Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Tuota Panasonicin HE9-mallia näkkyy saavan http://www.lampopumput.tk mukaan 1400 euroon… ei paha…
Kyllä nämä uudet panasonicit on edelleen valmistettu malesiassa.eikä japanissa.
Mika,
Kylmäkonehuolto Kivistön auto se oli taustapeilissä. Ei vielä tietoa asennuksen onnistumisesta, oota viikko. Ite laitoin sisäyksikön kattoon + tein ulkoyksikölle pedin (ei siis seinässä). Katotaan kuin käy. Älä vaan kiilaa mun eteen kun se pyysi soittamaan ensi viikolla tarkempaa ajankohtaa varten! ;)
Jallu,
tais olla Mr Alanen. Mukavan tuntunen kaveri. Ei höösänny eikä käyttänyt ylisanoja, asiallinen asenne.
kyllä ne uudet panat on japseja.
Heikki,missä toshiba on 1600 asennettuna ?KUULOSTAA aika edulliselta.
Lisäys edelliseen,onko se TOSHIBAN DAISEIKAI?
Toshibaa sellainen firma kuin YIT myy 1500 asennettuna.eli uusinta mallia.
Terve Make, Kyllä se on Toshiban Daiseikai RAS13-EAVP-E. Tein itse jalustan ja valmistelin ja viimeistelin muutenkin asennusta. Asennuspaikka oli helppo ja matka ulkoyksikölle n.3-4 metriä. Tuo RAS10 malli on noin 150-200 euroa halvempi. Firma löytyy Kouvolasta.
Terve Asko ja Heikki,täällä Kuopio Joensuu seutuvilla nuo koneet asennettuna 2100-2200 euroa,melkonen ero vai?Olisko yhteystietoja teidän mainitsemiin firmoihin?
Make, katso eikö sielläpäin ole YIT firmaa,sehän on melkein joka kaupungissa.Tämä ,josta minä ostin on Kemissä.
Moi Heikki
Mikä firma myy Kouvolassa ??
Merkit ja asennushinta ??
Ostin juuri talon ja hankintana olisi ilmalämpöpumppu.
Olen lukenut tämän foorumin päästä päähän monesti, koska “yritän” keralla ostaa sellaisen mallin jota ei tarvia vaihtaa vuodenpäästä.
Panasonic oli ensi mielessä, mutta täällä ilmenneiden ogekmien vuoksi olen vaihtamassa merkkiä.
Mutta mihin mitsu vai daikin
Daikinia kehui eräs liike päästäpää,(Kouvolassa) kuulema muuta merkkiä ei edes myy saatikka suosittele.
Hyvä että ei tullut lankoja pitkin, kun haukkui muut merkit pystyyn.
Terve Make ja Upi, Itse valintaa tehdessäni olin ensin Panan tai Daikinin perässä mutta tutkailtuani kaikki mahdolliset testit ja keskustelupalstat sekä juteltuani muutaman toimittajan kanssa kallistuin sitten Toshiba Daiseikain kannalle. Valintaani vaikutti testivoitot Norjassa ja Ruotsissa, alkuperämaa Japani, tekniset arvot ja muu tekniikka sekä hyvä suodatusjärjestelmä. Daikinia kyllä kehutaan mutta suorituskykyynsä nähden se on kallis ja lähinnä kriteerinä on se että se on aito Japanilainen. Panasonic on yleinen koska Keskokin sitä myy mutta senkään tehot eivät ole kylmässä terävintä kärkeä ja valittamisen aiheitakin löytyy sekä toimittajien että käyttäjien kommenteista.
Mitsu voisi olla harkittava mutta siinä on huomioitava se että niitähän tekee Mitsubishi Electric ja Mitsubishi Heavy tämän Heavyn tekeleet ovat pärjänneet paremmin. Sanoy on myös pärjännyt ruotsalaisessa vertailussa. Minulla on siis Toshiba Daiseikai RAS-13EAVP-E hankittuna AH COOL nimisestä firmasta josta saa myös muitakin merkkejä.
Terve Heikki,paljos Toshiba sulle makso asennettuna ja minne päin Suomen maata?
Heikki
Mikä se tällainen Mitsubishi Heavy oikein on, pistä vähän tietoa.
Kiitos Heikki :-)
Taidampa suunnistaa AH COOL:hon http://www.ahcool.fi/ (Kouvola)
ja pyytämään tarjouksen Mitsubistä
Mielenkiintoista, heillä näkyy olevan itsellään seinnässä Lg:n (puhallin)
Mikähän malli ? vai onko mainos kikka :-)
Ps. Tätä kommmenttia ei pidä ottaa vakavasti, “pisti” (auts) vain silmään.
Onko normaalia? Katsoessani aamulla toshiban ulkoyksikköä sen kennosto oli aivan umpikuurassa . kone kyllä oli käynnissä ja antoi lämpöä.
Vahtasin sitä sitten puoli tuntia ja sitten se alkoi itsekseen sulamaan,
ilmeisesti kuumakaasun ansiosta.Mutta pitäsikö sulatuksen toimia ennenkuin se kennosto menee umpikuuraan,eikö se huononna hyötysuhdetta.?
Asko;
olen kuullut että toshiban ulkoyksikössä on ollut mainitsemaasi oireilua. Talvella se lisääntyy. Asentajat ovat käyneet ajamassa uuden ohjelman koneeseen sen jälkeen kuulemma pelittää. Käsittääkseni rukataan sulatusjaksoja.
Täällä on ollut aika paljon keskustelua ruotsalasista testeistä.
Testeissä ei ole ollut mitsun fa laitteita ollenkaan onkohan kenelläkään tietoa löytyykö niistä testejä mistään itselläni aikomus ostaa tuollainen fa-25 tai 35 ja perusteena tuo hiljaisuus. Enkä löydä hirveitä eroja tuohon toshiban uuteen malliin ras-10 ja 13.
Testeistä on se hyöty, että se ainakin erottaa jyvät akanoista. Mutta kahden, kolmen hyvän erottaminen on vaikeaa. Pääasia, että löytää itselle sen parhaan vaihtoehdon ja huolto pelaa tarvittaessa. Hyvänkin laitteen voi pilata huonolla asennuksella ja laitteen huonolla sijoittelulla. Huoneiston koko, asuinpaikan ilmasto, eristys ja muut tukilämmitysmuodot (takat) myös vaikuttavat kokonaisuuteen. Uskon että +10 C ja -10C alueella Pana, Mitsu, Toshiha ja IVT pystyvät kyllä hoitamaan talon lämmityksen kunnialla. Itse tulin kuitenkin siihen tulokseen että itselleni paras vaihtoehto on Toshiba, koska “voitto” saavutetaan juuri alueella -10 ..-20 C. Varmasti muut valmistajat ottavat kiinni Toshiban “etumatkan” kyllä vuodessa, jos sellainen on päässyt tulemaan. Uskon, että alle -20C ei lämpöpumpuilla enään kannata lämmittää.
Suurella kertoimella ei paljon tee, jos se on paras +7 C lämpötilassa, koska talon lämmöntarve on pienempi.
Esim: +10 C
1 kW tarve, jolloin kerroin 4 -> Lämpöpumppu kuluttaa 0,250 kW
Maksaa vuorokaudessa 250kWx24x0,09e = 0,54 euroa /vrk
-10 C
3 kW tarve, jolloin kerroin 3 -> Lämpöpumppu kuluttaa 1,0 kW
Maksaa vuorokaudessa 1,0 kWx24x0,09 e = 2,16 e
-20 C
4 kW tarve,
1 vaihtoehto) 1 kW lämpöpumppu(huono teho, huono kerroin), kertoimella 1,1 -> Lämpöpumppu kuluttaa 0,9 kW
Maksaa: 0,9kWx24x0,09 = 1,9 e
Loput suorashköllä: 3 kW x24x0,09 = 6,48 e
Yhteensä 1,9e + 6,48 e = 8,38 e/vrk
tai
2 vaihtoehto) 0,5 kW (huono teho, hyvä kerroin) lämpöpumppu kertoimella 2 -> Lämpöpumppu kuluttaa 0,25kW
Maksaa: 0,25kW x24x0,09e = 0,54 euroa
Loput suorasähköllä: 3,5 kWx24x0,09e = 7,56 euroa
Yhteensä 0,54 euroa + 7,56 euroa = 8,1 euroa e/vrk
2) 2 kw lämpöpumppu, kertoimella 1,9 (hyvä teho, hyvä kerroin) -> Lämpöpumppu kuluttaa 1,05 kW
Maksaa: 1,05 kW x 24 x 0,09 = 2,26 e
Loput suorasähköllä 2 kW x 24×0,09e = 4,32 e
YHteensä 2,26 x4,32x 0,09 e = 6,58 e/vrk (alhaisin kokonaiskustannus)
Kannattaa siis valita malli, joissa riittää tehoja vielä alhaisissa lämpötiloissa kertoimen kuitenkaan laskematta liikaa.
Jos talossa on kunnon varaava leivinuuni, niin silloin suorasähkön osuus luonnollisesti pienenee, jolloin on tärkeämpää laitteiston toimivuus alhaisessa ulkolämpötilassa (kierrättää leivinuunin/takan lämpöä).
Mielestäni tässä pienessä asiassa Toshiba vei pienen eron (testissä). Toinen hyvä malli olisi testin mukaan IVT Nordic Inverter. Muut tulevat lujaa perässä. Mutta olkaa vaan vapaasti eri mieltä, mutta kannattaa käyttää laskuoppia valinnan hyväksi.