Kukasta kukkaan

Viime aikoina uutisissa on kerrottu usein, miten firmat irtisanovat tyntekijit. Ensin puidaan juhlallisesti, moniko irtisanotuista on toimihenkil ja moniko ei. Sitten ikn kuin perkaneettina todetaan, ett mraikaisia tyntekijit poistuu yhtin leivist lhes saman verran kuin vakituisia. Leikistik he olivat tiss? Eik mraikaisten tyn loppumista edes noteerata en? Vaivihkaa tynantajien ajatteluun on hiipinyt ksitys, ett tyntekijt ovat kuin iloisia mehilisi, jotka haluavatkin lent kukasta kukkaan parhaan meden perss. Ehei. Kyll meist suurin osa haluaa tiet, ett leip on ensi vuonnakin.

Mraikaiset tysuhteet pitisi juuria tyelmst kuin rikkaruohot kasvimaasta. Oikeasti meist kukaan ei halua suunnitella loppuelmns kolmen kuukauden jaksoissa. Jos ette usko, katsokaa vaikka Naiskansalaisen diarya. Laskut, vuokrat, elmisen kustannukset eivt ole ptkittviss ja pistettviss hyllylle sen mukaan, miten paljon tyvoiman pitisi joustaa globaalitaloudessa.

Tulevaisuuden suunnittelu on viel hankalampaa kuin nykyhetkest selviminen. Minklaisiin vastuisiin voi sitoutua, jos ptk seuraa toistaan tyuralla? Kannustaako se esimerkiksi lasten hankintaan? Ei. Kannustaako se koulutettuja ihmisi pysymn Suomessa? Ei. Onko oikein ihmisi kohtaan roikottaa heit pikkupestien syrjss loputtomiin? Ei ole. Onko oikein, ett mraikaisten pestien vliin jvt jaksot kustannetaan veronmaksajien pussista tyttmyysturvana? Ei tosiaankaan. Jos tyvoimaa tarvitaan, se on palkattava reilusti eik jonkinlaiseksi kierrtettvksi tilkkeeksi, josta ei tarvitse murehtia – potkujen sijaan vain jtetn tysopimus uusimatta, ja kaikilla on kivaa. No, tuskin on. Ainainen uuden ven kouluttaminen ja mraikaisuudesta seuraavat sitoutumisongelmat kostautuvat tyn laadussa ja jljess.

Mraikaisuutta on aiemmin kytetty ernlaisena pitkn koeaikana, jolla etenkin nuoria on testattu ennen vakinaistamista. Nykyn kaikki ovat ist riippumatta samoilla ptktymarkkinoilla. Se ei kuitenkaan ole helpottanut ikrasismia. Pinvastoin, Hesarissa oli viime viikolla pikku-uutinen tutkimuksesta, jonka mukaan Englannissa tyntekij on oikean ikinen tasan viisi vuotta: 35-40-vuotiaana. Suomessa voidaan tietysti hymistell, ett meill asiat ovat paremmin. Todellisuudessa tynantajat kuvittelevat, ett ihminen, jolla tyuraa on jljell 28 vuotta, on liian vanha ja tapoihinsa piintynyt. Tmkin elmlle vieras ajattelu olisi jo aika unohtaa. Ei neli-viisikymppinen nykymaailmassa ole mikn huivi pss kpttv mummo, joka odottaa vain hautaan psy. Sit paitsi on rsyttv asioida sellaisten yritysten kanssa, joissa kaikki tyntekijt ovat itse nuorempia. Se pist miettimn, minkalaiset arvostukset firmassa oikein ovat vallalla.

5 thoughts on “Kukasta kukkaan

 1. Olinpa eilen luennolla, jossa luennoitsija piti oikein hyvn ja luonnollisena kehityskulkuna, ett (prujua lainaten) “senioriteetti/lojaalisuus korvautuu nytill.” Viimeistn silloin lopetin kuuntelemisen.

 2. Allekirjoitan ja jos olisin dramaattinen, tekisin sen verell. Sen verran tosin sanon, ett moneen muuhun maahan verrattuna meill taitaa olla asiat viel kohtuullisen hyvin, vaikka polvia myten suossa ollaankin. Vakinaiset tysuhteet ovat sentn viel jollain tapaa jrkevsti toteutettu.

  Herkkn yksityiskohtana mainittakoon, ett hillittmint meno lienee silloin, kun useampi mraikainen kisaa vakineistattavasta paikasta. Sit selknpuukotuksen ja itsens raukoille rajoille ajamisen mr.

 3. Jees, tuo “nytt” onkin sitten asia, joka on hyvin hankala hahmottaa. Silloin kun tyntekijll on pakko haalia “nyttj”, j hyvin usein trke, hidas ja hiljainen tyn kehittminen sivuun. Nyttihin ja meriittien kermiseen liittyv ongelma on, ett se kohdistaa tyn arvioijan huomiota joskus nyttviin, mutta yksittisin melko mitttmiin tysuorituksiin / onnenkantamoisiin, mutta jtt aidosti laadukkaan tyn huomiotta. Lopulta sit oppii aika taitavaksi pelaajaksi, haalimaan sopivia “nyttj”, samalla kun tekee Aidosti Trke(tm) tyt, joka ei koskaan nyt kovin hyvlt, mutta triviaaleilla “nytill” saa ainakin huomiota.

 4. > luennoitsija piti oikein hyvn ja luonnollisena
  > kehityskulkuna, ett (prujua lainaten)
  > “senioriteetti/lojaalisuus korvautuu nytill.”

  Mits tuossa muka on vikana? Tietenkn pelkk ik tai kokemus ei tuo osaamista. Mit vanhempi, sit todennkisemmin on oppinut hommansa, mutta eihn ik voi valinta- tai valitsemattajttmisperuste olla.

 5. Tyntekijist tulee oman tyns hehkuttajia vaikka se oli pelkstn sit ett pit rutiinia yll. Viikkopalavereissa kydn lpi mit on tehnyt viikon aikana, siell sitten kaikki keksii mit ihmeellisimpi aiheita esim. budjetoidaan uutta serveri vaikka yksikn budjetti on nolla euroa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *