“Köyhän” päiväkirja

Riitta Snellmanin mielenkiintoinen köyhyyskokeilu on edennyt 21. päivään: Riitta elää kuukauden peruspäivärahaa vastaavalla summalla. Rahaa on jäljellä vielä yli satanen, koska koehenkilö on tunnollisesti metsästänyt halvinta porkkanapussia ja leiponut ahkerasti. Huvituksista hän on jokseenkin luopunut, sängystä nouseminen ei aina maistu ja matot on tullut puisteltua aika moneen kertaan muun tekemisen puutteessa.

Eiköhän tästäkin kokeesta joku Marjo Matikainen-Kallströmin kaltainen kovanahka päättele vain, että rahaa on ilmeisesti liikaakin, jos sitä jää senttiäkään yli kuun vaihteessa. ”Köyhän” päiväkirjasta käy ilmi, että vain kuusi prosenttia yritysjohtajista sallisi köyhän pitää pientä lemmikkieläintä.

Vielä mielenkiintoisemmaksi kokeen tekisi, jos Riitta Snellman tietäisi, että todennäköisesti näin tulee kulumaan loppuelämä. Jalapenopurkki tulisi edelleenkin olemaan elämän syntinen huippuhetki. Kaikenlaisista hankinnoista pitäisi vähitellen luopua kokonaan ahdingon syvetessä ja toivon paremmasta hiipuessa. Pientä perustuloa seuraisi aikanaan vielä pienempi eläke, jos seuraisi. Entä jos sattuisi sairastumaan loppukuusta terveyskeskuslääkäriä vaativalla tavalla tai hammas alkaisi särkeä? Rahathan olisi jo tuhlattu kaaliin ja jauhoihin.

7 thoughts on ““Köyhän” päiväkirja

 1. Niin, kyllähän sitä aina yhden kuukauden pärjää, varsinkin kun tietää, että ens kuussa saa taas tuhlata ylellisyyksiin.

 2. Matikainen-Kallströmin on suomalaisittain 10000-15000 euron (brutto) kuukausituloillaan vaikea ymmärtää köyhän asemaa.

 3. Njoo.. Fillarin ja vaatteensakin se ei varmaan ihan näistä rahoista ole ostanut. Mistähän rahoista kulturellin neidon hesarikin tilataan. Ergh.
  Kyllähän sitä on helppo kuukausi elää persnettoa, kuusikin kuukautta, mutta vuoden verran jos kestää niin on sit jo kohtuu-hyvä.

 4. Opiskelijana en tuohon rahamäärään viitsi puuttua, mutta kyllähän tuo aika on naurettavan lyhyt. Voin kyllä hiukan ripspektiä antaa kuitenkin, ei tuohon kuukauteen monikaan vapaaehtoisesti suostuisi.

 5. koittakaapas muuttaa paikasta toiseen työttömänä… SE on mielenkiintoista… olen tehnyt sen..

 6. Yksi harvoin ymmärretty köyhyyteen liittyvä ongelma on, että köyhyyden aiheuttama stressi nakertaa myös ihmisen kognitiivisia kykyjä, joita nimenomaan tarvittaisiin köyhyydestä selviämiseen.

 7. Lisäksi – mitä kauemmin pers’nettoa, sitä enemmän joutuu lainaamaan rahaa, joka taas täytyy maksaa takaisin, jne. jne.

  Minua kiinostaisi että miltähän tuo oikeastaan näyttäisi kenen tahansa Kalliossa asuvan rokkarin kohdalla. Enkä nyt tarkoita pelkkiä (kurkusta alas) juoksevia kuluja. Kun esimerkiksi omaan soittimeeni kielet maksaa yli 50€ setti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *