Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Hilkka: Tämä on puhdas arvaus ja voi olla “puutaheinää”.

    Kyseisellä vaihdetulla moottorilla saattaa olla tehdastakuu ja on siis ostajalle (eli tässä tapauksessa myyjälle, siis firmalle joka vaihtotyön teki) takuutavara. (siis mahdollisesti). Kysy laitteen asentaneelta liikkeeltä onko näin. Silloin sinulla voi olla mahdollisuus (jossei muu laki kumoa koska ei takuu voi loputtomiin taata) uuteen takuukorjaukseen, mutta jotenkin tuntuu, että moottori joka on kuluva osa ja kuluu erilaisessa käytössä erilaisella tavalla, luokiteltaisiin kuluvaksi osaksi ainakin takuuajan jälkeen. Mene ja tiedä.

    Jos ostat kengät ja niiden pohjat kuluvat takuuajan jälkeen, niin paha on saada uusia pohjia takuuseen, mutta jos ne kuuluvat olla punaiset ja muuttuvat räikeän sinisiksi ilman järkevää syytä, tilanne voi olla toinen.

    Tämä edellämainittu siis ihan “tuulesta temmaten” ilman minkäänlaista tietopohjaa.

  2. Siis edellinen viesti oli Lyytille, kun sitä niin kovin vonkaa.
    Lyyti katso rallia, kärkipään autoissa ultimainos.
    Jyväskylässä nähdään.

  3. Ehkä on syytä laittaa oma köh köh kokemukseni. Klikaa vain nimeäni

  4. Lyyti, katso rallikisoja Jyväskylästä. Kuinka kauniisti vihertääkään johtavien keula, tarkemmin katsottaessa löytyy tekstikin ULTIMATE, laatua kannattaa mainostaakin. Jos et satu muistamaan niin ultin ilmalämpöpumppuja löytyy http://www.ultimatemarket.com.

  5. Kertokaapas raati mielipiteenne/kokemuksenne kuinka onnistuisi kokonaisvaltaisesti mökin ylläpitolämmitys ilpillä jossa alempi 8-12 asteen pyyntimahdollisuus esim.uusi super daisekai, daikin yms.

    Sähköpattereilla pidetty aikaisemmin peruslämpö n.7 asteessa.
    Mökillä käynti ympärivuotista n. 2 krt kuukaudessa ja silloin puuta
    poltellaan varaavassa takassa tunnelman vuoksi ja tietysti sähkön säästämiseksi.

    Mökki ympärivuotisesti eristetty,kahdessa kerroksessa,as.neliöitä n.75m2, kuutioita n.180m3 ja sijainti keskisuomessa.

    Mietityttäviä asioita:

    – kestääkö ilppi alimmalla pyynnöllä ympäri vuoden jäätymättä
    – mahdollisten sähkökatkosten vaikutus esim.pakkasilla
    – nostaako ongelmitta pikaisesti lämmön normaaliksi
    – onko ajastusmahdollisuutta että esim.pe-su pyynti automaattisesti
    vaikka 20 astetta.

    Ajatus tässä olisi pitkälti käyttömukavuuden lisääminen jos se
    vain järkevästi onnistuu.

  6. Möksä

    -Mikäli ilpin teho on 2,5 kw sen pitäisi kestää ympäri vuoden jäätymättä. Muussa tapauksessa kyseinen jäätyminen saattaa olla mahdollista.
    -Jos laite on sellainen, että se käynnistyy uudelleen mahdollisen sähkökatkoksen vaikutuksesta niin saattaa olla että se kestää. Jos pakkasta on silloin 30 astetta niin saattaa olla että laite ei käynnisty.
    -Jos pakkasta on 30 astetta niin ei. Jos alle 15 niin kyllä. (“kertakäyttöpumpuista” (ultipumpuista) en tiedä käynnistyykö silloinkaan)
    -Sellaista ajastinmahdollisuutta ei ole.

  7. ilmalämpöpumppu testit joo.älkää sokeasti luottako lukemaanne testituloksiin esim.se tekniikanmaailman pumppu testi.testiin tuli jo oikaisu itse tekniikan maailmalta testi olosuhteet eivät olleet asianmukaiset ja myönsivät että diagrammeista jopa puuttui muutamia käyriä.
    kun vertailee tm testiä vtt.n tekemiin testeihin niin jopas on eroja .
    tm.n testissä toiseksi tullut ultimate itse en huolisi edes ilmaiseksi tiedän toki mistä puhun olen toiminut kylmälaiteasentajana jo 10 vuotta turun alueella joten kokemustakin jo hieman löytyy.
    kaikenkaikkiaan mainio laite tämä ilmalämpöpumppu asumismukavuutta kesän helteisiin ja edullista lämpöä oikean tehoisella laitteella ja oikein asennettuna.
    joku kyseli että sopiiko kerrostaloon sopii totta kai itse asun kolmikerroksisen talon ekassa kerroksessa ja minulla on ollut hitachin ilmalämpöpumppu käytössä jo viitisen vuotta.ulkoyksikkö oven taakse ja sisäyksikkö heti oven yläpuolelle olohuoneen seinään.
    parvekeasennuksissa kannatanee kysyä lupa laitehan on lähes äänetön ei kyllä muita haittaa mutta se kateus se naapuri kateus.
    itselläni asennuskokemusta paljon lg ja hitachi ilmalämpöpumpuista erittäin varmatoimisia ja löytyy eri tehovaihtoehtoja ja varsinkin lg.n sisäyksikön suorakaiteen muotoinen malli sekä sisäyksikön lasi pinta joko silver hopean tai mirror tummansinisen värisenä ovat olleet erittäin suosittuja unohtamatta sähköitä ion ilmanpuhdistusta ym.toimintoja.

    terveisin.eki . eki63@suomi24.fi

  8. Montakohan Ultimatea se Eerik on asentanut ja jatkoseurannut?

    Ihan syvältä on tämä, kun joku mainostaa Ultimatea ja joku taas sanoo ettei ilmaiseksikaan huolisi. Kai se on jokaisen päätettävissä mitä rahoillaan tekee. Kertokaa kokemuksia ja perusteita, ei mielikuvia!!! Muutenhan tämä palsta on kuin pikkupoikain hiekkalaatikolta: Toyota, eipäs kun Nissan, eipäs kun Mersu, eipäs kun….

  9. Niiin. Mielipiteitä on monenlaisia. Tämä tm testi taidettiin käsitellä loppuun jo ajat sitten joten en ota edes kantaa. Tervetuloa hyville pumppukaupoille.

  10. Tuli vaan mieleen mökkikäyttöä ajatellen voisiko tuon ilpin laittaa viikkokellon taakse et poksahtaisi käyntiin esim. perjantaina aamusta ja sammuisi sunnuntaina…

  11. Erillisellä kellolla sen pitäisi onnistua kunhan malli käynnistyy sähkökatkoksen jälkeen.

  12. Tätä kello asetusta mietin aikaisemmin mutta kukaan ei sano varmaa
    sanaa siihen että kuinka luotettavasti ilppi herää Suomen talvessa lämmityskuntoon jos ajatellaan sitä että mökin patterit pidetään 7 asteessa ja vkon lopuksi ajastus vaikka 20 astetta.

    Tähän ilmeisesti riittäisi silloin tehokas on/of tai halpa invertteri jossa tehokas ja hyvin asennettu pohjan sulanapitovastus. Kompressorilämmittimestä olen kuullut että sillä voisi ajastuksessa esilämmittää kompuran ennen käynnistystä mutta auttaako sekään tuulessa ja tuiskussa.

    Kertokaahan viisaammat

  13. Möksälle.

    Empä ole kuullut viellä kenenkään kertovan miten hyvin uudet myllyt joille luvataan esim: +10C alin lämpötila käytännössä toimivat.Siitä on kyllä ollut tarinoita että halpikset ei meinaa sulatella +16C asetuksilla.

    Itse ostasin kyllä jonkun uuden myllyn jolle luvataan esim:+10C ja säätäsin patterit varmuuden vuoksi patterit +5C jos pumppu kilahtaa.Kaikilla merkeillä taitaa olla parinvuoden takuu niin voihan niitä huoltomiehiä aika pitkään juoksuttaa ennen kun takuu loppuu.

    Kunnollisia ajastuksia ILP:eissä en ole oikein kuullut olevan missään mallissa (löytyy kyllä en muista merkkejä puhumattakaan malleista ja eivät ole hylly kamaa Diileri varmaan tietää)

    ILP nostaa aika kivasti lämpöä nopeasti jos ollaan -10C kieppeillä ja samalla laittaa puita pesään eli kauko-ohjaus on aika turha toiminto paitsi jos sellaisen haluaa ;-)

    Mutta pointti oli siis siinä että maksaa pikkusen enemmän sellasesta ILP:istä mikä toimii esim +10C peruslämmöllä ja säästää patterien kulutukseen verrattuna n:€ ja unohtaa sen kauko-ohjauksen.

    Itse tietenkin tekisin sen kauko-ohjauksen mutta tietenkin kännykällä jne ;-)

    Ai niin kyllä “kaikki” ILP:it palautuu sähkökatkoksesta päälle jotkut voivat menettää jotain asetusarvojaan eli puskevat 20C tai jotain.

  14. Vielä noista ajastuksista. Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu lämmittämään sekä egologisesti että edullisesti ja sen pitää olla normaalin lämmitysjärjestelmän (sähkö tai öljy) rinnalla ja se on suunniteltu käymään koko ajan. Kaikenlainen muu käyttö saattaa aiheuttaa tuntemattomia vaikutuksia.

    Jos aiotte kikkailla ajastimilla niin silloin pumpuksi käy vain sellainen jossa on pantavastus (eli kompressorin lämmitin) tai erityisesti automatiikalla lämpötilaan reagoiva itse sammuva ja käynnistyvä malli. Silloin ei tarvitse miettiä vallitsevia lämpötiloja. Muistaakseni Fujitsuissa pantavastus on lähes kaikissa malleissa. Sitten on Sanyon EHN mallit joissa on vakiona sammuminen ja käynnistyminen. Se perustuu vallitseviin lämpötiloihin.

    Kolmas vaihtoehto ilman mitään ajastinkikkailuja on Toshiban uusin malli jolla ylläpidetään 8 astetta ja kun tullaan tupahan niin ensimmäisenä asetetaan haluttu lämpötila ja odotellaan hetki. Ilma saadaan nopeasti halutun lämpöiseksi mutta huonekalut huokuvat kylmää tunnista kahteen.

    Tervetuloa hyville pumppukaupoille. Ilmalämpöpumppu on oikein käytettynä ilmainen.

  15. Oho kattokaas http://www.mitsubishielectric.fi sivuille on ilmestynyt varoitus noista VA malleista jotka eivät ole tarkoitettu pakkas olosuhteisiin,sama varoitus näkyy olevan myös Ruotsalaisilla.
    Diileri:Onko tuossa sanyossa jokin panta lämmitin vai käynnistyykö se kylmänä.

  16. Sanyo EHN käynnistyy kylmänä mutta (muistaakseni) vasta -14 asteessa. En nyt kerkeä tarkistamaan vaan sanon ulkomuistista. Sammumispiste oli (muistaakseni) -20. Eli siinä ei ole pantavastusta vaan se reagoi vallitsevaan ulkolämpötilaan. -14 ei enää ole paha normaalipumpulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *