Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Mikko
    Oletko saanut vastauksia ilmalämmitys/ilmalämpöpumppuasiaan?
    Mulla on samanlainen tiedon vaje. ILA-merkkinen ilmalämmitys on peräisin n. vlta -80 ja on toiminut näihin päiviin asti. Nyt alkaa olla sen aika joko väistyä tai tulla remontoiduksi. Vesivaraaja on 1,8 m3 ja lämpiää yösähköllä. Tekisi mieli hyödyntää systeemissä olevaa lämmönjakoputkistoa, joka johtaa kaikkialle, mihin tarvitseekin. Toisaalta varaajaa voisi ehkä lämmittää myös auringolla. Ei himottaisi mitkään suuret korjaukset, kun ne joutuisi teettämään suurimmaksi osaksi vieraalla. Jos jollakin on tietoa vastaavasta, niin olen utelias kuulemaan ratkaisuvaihtoehdoista.

  2. No mites jos ILP:n puhalluksen suuntaa/liittää Ilmanvaihtokojeen “takkaputkeen”. Tarkoitan sitä ilmastonti putkea, mikä on takan yläpuolella ja vie sen lämpimän ilman Ilmastointikojeelle, mikä vastaavasti jakaa sen tasaisesti huoneisiin. Tässä olisi minusta ideaa, toinen juttu, kuinka sen toteutaa, kun nuo sisäpuhaltimet on tommosia suuria möhkäleitä.

    Laittasko sen ILP:n puhaltimen esim. KHH:seen kattoon ja puhaltamaan samaan “takkakanavaan” tai sitten olohuoneen kattoon takan kohdalle. Lämminilma leviäisi aina tasaisesti taloon oli käytössä sitten takka tai ILP.

  3. No niin 50 päivää ja yötä Panasonicin E9 inverteri malli on huolehtinut 101,5 neliöisen suorasähkölämmitys talon lämmityksestä. Sähkö patterit ovat olleet sammutettuna muualta paitsi pesuhuoneesta. Kylmimmillä keleillä oli myös kodinhoitohuoneessa patteri päällä. Lämpötilaa on tullut pietettyä Panasonicissa 23 c asteessa, jolloin huoneissa oli noin 22 c lämmintä. Ja tässäpä tulee sähkönkulutus tietoa. 50 vuorokaudessa päiväsähköä on kulunut 1065 KWH ja yösähköä 471 KWH ja yöt olivat maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa kylymiä, joten ei vaikuta pahalta. Taloni sijaitsee Kalajoella, joten kyllä täällä pakkasiakin on ollut aivan kohtuullisesti.

  4. Kokonaan on tainnut jäädä huomiotta ilmalämpöpumppujen ilmanpuhdistuskyky. Meikäläisellä on allergista nuhaa ja ajattelin mennä ostamaan ilmanpuhdistimen. Niitä on tarjolla monenlaisilla suodattimilla: mekaanisilla, elektrostaattisilla eli ionosoivilla, aktiivihiilisuodattimilla ja vieläpä taitaa olla jokin mystinen hepa-suodatinkin.
    Onkohan näiden ILP:jen suodattimet vastaavantasoisia?
    Voisiko ilmanpuhdistimen sijaan ostaakin ilmalämpöpumpun ja lyödä siten kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

  5. Pekka: Vaikka ILP:ssä on useitakin suodattimia, luulen että oikeat ilmanpuhdistimet ovat kuitenkin tehokkaampia.

  6. Niin tuohon mun edellä mainittuun sähkön kulutukseen unohtu lisätä, että nuissa lukemissa on mukana talouden koko sähkönkulutus, eikä vaan lämmityksen osalta. Nuistakin pääsisi varmaan alaspäin, jos vähän viitsisi tarkkaila käyttötottumuksiaan ja jos pudottais lämmityksen 20 asteeseen, niin varmaan putoais lukemat aikalailla, mutta kyllä näin on mukavampaa. Ennen lämpöpumppua pidin huoneen lämmön 20-21 ja kyllä se suorasähköpatterilla tuotettuna on vähän kalseaa lämpöä. Lämpöpumpulla tuotettu lämpö on paljon mielyttävämmän tuntoista, joten voin kyllä suositella sähköpatteri taloihin.

  7. sopisiko mikään noista ilmapumpuista veden lämmitykseen, siis käyttöveden, minulla on hakelämpö, mutta vesi lämpiää nyk. sähköllä, siinä sais hieman säädtöjä.
    olen itse kylmäasentaja, ja voisin modata, mutta en tunne noita ilmapumppuja tarpeeksi käytännön tasolta.

  8. miten ilp toimii varaavan takan kanssa?Saan polttopuut itseltäni joten lämmitän takkaa päivittäin.Takan antama lämpö riittää pikku pakkasille asti.Toimisiko ilp lisälämmön lähteenä pikku pakkasista ylöspäin?Entäpä jos esim. yöllä takassa ei riitä enää lämpöä niin voisiko ilp:n ohjelmoida “lähtemään päälle”?

  9. neuvoa pyydetään…Asun vanhassa talossa jossa ei ole minkään näköistä ilmanvaihtoa/ilmastointia(poislukien peruskorjauksen yhteydessä tehdyssä saunatiloissa ja wc:ssä).Auttaisiko ilp yhtään ilmanvaihdossa?Entäpä sisä yksikön sijoitus?Talo kaksi kerroksinen.Ylhäällä kaksi makuuhuonetta joissa ei ilmanvaihtoa.Ylhäällä patterit;alhaalla kattolämmitys/lattialämmitys.Pääsääntöinen lämmitys puulla(takalla).Onko ilp:stä kyseisessä tapauksessa hyötyä?

  10. jaska: Ilmalämpöpumppu ei vaihda ilmaa vaan kierrättää samaa sisäilmaa jatkuvasti. Se on myös huonohko lisälämmönlähde kovilla pakkasilla koska silloin ilp:nkin hyötysuhde on huono.

  11. Jaskalle. Ilmalämpöpumppu toimii varaavan takan kanssa erinomaisesti levittämällä myös takan tuottamaa lämpöä ympäri huoneistoa, siis edellyttäen että ilp ja takka ovat samassa tilassa. Itselläni takka on keskellä olohuone/keittiö tilaa ja olen suunnannut ilpn puhallusilman puhaltamaan takkaa kohti, niin kyllä lämpö lähtee liikkeelle.

  12. Minulla on ollut kaksi kappaletta (niitä a`398 €/kpl) Fedders 6:sta käytössä lokakuusta 2004 asti ja tässä ensimmäisen talven jälkeen käyttäjäkokemuksia.

    Talo on vielä viimeistelemätön hirsitalo ja otin nämä tarkoituksella 12 ja 20 neliön musiikkistudiohuoneisiin erillisinä,koska äänitysten takia ovet pitää olla kiinni jne…

    Näistä pumpuista toinen alkoi jo kiusoitella melko heti poistuttuani 2 päiväksi muihin maisemiin ja +24 C asetuksista riippumatta oli studiohuone kylmillään tullessani kotia ja huollosta lähetetyn anturin ,jonka sain jouduin itse vaihtamaan ,jotta sain pumpun pikaisesti uudelleen käyttöön .

    Jonkun ajan päästä hajosi rulla -anturi(tuli vikakoodi) ,jonka parin viikon odotuksella sain taas itse vaihtaa.

    Tuli pakkasia ja talvi , laitoin asetukset +27 ja kone pelaili ja pyöritti ilmaa niin että jopa lattiat tuntuivat mukavilta paljain jaloin.

    Huoneen todellinen lämpötila oli jossakin 24-25 asteen tienoilla,joten alushoususillaan joutui olemaan ,mutta ei uskaltanut luottaa asetuksiin ,kun tuntui,että pienemmillä lämpötila-asetuksilla kone hyytyy.

    Nyt toissa viikolla ,kun uskalsin taas testailla ja jätellä ilmapumput omilleen pörräämään ja asetukset oli + 20 :ssa ja kas kummaa molemmat pumput eivät olleet lämmittäneet ollenkaan ,vaan musakamaa täynnä olevat huoneet olivat +13-14 asteisia ja sitten alkoi testaaminen ,että missä asetuksissa koneet suostuu starttaamaan .

    Toisella pitää olla 24 ja toisella 25 astetta ja tällä saadaan huoneeseen noin 21 asteen lämpötila ja yleensäkin pumput käynnistymään,vaan nyt aamulla käyn vielä tsekkaamassa ,toimivatko vai eivät.

    Näiden vehkeiden kanssa en tiedä,että pitäisikö itkeä,vai nauraa ,kun juuri kevät ja syyskeleillä olisi tarpeellista saada tuollaiset 18 astetta vain,vaan kun koneista ei saa ….Nooh odotan kesää ja automaatioasetuksien toimintaa helteillä ….toimiiko ( vilustuuko vai läkähtyykö)

    Kauheesti on ollut vaivaa ….ja varaosien varttumista….
    Ohjainkorteissa on ilmeisesti vikaa ?????

    Koko talon lämpöpumpuksi en missään tapauksessa näitä kelpuuttaisi,vaikka 150 neliötä taitaisi lämmittää,jos toimisi….

    Lopuksi vinkki:

    Ostakaa kunnollinen “merkkilaite” asentajalta asennettuna, jos koko töllin meinaatte lämmittää ja ilman isompia ongelmia…….. huolto ja varaosiakin löytynee 10-15 vuoden päästä….

  13. Mites tuo Panasonicin automaattiasento oikeasti toimii (mulla on kaksi E12-konetta). Se on jäänyt käyttöohjeesta vähän epäselväksi. Eli jos automaatilla kaukosäätimen ruudussa on vaikkapa 22 astetta, niin onko niin että se yli 22 asteen lämmössä menee jäähdytykselle ja alle lämmitykselle, vai totteleeko se erikseen ‘HEAT’, ‘DRY’ ja ‘COOL’ -tilojen lämpötilarajoja?

    Eli: toimiiko homma automaatilla niin, että jos ‘HEAT’ on 22, ‘DRY’ 24 ja ‘COOL’ 25, niin 22-24 välillä kone ei tekesi mitään ja 23-25 välillä olisi ‘DRY’ tilassa ja siitä ylöspäin ‘COOL’ tilassa.

  14. Palstalla olevaan ILP-hapetuskeskusteluun kommentti: IONISOIVISTA JA HAPETTAVISTA PUMPUISTA. Kannattaisi hiukan perehtyä happirikastin/kaasutekniikkaan, ennenkuin arvioi ko. asiaa.

    Ei huoneilman happi koskaan voi laskea 15-17%:n. Henkilön tulisi olla umpinaisessa 1-kuutiometrin kotelossa n. 1h, ennenkuin happipitoisuus putoaisi 15%:n. Tosin hän olisi tajuton ja tuskin hengittäisi enää.

    Huoneilmaan tulee jo pelkästään rakenteiden läpi happea. Ja yleensä korvausilma normaalissa asumiskäytössä on huolehdittu jo valmiiksi. Muutokset happimäärissä ovat siten prosentin kymmenesosia ja sitäkään.

    Itse noista ionisoivista ja hapettavista ILP-pumpuista sen verran, että hapetuksen vaikutus on minimaalinen. Voin sanoa että happipitoisuusmittauksella sitä pienemmässäkään huonetilassa ei voi havaita.

    Aistittavissa oleva ilman laadun paraneminen johtuu ilp:n kaikista suodatusominaisuukista.

    Pitäisin ionisoivia ja hapettavia laitteita vielä toistaiseksi teoriajuttuina. Eivätkä normaalissa huonetilassa vaikuta hapen osalta paloturvallisuuteen.

    Mutta jos tuntuu raikkaammalta, niin asiahan on silloin OK.
    Itselläni on ILP. Ja työni puolesta tiedän mistä puhun.

  15. Mikähän ero mahtaa olla Panasonicin pe9 ja e9 malleilla? Ei oikein tunnu löytyvän tosta pe:stä mitään infoo. Sellasta vaan tarjottais aika halvalla. Oiskohan siinä sopiva peli varaavan takan kanssa alle 90 neliöön?

  16. Pe malli on muistaakseni niitä on off malleja, johon ei kannata sekoilla ja ne on valmistettu Kiinassa ja pitävät sisällään halvempaa elektroniikkaa, mutta jos käytät kyseistä vehettä esim: mökillä, niin varmaan siellä on-off mallitkin ovat aivan käyttökelpoista tavaraa, mutta jos meinaat siitä kotiisi kunnon lämmittäjää, niin unohda halpa- mallit ja satsaa vähän enemmän, niin ei tule murheita ja muista asennuttaa laite ammattimiehellä, niin homma toimii. E malli on invertteri malli, joka on ihan hyvä peli. Korjatkaa jos olen väärässä. Itselläni on Panasonic E9 invertteri ja 101,5 neliötä lämpenee että pölinä käy, mutta jos pakkanen menee alle -18, niin sitten kannattaa ottaa muuta lämmitysmuotoa käyttöön.

  17. Se on kuulemma invertteri se pe 9 kanssa. Onkohan se sitten siellä Kiinassa tehty…

  18. Pakko vähän kehua ;)
    Olemme tilaamassa työporukan kans useampia Panan E9 ja E 12-laitteita. Itse otan pienemmän, hintaan 990,-! Kohtuuhinta,vai mitä?

  19. Panasonic CS-E12CKP asennettuna 1350e, mitäs ne muualla tällä hetkellä maksaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *