Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Tässä vielä korjaukset viimeiseen laskelmaan:

    3 vaihtoehto) 2 kw lämpöpumpusta, kertoimella 1,9
    (hyvä teho, hyvä kerroin) -> Lämpöpumppu kuluttaa 1,05 kW
    Maksaa: 1,05 kW x 24 x 0,09 = 2,26 e
    Loput suorasähköllä 2 kW x 24×0,09e = 4,32 e
    Yhteensä 2,26 + 4,32 = 6,58 e/vrk (alhaisin kokonaiskustannus)

    Itsellä on siis 6 kW levinuuni, joka jo yksinäänkin riittää pitämään lämpöä pakkasella, jos vain lämpö leviäisi ympäri taloa. Jos vain on mahdollista saada lähes “ilmaista” puuta, niin pakkasella puuta kannattaa siis poltella puuta. Varaava takka/levinuuni yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa on hyvä yhdistelmä. Koska lämmön kierrätys on tehokasta. Lisäksi talossa kannatta olla ilmastointi lämmöntaleteenotolla, niin sitten saa myös hyvän sisäilman.

  2. Hei Ari ja Upi, Mitsu MUZ-FA25VA(H)/ MSZ-FA25VA hiljainen?! Euroventin sertifikaatin mukaan äänet ulkoyksikkö 59 dba sisä 58 dba. Toshiban arvot RAS-10EAVP-E/RAS-B10EKVP-E ulko 59dba sisä 55dba
    Eli se hiljaisin nopeus on kyllä kaikilla aika olematon mutta se jolla tehot on ilmoitettu on sitten aivan toista.

    http://www.eurovent-certification.com

  3. Paljonko toshiba ottaa tehoa kun se käy aivan täysillä???Eli noin 15 asteen
    pakkasessa.Sillehän on anettu joku teho joka on 710w,mutta mikä se on?
    EI ilmeisesti suurin ottoteho,jos nuita COPpeja katselee.

  4. Ruotsalaisten mittausten mukaan Toshiban antoteho -15 asteessa on 2.8kW ja COP ko lämpötilassa on 2,3 joten 2,8/2,3=1.2 kW.
    Mallina RAS 10JKVP-E/JAVP

  5. Niin vielä tuo 710 Wattia on + 7 asteessa jossa COP on 4,51 ja antoteho 3,2 kW eli 0,71*4,51=3,2 kW. Pumppu toki antaa +7 asteessa enemmänkin tehoa mutta COP on silloin hieman pienempi eli ilmoitettu arvo on maksimi COP:n ottoteho.

  6. Riittääkö hyvin eristetyssä normaalikorkuisessa,1-kerroksisessa omakotitalossa -15 asteessa 25w/neliö.

  7. Ja onko jotakin taulukkoa,josta näkisi tehon tarpeen eri ulkolämpötiloissa??

  8. Voisiko tuon ulkoyksikön huurtumisen estää jollakin aineella,esim
    samalla aineella,jolla lentokoneen siivet ruiskutetaan jäätymisen estämiseksi

  9. Hei Asko!

    Pumpuissa on aina pientä huurretta tietyllä kelillä vähän aikaa ennenkuin automatiikka “haistaa” sen ja sulattaa, jatkuva sulatus veisi sähköä enemmän.

  10. Pekka. Ei minun pumpussa ole minkäänlaista huurretta. Lämpöä kyllä tulee. Pumppunihan on Mitsubishi.

  11. Tiedoksi kiinnostuneille, että Jyväskylässäkin Daiseikai 10 tarjottiin lopulta hintaan 1650 e asennettuna. Aluksihan pyydettiin noin 2000 eken hintaa. Tilasin sen sitten ja parin viikon kuluttua on asennus. Daiseikai 13 hinnaksi olisi tullut 1850 e.

  12. kirjoitelkaa kokemuksia mitsuporukat ettei mene liian yksipuoliseksi.

  13. Anne, oliko se Kylymäkeskus, josta pumpun ostit ? Kyselitkö paikkakunnalta tarjouksia muista merkeistä? Itse keikun vielä kolmen pumpun valinna ympärillä -Toshiba 10, Mitsu fa 25 tai Sanyo 93.

  14. Terve Vesku,onko sulla tiedossa paljonko mitsun pumppu maksaa?

  15. Mitsun pumput täällä Vaasassa ga25va 1050,-
    fa25va 1290,-
    fa35va 1490,-
    Pana e9dkew 990,-
    Itsellänihän on tuo Mitsun fa35va noin 2-3kk ja ollut hyvä. Ei huurru “näin kesäkelillä”. Talvella varmasti tekee sen mutta sen ymmärrän.
    Asennus noin 400,- mallista riippumatta.
    Niin siitä liikkeestä saa Toshibaakin mutten koskaan ole ollut niin kiinnostunut siitä, että olisin edes kysellyt sen hintoja. Edelleenkin uskon, että jos tuo Panan uusi malli olisi ollut tuossa ruotsalaisessa testissä se päihittäisi kaikki ylivoimaisen aloitusCOP:nsa (5,22) ansiosta. Jo vanha Mitsun malli oli aiemmassa norjalaisessa testissä 7 asteessa kuudentena eli kolmanneksi viimeinen mutta -18 asteessa kakkosena. Toshiba vastaavasti lähti viidenneltä sijalta päätyen neljännelle. Panasonik lähti ykköseltä päätyen kolmoseksi. Testin sitkein laite tuntuu olevan IVT. Tämä tuntuu olevan tapa jolla tämän keskustelun testituloksia halutaan katsottavan. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että suurimmat lämmityskustannukset tulevat -5 – -15 asteen välillä. Jos tosisäästöjä halutaan niin juuri tuo lämpötila on mielestäni se oikea paikka tutkailla pumppujen toimintaa. Keskipaikka olisi silloin -10 astetta. Tässä vain yksi näkökanta noiden testien tulkintaan. Vanhan norjalaisen testin mukaan järjestys – 10 asteessa olisi IVT Toshiba Mitsubishi Panasonic. Nämä päätelmäni tein puhtaasti sivun 5 graafista testitulostaulukkoa silmäillen sivulla http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htm

  16. Jore olet osittain oikeilla jäljillä mutta tuolla COP arvolla ei lämmitetä sillä mitataan hyötysuhdetta ja arvo ilmoitetaan yleensä + 7 asteessa. Otetaan 3 esimerkkiä Ruotsalaisten testistä ja lämpötiloista -7 ja -15 astetta. Pumppujen paremmuus noissa lämpötiloissa on mitattavissa nettotehon mukaan eli antoteho-ottoteho eli tuo netto on kaikki sitä säästöä. -7 astetta nettotehot mitsu 1,3 kW pana 1,6 ja toshiba 1,8 kW. Sitten -15 mitsu 0.9 pana 1.0 ja toshiba 1,6 kW joten Toshiba säästää selvästi eniten. Tuon uuden Panan menestystä voi vain arvailla kun tarkempia mittauksia ei ole mutta testivoitto ei ole varma sillä pelkkä COP arvo ei kerro koko totuutta.

  17. Tekniikan Maailma testaa pumput 2006 aikana, tarkkaa aikaa ei ole tiedossa, mutta kuulema työn alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *