Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Onkos nuo sisä-/ulkoyksiköt kovin äänekkäitä?
    Kiinnostaa siksi että mökille on tulossa vastaava ratkaisu ja laitteiden sijoitus on hieman hakusessa vielä :)

  2. Hinta asennuksineen oli jonkin verran yli 2000 euroa.

    Ääntä ilp pitää toki jonkin verran, onhan kyseessä laite jonka toiminta perustuu ilman liikuttamiseen. Tuo ostamamme versio on invertteri, eli sen pyörimisnopeus vaihtelee lämmitystarpeen mukaan. Äänenvoimakkuuden kuvailu kirjoittamalla on tietysti hyvin vaikeaa, mutta yritän parhaani.

    Hiljaisin käyntivoimakkuus (tähän asti aina päiväsaikaan) on niin hiljainen että suhinan kuulee vain ollessaan ihan laitteen vieressä.

    Kun on kylmempää, laite intoutuu kohisemaan hieman kovemmin – keskimmäistä nopeutta voisi ehkä verrata sivistyneeseen tietokoneeseen (siis sellaiseen vanhemmanmalliseen jossa ei ole ujeltavia prosessori- tai näyttökorttituulettimia). Tai auton neliportaisen puhaltimen kakkosoimakkuuteen.

    Täysillä ollessaan laitteen äänen kuulee jo toiseenkin huoneeseen. Luulen että tuota ääntä kuullaan korkeintaan paukkupakkasilla.

    Kaikki äänet ovat neutraalia kohinaa joten niihin tottuu nopeasti.

    Tehoa voi säätää automaatin lisäksi myös käsin eli pumpun voi pakottaa puhaltamaan vain hiljaa jolloin äänikin pysyy hiljaisena.

    Ulkoyksiköstä kuuluu ison puolimetrisen potkurin aiheuttama ääni. Pelkäsin että se olisi suhteellisen kovakin, mutta onneksi olin väärässä. Ääntä ei kuule enää nurkan takaa eikä se kanna muutenkaan kovin monen metrin päähän. Yksikkö on kiinni talon rungossa äänieristekumien avulla, joten ainoa käyntiääni kuuluu vaimeasti ikkunan läpi.

    Mökkisijoittelusta… Jos ulkoyksikön vieressä on terassi, puhaltimen olemassaolosta on kyllä tietoinen mutta ei se keskustelua häiritse. Suurempi ongelma lienee ulospuhaltuva ilma (talvella kylmää, kesällä lämmintä).

    Sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon että ulkoyksikkö valuttaa alleen vettä ympäri vuoden (talvisin ulkoyksikön kondenssivettä, kesäisin sisältä tulevaa poistettua kosteutta). Enimmillään kesähelteillä sitä voi tulla ämpärillinen päivässä.

  3. Hassua, kuvien perusteella tuo on sama laite kuin tämä “air-con”, jota täällä päiväntasaajalla käytetään sisäilman pakastamiseen. Vehkeitä on täällä joka nurkassa ja niitä on kiittäminen koleasta ja vetoisesta sisäilmasta, sekä useasta flunssasta. En tiennyt että nämä paholaisen työkalut pystyvät hyväänkin.

  4. Heh, päiväntasaajalla ei näemmä olla opittu käyttämään ilmastointia vaikka voisi kuvitella että sitä on käytetty siellä iät ja ajat.

    Ideanahan ei ole tosiaan se, että helteillä sisälämpötila säädetään sellaisiin lukemiin mitä sisällä on talvisin, vaan että tukalaa ulkolämpötilaa lasketaan vain sen verran että se ei ole enää tukalaa.

    Ihan sama juttu auton ilmastoinnin kanssa. Sen avulla olen itsekin saanut kehitettyä joskus kesäflunssan.

  5. Ilmastoinnin (sekä autossa että kotona) suurin etu ei olekaan ilman viilentäminen vaan kosteuden poistaminen. Kuiva ilma ei tunnu niin ahdistavalta ja hiostavalta kuin kostea.

    Sitten vielä yksi kysymys tuosta laitteesta: teilläkö on siis vain yksi tuollainen sisäpuhallinyksikkö koko talossa? Ja se riittää lämmittämään/viilentämään kaikki huoneet?

  6. Mika: Juuri niin, vain yksi sisäyksikkö. Tosin se lämmittää tietysti vain ne tilat, joihin ilma pääsee kulkemaan. Autotallit, varastot, pesutilat ja vastaavat eivät sillä tietenkään lämpiä.

    Parhaimmin lämpiää avoin tila jota meillä siis on suurin osa asunnosta. Oviaukoistakin lämpö kulkee mutta ei aivan niin tehokkaasti – erillisessä huoneessa lämpö jää asteen verran matalammaksi.

  7. Mitenkäs isolle kämpälle tuo laite riittää? On nimittäin kyllä käynyt jokusen kerran mielessä…

    Enpäs sitten tiedä, että miten paljon sähkön säästöstä tulisi kesällä tuhlattua ilmastointia käyttäessä :-)

  8. Meillä ilmalämpöpumpulla lämmitettävää tilaa on käsittääkseni n. 100 neliömetrin nurkilla ja tuon E12-mallin pitäisi käsittääkseni riittää siihen mainiosti.

    Tuon ilmastoinnin sähkönkulutus kävi minullakin mielessä, mutta toisaalta Suomen keskimääräisillä helteillä tuo lienee tuskin iso ongelma. Nyt kun meillä on ilmastointi, lienee turha odottaa enää niin hienoja helteitä kuin parina viime vuonna ;-)

  9. Kaveri teki muuten viime talven ajalta laskelmia sähkönkulutuksesta ja lupasi laittaa niitä myöhemmin tänne.

    En malta olla hieman jo spoilaamatta etukäteen: ensiarvioinnella talon sähkönkulutus pumpun asentamisen jälkeen on 40% alkuperäisestä.

  10. kuinkas paljon virtaa se kuluttaa talvi aikaan kuluuko se saman lailla kun jää/pakastin eli mitä vanhempi kone sitä enemmän se haukkaa virtaa eli kompura kuluu ja käy väljäksi?????

  11. Talviaikaan kuluu tietysti enemmän virtaa, mutta vähemmän kuin sähköpattereita käyttäessä.

    Varmaankin se myös kuluu käytössä mutta siitä en kyllä osaa sanoa vielä mitään.

  12. Normaalisti lämpöpatterit asennetaan ikkunoiden alle ikkunavedon poistamiseksi. Kuinka tämä hoituu ilmalämpöpumppukäytössä?

  13. Samaa mietin itsekin. Homma perustunee siihen että pumpun puhaltimen ansiosta lämmin ilma on pienessä liikkeessä jatkuvasti ja sen vuoksi ikkunoiden lähellä kylmentyvä ilma sekoittuu nopeasti muun asunnon lämpimään ilmaan.

    Lattia- ja kattolämmitystaloissahan on itse asiassa samankaltainen tilanne.

    Lisäetuna tuossa puhalluksessahan on myös se, että lämpötilakerrostumat tasoittuvat paremmin. Jos tuuletusta ei ole, lämmin ilma pyrkii keräytymään katonrajaan ja kylmä ilma lattian tasolle. Tämä koetaan usein epämiellyttävänä.

    Minulla ei ole vielä kokemuksia pitkistä pakkaskausista, mutta kuulemieni kokemuksien mukaan lämpöpumppua käytettäessä ikkunoiden lähellä ei pitäisi olla sen kylmempää kuin muutenkaan.

  14. Ai niin, täytyy muuten vielä korostaa että en edusta millään lailla Panasonicia tai muitakaan ilmalämpöpumppuja tai asennusliikkeitä. Kaikki kokemukset ja mielipiteet perustuvat omiin ja kavereiden kokemuksiin sekä itse hankittuun tietoon, ja laitteet asennuksineen maksettiin ihan omalla rahalla.

    Eli yritän olla mahdollisimman puolueeton. Ja kannattaa muistaa että olen ehkä joissain asioissa ihan väärässä (paremmin tietävät saavat mieluusti oikaista kommenteissa!)

    Laitan tähän vielä otteita vastauksista sähköpostissa tulleisiin kysymyksiin:

    K: Miten yösähkö vaikuttaa lämpöpumpun käyttötapoihin? Voiko sitä käyttää vain öisin? Kannattaako sähköpattereita vielä käyttää?

    V: Meilläkin on yösähkö mutta pidän ilmalämpöpumppua aina päällä, sillä se on
    yösähkön aikaankin hyötysuhteeltaan parempi kuin sähköpatterit. Sehän toimii yöllä käyttäen sitä samaa edullista yösähköä joten lämmitys tulee
    vielä entistä halvemmaksi. Sähköpattereita tarvitaan vain kovilla pakkasilla (kylmempää kuin -10) jolloin ilmalämpöpumpun teho ei enää yksin
    riitä lämmittämään koko taloa.

    Noin 20 asteen pakkasessa ilmalämpöpumpun hyötysuhde tippuu yhteen, jolloin sen käyttämisestä ei saa enää mitään etua. Silloin laite kuluttaa myös jo jonkin verran energiaa ulkoyksikköön kertyvän hurteen sulattamiseen.

    Pumpussa on myös ajastin jolla sen voi laittaa toimimaan vain öisin, niin että päivällä ei lämmitetä lainkaan. Mutta ainakin meidän talomme tulisi kyllä sitten päivisin aika viileäksi…

    K: Onko kokemuksia muista merkeistä?

    V: Kaverilla on Toshiba joka on myös oikein hyvä.
    Täältä löytyy norjankielisen lehden vertailutesti ilmalämpöpumpuista:
    http://www.toshibavarmepumper.no/filer/pdf/dinepenger.pdf

    K: Miten ulkoyksikkö kannattaa kiinnittää että ei tulisi resonanssia? Pukin päälle vai seinään kiinni?

    V: Riippuu hieman talon rakenteista miten ulkoyksikkö kannattaa asentaa kiinni. Meillä se on suoraan seinässä kiinni, mutta kannakkeiden ja
    yksikön välissä on kumieristeet jotka imevät resonanssin itseensä. Sisälle ei siis kuulu juuri yhtään melua. Meillä on siis tiilivuorattu
    puurunkoinen talo.

    Kovimmalla teholla käydessään ulkoyksiköstä kuuluu viereiseen huoneeseen ikkunan läpi vaimea surina sekä aina kompressorin käynnistyessä hyvin vaimea jyrinä joka kuulostaa kuin kaukana olisi tyhjäkäyntiä käyvä rekka. Muihin huoneisiin ulkoyksikkö ei kuulu.

    Erillinen pukki on tietysti äänen kannalta vielä parempi ratkaisu – mutta silloin täytyy olla erityisen huolellinen että se on tukeva. Ulkoyksikön ei saa päästä liikkumaan missään olosuhteissa tai se repii putkensa irti! Ulkoyksikkö on myös hyvin raskas, se painaa n. 50 kg.

  15. Näinhän siinä kävi että aikani nettiä lukiessa ja ihmisten kehuessa ilmalämpöpummpuja tilasin myös itse sellaisen. Tämä tapahtui eilen ja asennus on ylihuomenna. Tilasin vähän sikaa säkissä eli merkin nimi on Haier 10-luokan malli (inventteri). Merkki on menestynyt ainakin USA:ssa mutta ostin sen kun asennuksen kanssa hinta oli 1300,00 €. Onkohan kellään kokemuksia tuon merkkisestä vempeleestä?

  16. Mistä ostit tuon Haierin? Onnistuiko asennus ja
    toimiiko se niin kun pitää?

  17. Harkitsen kanssa kovasti tuollaista ilmalämpöpumppua.
    Olisiko kenelläkään kokemusta seraavanlaisesta yhdistelmästä siis käytännön kokemusta.
    Sähkölämmitys ja varaava takka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *