Tervehdys kaikille!
Alkaa olemaan aika hommata kyseinen laite myös kotiin. Onko kenelläkään kokemusta Sanyon valmistamista ilmalämpöpumpuista? Esim. Panasonicciin verrattatuna?
Asko, tyhjiöinnin voi tehdä hyvinkin nopeasti mutta 15-30min yleensä ja voi olla kauemminkin.
olisikohan mullakin jäänyt tyhjennyshomma puolitiehen ,kun ulkoyksiköstä lähtevistä putkista kuuluu ääniä,mutta sisällä en kuule mitään. Ulkoyksikkö pitää suunnilleen samanlaista ääntä kuin jääkaapin kompura. Onkohan se normaalia?
Normaali juttu, äänetöntä pumppua ei ole toistaiseksi kun lämpölaajenemista tapahtuu ja kompressori ” pyörii “.
J-P.
En tiedä voiko tätä vanhaa norjalaista testiä, http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htm
enää kovin vakavasti tänä päivänä ottaa mutta siinä Sanyo lähtee +7 asteessa kakkostilalta, (Pana ykkoseltä) mutta -18 asteessa Pana on kolmantena ja Sanyo viidentenä. Väliin kiilasi Toshiba ja ero tuossa asteessa on hyviin pieni. Arvioisin (koska taulukko on graafisessa muodossa) Panalla olevan COP-arvoa vielä -18 asteessa 1,8 kun Sanyolla 1,7. Eli ero on pieni. (Toshiballa 1,79) Tämä on kuitenkin hyvä testi sinänsä, että arvothan ovat tänä päivänä paremmat kaikilla.
Olen hankkimassa ILP:a omakotitaloon. Korjauskulut askarruttavat mieltä. Korjauskuluista on puhuttu hyvin vähän. Onko nämä niin kuin jääkaapit ja pakastimet, että remonttia on vähän. Jos isot korjauskulut tulevat takuuajan päätyttyä, niin mahdolliset energian säästöt hupenevat korjauksiin.
Samik pidäppä sähkönkulutusmittari töpselissä ja kertoile meille mitä kulutuslukemat nyt näyttävät. Samoin muutkin jos on sähkön kulutus kokemuksia.
On kiva kun sivuille kirjoittajia löytyy.
Monenko litran virtauksen vettä minuutissa vaatii maalämpöpumppu toimiakseen jäädyttämättä vettä? Minulla on lähde josta on putkella johdettu juokseva vesi. Ei maksa mitään vaikka virtaisi yli kokoajan, mutta en tiedä riittääkö virtaus. Pitkältäkö putkea pitää vähintään olla jos se on vedessä? Osaako kukaan vastata.
Jore, maksaako se Mitsun fa25 asennettuna sen 1290,- ?
Vesku.
Ei vaan niinkuin sanoin, asennus on noin 400,- Joka siis lisätään tuon laitehinnan päälle. (hinta saattaa heitellä 300-600€ monesta syystä johtuen).
kotivakuutus laaja versio, omavastuulla teet isommatkin remsat jos laite hajoaa. Kokemusta on korvauksesta (Tapiola). Tämä ei ollut mainos.
kotivakuutus laaja versio, omavastuulla teet isommatkin remsat jos laite hajoaa. Kokemusta on korvauksesta (Tapiola). Tämä ei ollut mainos.
Muista tulee myös ikävähennys!!!!
Moro,
nyt veivaa Daiseikai katossa. Letkut koteloitu paneelien taakse ja lisäsin vielä villaa väliin kun suhinoista oli ollut puhetta.
2 yötä kone veivannut ja eilen se teki ekan kerran sen sulatuksen. Ääni kuuluu itseasiassa sisäyksiköstä kun letkut ovat sen verran jemmassa. Ei ollut sellainen, että heräisimme. Vodaa tuli kanssa aika paljon ulkoyksiköstä eli vissiin toimii kuten pitääkin.
Asentaja piti vakuumipumppua pyörimässä n. 20 minuuttia. Se sanoi kun mittari on yli -1 bar, on homma selvä, ei katsonut kelloa mitenkään orjallisesti (Daiseikain asennusohjeesta: tyhjiönti tehty kun -101 kPa).
Ainoa selkeä puute, mitä en Toshibasta löytänyt, on sellainen ajastin jolla voisi laskea lämpötilan vaikka asteen tai kaksi alemmas yöksi ja taas aamutuimaan täysi hönkä päälle. Toshiban ajastin kytkee koko koneen pois.
Täytynee vissiin laittaa ECOlle yöksi tai sitten kokeilla laskeeko lämpö liiaksi jos käyttää ON/OFF ajastinta.
Kunhan menee aikaa, niin panen jonninlaista kulutusraporttia tulemaan..
Asko kirjoitti: Kulkeeko lämmitysasennossa putkistossa neste vai kaasu??
Jore kirjoitti: “Lämpötoiminteella käsittääkseni putkissa kulkee neste ja se kaasuuntuu vasta kun siitä paine vapautetaan ulkoyksikössä.”
Lämpöpumpun (kuten kaikkien muidenkin vastaavien laitteiden) toiminta perustuu kylmäaineen höyrystämiseen ja nesteyttämiseen vuorotellen.
Kompresori aiheuttaa alipaineen ulkoyksikön höyrystimeen jolloin kylmäaine kaasuuntuu. Kompressori puristaa kaasun kovalla paineella jolloin se lämpiää. Lauhdutin taas alentaa kylmäaineen lämpötilan niin alas, että kaasu tiivistyy jälleen nesteeksi. Tiivistyessään kaasu luovuttaa lämpöä lauhduttimen kautta ja puhaltimen avulla. Lauhduttimesta kylmäaine siirtyy nesteenä paineenalennusventtiilin läpi jälleen höyrystimeen.
JH:lle
Meillä on myös lähde tontilla ja vakavasti harkitsimme maalämpöpumpun ostamista. Kysellessä selvisi, että lähteen pitäisi virrata tunnissa tuhansia litroja (1000 litraa = 1 m3), jotta se ei jäätyisi talvella. Porakaivo olisi siis ollut ainoa järkevä valinta. Mutta hintaa alkoi tulla liikaa. Kun vesipatteritkin olisi pitänyt rakentaa. Motivan laskurikin sen paljasti, että 30 vuodessa sähköpatterit+takka+ilmalämpöpumppu on eräs kokonaiskustannuksiltaan halvimmista vaihtoehdoista.
Maalämpöpumpussa on se huono puoli, että jos tarvitaan 80 C vettä, niin maalämpöpumpulla pääsee vain noin 60 C asteeseen. Loput siis pitää lämmittää sähköllä kuitenkin.
Ostinkin siis ilmalämpöpumpun ja lämmintä on piisannut.
Käyntiäänistä vielä sellainen kommentti, että jos muuttaa asetuksia radikaalisti, niin ääniä putkessä alkaa tulla. Esim pudostus 30:sta asteesta 17 asteeseen. Mutta jos on vakio toiminto kuten esim: lämmitys ja siinä kokoajan 22 C niin ääniä putkesta ei pitäisi tulla.
Tuulettimen pyörimisnopeudesta sellainen kommentti että kun ulkona pakkanen alkaa kiristyä ja talossa lämmöntarve kasvaa, niin syytä nostaa pyörimisnopeutta ainakin pykälällä. Koska silloin lämpöä saadaan paremmin “pumpattua” talon eri osiin ja talo pysyy näin paremmin vakio lämpöisenä. Itse olen huomannut, että kun lämmitän leivinuunin niin ykkös asento Toshibassa on ihan riittävä. Mutta muutoin kakkonen on parempi.
Kolmosta en vielä ole tarvinnut käyttää, koska Toshiba on ollut vasta vähän aikaa talossa. (Odottelen siis innolla pakkasia =)
Kiinostaisi tietää, että kuinka puhalluksen suuntaaminen on onnistunut. Itse ainakin käytän SWINGiä lähes kokoajan, kun tuntuu että sillä lämpö leviää paremmin talossani. Onko kenelläkään ollut vedon tunnetta?
Kiitti Tuomo vastauksesta. Miten ip:n ulkoyksikön veden johtaminen pois onnistuu talvella vai onko ämpärihommia. Voiko vettä johtaa sisälle viemäriin jos yksikön takana on esim. wc.
Ainut keino johtaa sulamisvesi letkulla johonkin, on käyttää lämmityskaapelia apuna. Parempi on vaan antaa valua maahan/astiaan ja käydä välillä “potkimassa” jääkasa nurin.
Itse en lähtisi enään vettä tuomaan sisälle, koska on vaara että vettä pääsee talon rakenteisiin. Valuu seinää pitkin tai menee vaikka seinän sisälle, jolloin kaikki elementit hometaloon on olemassa. Kannattaa enemmänkin panostaa pinnan kallistuksiin (pois seinästä), salaojotuksiin, toimiviin sadejärjestelmiin yms. Jotta veden kulkeutuminen on seinästä poispäin ja toimii kaikissa olosuhteissa. Ulkona kosteutta riittää ilmalämpöpumpusta huolimattakin, joten on syytä asiaa ajatella hieman laajemminkin.
Samoin kun ajattelee, että mitä ilmalämpöpumpulla voisi säästää sähkölaskussa, niin kannattaa myös huomata, että sähköä voi myös säästää myös siten, että
-lisää lämmön eriteitä talossa (ikkunoiden, ovien ja yläpohjan eristeet yms.)
-lisää tuuliesteitä talon ympärille (esteään lämmön karkaus talosta)
-poistaa varjostavia puita talon ympäriltä (lisää passiivista auringonsaantia rakennuksiin, ikkunat etelän puolelle yms.)
-muuttaa kulutustottumuksia, esim pienentää huoneiston lämpötilaa yhden asteen (1 asteen pudotus = 5% säästö lämmityskuluissa)
-uusii sähkölaitteet ajantasalle eli A luokan sähkön kulutus kaikkiin (pakastin, pesukone yms.). Välttää ns. valmius tilaa laitteissa.
-Suosii yösähköä (lämmittää saunan kello 21.00 jälkeen, pesee pyykit yösähkllä, yms.)
-Uusii suihkun vähän vettä kuluttavaksi. Välttää ottamasta kylpyä.
-Kovalla pakkasella minimoi vedenkulutuksen (pakkasella aina kalliimpaa)
-Ei tuuleta taloa avaamalla ikkunoita ja ovia vaan hommaa itselle ilmastoinnin lämmöntalteenotolla. (Jälkilämmitys pienemmäksi kuin ilmalämpöpumpun asetus ja hyödyntää takan lämpöä lämmöntalteenotossa)
jne…
Lämpöpumpun ylimitoituskin on kaksipiippuinen juttu. Jos ylimitoittaa ilmalämpöpumpun tehon, niin siinä on se hyväpuoli, että juuri pakkasella riittää lämpöpumpussa enemmän tehoja ja ei tarvita kallista suorasähköä. Toisaalta isompi ilmalämpöpumppu syö enemmän sähköä joten siitä tulee isompi sähkölaskukin. Itse en lähtisi liikaa ylimitoittamaan ilmalämpöpumppua vaan paremminkin panostaisin muihin lisälämmönlähteisiin esim. takat, joita voisi enemmänkin käyttää kovalla pakkasella, jolloin tehoja tarvittaisiin lisää. Kokemuksia ilmalämpöpumpun ylimitoituksesta?
Tuomo kertoi kaiken niin kattavasti ettei tuohon ole mitään lisättävää. Ainoastaan vastaan edelliseen kysymykseen miten ilman suuntaus on onnistunut. Se on onnistunut itselläni hyvin koska käytän I-see toiminnolla (valitettavasti vain Mitsubishin ominaisuus) joka huomaa talossa olevan epätasaisen lämpötilan ja siten huomioi sen ja “tasoittaa”. Luonnollisesti käytän vain ja ainoastaan tätä toiminnetta. Tuo on todella hyvä toiminne joka kannattaa huomioida lämpäpumppua hankkiessa. Jos jonkun huoneen ovi on jäänyt kiinni ja sitten se avataan ja siellä on kylmempi niin viidessä minuutissa laite huomannut sen ja lämmittänyt koko huoneen. Toiminto on parempi kuin osasin edes odottaa. Jos talo on tasiasen lämmin, vaihtelee laite silloin suuntia koko ajan kuten Toshiba ja muut SWING-toiminteella.