Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Mä saan toshiban 10 daiseikai ja mitsu fa 25 samaan hintaan. 1680 asennettuna merkkiliikkeestä. Mua on kyllä peloteltu toshiban pumppuvioista. Liike asentaa ja myy melkein kaikkia kärkimerkkejä , mutta suosittelevat tällä hetkellä mitsua.

  2. Jallu:
    Mistä päin Suomea sait Toshiban tuohon hintaa. Onko se uusin RAS-10EAVP-E malli?

  3. Vesku:
    Näissä ruotsalaisissa testeissä on hyvin ilmoitettu lämmitysteho ja COP-arvot eri lämpötiloissa ja eri kuormituksella.
    Kun vertaat eri pumppuja niin katso seuraavia lukemia.

    1. Lämmitysteho (Angiven värmeeffect, kW) 100% tasolla, lämpötilat -7 astetta ja -15 astetta. Jos nämä arvot on korkeat niin muiden lämmityslähteiden tarve on vähäinen talvipakkasilla. 100% lämmitystehot plussan puolella eivät ole tärkeitä.

    2. Lämpökerroin (Värmefactor, COP) 100% taso, lämpötilat -7 astetta ja -15 astetta. Mitä suuremmat arvot sen parempi. Eli edellisen kohdan hyvä lämmöntuottokyky pakkasilla, mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella.

    3. Lämpökerroin (Värmefactor, COP) 50% taso, lämpötilat +7 astetta ja +2 astetta. Koska plussan puolella ei käytetä koko pumpun kapasiteettia hyväksi niin on tärkeä, että hyötysuhde on hyvä tällä 50% tasolla. 100% COP-arvot plussan puolella eivät siis ole tärkeitä.

    Kun katsot testissä edellä mainittuja kohtia Sanyon (mallit 91 ja 123 )malleissa niin huomaat, että “pikku” Sanyo 91 on itse asiassa koko joukon järein laite. Eli se antaa parhaiten lämpöä pakkasilla ja lisäksi vielä kohtuullisen hyvällä hyötysuhteella. Myös plussan puolella 50% tasolla hyötysuhde on keskitasoa.

    Iso Sanyo 123 on lähes yhtä hyvä valinta isompaan taloon tehojen suhteen, mutta paremmalla hyötysuhteella. Plussan puolella 50% tasolla hyötysuhde on testin parhaimmistoa.

    http://www.radron.se/upload/tabeller/2004/nr_10/041203_10_varmepumpar.pdf

    http://www.radron.se/upload/tabeller/2005/050323_x_varmepumpar.pdf

  4. Hei Vesku!

    Sanyo on hyvä pumppu testien mukaan, pieni miinus on takuuaika 1 vuosi.
    Itse mietin sulatusjärjestelmän toimivuutta ja yleensä pitkällä aikavälillä kestävyyttä Suomen oloissa. Toisaalta olin kaukana Lapissa kalassa ja näin pari Sanyota paikallisessa postissa ja ne oli ollut siellä noin 10 vuotta ja pelasivat vielä suht hyvin vaikka henkilökunta oli laiminlyönyt huollot ja puhdistukset kun innostuin kyselemään niistä( olisin voinut jättää väliin kyselyn kun olin lomilla peräti 5 päivää mutta kun en pystynyt ). Varaosien saaminen reklamaatio tapauksissa kysymysmerkki. Valmistettu Japanissa. Erot on minimaaliset jos lainkaan. Hyvä pumppu.

  5. Kiitos Sanyo -kommenteista Jyrki/Pekka! Pumppu olisi tulossa puolitoista kerroksiseen taloon, jossa lämmitettävää alaa on vähän yli 90 m2. Oliskohan oikeampi valinta malli 91 vai 123. Missähän Sanyon hinnat liikkuu? Tosiaan mietityttää tuo vuoden takuu?! Mutta toisaalta tuleehan kuluttajansuojakin jo vastaan, jos tälläainen laite reilussa vuodessa hajoo.

  6. Tervehdys jälleen, pitkällisten pohdiskelujen jälkeen asennutin itselleni panan e9:n (vm 2005). Kirjoittelen hiukan ensikokemuksista muutaman päivän kokeilun jälkeen. Kauko-ohjain ja laitteen käyttö on selkeää ja helppoa, joten ei ole vielä tarvinnut manuaaleihin koskea. Tietysti niitä lukemalla saisi laitteesta ja sen ominaisuuksista kaiken irti.

    Ehdin juuri ja juuri kokeilla pumpun jäähdystoimintoa viimeisten hellepäivien aikana, ja näyttäis ainakin pelittävän oikein mainiosti. Jäähdyttää noin 100 m2 talon varsin nopeasti alle 20 asteiseksi.

    Lämmitystoimintoa ei ole tarvinnut käyttää ennen kuin eilisestä saakka. Näyttäisi siltä, että tasainen lämpö leviää koko huusholliin varsin nopeasti. Ainut seikka mikä vähän yllätti oli ulkoyksikön aiheuttama resonointi, ja siitä sisätiloihin kantautuva ääni. Ulkoyksikkö on kiinnitetty “vierashuoneen” kohdalle kumivaimentimien ja kannattimien päälle. Kumivaimentimista huolimatta, ainakin siinä vaiheessa kun kompressori pyörii voimakkaasti, ääni on jo häiritsevä. En tiedä viitsiikö huoneeseen majoittaa ketään, sillä värinä häiritsee varmasti nukkumista.
    Resonointi johtuu varmaan siitä, että ulkoyksikkö on kiinnitetty talossa olevaan lautaverhoiluun.

    Pari kyssäriä, johon olisi kiva saada vastaus
    (ennen kuin maksan laitteen;-)

    1) Pitäisikö tähän resonointiin vain tyytyä, vai olisiko syytä reklamoida aiheesta? Vai onko tähän mahdollisesti jokin lääke olemassa?

    2) Sisäyksikön kennostossa jäähdytysrivat ovat taipuneet noin tulitikkurasian kokoiselta alueelta (ilmeisesti asennusvaiheessa). Tämähän ei näy silloin kun laite on toiminnassa, kun suojakupu on päällä. Onkohan tällä seikalla mitään vaikutusta esim cop-lukuun tai muuhun laitteen toimintaan vaikuttavaan asiaan? Olisko syytä reklamoida?

    Kiitos etukäteen tietäjille mahdollisista vastauksista.

    t.tume

  7. tume: Kannattaahan noista asioista ainakin mainita ennen maksua.
    Jos ei korjauksia asentajan puolelta tule, niin ainakin resonoinnista pääset eroon kun teet maassa seisovan jalustan (puusta tms.) ulkoyksikölle. Jos kovin paljon resonoi niin se ei tehne hyvää kiinnitykselle/seinällekään.

    Lamellien taipumisen vaikutuksista en osaa sanoa. Kyllähän se ilman virtauksiin vaikuttaa, mutta siihen en osaa sanoa huomaako vaikutusta vielä mitenkään. Voihan niitäkin koittaa varovasti oikaista.

  8. Tuntuuko ääni selvästi myös päivisin ja muihinkin huoneisiin kuin tähän vierashuoneeseen? Ilmeisesti näissä ilpeissä ei sisäyksikön ääni olekaan se ongelma, vaan nimenomaan tuo kompressorin tuottama ääni.

    Hieman kyllä ihmetyttää, että laite on asennettu suoraan seinään. Itsellä asentaja sanoi, että laiteteline kiinnitetään sokkeliin jolloin ääni ei (ehkä) niin helposti resonoi sisälle (toivottavasti myös tiiliverhous vaimentaa ääntä). Tietysti on mahdollista, että sokkeli on joissain tapauksissa kovin matala tai laitteelle löytyy muuten käytänöllisempi paikka asennuksen suhteen.

    Ehdottomasti kannattaa reklamoida heti tässä vaiheessa ainakin niistä lämmönsiirtimen taipuneista lamelleista. Korjauskin hoitunee nopeammin jos laitetta ei ole vielä maksettu.

  9. Itselläni oli peukalon kokonen taipuma lamelleissa. Asentaja sanoi, että “jos se silmää haittaa, (muuta se ei nimittäin haittaa) niin sen voi kammata tavallisella kammalla suoraksi”. Kampaa rikkomatta en sitä olisi saanut mutta suoristin sen hammastikulla. Tosin mielestäni ihan turha toimenpide. Kaikki sisäyksiköt mihin ostohetkellä kurkistin olivat jostain kohdin taipuneita. Oletin sen olevan normaalia koska sellaisia oli jokaisessa esittelykoneessa ihan nähtävillä. (siis noin peukaolon kokoisia taipumia jäähdytysritilän lämelleissa) Jos se haittaisi jotain, myyjä olisi varmaankin kammannut sen pois esittelykoneesta. Mielestäni tulitikkurasian kokoinen aluekaan ei vaikuta mitään mutta kampaa se suoraksi jos se “silmää” haittaa. Muuta se ei kai sitten haitannekaan. Suodattimethan ovat paljon suuremmat ja jos ne ovat tukossa on silloin haitta paljon suurempi mutta silloinkin ainakin Mitsun ohjekirjassa lukee, että vaikutus on ainoastaan se, että suodatus ei toimi ja hyötysuhteesta menetetään maksimillaan 30%. Panan suodatin on paljon Mitsun suodatintinta pienempi. Noin kolmannes.

  10. Pekule. E9DKE termoregulaatoril tundub olema valmistusviga. Mul on sama seade ja kuskil mais 2005 (paigaldasin aprillis) märkasin, kui välistemperetuur tõuseb üle +15C, siis ta kipub toas kütma rohkem, kui on seadetemperatuur. Tekkis loll olukord- öösel oli temperatuur õige, kuid hommikul oli liiga palav. Kui seadsin temepratuuri päeval sobivaks, lähks õhtul jahedaks. Teavitasin sellest ka maaletoojat, kuid senini on vastuseks vaid venitamine (pidid ära vahetama regulaatori plaadi- millise- kas siseosal või välisosal- ma ei tea). Kui nad sellega lõpuks hakkama saavad ja sellest ka tulemust on, võib olla annan tulemusest teada, kui veel väljas soojaks läheb ja ma siia foorumisse juhtun vaatama. Seniniks tundub, et pana E9DKE-st ja võib olla ka E12DKE-st tuleks ringiga käia. Kui aus olla, siis mul kadus üldse ära usaldus pana vastu, sest nii lolli viga ei tohiks 1 tõsine tehas teha.

  11. Täpsustan, et öise ja päevase temperatuuri viga oli kuskil 4C ehk liiga palju. Mul on lisaks päevane elekter tunduvalt kallim kui öine ja sellise vea puhul seade hakkas raiskama kallist päevast elektrit.

  12. Olen talvesta asti miettinyt ILP:in hommaamista ja nyt olen jahkailun jälkeen päätymässä Toshiba Daisekai -malliin. Jyväskylässä Daisekai RAS 10 tarjotaan noin 2000 ekellä asennettuna ja RAS 13 maksaisi n. 2150 ekee, myyjä suosittelee RAS 10:ä meille.

    Talomme on yksikerroksinen, 116 m2, suorasähkölämmitteinen omakotitalo. Talossa on koneellinen ilmanvaihto ja lämmön talteenotto. Pesutiloissa on lattialämmitys, joka toimii yösähköllä.

    Onko myyjän suositus kohdallaan (kun aina kuulee puhuttavan siitä, että ILP:ssä pitäisi olla “ylitehoa”) ja mitä sanotte hinnasta? Muita kommentteja?

  13. Anne. Ilmalämpöpumppu ei suorasähkölämmitteiseen taloon voi koskaan olla huono valinta. Pekkakahn kehuu tuota Toshibaa maasta taivaisiin mutta omaa (käsittääkseni) niiden edustuksen niin kuka se ei omiaan kehuisi. Mutta asiaan. Itse ylimitoitin pumpun joka aiheutti jonkin verran keskustelua jokunen viikko sitten. (Skrollaa ylöspäin). Isompi pumppu on kuitenkin aina parempi kuin pienempi vaikkakin sen cop on huonompi. Siihen hintaan saat kuitenkin enemmän luotettavuutta ja tehoa ääriolosuhteissa. Toisaalta nythän on Panasonikilta tullut uusi malli jonka cop ylittää Toshibankin joten sitäkin kannattaa harkita. Huonoa vaihtoehtoa sinulla ei kuitenkaan näköjään edes ole. Niin ja Mitsubishihan on mielestäni edelleen se paras vaihtoehto koska itse päädyin siihen. (Lue mielipiteeni aiemmin yllä) Kopsasin Jyrkiltä nuo Panan mallit ja ne ovat.
    Lippulaiva malli:
    Inverter 0.6-6.5 kW CS-HE9DKE
    Inverter 0.6-7.7 kW CS-HE12DKE

  14. Mitsua ei taida olla Jyväskylässä tarjolla, en ainakaan ole netissä törmännyt liikkeeseen joka kauppaisi sitä. Täältä löytyy Panasonic, Fujitsu, Toshiba ja Haier, voi tietysti olla muitakin, mutta en ole löytänyt.

    Onko tietoa uusien Panasonicien hinnoista verrattuna Daiseikaihin?

    Huomasin Suomi24 keskustelusta, että joku on saanut tarjoukset RAS-10:stä 1650e asennettuna, tuohon verrattuna meille tarjottu 2000e tuntuu kovalta hinnalta.

  15. Jyväskylässä Mitsubishiä eli Mitsua myy Kotitek. Kts http://www.kotitek.com ja tuotteet http://www.scanoffice.fi kohdasta tuotteet ilmastointilaitteet

    Ostin FA25VA(H) -mallin 133m2 sähkölämmitteiseen talooni. Hinta asennettuna kaikki töineen on 1750 e lukuunottamatta telinettä, jonka tein itse. Kompressorin tärinä ja ääni välittyy havaittavasti maan kautta taloon. Talon runko ja verhous on puuta. Sisäyksikkö on yllättävän hiljainen.

    Olen erittäin tyytyväinen laitteeseen ja asennukseen, jonka teki DS-Saneeraus.

  16. Jore: Tuntuu että valmistajat käyttävät “kyynärpäitä” apunaan saadakseen ilmoitettua mahdollisimman isot Cop-arvot pumpuille. Jos olen oikein ymmärtänyt niin Pana merkkasi isomman ilpin pienempi tehoiseksi ja tätä kautta satiin HE-sarjan suurin Cop-arvo nousemaan. Varmasti todellista kehitystäkin on tapahtunut mutta kuitenkin. Panasonicilla on nyt siis neljää eri(hintaista) 9-sarjalaista invertteriä myynnissä.

    Nyt on uusi Toshiba asennettuna seinällä. Asennukseen meni kuusi tuntia ammattilaiselta. Vain yksi pieni tauko välissä, muuten tuntui asentaja tekevän lähes urakkavauhtia. Täytyy sanoa, että vaikka asennus sinänsä on melko yksinkertainen, niin siihen sisältyy useita sudenkuoppia, joihin kotiasentaja armotta karahtaa.

    Tuki samalla mitattua myös kulutusta ja lämpötiloja. Jäähdytyksessä sisäyksikköön menevä ilman lämpötila oli 20.4 astetta ja ulostuleva 8.2 astetta.
    Samalla mittasin kulutusmittarilla laitteen ottotehon joka pyöri noin 90-200W kun ulkoyksikkö on toiminnassa. Ulkoyksikkö ei näillä lämpötiloissa pyöri kuin todella harvoin joten muuten vain sisäilmaa kierrätetään suodattimien kautta. Ottoteho on tällöin vain 35-40W.
    Ulkoyksikkö on täysin äänetön eikä sieltä kuulu tosiaan mitään ääntä, ei edes lämmitystoiminnossa. Sisäyksikön ääni on melko korkea, joskin ilmakin liikkuu reippaan puoleisesti.

    Suodatinjärjestelmä on oikea helmi. Varsinkin tämä plasma suodatin joka äkkiä vilkaistuna näyttää melko mitättömältä, mutta tarkemmin katsottuna on kuin sähköinen hämähäkin seitti. Ionisaattorikin kuulemma tarvitsee kaverikseen tämän plasmasuodattimen toimiakseen oikein.

    Pumpun työn- ja materiaalin laatu ja monet pienet yksityiskohdat näyttää ihan huipulta verrattuna esim. näkemääni Ultimate 12 halpis pumppuun. Vaikka hintakin lienee lähes kaksinkertainen, ei ole mitään epäilystä mistä hinnan ero muodostuu. Myös vanhempi asentaja kolmenkymmenen vuoden kylmäkone kokemuksella teki aivan pikkutarkkaa ja viimeisen päälle laadukasta jälkeä, jonka ilolla pistin merkille.

    Oikein nyt odottelee niitä kylmiä ilmoja, jolloin saadaan tietää Toshiban todellinen “luonne”.

  17. Hei Anne!

    Oli Pakko vastata kun Jorella tuli ikävä taas mua ja muisti pienellä kuitilla. Toshiba Ras 10 Daiseikai riittää vallan mainiosti kuten myyjä suositteli. Isompaa pumppua kannattaa harkita jos panostaa paljon viilennykseen mutta Toshiba Ras 10 riittää myös viilennykseen taloosi kun muistat viilentää ekana yhden kokonaisen vuorokauden että pinnat viilenee ja loppu kesän voit käyttää eko näppäintä viilennyksessä ja hyvin pelaa, tietysti pumppu pitää olla oikein asennettu ja optimaalisessa paikassa sisällä ja ulkona. Toshiban hinta on asennettuna yli 2000 euroa mutta on varmasti hintansa väärti Japanilainen laatutuote. Toshiba voittaa Panasonikin ja mitsun puolueettomissa testeissä. Uskomattoman hieno juttu että nainen päättää pumpun hankinnan perheessä, tosin melkein kaiken nykyaikana mikä tekee miesten elämän helpoksi kun ei tarvitse ottaa paineita tulevista hankinnoista. Jorelle vielä että kyllä se Mitsukin ja moni muukin on omia..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *