Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Olen kuullut maahantuojan tiimoilta, että Toshiballa olisi tulossa taas uusi malli, joka kuuleman lämmittää käyttövettä samalla. No en uskois etteikö olisi näin ja kyllähän Japanin poika osaa hommat. Sanottiin, että pumppu tulee syksyllä ja eiköhän se aika ala olla ihan pian edessä, no jäädään vielä odottamaan vähän aikaa. Kaverilla on Daiseikai- malli ja on ollut suorastaan ylityytyväinen, ei ole ollut pienintäkään vikaa ja niitä mitä muilla on ollut esim. “tarkka lämpötilan säätö”, ei ole Toshiballa ollut. Tarkoitan säädöllä mitä kapula näyttää niin sisäilma on heittänyt yleensä yhden asteen tai korkeintaan kaksi ja taitaa riippua millaisia mittareita on sisällä ollut käytössä. No käytännössä erolla ei mitään väliä.

    Vielä, kun saadaan talvi lusittua niin eiköhän pumput ala antaa tosiaan suoraa näyttöä onko ne tosiaan sähköä säästäviä vai ei. Ja sen verran, kun vielä huolehtii, ettei hehkuta pumppua yli -20 asteen pakkasilla päällä vaan sammuttaa sen silloin. Joissakin merkeissä on sekin huolehdittu automaatiolla. Joka tapauksessa tilaan kaksi pumppua ennen talven tuloa.

  2. Kannattaako tuooalsiat vanhaa mallia sitten ottaa, vai pyyntöä uudesta..? Ja millaisella hintaerolla kannattaa uusi ottaa verrattuna tuohon 1800..?

    Käyttöveden lämmitys..hmm…aika mielenkiintoista..

  3. Terve

    Löytyykö tietäjiä, jotka osaisivat sanoa kumpi seuraavista pumpuista olisi parempi. Panan E9DKEW vaiko Mitsun MSZ-FA25VA? Pääkriteerinä hankinnassa on sähkönsäästö. Talo on n. 100m2 suorasähkölämmitteinen tiiliverhoiltu omakotitalo 70- luvulta. Molemmissa pumpuissa on omat hyvät puolensa, mutta kumpi mahtaa olla kestävämpi ja mitenhän lie toiminta pakkasella? Löytyykö mistään tietoa mikä mahtaa olla cop- arvo esim. -15 asteen pakkasella. Mitsu olisi pari sataa kalliimpi, onko tälle hintaerolle perusteita?

    Terv. yks hönö

  4. Hei Hönö!

    Mitsun arvot paremmat pakkasella ja on kestävämpi mutta suosittelen vielä parempaa eli tietysti Toshiba Daiseikaita, nääs made in Japan!

  5. Hei. Kolmisen vuotta (useita kymmeniä kappaleita) Panasonicin ja Toshiban ilmalämpöpumppuja asentaneena voin kertoa, että kokemuksieni mukaan Toshiban pumppuja on mennyt huomattavasti enemmän suhteessa huoltoon kuin Panasonicin pumppuja. Vikojen lisäksi ihmiset ovat valitelleet tehottomuutta Toshiballa! Toivottavasti nämä uudet “testivoittajamallit” ovat varmempitoimisempia! Nykyään kyllä suosittelen kaikille ensisijaisesti Panasonicia…

  6. Kaikki testit (2003-2004)kyllä todistavat jotain aivan muuta. Toshiban antamat tehot pakkasilla -7 ja -15 astetta on selvästi paremmat kuin vastaavan kokoisella (jopa pykälää suuremmalla) Panalla. Samoin hyötysuhteet on paremmat eri lämpötiloissa.
    Vaikka Panasonic onkin hyvä (ja halpa) pumppu, niin markkonoilla on useita tehokkaaampia pumppuja lämmityskäyttöön.

  7. Siis lueppas uudestaan viestini: Ihmiset ovat valitelleet tehottomuutta Toshiballa, mutta eivät Panalla. Tämähän ei tarkoita että Panat ovat olleet tehottomia tai tehokkaita, mutta olen tästä päätellyt että Toshiban ollessa kalliimpi niin asiakkailla on ollut isompia odotuksia laitteeseen ja ovat herkästi “kehuneet” laitetta ja pettyneet. Lisäksi nuo vioittuneet Toshibat… Oma päätelmä = Panalla hinta/laatusuhde kohdallaan?

    Edelleen: Toivottavasti nämä uudet “testivoittajamallit” ovat varmempitoimisempia!

  8. Ilmalämpöpumppu on investoisti 10-15 vuodeksi eteenpäin. Selvästi paremmilla lämmitystehoilla/hyötysuhteella hinta/laatu suhde kääntyy toisinpäin.
    Laadussa luotan kuitenkin enemmän Japanilaisiin kuin Taiwan/Malesia/Kiina akseliin, mikäli virallinen taho (alan julkaisut) ei käsitystä muuksi muuta.

  9. Hei ” pannaan tosibaikkaan ” kirjoittaja, taisi jäädä aamupilleri ottamatta kun väitit että Toshiba olisi tehoton ja niitä menisi huoltoon ja jne. Tosiasia on että Toshiba on ykköspumppu , varsin tehokas ja ei reklamaatioita vaan tyytyväisiä asiakkaita. Uskon että haluaisit olla Toshiba edustaja ja asentaja mutta et saanut edustusta joten purat näin kiukkuasi. No asiaan, Toivon että Panasonic saa mallistonsa luotettavammaksi ensi vuodeksi koska se on edullinen ja helppo myydä mutta jostain syystä homma ei Panalla nyt pelaa. Uskon että Pana korjaa asiat ajan kuluessa ja homma pelaa taas mutta toivon että rautakauppamyynti loppuu ja Panakin myydään vain ammattilaisten käsistä koska se palvelee asiakkaita paremmin ja sen arvostuskin nousisi.

  10. Pekka. Taisit olla juovuksissa (viikonloppu) kun kerroit “Hei pannaan tosibaikkaan ” kirjoittaja, taisi jäädä aamupilleri ottamatta kun väitit että Toshiba olisi tehoton ja niitä menisi huoltoon ja jne.” Todella röyhkeästi sanottu. Taidat ise ottaa mielialapillereitä aamuisin ja oletat niita muidenkin tarvitsevan. Henkilöhän kertoi kokemuksista eikä milipiteistä kuten itse teit. Ota itse pillerisi ja esitä mielipiteesi vasta sitten. Itselläni on Mitsu joten en tunne sympatiaa kumpaakaan kohtaan. Tämä palsta on tähän asti ollut asiallinen (koko vuosi) ja niin sen täytyy olla. Selviydy humalasta ja sano mielipiteesi sitten vasta.

  11. Hei Jore!

    Laskin ehkä vähän liian rajusti leikkiä mutta selvinpäin ja puhun kokemuksesta ja muiden ammattilaisten kokemuksista. Kirjoitusvirheistäsi päätellen olet ottanut muutaman saunakaljan. Mitsu on hyvä pumppu ja yritetään pysyä asiassa asiallisesti jatkossa ja sorry jos huumoripuoli meni yli, ei ollut tarkoitus loukata!

  12. Pekka. Hyvä niin. Kirjoitusvirheet johtuvat siitä, etten ole suomenkielen opettaja vaan tavallinen lämpöpumpun haltija. Pidetään keskustelu asiallisena kuten tähänkin asti.

  13. Olen aina luullut, että Panasonik on japanilainen. Mitsun tiedän olevan Thaimaalainen. Kävin liikkeessä kysymässä mistä Mitsun ostin ja Ainakin uusimmat Panat olivat kaikki Japanilaisia. Kirjoitin mallit ylös. ne olivat cs-hke9dke, cs-he12dke cs-te9dke ja sx-te12dke. Myyjä näytti paperia jossa luki suunnilleen näin “edellä olevat mallit ovat Panasonicin Japanin tehtaalla valmistettuja”. Cop:kin oli toista luokkaa. he-9dke:stä se jäi mieleen ja oli 5,22. Tivasin myyjältä, että miksei hän tuota minulle tarjonnut niin sanoi ettei pari kuukautta sitten näitä malleja vielä ollut. Tosin esittelykone joka oli e9dkew oli malesialainen.

  14. Näyttää Pana jälleen lisänneen malleja valikoimaan. Muissa ei mitään ihmeellistä mutta noi he9- ja he12-mallit on kiinnostavia. Lippulaivoja kuten Panasonic mallit esittelee.

    Ilmoitetut COP- ja EER-arvot näyttää olevan tosi huippuluokkaa, vaikka tietysti vasta testeissä näkee ne todelliset lukemat. Kun kuitenkin vertaa muihin malleihin voi todeta, että nämä he-mallit on ikäänkuin pykälää isompia. Eli esim. he9-malli on lämmitysteholtaan 0.6-6.5kW joka on sama kuin kaikki muut Panan 12-mallit. Muut 9-mallit on 0.6(0.8)-5.0kW.

    Kilpailu on ilmeisesti sen verran kovaa ja valmistajat tietävät että ilmoitetut suurimmat COP-arvot ratkaisevat yksinään ostajalle ilpin valinnan. Valmistusmaa Japani on kuitenkin suuri plussa panalle.
    Jäämme mielenkiinnolla odottamaan onko hinta muiden 9-mallien tasolla vai 12-mallien tasolla ja tietysti uutta vertailutestiä pumpuista.

  15. eikös se ole yks ja sama missä valmistetaan jos tavara on Japanista ja linjat myös. Vai olenko ymmärtänyt väärin. Ajateltiin ostaa mitsut, mutta nyt tämä pana kirjoittelu laittoi taas epävarman vaihteen päälle.

  16. Hei Jore!

    Panan uudet mallit näyttää paperilla kovilta mutta odotan testejä mielenkiinnolla. Muistakaa nyt pumpun hankinnassa että cop arvoa tärkeämpi on musta että pumppussa on voimaa lämmittää pakkasilla koko talo sillä ei hirveesti ole apua säästöistä jos” jäätyy”kotiansa. Panan uusia malleja odottelin syyskuussa tulevaksi mutta parempi näin. Mikä oli Panan hinta asennettuna( he-9 ja 12 )?.Uskon, että sait silti paremman pumpun kun otit mitsun sillä on ollut Panalla ongelmia myös Japsimallien kanssa aikaisemmin. Haierilta on tulossa( huhu) pumppu jossa cop on yli 6 kohta puolin, jos ei ole jo tullut. Ammattilaisten piirissä pyörii huhu että liian kovat cop arvot syövät laitteen pakkaskestävyyttä ja kestävyyttä yleensä.

  17. Juu periaatteessa kyllä, mutta Japanissa valmistetut on todettu olevan laadullisesti parempia kuin samat tuotteet valmistettuna muualla. Voipi johtua esim. eri alihankkijoista ja laadunvalvonnasta.
    Katselin Ruotsalaisia sivuja jossa myös tämä “Super” malli on myynnissä. Verrattuna siellä eri mallien hintoja:

    Edellinen uusi malli:
    Inverter 0,8-5,0 kW CS-E9DKE 13495:-
    Inverter 0,8-6,5 kW CS-E12DKE 15995:-
    Inverter 0,9-7,1 kW CS-E15DKE 17995:-

    Lippulaiva malli:
    Inverter 0.6-6.5 kW CS-HE9DKE 19495:-
    Inverter 0.6-7.7 kW CS-HE12DKE 22495:-

    Eli hinnat on 50% korkeammat kuin perusinvertteri mallilla.

  18. Hei Jallu!

    Jos pystyt laittaa vähän enemmän niin ota Japsi Toshiba Daiseikai, niin et pety. Mitsun pumppu fa-25 on myös hyvä valinta muualla valmistetuista.

  19. Tähän Mitsu/Pana/Tsba -keskustelujen väliin kysyisin, että onko jollain kommentteja SANYON pumpuista, esim. malli SAP-KRV123EHN ? Pekan henk.kohtaisessa listauksessahan Sanyo oli kolmen parhaan joukossa. Mikä siitä tekee hyvän/huonon näihin kärkikoneisiin verrattuna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *