Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. missä ja kuka myy, millainen lie asennus onko täydellinen

  2. Panasonic 9 dkev. Kyselin Vaasassa ja hintaan 895,-. Asennus siihen päälle 300-600. (myyjä arvioi antamieni tietojen perusteella sen olevan noin 400,-) Eli se malli maksaisi minulle arviolta 1295,- asennettuna. Myyjällä kaikille näkyvillä valtuutusluvat siis sähköasennusluvat ja kylmäaineluvat. Itse päädyin kuitenkin Mitsubishiin (en muista mallia mutta suurin ja kallein malli) koska siinä on merkkivalo joka muistuttaa suodattimien puhdistuksesta sekä parempi suodatus kuin Panalla. Koska vaimo ei osallistunut laitteen hankintaan niin sen huolto kaatuu varmasti minun niskoille. Se saattaisi unohtua mutta kun siihen syttyy valo niin vaimo kyllä siitä silloin minua taatusti muistuttaa. Olen seurannut tätä keskustelua ja päädyin ilmalämpöpumppuun sen perusteella. Käytännössä tuo laite tulee minulle pitkällä aikavälillä ilmaiseksi. Minulla on suora sähkölämmitys.

  3. Juusolle: Tampereella päin myydään ja tottakai asennus on täydellinen… Itse en ainakaan muunlaista asennusta edes hyväksyisi. Niin ja luvat sekä muut tarvittavat dokumentit ovat luonnollisesti ajantasalla.

  4. Nyt tuo ostamani Mitsubishin mallikin on tiedossani eli se on Mitsubishi MSZ-FA35VA. Onko kellään kokemuksia? Lienee niin uusi malli ettei taida olla. Hinta oli 1490,- + asennus. Laitetta ei vielä ole asennettu joten sen todellista kustannusta en tiedä. Kaikilla tuntuu olevan vain Panasoniceja.

  5. Jorelle: Ostikko KYRÖNMAAN KYLMÄLAITEHUOLTO nimisestä putiikista? Siellä Panan DKEW 9 oli 995 essee ainakin nettisivuilla. Mistä saa Vaasasta sen 895?

  6. Mitsubishi on pärjännyt testeissä hyvin. En vaan muista mikä malli. Hyötysuhteeltaan ovat huippuluokkaa ja luulempa, että tohtii ostaa. Minun Pana on nyt koeajettu myös kesäkäytössä, eli kokeilin tuossa ykspäivä, kun sisällä oli lämmintä 26.3 astetta ja laitoin cool toiminnon, eli jäähdytyksen päälle ja säädin asteet 20 asteeseen, niin olipa muutaman tunnin kuluttua mukavanoloinen ilma sisällä ja lämpötila oli puonnut noin 22 asteeseen. Eipä kyllä harmita tuon pumpun hankinta ollenkaan. Pirun mukava peli ja ensvuonna saa laittaa työnosalta vielä kotitalousvähennyksiin verotukseen, joten osa hinnasta tulee vielä takas.

  7. Yhdeltä myyjältä kun kyselin näistä laitteista niin suositteli Mitsubishia. Syynä oli kuulemma että niissä on huomattavasti vähemmän vikoja kuin Panasonic:issa. Mitsu asettuisi myyjän mukaan Panasonic:in ja IVT:n väliin. Myyjällä tietysti voi olla aina oma lehmä ojassa ja näin koittaa muokata asiakkaan ostokäyttäytymistä. Ehkä Mitsussa on enemmän katetta, kuka näistä tietää. Ainakin myyjä varoitti ostamasta “ylitehoista”, liian suurta laitetta. Syynä “yhden huoneen ilmiö”. Siis että liian voimakas puhallus jäisi ns.pussiin yhteen huoneeseen eikä kiertäisi kunnolla huoneistossa. Onko tässä mitää perää? Kommentoikaa!

    Fujitsusta kommentteja kaipaisin. 5 vuoden takuu kuulostaa hyvältä, mutta mitä se kattaa? Ja mitä ne Fujitsut maksaa?

    Ite ajattelin suorittaa oman hankintani syksyllä koska laite hankitaan nimenomaan lämmitykseen. Kuvittelisin että sesongin (kesän) ulkopuolella asennushinta olisi alempi. No ainakin tarjonta kasvaa koko ajan ja sitä myötä myös kilpailu. Joten luulisi jotain hyötyä kuluttajille olevan.
    Tässä tuotteessa voisi toimia syteemi että kartoitettaisiin tarjous/kilpailutus porukka joka keräisi useamman talouden joka sitoutuisi ostamaan parhaimman tarjouksen tehneeltä.

  8. Onko kellään kokemuksia Hiyasu-ilmalämpöpumpusta? Mitä maksoi asennettuna?

  9. Ekkulle. Minun pumpun asentaja oli asiasta myös sitä mieltä, että liian isoa laitetta ei kannata laittaa, vaan pumppu toimii paremmin, kun se saa käydä kunnolla. Eli voip olla vaikka perää.

  10. Analle. Nimenomaan mainitsemastasi Kyrönmaan kylmälaitehuollon Vaasan liikkeestä. Kävin uudelleen jopa tarkistamassa kun piti kysyä neuvoa Mitsun käytössä ja kyseinen Pana on siellä tarjouksessa 895,- edelleen. Puhuivat määräerästä.

  11. Ei en usko mihinkään “yhden huoneen ilmiöön”. Halusin nimenomaan ylimitoittaa jolloin se käy silloin rasittamatta itseään liikaa ja näin on pitkäikäisempi. Sama on tähän asti pätenyt ainakin autoihin. Mitä suurempi “mylly” sitä enemmän se kestää jos rasitus on sama ja sillä ajetaan samat kilometrit. Muuten tuo “yhden huoneen ilmiö” kuulostaa mielenkiintoiselta. Ainahan voin säätää tehoa pienemmälle ja lämpöä rajoittaa mutta nimenomaan tehokkaalla puhalluksella luulisi vaikutuksen olevan päinvastainen. Itse heräsin ensimmäisenä yönä kuumuuteen kun olin asettanut säädön väärin. Laite on eteisessä josta se hallitsee suurinta osaa asunnostani. Koska hieman ylimitoitin laitteeni niin oletan, että se toimii ääriolosuhteissa paremmin kuin oikein mitoitettu. Näkee nyt sitten ajan kanssa.

  12. Mitsun MSZ-FA35VA on ollut meillä 1.5kk käytössä, hyvin on toiminut. Valitsin tämän lähinnä hiljaisuuden ja varmatoimisuuden vuoksi. On helpompi puhdistaa kuin useammat ja tässä uudessa mallissa on parennettu suodatus aikaisempaan malliin verrattuna. Myyjän mukaan liian isoa ei kannata ostaa koska hyötysuhde laskee jos kompura pyörii vajaateholla, minullekin myyjä suositteli pienempää MSZ-FA25VAH-mallia.

  13. Ostettiin just ok-talo, jossa kaksi osaa: 127m2 kämppä + 30m2 yksiö. Talossa on koneellinen ilmanvaihto (MUH Ilmava) LTO:lla, sekä suorasähköllä toimiva kattolämmitys. Ajattelin pistää taloon ILPin, lähinnä tarkoitus olis saada kesäksi jäähdytystä ja miksipä ei säästöä sähkökuluihinkin. Tohon tulis ulkoyksikkö + oma sisäyksikkö kumpaankin kämppään.

    Tampereella asutaan, joten olisko hyviä kokemuksia (=tekisit firman kanssa kauppaa toistekin) jostain firmasta tältä alueelta, jolta ILPin voisi ostaa asennettuna?

  14. Jarmo. Koska sinulla on täysin sama Mizun malli niin olisin kiinnostunut kokemuksistasi. Minullahan laite on nyt ollut melkein viikon. Laitteen mukana tuli pölynimuriin liitettävä erityinen puhdistussuulake sovittimella. Minun imuriini (kokeilin kolmeen eri imuriin) tuo sovitin ei ainakaan sovi ja kun sitä tarkkaan katsoo niin se sovittaa itsensä juuri samaan kokoon kuin se oli ilman sovitetta. Jotenkin tuntuu hassulta. Korjasin tilanteen kääntämällä sovittimen väärin päin ja teippaamalla sen ilmastointiteipillä puhdistussuulakkeeseen. Nyt se sopii imuriini ihan hyvin muttei kuvan mukaan ole oikein. Sinänsä pieni vika ja jo siis korjattu. Nyt hetkellisesti lauhan kesän vuoksi en tarvitse kylmää enkä kuumaa vaan haluan sen vain suodattavan ja kierrättävän ilmaa. No siinä ei ollut sellaista ominaisuutta mutta kävin liikkeessä, mistä sen ostin, kysymässä neuvoa ja myyjä kertoi konetta voivan huijata siten, että laittaa sen kylmätoiminteelle mutta säätää lämpötilapyynnöksi 30 astetta. Nyt laite pelkästään suodattaa ja kierrättää ilmaa. Kokeilin ja toimii. Joskin pumpun tuuletin pyärii toisinaan vaikkei kai tarvitsisi. Minullekin myyjä suositteli ostohetkellä pienempää mallia mutta halusin ylimitoittaa. En edelleenkään usko laitetta voitavan ylimitoittaa niin että siitä olisi haittaa vaan siitä on nähdäkseni hyötyä pitkäikäisempänä ja tehokkaampana ääriolosuhteissa.

  15. Kuulemma ylimitoitettu ilmaläpöpumppu ei toimi kunnolla talvella, ilmeisesti siihen tulee jotain jäätymisongelmia, kun käyntijaksot on liian lyhkäisiä. Onko jollain eksaktia tietoa tuosta mitoituksesta? Ultimatemarket käskee ylimitoittaa pumpun juuri tuon kestävyyden vuoksi, mutta suurin piirtein kaikki muut käskevät alimitoittaa tuon talvitoiminnan kannalta. Kuinkahan asianlaita oikeasti on?

  16. Ylimitoituksesta vielä. Norjalaisten tekemässä testissä suositellaan että parempi ostaa liian iso kuin liian pieni. Testin suomennoksen voi lukea osoitteessa http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htm . Luulisi että myyjillä on jotain tietoa mitoituksesta. Myyjän rahapussistahan se on pois jos suosittaa pienempää kuin asiakas on itse suunnitellut. Että ei kai ne turhaan… Toisaalta myyjiä on tullut kuin sieniä sateella ja kaikilla ei voi olla vankkaa tietotaitoa/kokemuksia pumpuista koska tämä on ilmiöna suomessa aika uusi.Tutkikaapa te hyvän ruotsinkielentaidon omaavat joitain ruotsalaisia nettisivuja aiheesta. Eikös siellä ole tämä ilp asia jo “pidemmällä” luulisi löytyvän jotain vinkkiä aiheesta. Kertokaa sitten täälläkin.
    Yleensä olen myyjiin jotenkin menettänyt luottamuksen ja maksan mielelläni vähän enemmän asioista/tavaroista jos voin olla varma myyjän ammattitaidosta ja “rehellisyydestä”
    Siitä “yhden huoneen ilmiöstä” ajettelisin maalaisjärjellä että näin kävisi jos ei ole avaria tiloja vaan ahtaita oviaukkoja. Tällöin kuvittelisin voimakkaan puhalluksen pyörivän yhdessä huoneessa eikä sujahtavan aukosta seuraavaan tilaan. Tämä vain kuvitelma.

  17. Tervehdys, osaisko joku suositella ilmalämpöpumpun ammattitaitoista ja kohtuuhintaista asentajaa Lahdessa.

    -tume-

  18. Meillä on rakenteilla 30m2:n torni omakotitaloon ja lämmitysmuodoksi on suunniteltu ilmalämpöpumppu+ lattialämmitys. Ilmaläpöpumpun tarve erityisesti jäähdytyksessä.

    Onko ultimaten pienimmän mallin lisäksi muita merkkejä, joita voisi harkita käyttävänsä? Ultimate hiukan arveluttaa, mutta eipä huvittaisi sijoittaa 1000 euroakaan noin pienen tilan laitteeseen.

  19. Muuten tuo Ultimate voisi olla oikean kokoinen mutta kun se tulee torniin niin suurinta osaa tuossa näyttelee asennuskustannus. Ultimaten mukanahan ei tule asennusta tai jos tulee niin (ymmärtääkseni) takuu on vain vuoden ja kattaa uuden laitteen jonka saat ongelmitta muttet sen asennusta. Joudut siis maksamaan asennuksesta takuuaikanakin. (Olenko oikeassa vai väärässä)? Tällaisen käsityksen sain kun kyselin noita pumppuja ja päädyin Mitsubishiin. Kun asennustyö maksaa enemmän kuin laite niin huonolla tuurilla (tai todennäköisesti kun puhutaan kiinamalleista, Ultimahan on kiinalainen) joudut vaihtamaan koneen ainakin kerran, joko takuuaikana tai jos sen jälkeen niin joudut ostamaan myös laitteen). Säästösi hupenivat yllättäen maksun puolelle. Kehoitan lukemaan Eikun ilmoittaman testin http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htm ensin ja sitten valitsemaan Panasonikin, heh joko kiinamallin (on-off), joka on lähinnä sitä Ultimatea mutta korjataan ja siihen saa varaosia, tai muun joka korjataan takuuaikana, tai sen jälkeen. Maksat ostohetkellä enemmän mutta oikeasti kuitenkin vähemmän ja säästö on yksi ilmalämpöpumpun etuja. Itse arvostin nimenomaan kestävyyttä jolloin lisähinta ostaessa tulee takaisin. (lue tekstini aiemmin), josta tosin on tullut ristiriitaisiakin kommentteja. Tein investointini 10 vuoden periodille ja oletan laitteen kestävän tuon ajan. Laskin saavani säästöä 20,- Euroa/kk. Se on 2400,- Euroa 10 vuodessa ja kun laite maksoi 1900,- niin varaa korjauksiinkin on 500,,,,,,,

  20. Jore: Sama vika minullakin Mitsun suulakkeiden kanssa, olen laitteen suodattimet toistaiseksi imuroinut imurin omalla harjasuulakkeella. Puhaltimen roottoriin pitänee kyllä käyttää sitä erikoissuulaketta. Luulen että suulakkeiden suunnittelija on katsonut omaan siivouskomeroonsa jossakin päin maailmaa eikä ole ottanut selvää minkä paksuisia putkia muualla on käytössä ;) Laite maksoi asennettuna 1950,-. Asennus (3hlö teki töitä 2.5h) ei ollut ehkä kaikkein helpoin, yläpohjaan läpivientejä kahdesta kohtaa, sähköt mittaritaululta jne. Kondenssiveden poistoputki saatiin vedettyä ulos siten että se on piilossa eteisen kaappien sisässä. Jotain pumppujakin on jolla kondenssiveden voi pumpata yläpohjan kautta ulos mutta ne kai saattavat jumiutua talven aikana ja ovat kalliita. Ulkoyksikölle tein painekyllästetystä puusta telineen itse. Seinään en sitä uskaltanut laittaa mahdollisen äänihaitan takia koska ulkoseinän toisella puolella on makuuhuone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *