PVR tuli taloon

Joskus taidettiin kirjoitella äijjyydestä ja äijäharrastuksista. Termi on hieman vaikea määritellä, mutta siihen kuuluu olennaisena osana sähkölaitteita, elektronisia vempeleitä, työkalupakkeja, kaikkea mitä Biltemasta saa, ärräpäitä sopivasti annosteltuna ja tietysti helkutisti monenlaista johtoa. Terry Blaken teslakäämi on erinomainen esimerkki äijäprojektista [via Raapusteluja].

Pinserilässä toteutimme sisäistä äijyyttämme ostamalla PVR:n, eli kovalevyllä varustetun digiboksin. Johan sellaisesta ehdittiin vuoden verran haaveillakin… Alla tuoreita käyttökokemuksia.

Hankimme siis vekottimen nimeltään Humax PVR-8000t. Nokialtakin oli jo markkinoilla kovalevyllinen digisovitin, mutta tämä malli voitti Pinserin kilpailutuksen hintansa ja muutenkin hyvien ominaisuuksiensa ansiosta.

Mitä tämä ihmelaite siis osaa perinteiseen digiboksiin verrattuna? Koska siinä on sisällä 40 gigatavun kovalevy, se pystyy tallentamaan muistiinsa noin 20 tuntia TV-ohjelmaa. Ohjelmia voi ajastaa digi-tv:n ohjelmaoppaasta yhden näppäimen painalluksella tai ajastukset voi tehdä myös ihan perinteisen videonauhurin tapaan. Tallennettuja ohjelmia voi luonnollisesti sitten katsella samantien ilman nauhojen kelailua.

Ohjelmat tallentuvat koneen kovalevylle ihan kuin tiedostot tietokoneen kovalevylle. Niitä voi poistaa, nimetä ja suojata. Nimet tulevat ohjelmaoppaasta, joten katsottavan etsiminen on helppoa ja näppärää.

Eksoottisempi ominaisuus, ja se millä voi hämmästyttää vieraita, on käynnissä olevan TV-ohjelman pysäytys ja kelaaminen. Digiboksi tallentaa aina jotain: jos se ei tallenna ajastettuja ohjelmia, se nauhoittaa televisiosta sillä hetkellä katsottavaa ohjelmaa. Jos haluat pysäyttää ohjelman, painat vain kaukosäätimen taukonäppäintä ja ohjelma pysähtyy. TV:stä tuleva ohjelma jatkuu taustalla ja tallentuu boksin kovalevylle. Kun vapautat ohjelman pysäytyskuvasta, voit jatkaa ohjelman katselua, mutta hieman viivästettynä. Voileipien tekeminen keittiössä ei tarkoita enää sitä, että joutuisimme luopumaan sekunnistakaan mieliohjelmaamme ;-)

Ohjelmaa voi kelata myös taaksepäin: boksi pitää tallessa katsottua ohjelmaa aina edellisestä kanavanvaihdosta asti. En vielä tiedä miten pitkälle taaksepäin tallennus ulottuu, mutta epäilen puskurin olevan muutaman tunnin mittainen. Jos ohjelman on pysäyttänyt ja livelähetystä seuraa viivästettynä, sitä voi kelata tietysti myös eteenpäin. Tällä tavalla voi vaikka ohittaa mainoskatkot näppärästi.

Humaxin ominaisuudet tyydyttävät vaativampaakin nörttiä: äänet siirtyvät kotiteatterivahvistimeen digitaalisesti optista kaapelia pitkin ja saapa sieltä ulos Dolby Digital -ääntäkin jos joku kanava sellaista alkaa joskus lähettää. Suomenkielinen käyttöliittymä toimii nopeasti ja miellyttävästi: ohjelmatietojen katselu ja ohjelmaopas toimivat intuitiivisesti.

Laite on myös miellyttävän hiljainen: toisin kuin Nokian vastaavassa PVR:ssä, tässä ei ole lainkaan tuuletinta. Käynnissä ollessa siitä kuuluu siis ainoastaan kovalevyn pyörimisestä tuleva pieni hurina, jota voi verrata lähinnä DVD-levyn pyörimisääneen. Tietokoneesta tuttua kovalevyn raksutusta ei kuulu lainkaan.

Kovalevyn koko on aiemmin mainittu 40 gigatavua. Koska Humax tallentaa kaiken materiaalin aina parhaalla mahdollisella laadulla, levylle mahtuu noin parikymmentä tuntia ohjelmaa. Tarkkaa määrää ei voi kertoa, koska se riippuu kanavalta tulevasta ohjelmasta ja siitä millä laadulla ohjelmaa lähetetään. “Paras laatu” tarkoittaa sitä kirjaimellisesti: tallennettuja ohjelmia ei pysty mitenkään erottamaan suorasta TV-ohjelmasta.

Kovalevyn pieneksi jääminenkään ei haittaa: netistä luettujen raporttien ja kavereilta kuultujen kokemuksien perusteella levyn voi vaihtaa itsekin helposti suurempaan. Laitteeseen sopivat tavalliset 3,5 tuuman levyt ja vaihto tapahtuu yhtä helposti kuin tietokoneen päivittäminen: kansi auki, vanha levy pois ja uusi tilalle. Takuu toki raukeaa tällaisia päivityksiä tehtäessä, joten yritämme pärjätä viittä videokasettia vastaavalla tallennuskapasiteetilla ainakin toistaiseksi…

Ihan täydellinen laite tämäkään ei vielä ole. Maksukorteille ei ole tukea, joten elokuvakanavista tai formuloista haaveileville Humax ei sovi. Ja ruokahaluhan kasvaa syödessä, joten aika nopeasti on alkanut haaveilla kahdella virittimellä varustetusta mallista.

Boksin tallentaessa ohjelmaa muiden kanavien katsominenhan ei ole mahdollista. Humax osaa toki kysyä kohteliaasti lupaa kääntää kanavaa silloin kun aiemmin ajastettu ohjelma on alkamassa toiselta kanavalta. Tallennuksen aikana kanavan vaihtaminen tai muiden asetusten käyttäminen on kiellettyä – niiden yrittämisestä seuraa varoitusviesti (ks. kuva). Kahden samaan aikaan tulevan ohjelman ajastaminen ei luonnollisesti ole myöskään mahdollista. Näissä tapauksissa toiselta kanavalta tulevaa ohjelmaa voi tietysti katsoa sitten television analogisella virittimellä, sillä samalla jota vielä viikko sitten käytimme.

Ensimmäiset kahdella virittimellä varustetut PVR:t ovat saapuneet jo Suomessakin kauppoihin. Niiden hinta on kuitenkin vielä sen verran suolainen, että hintojen putoamista odotellessa nykyinenkin laite palvelee oikein mukavasti.

Humaxin tuotetuki vaikuttaa kiitettävän aktiiviselta. Tulevaisuudessa lienee siis odotettavissa käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka tuonevat kaikenlaisia hauskoja lisäominaisuuksia tähän jokanörtin unelmaan.

Toisena vaihtoehtona PVR-boksille olisi monien suosittelema media-PC, eli tietokone johon on asennettu digikortti tai kaksi sekä PVR-ominaisuudet tarjoava ohjelmisto. Tietokoneen virittely tarpeeksi hiljaiseksi ja olohuoneen viihdekeskukseen ulkonäöltään sopivaksi on kuitenkin sellainen projekti että 299 euron hintainen yhdessä laatikossa kaiken valmiina tarjoava digiboksi kuulostaa houkuttelevammalta. Tämähän on toki makuasia, josta voi kiistellä tämän jutun kommenteissa.

Ai niin, ja kyseessähän oli siis T-versio digiboksista, eli tarkoitettu meille kaapeli-tv-verkon ulkopuolella asusteleville. City-ihmiset joutuvat valitettavasti nuolemaan vielä näppejään, sillä Humaxista ei ole tarjolla kaapeli-TV:hen tarkoitettua C-versiota.

13 thoughts on “PVR tuli taloon

 1. Tuorein kyttjkokemus tosin huipentui Kovan lain loppuratkaisuun, joka ji nkemtt, koska laite oli lopettanut tallentamisen juuri silloin, kun ohjelmatiedoissa kerrottiin ohjelman loppuvan. YLE ilmoittaa, ett sen ohjelmat kestvt esimerkiksi 22:05-22.48 mutta arvatkaapa vain, monestiko minuuttiaikataulussa on thn menness pysytty. Vhintn lopputeksteist osa j pois.

 2. Nin on. Viel nykyisin tytyy siis neuroottisesti list ajastuksien loppuun se pari minuuttia.

  Hupaisaa on, ett ohjelmaoppaassa ohjelmat merkitn todella pilkuntarkasti, tyyliin:

  22:01-22:48 Ohjelmaa
  22:48-22:51 (tyhj)
  22:51-23:28 Lis ohjelmaa

  Oikeastihan niden aikataulujen noudattamisessa on sitten hankaluuksia ja monesti ohjelmat pttyvtkin parisen minuuttia myhss. Tuon tyhjn poistaminen ohjelmaoppaasta auttaisi jo huomattavasti.

  Yleisradiolle lhti asiasta tulikivenkatkuista palautetta – saapa nhd kuuluuko vastauksia (raportoin niist sitten tll).

 3. Eik laitetta saa lismn automaattisesti jotain mr aikaa ajastuksen pern? Ent onko laitteen ohjelmistoon mahdollisuutta tehd omia pivityksi (edes joissain rajoissa)? Ja ylen kanavillahan on PDC kytss (ja hyvin on minun kyttkokemusteni mukaan toiminutkin), saisiko laitteen tulkitsemaan sit? Paitsi digikanavatilanteesta minulla ei kyll ole tietoakaan, mutta luulisi ett ainakin nyt digin kanssa olisi kytss joku tapa ilmoittaa signaalissa koska ohjelma alkaa/loppuu. Todella outoahan se on, jos ei ole – eri asia tietysti on saako sellaisen toimimaan. :)

 4. Automaattista ajan lisyst ajan lisyst ajastuksiin ei ole. Ajastustietoja voi toki muokata valikoiden kautta, aivan samalla tavalla kuin nykyaikaisissa videonauhureissa. Sit kautta voi itse list sen nykynkin viel pakolliset viisi minuuttia ohjelman pern. Silloin ajastus ei valitettavasti en suju ihan yhden nppimen painalluksella. Toiveissa on, josko ajan lisyksen saisi automaattiseksi uusissa kyttjrjestelmversioissa.

  Kyttjrjestelmn voi pivitt kahdella tavalla: 1) OTA-menetelmll eli TV-lhetyksen mukana tulevalla signaalilla. Suomalainen digi-tv-jakelija Digita lhett silloin tllin ohjelmasignaalin mukana pivityspaketteja. Kun digiboksi huomaa tllaisen pivityksen, se pyyt lupaa pivitt itsens ja hoitelee pivityksen imuroinnin TV-lhetyksest ja asentamisen automaattisesti. Vhn kuin Windows Update konsanaan.
  2) Imuroimalla pivitykset netist ja kytkemll tietokone laitteen takana olevaan RS232-pistokkeeseen ja pivittmll sit kautta. Thn vaaditaan vlikaapeli boksin ja tietokoneen vlille.

  Humaxilla ei tosin ole viel tll hetkell olemassa pivityksi tlle mallille. Suomalaiset laitteen omistajat ovat lhettneet omia parannusehdotuksiaan ja toiveitaan Humaxin palautesivujen kautta ja saaneet vastaukseksi lupauksia ottaa toiveet huomioon pivityst tehtess. Tst voinee siis ptell, ett uusi versio olisi tulossa jossain vaiheessa.

  Digisovittimet eivt kyt PDC:t eik sellaista digikanavilla lhetetkn. Digi-tv-standardissa on kuulemma varaus vastaavankaltaiselle systeemille mutta suomalaiset TV-kanavat eivt sit lhet, eivtk nykyiset laitteet sit tue.

 5. Minkhintainen em. kapistus on? Tiedtk milloin kortinlukijalla varustettu malli olisi tulossa markkinoille?

 6. Laite maksoi 299 euroa Markantalossa. Kortinlukijallisista malleista en osaa sanoa mitn…

 7. ” Digisovittimet eivt kyt PDC:t eik sellaista digikanavilla lhetetkn. Digi-tv-standardissa on kuulemma varaus vastaavankaltaiselle systeemille mutta suomalaiset TV-kanavat eivt sit lhet, eivtk nykyiset laitteet sit tue. ”

  Tthn se on koko digitv ollut jo kohta kolme vuotta: iso kasa hienoja ominaisuuksia, jotka eivt kuitenkaan “viel” ole kytss.

 8. Itse asiassa tarkemmin miettiessni PDC taitaa tulla digikanavillakin lpi, koska se lhetetn teksti-tv:ss (ellen ihan vrin muista). Digiboksit eivt sit kuitenkaan osaa hydynt.

 9. En aikasemmin viitsinyt kommentoida, mutta nyt pit ihan varoituksena ;)

  Eli omistan saman boksin ja sen kanssa on ollut monenlaista ongelmaa. Kovalevy ei tahdo toimia aina, mutta tm korjaantuu itsestn (?) Kaukosdin on lakannut toimimasta kaksi kertaa, joista toinen johti vehkeen huoltoon. Alkuperisell softalla kuvassa ilmeni jonkinlaista nykimist, joka mielestni katosi huollossa tehdyn pivityksen myt.

  Nyt tilanne on se, ett kovalevy temppuilee taas. Harkitsin jo omatoimista kovon vaihtoa, mutta sen kuitenkin unohdin ja tyydyn huoltoon.

 10. Hmm, maanantaikappaleita liikkeell? Minulla ei ole ainakaan viel ollut mitn noista ongelmista, tosin en kyt alkuperist kaukosdint vaan omaa yleissdintni.

  Mikhn softaversio sinulla on? Marraskuussa 2003 pivtty?

 11. Vika ei ollut kaukostimess vaan boksin pss. Huollosta tulleen raportin mukaan joku osa vaihdettiin. Raportti on nyt jossain, ett en pysty tarkemmin kertomaan.

  Boksi ostettiin vhn ennen joulua ja huollossa se kvi maaliskuun alussa. Samaisessa raportissa pivityksest kerrottiin. Versionumeroakaan en pysty kertomaan tss ja nyt.

  En ole kyll edes vaivautunut etsimn muita saman vehkeen omistajia kyttkokemuksien vaihtomieless. Tytyy nyt toivoa, ett ongelmat loppuisi siihen seuraavaan huoltoon. Sen verta kuitenkin avittaa omaa sohvaperunointiani tuo ostos :)

 12. haluasin sada teslakmin ohjet kuika se rakenettan html ja txt tiedostolla se on mielen kiitostta

 13. tosta pivityksest jos ois tietoo Humax8000T mulla kans on toiminu jo vuoden pivt mainiosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *