PVR tuli taloon

Joskus taidettiin kirjoitella äijjyydestä ja äijäharrastuksista. Termi on hieman vaikea määritellä, mutta siihen kuuluu olennaisena osana sähkölaitteita, elektronisia vempeleitä, työkalupakkeja, kaikkea mitä Biltemasta saa, ärräpäitä sopivasti annosteltuna ja tietysti helkutisti monenlaista johtoa. Terry Blaken teslakäämi on erinomainen esimerkki äijäprojektista [via Raapusteluja].

Pinserilässä toteutimme sisäistä äijyyttämme ostamalla PVR:n, eli kovalevyllä varustetun digiboksin. Johan sellaisesta ehdittiin vuoden verran haaveillakin… Alla tuoreita käyttökokemuksia.

Hankimme siis vekottimen nimeltään Humax PVR-8000t. Nokialtakin oli jo markkinoilla kovalevyllinen digisovitin, mutta tämä malli voitti Pinserin kilpailutuksen hintansa ja muutenkin hyvien ominaisuuksiensa ansiosta.

Mitä tämä ihmelaite siis osaa perinteiseen digiboksiin verrattuna? Koska siinä on sisällä 40 gigatavun kovalevy, se pystyy tallentamaan muistiinsa noin 20 tuntia TV-ohjelmaa. Ohjelmia voi ajastaa digi-tv:n ohjelmaoppaasta yhden näppäimen painalluksella tai ajastukset voi tehdä myös ihan perinteisen videonauhurin tapaan. Tallennettuja ohjelmia voi luonnollisesti sitten katsella samantien ilman nauhojen kelailua.

Ohjelmat tallentuvat koneen kovalevylle ihan kuin tiedostot tietokoneen kovalevylle. Niitä voi poistaa, nimetä ja suojata. Nimet tulevat ohjelmaoppaasta, joten katsottavan etsiminen on helppoa ja näppärää.

Eksoottisempi ominaisuus, ja se millä voi hämmästyttää vieraita, on käynnissä olevan TV-ohjelman pysäytys ja kelaaminen. Digiboksi tallentaa aina jotain: jos se ei tallenna ajastettuja ohjelmia, se nauhoittaa televisiosta sillä hetkellä katsottavaa ohjelmaa. Jos haluat pysäyttää ohjelman, painat vain kaukosäätimen taukonäppäintä ja ohjelma pysähtyy. TV:stä tuleva ohjelma jatkuu taustalla ja tallentuu boksin kovalevylle. Kun vapautat ohjelman pysäytyskuvasta, voit jatkaa ohjelman katselua, mutta hieman viivästettynä. Voileipien tekeminen keittiössä ei tarkoita enää sitä, että joutuisimme luopumaan sekunnistakaan mieliohjelmaamme ;-)

Ohjelmaa voi kelata myös taaksepäin: boksi pitää tallessa katsottua ohjelmaa aina edellisestä kanavanvaihdosta asti. En vielä tiedä miten pitkälle taaksepäin tallennus ulottuu, mutta epäilen puskurin olevan muutaman tunnin mittainen. Jos ohjelman on pysäyttänyt ja livelähetystä seuraa viivästettynä, sitä voi kelata tietysti myös eteenpäin. Tällä tavalla voi vaikka ohittaa mainoskatkot näppärästi.

Humaxin ominaisuudet tyydyttävät vaativampaakin nörttiä: äänet siirtyvät kotiteatterivahvistimeen digitaalisesti optista kaapelia pitkin ja saapa sieltä ulos Dolby Digital -ääntäkin jos joku kanava sellaista alkaa joskus lähettää. Suomenkielinen käyttöliittymä toimii nopeasti ja miellyttävästi: ohjelmatietojen katselu ja ohjelmaopas toimivat intuitiivisesti.

Laite on myös miellyttävän hiljainen: toisin kuin Nokian vastaavassa PVR:ssä, tässä ei ole lainkaan tuuletinta. Käynnissä ollessa siitä kuuluu siis ainoastaan kovalevyn pyörimisestä tuleva pieni hurina, jota voi verrata lähinnä DVD-levyn pyörimisääneen. Tietokoneesta tuttua kovalevyn raksutusta ei kuulu lainkaan.

Kovalevyn koko on aiemmin mainittu 40 gigatavua. Koska Humax tallentaa kaiken materiaalin aina parhaalla mahdollisella laadulla, levylle mahtuu noin parikymmentä tuntia ohjelmaa. Tarkkaa määrää ei voi kertoa, koska se riippuu kanavalta tulevasta ohjelmasta ja siitä millä laadulla ohjelmaa lähetetään. “Paras laatu” tarkoittaa sitä kirjaimellisesti: tallennettuja ohjelmia ei pysty mitenkään erottamaan suorasta TV-ohjelmasta.

Kovalevyn pieneksi jääminenkään ei haittaa: netistä luettujen raporttien ja kavereilta kuultujen kokemuksien perusteella levyn voi vaihtaa itsekin helposti suurempaan. Laitteeseen sopivat tavalliset 3,5 tuuman levyt ja vaihto tapahtuu yhtä helposti kuin tietokoneen päivittäminen: kansi auki, vanha levy pois ja uusi tilalle. Takuu toki raukeaa tällaisia päivityksiä tehtäessä, joten yritämme pärjätä viittä videokasettia vastaavalla tallennuskapasiteetilla ainakin toistaiseksi…

Ihan täydellinen laite tämäkään ei vielä ole. Maksukorteille ei ole tukea, joten elokuvakanavista tai formuloista haaveileville Humax ei sovi. Ja ruokahaluhan kasvaa syödessä, joten aika nopeasti on alkanut haaveilla kahdella virittimellä varustetusta mallista.

Boksin tallentaessa ohjelmaa muiden kanavien katsominenhan ei ole mahdollista. Humax osaa toki kysyä kohteliaasti lupaa kääntää kanavaa silloin kun aiemmin ajastettu ohjelma on alkamassa toiselta kanavalta. Tallennuksen aikana kanavan vaihtaminen tai muiden asetusten käyttäminen on kiellettyä – niiden yrittämisestä seuraa varoitusviesti (ks. kuva). Kahden samaan aikaan tulevan ohjelman ajastaminen ei luonnollisesti ole myöskään mahdollista. Näissä tapauksissa toiselta kanavalta tulevaa ohjelmaa voi tietysti katsoa sitten television analogisella virittimellä, sillä samalla jota vielä viikko sitten käytimme.

Ensimmäiset kahdella virittimellä varustetut PVR:t ovat saapuneet jo Suomessakin kauppoihin. Niiden hinta on kuitenkin vielä sen verran suolainen, että hintojen putoamista odotellessa nykyinenkin laite palvelee oikein mukavasti.

Humaxin tuotetuki vaikuttaa kiitettävän aktiiviselta. Tulevaisuudessa lienee siis odotettavissa käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka tuonevat kaikenlaisia hauskoja lisäominaisuuksia tähän jokanörtin unelmaan.

Toisena vaihtoehtona PVR-boksille olisi monien suosittelema media-PC, eli tietokone johon on asennettu digikortti tai kaksi sekä PVR-ominaisuudet tarjoava ohjelmisto. Tietokoneen virittely tarpeeksi hiljaiseksi ja olohuoneen viihdekeskukseen ulkonäöltään sopivaksi on kuitenkin sellainen projekti että 299 euron hintainen yhdessä laatikossa kaiken valmiina tarjoava digiboksi kuulostaa houkuttelevammalta. Tämähän on toki makuasia, josta voi kiistellä tämän jutun kommenteissa.

Ai niin, ja kyseessähän oli siis T-versio digiboksista, eli tarkoitettu meille kaapeli-tv-verkon ulkopuolella asusteleville. City-ihmiset joutuvat valitettavasti nuolemaan vielä näppejään, sillä Humaxista ei ole tarjolla kaapeli-TV:hen tarkoitettua C-versiota.

13 thoughts on “PVR tuli taloon

 1. Tuorein käyttäjäkokemus tosin huipentui Kovan lain loppuratkaisuun, joka jäi näkemättä, koska laite oli lopettanut tallentamisen juuri silloin, kun ohjelmatiedoissa kerrottiin ohjelman loppuvan. YLE ilmoittaa, että sen ohjelmat kestävät esimerkiksi 22:05-22.48 mutta arvatkaapa vain, monestiko minuuttiaikataulussa on tähän mennessä pysytty. Vähintään lopputeksteistä osa jää pois.

 2. Näin on. Vielä nykyisin täytyy siis neuroottisesti lisätä ajastuksien loppuun se pari minuuttia.

  Hupaisaa on, että ohjelmaoppaassa ohjelmat merkitään todella pilkuntarkasti, tyyliin:

  22:01-22:48 Ohjelmaa
  22:48-22:51 (tyhjää)
  22:51-23:28 Lisää ohjelmaa

  Oikeastihan näiden aikataulujen noudattamisessa on sitten hankaluuksia ja monesti ohjelmat päättyvätkin parisen minuuttia myöhässä. Tuon tyhjän poistaminen ohjelmaoppaasta auttaisi jo huomattavasti.

  Yleisradiolle lähti asiasta tulikivenkatkuista palautetta – saapa nähdä kuuluuko vastauksia (raportoin niistä sitten täällä).

 3. Eikö laitetta saa lisäämään automaattisesti jotain määrää aikaa ajastuksen perään? Entä onko laitteen ohjelmistoon mahdollisuutta tehdä omia päivityksiä (edes joissain rajoissa)? Ja ylen kanavillahan on PDC käytössä (ja hyvin on minun käyttökokemusteni mukaan toiminutkin), saisiko laitteen tulkitsemaan sitä? Paitsi digikanavatilanteesta minulla ei kyllä ole tietoakaan, mutta luulisi että ainakin nyt digin kanssa olisi käytössä joku tapa ilmoittaa signaalissa koska ohjelma alkaa/loppuu. Todella outoahan se on, jos ei ole – eri asia tietysti on saako sellaisen toimimaan. :)

 4. Automaattista ajan lisäystä ajan lisäystä ajastuksiin ei ole. Ajastustietoja voi toki muokata valikoiden kautta, aivan samalla tavalla kuin nykyaikaisissa videonauhureissa. Sitä kautta voi itse lisätä sen nykyäänkin vielä pakolliset viisi minuuttia ohjelman perään. Silloin ajastus ei valitettavasti enää suju ihan yhden näppäimen painalluksella. Toiveissa on, josko ajan lisäyksen saisi automaattiseksi uusissa käyttöjärjestelmäversioissa.

  Käyttöjärjestelmän voi päivittää kahdella tavalla: 1) OTA-menetelmällä eli TV-lähetyksen mukana tulevalla signaalilla. Suomalainen digi-tv-jakelija Digita lähettää silloin tällöin ohjelmasignaalin mukana päivityspaketteja. Kun digiboksi huomaa tällaisen päivityksen, se pyytää lupaa päivittää itsensä ja hoitelee päivityksen imuroinnin TV-lähetyksestä ja asentamisen automaattisesti. Vähän kuin Windows Update konsanaan.
  2) Imuroimalla päivitykset netistä ja kytkemällä tietokone laitteen takana olevaan RS232-pistokkeeseen ja päivittämällä sitä kautta. Tähän vaaditaan välikaapeli boksin ja tietokoneen välille.

  Humaxilla ei tosin ole vielä tällä hetkellä olemassa päivityksiä tälle mallille. Suomalaiset laitteen omistajat ovat lähettäneet omia parannusehdotuksiaan ja toiveitaan Humaxin palautesivujen kautta ja saaneet vastaukseksi lupauksia ottaa toiveet huomioon päivitystä tehtäessä. Tästä voinee siis päätellä, että uusi versio olisi tulossa jossain vaiheessa.

  Digisovittimet eivät käytä PDC:tä eikä sellaista digikanavilla lähetetäkään. Digi-tv-standardissa on kuulemma varaus vastaavankaltaiselle systeemille mutta suomalaiset TV-kanavat eivät sitä lähetä, eivätkä nykyiset laitteet sitä tue.

 5. Minkähintainen em. kapistus on? Tiedätkö milloin kortinlukijalla varustettu malli olisi tulossa markkinoille?

 6. Laite maksoi 299 euroa Markantalossa. Kortinlukijallisista malleista en osaa sanoa mitään…

 7. ” Digisovittimet eivät käytä PDC:tä eikä sellaista digikanavilla lähetetäkään. Digi-tv-standardissa on kuulemma varaus vastaavankaltaiselle systeemille mutta suomalaiset TV-kanavat eivät sitä lähetä, eivätkä nykyiset laitteet sitä tue. ”

  Tätähän se on koko digitv ollut jo kohta kolme vuotta: iso kasa hienoja ominaisuuksia, jotka eivät kuitenkaan “vielä” ole käytössä.

 8. Itse asiassa tarkemmin miettiessäni PDC taitaa tulla digikanavillakin läpi, koska se lähetetään teksti-tv:ssä (ellen ihan väärin muista). Digiboksit eivät sitä kuitenkaan osaa hyödyntää.

 9. En aikasemmin viitsinyt kommentoida, mutta nyt pitää ihan varoituksena ;)

  Eli omistan saman boksin ja sen kanssa on ollut monenlaista ongelmaa. Kovalevy ei tahdo toimia aina, mutta tämä korjaantuu itsestään (?) Kaukosäädin on lakannut toimimasta kaksi kertaa, joista toinen johti vehkeen huoltoon. Alkuperäisellä softalla kuvassa ilmeni jonkinlaista nykimistä, joka mielestäni katosi huollossa tehdyn päivityksen myötä.

  Nyt tilanne on se, että kovalevy temppuilee taas. Harkitsin jo omatoimista kovon vaihtoa, mutta sen kuitenkin unohdin ja tyydyn huoltoon.

 10. Hmm, maanantaikappaleita liikkeellä? Minulla ei ole ainakaan vielä ollut mitään noista ongelmista, tosin en käytä alkuperäistä kaukosäädintä vaan omaa yleissäädintäni.

  Mikähän softaversio sinulla on? Marraskuussa 2003 päivätty?

 11. Vika ei ollut kaukosäätimessä vaan boksin päässä. Huollosta tulleen raportin mukaan joku osa vaihdettiin. Raportti on nyt jossain, että en pysty tarkemmin kertomaan.

  Boksi ostettiin vähän ennen joulua ja huollossa se kävi maaliskuun alussa. Samaisessa raportissa päivityksestä kerrottiin. Versionumeroakaan en pysty kertomaan tässä ja nyt.

  En ole kyllä edes vaivautunut etsimään muita saman vehkeen omistajia käyttökokemuksien vaihtomielessä. Täytyy nyt toivoa, että ongelmat loppuisi siihen seuraavaan huoltoon. Sen verta kuitenkin avittaa omaa sohvaperunointiani tuo ostos :)

 12. haluasin sada teslakäämin ohjet kuika se rakenettan html ja txt tiedostolla se on mielen kiitostta

 13. tosta päivityksestä jos ois tietoo Humax8000T mulla kans on toiminu jo vuoden päivät mainiosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *