Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Voisiko joku postata Espoon suunnalla toimivien myyjien/asentajien yhteystietoja.

    Kommentit palvelun hyvyydestä/huonoudesta voinee jättää väliin koska ovat niin subjektiivisia ja helposti tekaistavissa.

  2. Halvalla eetu saa Fujitsun jos hinta on asennettuna, yleensä tahtovat puolitoistatonnia tai yli. Kuka muuten asentaa näitä myllymäen pumppuja kun mainostavat asennusta koko suomeen?

  3. Ulkona -3 astetta pakkasta ja sisällä +21,5 astetta lämmintä. Kaikki sähköpatterit suljettuna, luukuunottamatta pesuhuonetta ja saunaa. 101,5 neliöinen talo lämpenee tällä hetkellä pelkällä Panasonicin ilmalämpöpumpulla. Panasonicin mittarissa lämpötila asetettu 23 asteeseen ja puhallusnopeus (fan speed)on automaatilla ja toimitila asennossa heat, eli lämmitys. Viikon kokemuksella enemmän kuin tyytyväinen ja asuinmukavuus kasvanut 100 %, kun lämpö on mielyttävämpää, kuin suorasähköpatterilla tuotettu lämpö. En ole vielä käynyt sähkömittarilla katsomassa, miltä viikon kulutus näyttää, mutta taidan sen tänään tehdä. Suosittelen lämpimästi.

  4. Timppa mikä panasonicin malli sulla on. Mulla on 101,5 neliön talo ja olen ajatellut ilmalämpöpumpun hankkimista lisälämmitykseen. Vieläkö kannattais näin keväällä laittaa vai jättääkö asennus syksyksi?

  5. esaK. Mulla on Panasonic CS-E9CKP + CU-E9CKP5 invertteri malli.

  6. onko tietoa miten ilp toimii pientalossa,jossa on öljylämmitys ja miten on säästön laita,sekä pystyykö tämmösen härvelin liittämään vesikeskuslämmitys systeemiin nimimerkki:2000l öljylasku

  7. eiköhän tuo ihan hyvin toimi. Säästön määrä riippuu siitä, miten suurta osaa talosta ilp:llä pystyy lämmittämään ja tietenkin ulkoilmasta :P
    Ilp:ä ei voi liittää vesikeskuslämmitykseen, mutta poistoilmalämpöpumpun eli pilp:n taas pystyy. Googlella tms. löytyy tietoa PILP:stä.

  8. Sähkölasku on tippunut yhteen kolmasosaan entisestä ja käyttössä kone on ollut n. 1,5 vuotta. (siis n. 0,33 * entinen lasku).
    Ennen meni noin 100 Eur /kk jaettuna tasan vuoden jokaiselle kuukaudelle. Nyt menee siis enää 30 E /kk.

    Lienee ennätyssäästö koska parhaimmillaan olen nähnyt puhuttavan että tippuisi puoleen. Näin kuitenkin minun kohdallani.

    Olen tyytyväinen toimintaan muutenkin.

    Pumppuni Panasonic 9 inverter.

    Vanhempi ON/OFF malli on toimunut huonommin, sen hyötysuhde lämmityskäytössä on HUOMATTAVASTI huonompi ja se on sohlannut muutenkin. (Kiinan malli) en tiedä niistä uudemmista ON/OFF koneista jotka ovat kuulemma tehty malesiassa mutta itse en ole kiinan malliin tyytyväinen, mutta on se tuossa puhallellut… hankin luultavasti tilalle invertteri 12 mallin.

    Omien, tuttavien ja tutun asentajan kokemuksella en suosittele hankkimaan mitään “halpis” koneita lämmityskäyttöön, jäähdytyksessä ne kyllä toimivat. Lämpöä niistä ei tule juuri lainkaan ja talvikäyttö on niiden tekniikalle aika kova pala.

  9. onko kokemuksia haier-ilmapumpuista,kertokaa hyvät jahuonot asiat

  10. Terve!

    Onko kellään kommenttia siis kokemuksia Fujitsu AWY17 koneen sisäyksikön melutasosta?

    Lisäksi kiinnostaa, mitenkä tuo sisäyksikköjen suodattimien automaattinen puhdistus toimii.

    Myös muut käyttökokemukset kiinnostavat..oletteko olleet tyytyväisiä?

  11. Ulkoyksikkö omalle perustukselle?

    Eräät ovat valitelleet veden ja jään kertymisestä ulkoyksikön alle. Näin varmasti tapahtuu konemallista riippumatta. Koska asun hirsitalossa, haluan asentaa ulkoyksikön vähän kauemmaksi ulkoseinästä ja samalla huolehtia veden poisjohtamisesta seinän viereltä.

    Ajatukseni on valaa kesällä pumpulle oma perustus, asentaa laite tukevalle(kiinteälle) pukille ja vetää alle vielä “viemäri” sadevesikaivoon. Ämpäritolkulla tuntuu vettä laitteesta tulevan eikä se tietenkään ole hyvä talon varjoisalla puolella ympärivuotisesti. Ylireagoinko vesiasiaan vai kannattaako toimeen tosiaan ryhtyä? Samalla välttyisin talon rungon kautta tulevilta resonanssiääniltä.

    MM

  12. Missä noita Toshiban pumppuja myydään? Onko Kuopion seudulla jälleenmyyjää?

  13. Mikalle, itse rakentelin painekyllästetystä kakkosnelosesta Panan ulkoyksikölle pukin jonka laitoin seinänviereen, n. 20 cm seinästä ja 50 cm maasta. Pukkiratkaisuun päädyin lähinnä mahdollisten resonanssi- ja käyttöäänten takia.
    Veden suhteen ei yhden talven kokemuksien perusteella ole ollut minkäänlaisia huolia, koneen alle ei ole kertynyt isoa jäävuorta tai massiivista lätäkköä. Mitättömät vesijätöksensä kone laskee suoraan allaolevaan “kukka”penkkiin.
    Asentajalla ei pukista ollut mitään huomautettavaa ja hän istutti laitteen siihen mukisematta. Kertoi kylläkin huoleni äänen suhteen olleen turha.

  14. Asun kaksi kerroksisessa 100 neliön paritalossa ja aikomukseni olisi hankkia ilmalämpö pumppu.Kysyisin mikä olisi paras sijoituspaikka sisäyksikölle ja olisiko Panasonic CS-E9CKP sopivan kokoinen laite?

  15. Porraskäytävä (kerrosten välissä) voisi olla ihan hyvä, riippuu tietenkin paljon asunnostasi. Asentaja kyllä osaa yleensä sanoa, että mikä paikka olisi paras. Panan CS-E9CKP:n pitäisi vielä riittää taloosi ihan kohtuullisesti. Jos pumpulla pystyy lämmittämään koko 100m2:n alaa niin voi harkita tehokkaampaa (E12) malliakin, mutta kuten sanoin E9:n pitäisi myös riittää.

  16. Terve!

    Onko kukaan tietone minkälainen pumppu on fujitsu? onko hyvä ja paljonko maksaa panasonikin e9 vastaava malli. Entä kuka myy tampereen alueella?

  17. Paljonko tuommoinen ilmalämpöpumppu kuluttaa esim. näin huhtikuussa, kun on päivisin jo lämpöasteita ja yöllä pikkupakkasia. Eikös tuo pumppu ole parhaimmillaan juuri tällä hetkellä?
    Sijoituspaikkaa ajatellen – mikä on ilmalämpöpumpusta puhallettavan ilman lähtölämpötila. Pitänee ottaa huomioon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *