Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Hei Vesku. Mulla oli aluksi mielessä Fujitsu, Pana, Mitsu ja Toshiba, joista sitten valitsin Toshiban. Silmäilin testejä ja luin tätä palstaa, olisin varmaan voinut päätyä mihin tahansa näistä, mutta lopputulos oli nyt tämä.

    Ja kyllä, Kylmäkeskukselta tein hankinnan. En löytänyt netistä muita Toshiban edustajia Keski-Suomesta (mikä ei tarkoita ettei niitä olisi), alkutarjouksia kyselin ainakin Matthias Friediltä (Pana, Haier), Greentexiltä ja K-raudasta Kylmäkeskuksen lisäksi.

    IVT Nordic olisi ollut muuten oikein harkinnan arvoinen pumppu, mutta Epitek Oy:n (Vaajakoski) tarjous oli huimat 2700 ekee. En usko, että IVT on NIIN paljon muita parempi…

  2. Tuo toshiba pitää ECO asennossa lämmitettäessä koko ajan jonkunlaista rahinaa sisäyksikössä ja putkistossa ,se selvästi häiritsee ikäänkuin nesteen virtausääni..Onko muilla vastaavaa kokemusta???

  3. Onko joku hankkinut vielä panan uutta HE-mallia?Jos on niin miltä kone vaikuttaa?

  4. Hei Asko

    Nyky pumput on fiksuja, automaattitoiminto, viilentää ja lämmittää ” samanaikaisesti”,kylmäaine kiertää jatkuvasti lämmitys ja viilennys ” väliä”. Käytä manuaalitoimintoa lämmitykseen talvella, kun pumppu saavuttaa halutun lämpötilan invertteri sammuu, ei”käytä sähköä” ja kesällä automaatilla viilennyksessä ekolla. Tsekkaa onko asentaja tehnyt kunnon asennuksen ja tyhjiöinti tehty huolella kun pumppusi hinta taisi olla aika edullinen.

  5. Arto kuule
    Pistin kyselyn/toivomuksen Tekniikan Maailmaaan ja sain vastaukseksi, että on suunnitteilla ja ilmestyy 2006

  6. Niin putkistosta kuuluu koko ajan kahina ikäänkuin nesteen virtaus.Onkohan siellä ilmaa??Vai onko nesteet häipymässä?

  7. Asko: Ei pitäisi mielestäni kuulua mitään virtausääniä/rahinoita. Itselläni toimii muutoin äänettä, vain puhaltimen humina kuuluu. Tosin merkkikin on eri, vaan sillä ei pitäisi olla suurta merkitystä äänien kannalta (nimenomaan virtaus tms. äänien).

  8. Ilmalämpöpumput sirittävät helposti kun ovat automaatilla. Varsinkin kun huoneessa on lisälämmönlähteitä (takka tms. = huoneilma on lämpimämpi kuin ilmalämpöpumpun asetus). Tällöin putkistossa tapahtuu lämpölaajenemista, josta ääni tulee. Sama ääni tulee joskus myös jääkaapista/pakastimestakin, kun nekin toimivat ikäänkuin automaatilla.

    Automaatilla lämpöpumppu siis viilentää ja lämmittää yhtäaikaa (=hukkaa energiaa). Eli ne Toshiban äänet saa pois kun laitat läämityksen päälle (ei auto) ja itse säädät puhalluksen 2:lle tai 3:lle (EI auto-puhallus). Jos sitten vielä kuuluu, niin ota yhteyttä asennusliikkeeseen.

    Inverterimallit ovat fiksuja pumppuja eli ne sammuttavat itse itsensä(ulkoyksikkö) kun ne saavuttavat asetetun lämpötilan. Sisäyksikkö kuitenkin toimii ja kierrättää sisäilmaa. Jos haluat siis säästää rahaa lämmityksessä käytä manuaali asetusta (ei auto) ja polta puuta takassa /leivin uunissa. Sähköpatterit päälle vasta kovalla pakkasella
    -15 C ..-20C riippuen mallista.

    Uusimmissa sähköpattereissa on elektroninen termostaatti, joka osaa toimia fiksusti ja säästää myös sähköä kun sille on tarvetta. Tällaiset sähköpatterit voi kyllä pitää päällä kun vain asettaa huoneistokohtaisen lämpötilan riittävän alas. Esim lämpöpumppu 22C, sähköpatteri 18 C. Takalla/levinuunilla huoneiston lämpötila kohoaa helposti 24 C, jolloin lämpöpumppukin(ulkoyksikkö) lakkaa toimimasta.

  9. TUOMOLLE.Elikkä onko niin että ECO toimintoa ei kannata käyttää lämmityksellä?Hukkaako se silloin myös energiaa??

  10. ECO varmasti “säästää” sähköä lämpimällä (ainakin teoriaassa). Mutta Mielestäni ECO toimintoa ei kannata käyttää siitä syystä, että pakkasella laitteesta loppuu muutoin tehot (ECO rajoittaa lämmitystä), jolloin taas käytetään kallista suorasähköä sähköpattereilla, eikä ilmalämpöpumppua talon lämmitykseen. Lämpimällä ECO:sta saatava hyöty on taas niin pieni, että sitä silloinkaan tuskin tarvitsee käyttää.

    Eli käytä ECO toimintoa vain viilennyksen yhteydessä.

  11. Panin toshiban manuaaliseen lämmitykseen ja puhallinnopeudeksi 1.
    Nyt sitä kahinaa ei kuulu sisäyksikössä,mutta wc:ssä,jonka läpi putket menevät kuuluu kahina putkista edelleen.

  12. Jotenkin tuntuu, ettei Toshiba olekaan ihan Pekan kehujen väärti koska mitään noista ongelmista minun Mitsussa ei ole. Putkeni tosin menevät jääkaappien päälle jääneen tyhjän “lauhdutustilan” läpi joten siellä olevat äänet sekoittuisivat jääkaappien omaan “meluun”. Mutta jotenkin tuntuu, etteivät nuo äänet ihan normaaleja ole. Lämpötoiminteella käsittääkseni putkissa kulkee neste ja se kaasuuntuu vasta kun siitä paine vapautetaan ulkoyksikössä. Nesteen mukana ei pitäisi olla ilmaa ja neste itsessään ei mielestäni aiheuta moista ääntä. Kuulostaa niinkuin putkiesi tyhjiöinti olisi jäänyt puolitiehen. Mene ja tiedä. Mutta jos siellä on ilmaa niin siellä on kosteutta ja jos siellä on kosteutta niin se ei tee hyvää putkissa kiertävälle öljylle. Öljyn väheneminen taas ei tee hyvää kopressorille. Mutten tunne Toshibaa. Voihan olla, että se kuuluu kyseisessä laitteessa asiaan.

  13. Kylmäasentaja tyhjiöi putkiston suurinpiirtein 5min.Voiko se tyhjentyä siinä ajassa??

  14. Tuskin tyhjiöi kunnolla viidessä minuutissa. Kysyin asentajalta kauanko tyhjiöintiin menee aikaa, hän sanoi tässä menee 1/2 tuntia, mutta antoi olla pumpun “imuttamassa” koko tunnin. Meillä putkea on 3 metriä ja laitteena Pana E12, eikä meillä mitään virtausääniä kuulu.

  15. Jotenkin olisin muistavinani, että tunnin imutti meilläkin.

  16. jos tyhjöpumppaus on tehty vajaasti niin miten sitä onnistuu jäljestä korjaamaan

  17. Tuomo kirjoitti että “Inverterimallit ovat fiksuja pumppuja eli ne sammuttavat itse itsensä(ulkoyksikkö) kun ne saavuttavat asetetun lämpötilan”. Mutta eikös On/Off -pumppu toimi noin, ja invertteri säätelee (tai pitäisi säädellä) fiksusti käyntiänsä lämmitystarpeen mukaan.

  18. Asko. Ei syytä huoleen. Kävin liikkeessä mistä pumppuni ostin, kahvilla, ja kysyin tuosta. Tyhjiöinti todellakin vaatii puoli tuntia. Rohinaa ei pitäisi kuulua kuin lämpötoiminteen alkaessa. Jos putkissasi on ilmaa niissä on myös vettä. Laitteessasi on takuu. Kylmäaineet menevät vaihtoon jos siellä on vettä ja putket tyhjiöidään uudelleen. Myyjäliikkeesi tekee sen takuutyönä. Kannattaa vahtia, että puoli tuntia menee. Tosin kuulostaa tosi oudolta, että valtuutettu asennusliike voisi laistaa tyhjiöinnistä. Toshibaa kun ei saa myydä ilman valtuutuksia ja asennusliike tietäisi joutuvansa tulemaan uudelleen. Tosi outoa.

  19. Lisäksi asentaja kun niitä venttiilejä käsitteli niin sieltä tussahti kaasua ulos
    ainakin noin 3-5 sekuntia ,että olisiko kaasut vähentyneet tuossa ratkaisevasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *