Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
entäs IVT NORDIC INVERTER ilpistä?
Make
Tässä sulle tietoa
http://www.ivtlampopumput.fi/
Jallu, tein ulkoyksikölle oman telineen rosterista ja laitoin sen päälle. Valoin ensin betonikakun seinänvierelle jonka alle laitoin finnfoamia. Kiinnitin telineen kiila-ankkureilla sitten kakkuun. Ei ääni paljon haittaile sisälle. (puuseinät muuten olemassa). Sisäyksikkö on todella hiljainen, riippuu tietenkin siitä mitä tuulettimen nopeutta käytetään ( 1-nopeus, ääntä ei kuule lainkaan, 2-nopeus täytyy olla todella vieressä jne.)
Ilmaläpän (jolla säädetään huoneeseen tulevan ilman suuntaa) säätömahdollisuudet erittäin hyvät.
IVT Nordic on ollut asennettuna melkein kuukauden verran mutta käyttössä ehkä 5 tuntia. Koemielessä on laite tutkittu.
– ulkoyksikkö erittäin hiljainen, seison vieressä kun pöyrii täysillä ja ei paljon melua.
– sisäyksikkö myös hyvin hiljainen
sähkökulutuksesta, tehokkuudesta ja muista ei vielä ole paljon kokemusta. Ilmoitelen sitten vähän myöhemmin miten hyvin tai huonosti toimii.
Ostin asennettuna 2500€, Epitek Oy:sta (Vaajakoski).
Pentti: Toistaiseksi Mitsubishi on toiminut odotetusti. Ei resonanssia eikä yllätyksiä. Ainoastaan kaksi hyvin vähäpätöistä asiaa on sattunut. Ensimmäisenä yönä heräsin sietämättömään kuumuuteen ja seuraavana päivänä tyttäreni valitti kylmää (ulkona täysi helle) ja seuraavana vaimoni. Sen jälkeen laite on pääasiassa kierrättänyt ilmaa. Puhdistukset olen tehnyt kahden viikon välein ongelmitta. Lämpötilapyynnäksi olen asettanut öisin 23 astetta mutta päivisin se vain kierrättää. Laite on saanut suosion Tyttären hiustenkuivaimena sekä rivi märkiä kenkiä on saanut näköjään uuden paikan tuolilla puhaltimen edessä. Kaiken kaikkiaan onnistunut ostos.
JORE. On se kiva kuulla kun Mitsubishi on hiljainen laite, eikä muutakaan ole mitään erikoisa vikoja.
Keskiviikkona Mitsubishi sitten asenetaan.
Kiitos kaikelle jotka otitte osaa.
Hei Make!
Toshiba Daiseikai on Japanissa valmistettu pumppu ja voittanut testit. Maksaa vähän enemmän kuin halpamaissa( Thaimaa, Malesia, Kiina jne..) tehdyt pumput mutta tulee ajanmyötä edullisemmaksi ja säästyt monelta vaivalta ja korjauskustannukselta. IVT on myös hyvä valinta jos ulkoyksikön sulatus toimii moitteettomasti.
Pekka,onko sulla itelläs toi toshiba?Mä olen itekin lukenu noita testi tuloksia mut ois kiva tietää miten toimii käytännössä täällä suomessa.
Hei teille kaikille. Katsokaa yleensä näiden erimerkkisten ilmaläpöpumppujen teknisiä tietoja. Sieltä näkee millaiset äänenvoimakkuudet(dB) sisäyksikkö antaa. MITSUBISHI on ylivoimaisesti hiljaisin. Arvothan on annettu selkeästi.
Onhan tästä juttua ollut, mutta laitetaan kuitenkin kysymys. Öljyn hinta
alkaa jo kolkutella kipukynnystä ja jotain tarttes tehrä.
Onko kenelläkään ihan aikuisten oikeesti kokemusta vastaavasta ympäristöstä
ja ilmalämpöpumpun tuomasta säästöstä.
Iso kolmikerroksinen 1952 rakennettu omakotitalo. Kussakin kerroksessa noin 100m2. Alakerta
“suljettu”, sauna, autotalli, pannuhuone. Keskikerros suht avoin. Yläkerta
“suljettu” omalla sisäänkäynnillä oleva.
Lämmitysöljyn kulutus noin 5500l/v. Sähköllä lämpiää ikkunallinen terassi,
joka on talvella ovella eristetty sisätiloista.
Mietiskelen tähän keskikerrokseen ilmalämpöpumppua. Pattereissa on
termostaatit. Mitään muuta apulämmön mahdollisuutta (takka, uuni yms) ei
ole.
Kokemuksia, suosituksia, hintavihjeitä otetaan vastaan.
Onko uudessa toshibassa COP 4,51 -7 asteessa kuten mainoksessa sanotaan.???Entä uuden panasonicin yli 5 oleva COP onko samassa lämpötilassa??????
Tainnut painovirhe paholainen päästä mainokseen. Laitteiden lämmitystehot ja siitä johdettu COP-arvo annetaan n. +20 astetta sisällä/ +7 astetta ulkona. Vastaavat jäähdytystehot ja siitä johdettu EER-arvo annetaan +35 astetta ulkona/ +27 astetta sisällä.
Olen kiinnittänyt huomiota keskusteluihin COP arvoista ja pumppujen hyvyydestä niitä verrattaessa. Asiaan tarkemmin tutkittaessa paljastuu seuraavaa. Pienemmissä pumpuissa on parempi hyötysuhde eli COP on suurempi kuin mallisarjan isommissa koneissa. COP kuitenkin vaihtelee ulkolämpötilan ja lämmitystehon tarpeen mukaan ja saavutettu säästö riippuukin täysin siitä miten teho,tarve ja COP toteutuu eri lämpötiloissa. Todellinen talokohtainen COP ei ole siten täysin vertailukelpoinen ilmoitettuun koska jos esim COP ilmoitetaan +7 asteessa 5,22 mutta ei kerrota millä lämmitysteholla se on laskettu! Jos pumpun nimellisteholla niin todellisuudessahan tehontarve ei ole ko lämpötilassa niin iso, jos taas minimiteholla niin tarve on isompi ja kummassakin tapauksessa todellinen COP laskee. Kylmemmässä taas tehontarve kasvaa ja COP laskee ja silloin pärjäävätkin pumput joista tulee lämmitystehoa oli COP sitten paras tai ei. Toshiba on hyvä esimerkki pumpusta jossa lämmitysteho säilyy korkealla lämpötilan laskiessa COP:n pysyessä hyvänä ( ei välttämättä parhaana ) ja säästö/testivoitto tulee kotiin.
“Toshiba on hyvä esimerkki pumpusta jossa lämmitysteho säilyy korkealla lämpötilan laskiessa COP:n pysyessä hyvänä ( ei välttämättä parhaana ) ja säästö/testivoitto tulee kotiin”Missä paremi COP alhaisessa lämmössä??
Askolle. Esimerkiksi Daikin pumpuissa on parempi COP -7 asteessa mutta huono lämpöteho heikentää lopputulosta. Vertailuna RAS-10JAVP-E
COP 2.4 PW 3.6 kW
Daikin RXS25B / FTXS25B COP 2.7 PW 2.1 KW
Osku,
Sanoit että lämmitysöljyn kulutus on noin 5500l/v. Onko öljykattilasi minkä ikäinen? Esim. noin 20 vuotta vanha kattila on sen verran heikompi hyötysuhteeltaan että sen päivittämisellä uuteen säästää öljylaskuissa ILPin hinnan parissa vuodessa.
Pasille vastaus
Kattila, poltin ja piipun sisus uusittiin vuonna 1992. Olen ILP:n lisäksi toisena vaihtoehtona nyt selvitellyt myös siirtymistä pellettien polttoon.
Ihan alustavien selvittelyjen ja laskelmien perusteella sen investoinnin pääsi kuolettamaan parissa vuodessa. Polttoainekulut meikäläisellä pienenisivät noin 1500e/v.
Vaikka ILP onkin täällä pääaiheena, niin otan mielelläni myös vinkkejä pelletti lämmitykseen liittyen jos niitä löytyy.
Pellettilämmityksestä saanet paremmin tietoa täältä:
http://www.pelletforum.com/phpbb2/
Tänään asennetttiin Mitsubishin ilp. Ulkoyksikkö oli uutuuttaan rikki. Laite toimi, mutta piti kovaa ääntä. Huomenna asennetaan uusi. onko kellään samoja kokemuksia?
Täälläkin on ollut juttua uuden Toshiban ilmoitetusta COP arvosta (-7 asteessa).
Kysäisin Toshibalta esitteen paikkaansapitävyyttä. Vastaukseksi sain, että esitteissä mainittu COP -7 asteessa on painovirhe. Todellisuudessa ilmoitettu 4,51 COP- saavutetaan +7 asteessa.