Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. moro Peku ja muut,

    itselläni on samainen panan e9, johon olen ollut melko tyytyväinen. Muutama asia häiritsee kuitenkin, ja kirjoittelinkin osasta aiemmin täällä.

    1) Sisäyksikkö napsuu (ääni huomattavasti kovempi, jopa häiritsevä, kuin puhalluksesta koituva ääni). Tämä johtuu varmaankin kotelon lämpötilavaihteluista, eikä varmaankaan ole korjattavissa?

    2) Sisäyksikkö asetettu 20:een, mutta sisälämpömittari lattiatasossa 24-25 astetta. Liekö termostaatti maanantai-kappale?

    3) Lautaverhoiluu kiinnitetty ulkoyksikkö resonoi aika tavalla, vaikka laite on ns. kumitallojen päällä. Talon samalla seinällä olevissa huoneessa (vierashuoneessa, saunassa, pesuhuonessa ja khh:ssa jyrinä on aikamoinen). Pitäisi varmaan värkätä jonkin sortin tellinki ulkoyksikölle, ei taida olla muuta konstia?

    4) Auto-Fan toimintohan tarkoittanee sitä, että kun termostaatti havaitsee, että tulee lämmitystarve, niin silloin sisäyksikön puhallin käynnistyy (samalla ulkoyksikkö, eli kompura alkaa tuottamaan lisälämpöä). Korjatkaa, jos olen väärässä? Katon rajassahan on kuitenkin useinmiten se lämpimin paikka. Miten sisäyksikön puhallustoiminnon auto-fan voi käynnistyä oikeaan aikaan, jos katon rajassa on useampi aste lämpimämpää kuin lattialla, varsinkin jos joku muu lämmönlähde lämmittää ilmaa sisäyksikön läheisyydessä?

    Itselläni sisäyksikkö on olohuoneessa oven yläpuolella, varaavan takan läheisyydessä. Takka tuottaa sen verran lämpöä, että läheisyydessä oleva termostaatti “luulee” että ettei puhallusta tarvita. Pidän puhallinta jatkuvasti päällä, jotta takan lämmin ilma lähtisi kiertoon.

    -tume

  2. Terve Tume,

    mulla kuulunut joskus tuo napsuminen sisäyksiköstä kun vaihdellut kokeilumielessä jäähdytys ja lämmitys toimintojen välillä. Saattanee alkaa napsumaan enemmän kun lämmityskäytössä sulattelee välillä ulkoyksikköä. Mulla kyllä puhallin pyörii koko ajan lämmityskäytössä(AUTO FAN). Kun laite mittailee huoneen lämpötilaa puhallin pyörii pikkukierroksilla ja voimistuu kun alkaa puhaltamaan lämmintä. Jäähdytyksellä ero asetuksen ja mittauksen välillä oli tuo sama n. 2 astetta C, asetus esim. 26 C niin huoneenlämpötila 24 C. En tosin pitänyt pitkiä jaksoja jäähdytystä päällä, tasaantuneeko kun koko huushollin rakenteet jäähtyy. Ulkoyksikkö asennettu sokkeliin teräskannakkeille kumitallojen kera, ei kuulu runkoääniä mutta nyt lämmityskäytöllä illalla kun hiljaista kuultavissa vaimeasti ikkunan kohdalla kompressorin ääntä. Mulla myös asennettu olohuoneeseen töllön päälle, levittää töllön tuottamaa lämpöä huoneeseen.

  3. Puulämmitys ja ILP. Erään maahantuojan edustaja antoi vinkin ILPin valinnasta, jos esim. takka käytössä, lämpötilamittaus hyvä olla kakessa. Itsellä tämä toiminut hyvin. Panan uusista malleista puuttuu pelkkä ilman kierrätys, joutuu hämäämään
    LT-asetuksella, jos kierrättää pelkkää ilmaa. Lisäksi Panan tiuhaan toistuvat sulatus-
    jaksot puolsivat muun merkin valintaa. Tämä oli myyjän taholta saatua tietoa.
    Ruotsin ja Norjan testit antoivat itselle lisävinkkejä. Itse päädyin Argoon (sama kuin
    Sanyo, made in P.R.C). Asennettu kesäkuussa ja alku näyttää erittäin lupaavalle.
    Ja telineestä. Tein telineen itse, alapää ropattu kivijalkaan, yläpää värinäkumeilla lautaseinässä. Ulkoyksikön alla vielä kumit, resonanssiääniä ei ole esiintynyt.

  4. Tervehdys Nalle!

    (ja kaikki muutkin pumpuista kiinnostuneet!)

    Olen tämän sivun juttujen ja lukemieni testien perusteella hankkimassa Toshiban Daisekain. Kiinnostaisi kuulla miten homma toimii, kun ostat pumpun ja asennuksen eri firmoilta. Olen samalta kylältä (Järvenpää) joten kiinnostaisi myös kuulla, mikä firma Toshibasi asentaa (ja millaisella menestyksellä…) ?

    Meidän talossa on ilmalämmitys ja ajattelin, että jos laittaisi sisäyksikön puhaltamaan lähelle (n. 2m) ilmalämmittimen “imuaukkoa”, ilmalämmittimen putkisto jakaisi sitten pumpun tuottaman lämpimän ilman ympäri taloa eikä tarvitsisi pitää lämmitysvastuksia päällä (paitsi kovilla pakkasilla).

    Kertokaapa näkemyksiänne, mikä olisi tarvittava laitteen teho? Talossa on 170 m2 lämmitettävää alaa (alakerrassa lähes saman verran, mutta alakertaa tuolla ei ole tarkoitus lämmittää). Periaatteessa kai RAS-10:kin riittää 180 m2 asti, mutta joutuukohan se liian koville lämmitysalan ylärajoilla?
    Jostain bongasin “nyrkkisäännön” pumpun mitoitukseen: 30 m2 / kW. Kommentteja?

  5. minulla on ollut Panasonicin 9-invertteri kohta kaksi vuotta, kohta on mökilla samanlainen. Mieleeni tuli pari asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon asennuspaikkaa mietittäessä.
    1)Poistoveden ohjailu lämmityskäytössä on syytä hoitaa heti kuntoon. Paanuuntuva jää ulkoseinän vieressä ei ole mukava.
    2) Sisäyksikön sijoittamisessa kannattaa, näin jälkikäteen ajatellen, miettiä enemmänkin laitteen toimivuutta kuin estetiikkaa. Sisäyksikkö on niin siisti, että tällä tietämyksellä sijoittaisin sen olohuoneen terassioven yläpuolelle. Nyt se on eteisessä ja liian kaukana olohuoneesta, jossa eniten oleskellaan. Muuten olen tyytyväinen laitteeseen. Napsumista, resonanssia tai muita haittoja ei ole ilmennyt. Sähkönkulutus pudonnut n. 25%.

  6. Einhellin cop-arvo on 3.42.
    Sama juttu minullakin Einhellin kanssa tuon näyttämän ja todellisen lämpötilan kanssa. Jos meinaa saada koneen lämmitämään yhtään niin pitää laittaa pyynniksi 28-29 astetta ja silloinkin koneen käyntiajat on aika lyhyitä.
    Eli termostaatin anturi saa lämmintä koneesta itsestään.

    Tutkailin sinne koneen sisuksiin ja anturi onkin siellä oikealla kennon edessä sellaisessa “kaukalossa”. Vertasin työpaikalla olevaan Acsoniin ja siellä anturi oli myös samoilla kohdin mutta ihan paljaaltaan siinä kennon edessä pienellä klipsulla kiinni.

    Kenellä on näitä ns. parempia koneita niin voisko joku vilaista missä se lämpöanturi niissä sijaitsee.
    Ajattelin että jos koittais tuosta saada sen kourun pois….

  7. Monen vuoden harkinnan ja ilmalämpöpumppujen teknisen kehityksen seuraamisen jälkeen heinäkuussa asennettiin Toshiba Daisekai sähkö- ja puulämmitteiseen omakotitaloomme. Muutamana hellepäivänä tuli käytettyä jäähdytystä. Kosteuden poisto yhdessä ilmanpuhdistuksen kanssa paransi selvästi sisäilman laatua loppukesän kosteilla keleillä. Lämmitys on ollut nyt muutaman päivän päällä,muuten tässä vaiheessa olisi tarvinnut lämmittää leivinuunia. Lämpötila on säädetty 22 asteeseen ja siinä se tarkalleen ottaen pysyy. Sisäyksikkö on ecoteholla käytettynä lähes äänetön. Ulkoyksikkö asennettiin tiiliverhoiltuun ulkoseinään ylös räystään alle säältä suojaan ja se tuli kodinhoitohuoneen kohdalle asuinhuoneiden ulkopuolelle. Kokemuksista lämmityskäytössä tai saatavista säästöistä ei ole vielä mitään kerrottavaa,mutta eiköhän vuoden lopussa olla jo viisaampia. Joka tapauksessa asumismukavuuteen laitteen hankinnalla on vaikutusta.

  8. kumi&tomi : Nyt kun tunnutte mainostavan jo toistamiseen Toshiban ylivoimaisuutta, niin olisi kiinnostavaa jos kertoisitte tarkalleen ne innovaatiot jotka tekevät Toshibasta niin ylivoimaisen. Eli miksi ostajan kannattaa maksaa satoja euroja enemmän Toshibasta, kuin kilpailijoiden pumpuista?

  9. Mulla on mitsu uusin malli. ULKOYKSIKKÖ OLI RIKKI JO UUTENA JOKA VAIHDETTIIN. Se toimii nyt hyvin. sisäyksikön lämpötiloja haisteleva silmä pitää häiritsevää surinaa ( kuuluu televisio ohjelmien yli ). Ohjain pitää korkeaa jopa kimeää ääntä vaihtaessan suuntaansa. Naapurissa on samanlainen kone sen silmä ei pidä mitään ääntä, en ole kerennyt ohjainta kuuntelemaan kait menen huomenna. Mulla on yleensä kaikissa mitä hankin jotain vikaa, eli ei paljon potuta. Ulkoyksikkö pitää aika surinaa silloin kun se rupee lämmittään. Kiitos niille , jotka on kirjoitelleet siitä ettei kannata asentaa ulkoyksikköä seinään. Itselläni se on betonirappusiin kiinnitetty. Ei resonoi sisälle.

  10. Jallu.
    Sulla on se laite rikki, huoltoon.
    Minulla on sama laite (Mitsu) eikä se mitään ääntä pidä, tosi hiljainen

  11. No,ilmeisesti toshiban testit ruotsissa ja norjassa on kääntäneet ihmiset ostamaan sen ,kuten minäkin.En tiedä,muuta kuin hyvin ainakin vielä toimii
    lämmityksellä.ollut 3 päivää vasta.

  12. Valitsin Toshiban seuraavista syistä:
    -Alhaisin luvattu käyttölämpötila eli -25 C (muilla -15 tai -20)
    -Tunnettu valmistaja (japanilainen, ei kiinalainen tms.)
    -Huolto löytyy omasta kotikaupungista
    -Testeissä riittää veilä tehoa (2,8 kW ~ 100 m2) -15 C:ssa, Tällöin energian tarve suurin = säästö suurin ja silti vielä COP kerroin yli kakkosen. Eli yhdessä varaavan leivin uunin kanssa sähköpattereita kannattaa käynnistellä vasta -20 C jälkeen, muilla malleilla raja on paljon alempi. Tämä kattaa jo varmaan mulla 98% vuotuisesta lämmöntarpeesta.
    -Myyjä oli asiantunteva

  13. Myös Toshibaan päätynyt (RAS13):
    Pitkälti samat kriteerit Tuomon kanssa ja Jyrkille niistä innovaatioista.
    Koska lämmitystarve kasvaa lämpötilan laskiessa ilp toimii suuren osan ajasta osateholla ja vasta lämpötilan laskiessa selvästi pakkasen puolelle se alkaa hyrrätä täysillä, Toshiba on mitoitettu niin että osateholla COP on ylimmillään ja pakkasen kiristyessä laitteesta tulee lämmitystehoa enemmän kuin muilla yhä hyvällä COP arvolla. Toiseksi laitteessa on automaattisulatus tarvittaessa. Jos sulatus ei ole tarvittaessa vaan esim. määrävälein menetetään osa hyötysuhteesta ja mukavuudesta. Kolmanneksi Daiseikai laite on suunniteltu Pohjolan oloihin ilman kompromissejä, aika moni valmistaja tekee lähinnä “päiväntasaajan” jäähdytysmalleja joilla voi myös lämmittää Toshibalta löytyy kyllä näitäkin laitteita. Laitteen valinnassa ei tietysti ole yhtä ja oikeaa ratkaisua mutta yhtenä kriteerinä on se että joka vuosi ei kannata asentaa uutta koska sennutyö ei ole ilmaista ja jos samalla työllä saa paremmankin niin hyvä niin. Laitteen hinnanero kuolettuu vuosien myötä edellyttäen että laite kestää. Eikä ero hinnassa ole kovinkaan iso RAS10 maksaa saman kuin Panan E12 ja yhä Toshiba on tehokkaampi.

  14. FUJITSU ASY9LB:n hyötysuhde -7 asteen ulkolämpötilassa on 2,55. Samassa lämpötilassa laitteen antama lämmitysteho on vielä 3,9kW. Melko kovia lukemia sanon minä.

    t: Onnellinen omistaja

  15. Tuomo kirjoittaa:

    8.09.2005 klo 09:17
    Valitsin Toshiban seuraavista syistä:
    -Alhaisin luvattu käyttölämpötila eli -25 C (muilla -15 tai -20)

    Mitä tarkoittaa alhaisin? Mitsubishissä on ihan sama. Se sanotaan jo vanhassa esitteessä. Panasta en löytänyt mitään kirjoitettua aiheesta mutta ostohetkellä (Mitsun) se tuli puheeksi myyjän kanssa ja se oli Panassa sama.
    En edes löytänyt muita arvoja mutten kovin kiinnostuksella sitä alkanut vertailemaankaan koska minulla oli siinä vaiheessa enää Pana ja Mitsu samalla viivalla.
    Tuomo jatkaa: -Tunnettu valmistaja (japanilainen, ei kiinalainen tms.)
    -Huolto löytyy omasta kotikaupungista

    Panan uudet mallithan kaikki ovat Japanissa tehtyjä. (siis uudet TE ja HE-sarjat) Lisäksi siinä on happirikastin samaan hintaan. Ja huolto löytyy omasta kotikaupungista. (ei tosin koske kaikkialla Suomessa)

    Tuota testitulosta en ymmärrä niin että voisin vertailla mutta tuo tieto ei saisi minua ainakaan vielä valitsemaan kalliimpaa Toshibaa sekä jos Panan ylivoimainen COP 5.22 ei saisi mieltäni kuvittelemaan, että se kovilla pakkasilla yhtäkkiä heikkenisi epänormaalin nopeasti. Norjalaisessa testissä (tällä palstalla maininta) Panan ja Mitsun cop ei alentunut muita kummemmin. Mitsuni tosin on Malesiassa koottu mutta osathan lienevät aitoja japanilaisia. (olenko väärässä?) ja vain kokoonpano tehty halvemman työvoiman maassa. Toimenpide on suosittu esim. Nokian kännyköiden valmistuksessa.

    Oma mielikuvani näiden paremmuudesta olisi Mitsu, Pana ja Toshiba vasta kolmantena. Jotenkin tuntuu, että Tohibassa ovat parhaat myyntikatteet (siis ilmaa hinnassa) ja ainakin Pekka joka niitä myy suosisi niitä sen takia.

  16. Jore: Taitaapi olla ne uudet Panan TE ja HE mallit selvästi kalliimpia kuin nykyiset E ja XE mallit (+Toshibat yms. ). Saattavat tosin olla huippumalleja sitten testeissäkin, aika näyttää. Tosin suuntaus näyttäisi olen se että tuon “markkinointi” (+7) COP:n nostaminen laskee COPia alhaisemmissa lämpötiloissa (-7 ja alle ). Tuosta alimmasta käyttölämpötilasta, laitteet toimivat vielä ko lämpötiloissa mutta hyötysuhde laskee kyllä niin alas tuolla -25 asteessa ettei käyttö enää ole kannattavaa. Lähinnä vastaan tulee se ettei laite hajoa kun pakkanen kiristyy esim. yöllä eikä kukaan ole sitä sammuttamassa. Osa osaa sammuttaa itsensä automaattisesti. Toshiba RAS13 uusin malli 1600 euroa asennettuna.

  17. Mitsubishin (H) tulee sanasta Heat. Eli jostain syystä käyttävät H-kirjainta kun kyseessä on ilmalämpöpumppu. Kun kyselin noista käyttölämpötiloista, tuli tuokin asia kysyttyä. Sitten kyselin noista sulatuksistakin ja molemmat sekä Mitsu ja Pana sulattavat tarvittaessa kuten Toshiba eikä kellon mukaan. Niin ja Mitsuhan on Thaimaassa koottu eikä Malesiassa kuten vahingossa sanoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *