Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Jallu!

    Et uskalla paljastaa kuka tarjoaa Toshua Tampereella hintaan 1680 rojuineen? Sain yhden Tre tarjouksen, mutta 200 enemmän kuin kertomassasi..

  2. Olen mä sen jo kerran laittanut jos viitsit kelata vähän ylöspäin. Tässä se tulee uudelleen HONKOLIINI patamäen kadulla sarankulmassa kaverin nimi oli Seppä. Otin itse kuitenkin mitsun samaan hintaan. Mulle se asennetaan lautaseinään varaston kohdalle toivottavasti ei kuljeta ääntä muualle huoneistoihin. kertokaa mielipiteenne tästä.

  3. Löytyiskö keneltäkään kokemuksia Mitsubishi MSZ-FA35VA(H)
    Mitä toi H tarkoittaa.

  4. Kiitti Jallu,

    tsori. Tässä menee jo sekaisin, mitä on tullu luettua aiheesta. Totta ja kiitos. Soitan sinne, Toshiba pakettiin ja seinään.

  5. Ymmärsin Nalle, että asut Tampereella. Mulle asennetaan ensi torstaina mitsu. Olisi hienoa vaihtaa tuntemuksia pumpuista, koska päädyt toshibaan. Tietysti sitten vasta kun on pumput roksuttanut jonkin aikaa.

  6. Mitsu on hiljaisin sisäyksikön puolesta kun katselee eri laitteiden esitteitä ja itse laitoin sellaisen ja olen tyytyväinen.MSZ-FA25VA(H)

  7. Te itse osan asennustöistä tehneet !

    Minkälaiset kokemukset on asennuksista? Jos itse asentelee ulkoyksikön telineen, sisäyksikön kiinnityslevyn, tekee läpiviennit ym. niin oletteko huomanneet jotain, mihin voisi “kompastua”? Miten esim. läpiviennin paikka suhteessa sis.yksikköön -onko sen sijainti miten tarkka? Läpiviennille lienee jokin oma läpivientikappale, vai käykö esim. 70 mm viemäriputki tai vastaava?

  8. Vesku: Eipä asennuksessa ollut mitään ihmeellistä. Sisäyksikön läpivientireikä pitää mitata tarkkaan että sattuu kohdalle kun koneen laittaa paikoilleen.
    Ulkoyksikköön tehtiin kannakkeet töissä rst-teräksestä, siinä ei ollut mitään ongelmia. Samoin sähköjohdon ja sisäyksikön kondenssivesiletkun laitto oli ihan helppo jopi.
    Pumppu on Einhell 3501 itseasennettava.

  9. Jallu, juu perhana, asun Järvenpäässä. Toisaalta, eräs toinen tamperelainen tarjosi mukisematta asennusta meillepäin, se vain oli 2 sataa kalliimpi kuin tuo sinun mainostamasi. Taitaa tulla matkakustannukset päälle.
    Katotaan mitä kaveri sanoo.

    Ehdottomasti ja mielellään vertaillaan kokemuksia, kunhan nyt saan jonkun ropelin aikaiseksi! Toshiba/Mitsu/Pana maaottelu käy kyllä! :)

  10. V.80 valmistuneessa ok-talossani on ilmalämmitys, johon olen ollut tyytyväinen.Nyt kuitenkin lämmönjaossa on jotain vikaa, lämpö ei siirry vesiputkistosta (varaava sähkö) keskusyksikköön. Tietäisikö kukaan pääkaupunkiseudulla luotettavaa firmaa, joka tuntisi ilmalämpösysteemit?

  11. Ellalle: Minulla myös 80-luvun alun ilmalämmitys. Valmetin kone.
    Sinulla vois olla kiertovesipumppu tai se koneen termostattiventtiili rikki eli vesi ei kierrä koneessa. Ei kai järjestelmassä ole ilmaa?

  12. kaverilla on tismalleen tollanen pumppu ja mun mielestä se on mielettömän hyvä se on hyvä kesällä kun se puhaltaa kylmää ilmaa ja se on hyvä talvella kun se puhaltaa kuumaa ilmaa

  13. Kiertovesipumppu uusittiin jokunen vuosi sitten, lämmin vesi tulee kyllä keskusyksikön viereen, mutta ei mene kojeeseen,palaa takaisin. Voisikohan olla jotain kalkkia tms. liitoskohdissa.Ilmojakin on poistettu.Ongelma on tullut, kun en ole tarvinnut lämmittää taloa ja olen sitten kääntänyt lämpöä päälle, eikä se mennytkään. Täytyy kysellä LVI firmoista, ilmalämmitystä ei taideta oikein tuntea. Jos löydän apua, kerron. Kojeeni on Energiset. Talon sisäilma on tosi miellyttävä verrattuna pattereihin. Koje ja putket ovat kellarikerroksessa.

  14. Eiköhän merkintään ole luonnollinen selitys se, että MSZ-FA35VA(H) on ulkoyksikön mallimerkintä ja MSZ-FA35VA on vastaava sisäyksikkö.

  15. Jore. Miten on Mitsubishi MSZ-FA35VA(H) toiminut? Anna vähän tietoa.
    Olen muuten ajaellut ostaa Mitsun.

  16. onko kellään käytännön kokemusta toshiban daiseikai mallista?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *