Nörttiasiaa

Huomenaamulla pitäisi herätä loman jälkeen virkeänä taas töihin, mutta uuteen vuorokausirytmiin tottuneella ei meinaa vielä uni tulla silmään. Sen sijaan olen viettänyt parisen tuntia ikkunaostoksilla ja kavereita vaivaten liittyen pöytäkoneen päivitykseen. Ja koska mielipiteet ovat aina tervetulleita, raportoidaan nyt tietokoneen päivitysprojektista tännekin.

Lähtöpisteenä on siis ahkera työjuhtamme, johon pitäisi kohtuuhinnalla saada lisää vääntöä. Pääasiallisena tarpeena on lisätä kovalevytilaa valokuvien tallennusta varten, mutta mys jatkaa koneen elinik surffailu-, chattaily-, digikuvien ksittely- ja blogiinkirjoittamistyasemana sek tiedostopalvelimena lppreillemme.

Nykyisellään kone on Celeron 333MHz, 128 MB muistilla ja 4 GB kovalevyllä, käyttöjärjestelmänä Windows 98. Kannen availujen, pölyjen puhaltelun ja netissä surffailun jälkeen koneen spekseista on saatu hieman lisätietoakin: emolevy on Abit BH 6 (versio 1.0, BIOS-versio JJ), jossa on kolme muistipaikkaa (käsittääkseni max. 256 MB), nykyisellään täytetty kahdella 64MB moduulilla.

Koska kone jaksaa jo nykyiselln pyritt ihan hyvin lempipelejmme Simcity ja Civilizationia, prosessoritehon pivityksell ei ole mitn kiirett. Koneen Diamond Viper V550 -nyttkortti ja Panasonicin PL70-monitori tuovat nytlle edelleen krkiluokkaista kuvaa.

Pivitysprojektin budjetiksi olin ajatellut n. 200 euroa, jonka siis pitäisi vaientaa sieltä yleisön joukosta jo kuulunut ehdotus: “osta uus kone!” (sen aika koittaa myöhemmin). Tällä rahalla ajattelin saada seuraavaa lähikaupastani: 256 megatavua lisää muistia, yhteensopivuuden takaamiseksi 16-megaisilla piireillä (yhteensä siis 384 MB); kovalevyn ohjainkortin BIOS-päivityksen ja kaapelirallin välttämiseksi sekä 120-gigaisen kovalevyn, prioriteettina hiljaisuus nopeuden kustannuksella. Jostain kaapin kätköistä pitäisi löytyä käyttöjärjestelmäksi Windows XP ja ehkä joskus intoudun laittamaan vehkeeseen kiinni vielä polttavan CD-asemankin.

Nyt on asiantuntijoilla sana vapaa: miltäs kuulostaa?

14 thoughts on “Nörttiasiaa

 1. Oikein fiksulta. Lispisteit ekologisesta ajattelusta.

  Mitenks tuo kyttis, mahtaakohan vaan olla hieman raskas tuo xp tuolle kokoonpanolle? Windows 2000 on ainakin kevyempi.

  Lispisteit mys hyvst pelimausta.

 2. Ainakin omassa koneessani (Celeron 433MHz, 448MB ram) XP pro pyrii varsin kivuttomasti.

 3. XP pyrinee tuollaisessa koneessa, mutta varsin tahmaisesti. W2K:kin taitaa olla liian raskas jti pikku-Celeronille.

 4. Ihan jrkevn oloinen pivitys. Yksi lispivitys voisi olla nytnohjaimen luokan vaihtaminen, esim. Matrox g400max voisi olla tuolle sellerille hyv pari ja silmt tykkisi.

  Yksi mik minua mietyttisi pitempn on tuo muistimr. 384 ei ole vhn, muttei ihan niin runsaastikaan, korkeintaan pari vuotta liselinaikaa nill nkymin. Siin ehk harkitsisin emo+duron/axp+2×512 -yhdistelm. emo+duron irtoaisi varmaan ~50e hintaan (kytettyn) ja 2×512 palikoiden olen nhnyt liikkuvan ~100e hintaan ainakin sfnetiss.
  Minulla on ainakin rajoittavana puolena ollut enemmnkin se muistimr..

 5. Windows 2000:a olen ajanut menestyksekksti P200 / 192MB pikkulpprissni ja se rohkaisi miettimn josko XP pyrisi sitten tuossa vhsen isommassa koneessakin vhintn yht hyvin. En siis pient swappailua pelk lainkaan.

  Mitenkhn muuten nykyiset polttavat CD-asemat suhtautuvat vaatimattomaan laitekokoonpanoon? Riittk burnproof varmistamaan sen ett poltot onnistuvat swappailusta ja hidastelusta huolimatta?

  Kytettyjen laitteiden ostamiseen olen suhtautunut aina pikku varauksella. Emolevyn vaihtaminenkin kuulostaa jo turhan vaivalloiselta operaatiolta. Pyrinkin selvimn tst projektista mahdollisimman vhisell fyysisell asentamisella…

  Mutta joka tapauksessa kiitoksia hyvist vinkeist ja kokemuksista. Ja antaa tulla viel lis!

 6. Yksi Linux-ni on annettava :)

  Samin kuvaama koneen kytttarkoitus (tiedostopalvelin, irkkaus, surffaus ym.) sopisi vallan mainiosti Linuxille. Koneeseen vain isompi kovalevy ja muistia niin paljon kuin rahaa j. Linux jollain kevyell ikkunamanagerilla (esim. IceWM) pyrisi tuossa raudassa nopsasti ja mahdollistaisi loputtomasti kaikkia kivoja juttuja. Eik tarvitse nysvt niiden, kh kh… opiskelijakopioiden kanssa :)

  #mab

 7. Jos Windowsin asennat, mielestni 2000 on oikea ratkaisu. Sstyt enemmilt ongelmilta, sill ainakin minulle XP tuntuu kenkkuilevan paljon enemmn kuin 2000, joka on Windows-sarjan paras julkaisu thn menness.

  Ai niin, mutta minhn olenkin Apple-kiihkoilija. Siirryn tst tuonne takavasemmalle.

  P.S. Osta mkki.

 8. Kyll XP itse asiassa toimii kevyemmllkin raudalla, kun laittelet ylimriset karamelliominaisuudet pois plt ja riittvsti muistia. 384 M luulisi riittvn peruskyttn.

  Sinns muistin – mys swapatun – kytt on Windowsien perinteinen pullonkaula ja nopea kovalevy pirist aina kokonaisuutta.

 9. Kvin sitten shoppaamassa tuossa jutussa mainitut tavarat tuosta alakerrasta… lhiaikoina on tiedossa st! :-)

 10. Ai niin, Juliukselle: Meill on jo yksi mkki ja ostaisin mieluusti liskin mutta niit ei saa kahdellasadalla eurolla…

 11. Hyvlt kuulostaa. XP pyrii mielestni todella hyvin tuollaisella kokoonpanolla, kunhan ottaa kaikki efektit ym. pois.

 12. enp olisi itsekn uskonut xp:n pyrivn noin kevyess kokoonpanossa, mutta kovasti kaikki sit tuntuvat vakuuttelevan. kaveri hihkaisi lisksi, ett osoitteesta http://www.blackviper.com lytyy infoa turhien palveluiden poistamiseksi xp prosta. todettakoon samalla, ett parilla sadalla eurolle tosiaan jo prossun ja emonkin pivittisi kerralla uuteen galaksiin.

 13. Omassa PII 350mhz-koneessa XP toimii aivan mainiosti, vaikka olisikin “karkkilook” pll. Tuo BlackViper-linkki on hydyllinen, sielt saa mys .reg-tiedoston jolla palvelut saa helposti pois. Muistia minulla on 256mb. Ihan hyvin pelaa esim. Diablo 2:hta. 256mb muisti riitt hyvin, vaikka jotkut “asiantuntijat” vittvt ett 512mb minimi.

 14. Jos emollasi muistin max. mr on 256 Mb,niin miten voit asentaa siihen 384Mb? Itsell 256 megaa muistia ja xp proffa toimii ihan ok.Toki 512 olis kivempi kytss….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *