Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Mitä eroa on Toshiban RAS-10EAVP-E ja RAS-10JKVP-E malleilla. Sovittiin myyjän kanssa (kirjallisesti) hinta ja asennus RAS-10EAVP-E mallille mutta asensivatkin RAS-10JKVP-E mallin kysymättä. Eli ilmeisesti myytiin tämän vuoden malli mutta toimitettiin viime vuoden malli.

  2. Outs. Pahasti vaikuttaa siltä, että sinulle myytiin vanha malli uuden hinnalla.

  3. Ei Eetu syytä huoleen olet saanut juuri oikean pumpun. Olet katsonut sen tyypin ulkoyksiköstä ja katsoppa tyyppi sisäyksiköstä niin johan alkaa stemmata paljon puhuttuun testivoittajaan. Ulko- ja sisäyksikkö myydään eri tunnuksilla ja sinulle tuotu kampe on juuri mallia Daiseikai. En usko, että Suomen mittakaavassa oli enää kovin paljon vanhaa mallia myynnissä, koska jokainen myyjä tietää, että uusi malli on tällä hetkellä pohjoisen oloihin kannattavin vaihtoehto ja vanhaa mallia myydään muualla Euroopassa.

    Ei ole kuitenkaan aivan viisasta ylistää aivan muiden edelle liikaa jotakin pumppua, koska parhailla pumpuilla on erot jo niin pieniä, että joissakin malleissa on aina pieniä eroja tekniikassa. Jossakin laitteessa on sulatus tehty omalla lämpökaasu tekniikalla (ei vastuksia), jossakin automaattinen poiskytkentä esim. -15’C tai -20’C ja uudelleen käynnistyminen pakkasen alennuttua sekä kaikenlaista sisäyksikön lämpövahti juttua jne… tällaisia pieniä eroja kannattaa miettiä, muttei liikaa.

    Paljonko jouduit pulittamaan kyseisestä vempaimesta, no eihän asia juuri minulle kuulu, mutta ois kiva tietää missä suunilleen nyt mennään.

  4. Hekelle vielä, että se asentaja oli kyllä vitsikäs, koska kaikki pumput täytyy tilata erikseen vai tuleeko kyseiselle asentalle esim. 10 pumppua viikossa automaattisesti vai miten mahtaa asentajan kommentti tarkoittaa. Olen kuullut joskus itsellikkin sanottuna vastaavaa, mutta asia herättää aina hilpeyttä ainakin minulla.

    Niinkuin aiemmin kommentissa olen kertonut, että IVT on hyvä pumppu, mutta ylihinnoiteltu Suomessa ja myös Ruotsissakin. Ei se sentään hintaansa nahden ole niin ylivoimainen kampe muihin verrattuna.

  5. Mulla on Panasonic E9 DKEW (uusi malli) ja mielestäni laitteen automatiikka ei säädä järkevästi toimintoja. Kun huoneen lämpötila +24 ja ulkolämpötila + 19 C ja asettaa AUTO-tilassa lämpötilan asetuksen +23 C niin laite alkaa lämmittämään. Mielestäni laitteen pitäisi odottaa tai alkaa jäähdyttämään. Samaa turhaa lämmittämistä tapahtuu kun laittaa HEAT-tilan päälle ja asetus esim. 20 C. Jäähdytyksellä ja kuivauksella kaukosäätimen asetusarvo pitää laittaa 2 astetta korkeammalle kuin haluaa huoneenlämpötilaksi. Onko muilla kokemuksia samasta laitteesta.

  6. “Ei Eetu syytä huoleen olet saanut juuri oikean pumpun. Olet katsonut sen tyypin ulkoyksiköstä ja katsoppa tyyppi sisäyksiköstä niin johan alkaa stemmata paljon puhuttuun testivoittajaan.”

    Ei täsmää koneen tyyppi ja sopimuksen tyyppi keskenään vaikka mistä katsois. Joo olen saanut testissä mukana version mutta en siitä uudempaa mallia vaikka sopimuksen mukaan olisi pitänyt saada.

  7. Peku. Tuollainen ilmiö oli minullakin kunnes viikon kokeilemalla sain säädön kohdalleen aste kerrallaan. Tosin tuosta ilmiöstä pääsee eroon jos laittaa koneen joko pelkästään jäähdyttämään jolloin lämpötilaerot eivät vaikuta kuin toisinpäin. Itse säädin laitteen jäähdyttämään ja se saa olla siinä niin kauan kunnes tunnen, että lämmitystä tarvitaan ja sitten säädän sen pelkästään lämmittämään. On selvää, että silloin maksan turhaan automatiikasta jota en käytä mutta en piittaa siitä. Jokainen löytää omat säätönsä ja asetuksensa oman makunsa mukaan. Oma laitteeni on Mitsubishi. Luulen, Kun huoneen lämpötila +24 ja ulkolämpötila + 19 C ja asettaa AUTO-tilassa lämpötilan asetuksen +23 C niin laite alkaa lämmittämään vain hetkellisesti, eli noin puoli tuntia. Sen jälkeen se lähes vain kierrättää ilmaa. Kannattaa mitata lämpötila kuitenkin sisäyksikön päältäkin. Jos siellä on jostain syystä kylmempi niin se selittää sen.

  8. Mulla on 3 viikkoa aikaa miettiä kumman laitteen otan Toshiba ras-10eavp-e:n tai Mitsubishimsz-fa25vah:n. Jore minkälaiset kokemukset sulla on mitsusta? Kysyisin muiltakin kumpi on parempi: Toshiba voitti jonkun Ruotsalaisen testin. Ymmärtääkseni Tätä uutta mitsua ei ole testattu vielä.

  9. Oikeastaan kumpaakaan mallia ei ole vielä testattu, sillä molemmat on tullut markkinoille vasta kevään/kesän aikana.
    Ilmanpuhdistus ominaisuudet lienee yhtä hyvät sillä kummassakin käytössä viimeisin suodatustekniikka mm. sähköiseen puhdistusprosessiin perustuva plasmasuodin. Toshibassa lisäksi vielä Ionisaattori.
    Mitsun vahvuus on ehdottomasti hiljainen käyntiääni ja tunnistin, joka havaitsee lämpöerot ja kohdistaa puhalluksen oikein.

    Oikea mitoitus on tärkein Ilpin valinnassa. Liian pieni lämmitysteho pakkasilla huonontaa oleellisesti pumpun hyötysuhdetta. Oikeastaan testit on ainoa tapa varmasti todeta kunkin pumpun lämmöntuottokyky.
    Toshiban edellisen mallin lämmöntuottokyky vielä -15 asteessa on erinomainen ja pienehkössö n 100m2 talossa pattereita tuskin vielä avuksi tarvitaan. Mitsun vastaava arvo on jo selvästi huonompi. COP-arvoissa eri lämpötiloissa erot olivat pienemmät, joskin nekin Toshiban eduksi.

    Uudet mallit kummassakin merkissä on maahantuojan toimesta luvattu toimivan vielä -25 asteen pakkasilla, joka lisää luottamusta merkkien kestävyyteen. Toshiba valmistetaan Japanissa, Mitsun valmistusmaasta ei ole tietoa.

  10. Jallu. Kokemukset ovat olleet hyvät. Tosin en sitten tiedä mihinkään verrata mutta hyvät silti. Kaksi kertaa olen puhdistanut plasmasuodattimet ja sen olen tehnyt sen ansiosta, kun laitteessa on siitä muistuttava vilkkuva valo. Kun upotin suodattimet veteen ja sitten nostin sieltä pois niin niissä oli vahva tunkkainen haju. Se kielii siitä, että suodatus ainakin toimii. Kuten jo aiemmin sanoin, automatiikkaa en käytä koska se tällaisella ilmalla, milloin sen ei tarvitse kuumentaa eikä kylmentää, se kuitenkin aika ajoin sitä tekee mielestäni turhaan ja ohitin sen. Tänään ensimmäisen kerran tunsin liiallista viileyttä ja vaihdoin kylmätoiminteen lämmitystoiminteelle. Pyynnöksi laitoin 23 astetta. Mittarissani on 24 astetta. Muutenkin automatiikkaa ei voi käyttää koska käytän takkaakin. Alussa takka varmasti tekisi ilman niin kuumaksi, että laite rupeaisi kylmentämään ja sehän ei ole viisasta. Tuo sensori joka huomioi mihin lämpöä tai kylmää pitää “lykätä” on mielestäni hyvä. Se takaa tasaisen lämmön. Mitään vikoja laitteessa en ole huomannut. Mizun valmistusmaa on Thaimaa. Laitoin kondensiovettä autoni akkuun kun se yllättäen sitä tarvitsi. Tietääkö kukaan oliko viisas teko?

  11. Kiitos tiedoista. Mulla on asuinpintaala 85 neliöö kahdessa kerroksessa. Talvisin on aika kylmät lattiat, siksi ajattelin hommata ilp:n tasaamaan lämpöeroa. En tiedä vaikuttaako se lattiarajan lämpöön millään lailla. Toshibassa on 1 kw enemmän tehoa onkohan siitä mitään hyötyä käytännössä?

  12. kertokaa joku toshiba ilp:stä jotain. Hyviä ja huonoja puolia.

  13. Hei Jallu!

    Yksi Kw lämmittää noin 30 neliötä lisää.
    Jos haluat ostaa todella hyvän pumpun joka on tehty Japanissa niin se on Toshiba. Meillä on edustuksessa monia pumppuja ja Toshiba on ainut pumppu johon asiakkaat ovat todella tyytyväisiä. Toshiba voi oikeasti säästää sähkö ja öljylaskussa, vertaa ottotehoa-lämmitystehoon. Tässä on henkilökohtainen mielipiteeni kuudesta parhaasta pumpusta järjestyksessä. 1. Toshiba 2. IVT 3. Sanyo 4. Mitsu/Hitachi 5. Panasonic
    Muista tärkeä juttu että vaikka pumpussa olisi hyvä cop kerroin, se ei hyödytä jos pumpussa ei ole voimaa lämmittää isompaa aluetta pakkasella.
    Pumpun hankinnassa suosittelisin liikettä jossa on omat asentajat koska jos jotain vikaa tulee pumppuun niin ei joudu asioimaan monen kaverin kanssa ja vastuuta ei voi siirrellä. Yleensä kun sijoittaa pumppuun vähän enemmän niin lopuksi säästää paljon.

  14. kavereilla on IVTn ja TOSHIBAn pumppuja, kehuvat niitä hyviksi, kumpi lienee parempi?

  15. Sopisikohan sellaiseen 1½ kerroksiseen suorasähkötaloon Toshiban RAS-13UAV-E/RAS-13UKV-E? Hintaa asennuksineen jäisi n. 1800e. Itseä mietityttää aina laitteiden takaisinmaksuajat, joten kommenttia.. (kun halvimmillaan laitteita löytyy reilusti alle 1000e?) Ja onko kyseinen Toshiba sopivin tuollaiselle alakerta 130 ja yläkerta n. 50 neliötä asunnolle. Sotkeeko puolitoistakerroksisuus jotenkin ilmanvirtailuja?

  16. Santeri: Pumput on testien mukaan aivan tasavahvoja mutta Toshiban hinta on halvempi, uusi malli ilmestynyt aivan äskettäin ja pumppu valmistettu Japanissa. Nämä ratkaisi sen, että valitsin Toshiban.

  17. Sellaista kysyisin Panasonicin omistajilta, että liikkuuko teillä lämmitettäessä ne läpät? Minulla ei liiku kuin välillä ylös (n. 10min. välein) ja silloin se vain kierrättää sitä ilmaa ja sitten palaa alas. Mutta ei koskaan sivuille. Kun laitan jäähdytyksen päälle niin kyllä liikkuu joka suuntaan… Läppien liikkumisen olen laittanyt AUTO-asennolle ja koneen tyyppi on tämä uusi E9DKEW.

  18. pana: Minullakin läpät käyttäytyvät juuri kuvaamallasi tavalla, ja laite on siis tuolla sivun yläreunan jutussa mainittu. Luulisin että sen kuuluukin toimia niin.

  19. mistä saa toshiba 13:sta 1800 e. Olen kuullut että viime talvena toshiban ulkoyksiköt olisi monessa paikassa jäätynyt. Jäätymisen takia piti koodata laitteet uudestaan. Ymmärsin että sulatusjaksoja olisi tihennetty.

  20. Se 1800e Toshiba on vanha malli. Uutta ei saa tuohon hintaa, ei edes 10 mallia.
    Kuulemma suurimmat Toshiban ongelmat on, kun muutaman vuoden välein tyhjenee kaukosäätimen paristot ;) Muita ongelmia ei juuri tietoon ole tullut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *