Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
XE-mallin panasonicissa on erillinen pumppu jolla ulkoilmaa pumpataan sisäyksikölle.
Ulkoilma suodatetaan happirikastimen läpi. Happirikastimen suodattimen kalvo läpäisee happea paremmin, kuin esim. typpeä. Siitä johtuu tuo happipitoisuuden nousu. Happi kulkee ulkoa sisälle sisähalkaisijaltaan n.6mm olevan muoviputken kautta.
Paloturvallisuuden kannalta en näkisi tuota mitenkään arveluttavana.
Niin palamisnopeus huoneessa kaksinkertaistuu jos ilman happipitoisuus nousee 2 prosenttia…miten käynee kun se nousee 30 prosenttiin…
Aika hyvä huomio viltteriltä :)
Käytännössähän tuo tosiaan aiheuttaa tulipalon kannalta melko vaarallisen tilanteen kun huoneen happipitoisuus on korkea.. Pienikin tulipalon alku saattaa levitä nopeaan.
Pitää vielä mainostaa, jotta käykääpäs kirjoittelemassa myös tuonne http://www.lampopumput.tk:hon, jotta saamme sen jaloilleen. ;)
(klikatkaa nimimerkkiäni)
No joo, sisäilman happipitoisuus on monesti alempi kuin tuo 21%, jotain luokkaa 15-17%.
Jos sinne sitten tuodaan _vähän_ kaasua, josta noin 30% on happea ei tämä kyllä huoneilman happipitoisuutta aivan 30%!! asti nosta.
Eikä se taida olla ajatuksenakaan XE mallissa.
Laite kohottaa happipitoisuuden vaan paremmalle tasolle.
Tokihan palamisnopeus nousee jos happipitoisuus nousee. Onhan happi yksi noista kolmesta tekijästä joita palamiseen tarvitaan.
Tuskinpa olisi kyseistä laitetta markkinoilla jos se miellettäisiin jotenkin paloturvallisuutta erityisesti muuttavaksi tekijäksi?
Onko kokemuksia ilmalämpöpumpusta yhdessä ilmalämmityksen kanssa ? Ilmalämmitys toimii minun tapauksessa yösähköllä lämpeneävällä vesivaraajalla.
Viltterille:
Niin kyseessä oli hienompi systeemi jolla voidaan ohjata periaatteessa mitä vaan. Eli samaan systeemiin tulee esimerkiksi huipparit ja ulkovalot jne… Mutta minun tapauksessa tämä tulee ihan työn puolesta kun käytän oman firman laitteita. Mutta samantyyppisen järjestelmän saa kyllä rakennettua yksinkertaisemminkin.
A-Asentaja: Alkoi kiinnostamaan, että mikähän mahtaa olla tämä hienompi systeemi? Jonkinlainen ohjelmoitava logiikka vai mikä, kärsiikö kysyä?
lampopumput.tk:ssa on alkanut jo olemaan jutuntynkää käykääpäs muutkin vielä sinne kirjoittelemassa :)
(klikatkaa nimeäni)
Joo kyllä kyseessä on ohjelmoitava logiikka, eli rakennusautomaatio, jossa mahdollisuudet on periaatteessa rajattomat.
Tilasin lämpöpumpun ja loppumetreillä oli mukana kaksi merkkiä, eli Panasonicin E9 inventeri malli ja IVT Nordic malli. Panan asennettuna hinnaksi tuli tuli 1495 ja IVTn hinnaksi olisi tullut 2500 asennettuna. Laskin norjalaiseen testiin perustuen tämän alueen vuotuisen keskilämpötilan ja nykyisten sähkönhintojen ja siirtohintojen mukaan, että tuota 1005 euron hintaeroa saa pelkällä sähkönsäästöllä(IVTn parempi hyötysuhde pakkasella) tienata yli 10 vuotta takaisin, joten päädyin Panasonicin hankintaan. Aika näyttää teinkö oikein.
Onko kokemusta Ultimate (10 Inverter tai joku muu) ilmalämpöpumpusta? Tuotetta myy Ultimatemarket nettikauppa.
No niin. Nyt on Panasonic seinässä ja vaikuttaa tosi lupaavalta. Heti sai kolmesta huoneesta ottaa patterin pois päältä ja kahdesta makkarista sai pienentää termostaattia 3 asteella. Digitaalimittari näyttää sisällä noin 22 astetta ulkoilman ollessa -4.3astetta ja makuuhuoneissa noin 1-2 astetta vähemmän. Lämpö kulkee yllättävän hyvin myös toisiin huoneisiin, kunhan vaan voi ovea pitää auki. Työn asennusjälki oli erittäin hyvää ja asentaja oli pätevän oloinen. Näin vuorokauden kokemuksella arvosana 9. Ainut negatiivinen asia, jonka olen huomannut on ulkoyksikön aiheuttama lievä resonanssi kumisista asennustuteista huolimatta, mutta jyrinä on niin pientä, että ei se tule haittaamaan asumista. Sen juuri erottaa, kun on samalla seinällä, missä ulkoyksikkö on kiinni ja syystä tai toisesta vessaan kuuluu lievä kumina. Muualla ei mitään ongelmaa. Kerronpa jatkossa lisää kokemuksia, kunhan niitä karttuu ja sähkönkulutuksesta, kunhan saan siitä ensin faktaa.
Käyhän Timppa kertomassa kokemuksia sitten myös tuonne http://www.lampopumput.tk:hon. :)
Lyhyesti omasta Panasonic E12(?) inverter-mallistani. Asennettu Hangossa lokakuussa 2003. Asennettuna maksoi 2200€. Ilman aiempaa kokemusta en halunnut asentaa itse. Nyt uskaltaisin – niin helppo homma se oli.
Lämmitettävä ala 83m2. Talo valettu kevytbetonista (Leca, ei harkkoja eikä lisäeristettä. Vuoden 2004 koko sähkönkulutus 13400 kWh. Edellisen omistajan kulutus vanhalla vesikiertoisella sähkölämmityksellä vaihdellut 22000 – 26000 kWh/v. Sähkönkäyttötapojen eroista ei ole tietoa, mutta aikaisempi omistaja oli yksinäinen eläkeläinen. Vanha systeemi on varalla ja tuottaa edelleen kuuman käyttöveden.
Muuten laite pelannut hyvin, mutta edellä kerrottuja omituisuuksia sisäpuhaltimen toiminnassa on ollut. Lisäksi se on vastikään ruvennut hiljaa sirisemään – saa nähdä miten jatkuu. En ole kytkenyt laitetta pois päältä muuta kuin kesällä. Pahimmilla pakkasilla (-20 C tai enemmän) sisälämpö on pudonnut 16 C:een kokeiltaessa poissaollessamme, muuten käytetty muita pattereita lisänä.
Tuossa äkkiä lukaisin sivun läpi ja siellä jonkun verran lyödään tota ultimatea…
Pari kysymystä oli noista ultimaten vehkeistä mutta kukaan ei ole viitsinyt vastata.
Eli onko kenelläkään todellista tietoa/kokemusta kyseisistä koneista? Hinnankirossa koneet evät ainakaan ole, eli suurta tappiota ei pääse syntymään…
Jussille: Takuun (eikä lain) puitteissa ei tuo itseasennus taida onnistua…Eikä kyseiseen hommaan taida olla oikein työkalujakaan ihan joka miehellä. Siitä kannattaa siitä puhaltimen sirinästä ilmoittaa hyvissä ajoin myyjälle joka hoitaa siihen korjauksen. Kuulostaa laakerivialta… Jos et heti ilmoita siitä ja sitten kun se ääni rupeaa käymään sietämättömäksi joskus takuuajan ulkopuolella niin on myyjälle turha selitellä että se on pitänyt sitä jo puolivuotta…
No ompas tässä keskustelupalstaa kerrakseen. Tuntuu olevan tietoa ja kysymyksiä oikein kunnolla. Vaan eipä löytynyt ainakaan ensisilmäyksellä Fujitsun pumpusta mitään. Onko kellään kokemusta että onko hyvä. Löytyy muuten netistä osoitteesta http://www.fgfinland.fi . On kuulemma aika pitkä takuu kun koko laitteelle luvataan 5-vuotta!!
Tiedän kaverin kellä on fujitsu ja on erittäin tyytyväinen , hintakaan ei ole turhan korkea ja vaikuttaa laadukkaalta laitteelta , täysi takuu 5 vuotta.
eetulle ja sakkelle: Haiskahtas vähän oma mainos… :)
pp: Tuolla lampopumput.tk:ssa “valmistajat” ja “muut merkit” osiossa Kusma keroilee citcopistaan, jonka on tilannut Ultimatesta. Laite lienee hyvä, mutta myyjän kanssa voi tulla ongelmaa…
Huru ukolle semmosia terveisiä että sain sen verran hyvän tarjouksen Fujitsun pumpusta että en taida muuta enää miettiäkkään kun kerran hinta on alle panasonicin ja takuu on tosiaan niin pitkä. Ei tässä tarvi kenellekkään mainostaa kun en siitä mitään itse hyödy. Käsittääkseni tämä foorumi on tarkoitettu jakamaan tietoa ja mielipiteitä ja sitähän tässä yritetään tehdä.
Sakke: Kiitoksia tiedosta. Sen verran jos saisi udella niin paljonko kaverisi maksoi kyseisestä laitteesta ja oliko se malliltaan 9 vai 12? Invertteri kumminkin ilmeisesti?