Nörttiasiaa

Huomenaamulla pitäisi herätä loman jälkeen virkeänä taas töihin, mutta uuteen vuorokausirytmiin tottuneella ei meinaa vielä uni tulla silmään. Sen sijaan olen viettänyt parisen tuntia ikkunaostoksilla ja kavereita vaivaten liittyen pöytäkoneen päivitykseen. Ja koska mielipiteet ovat aina tervetulleita, raportoidaan nyt tietokoneen päivitysprojektista tännekin.

Lähtöpisteenä on siis ahkera työjuhtamme, johon pitäisi kohtuuhinnalla saada lisää vääntöä. Pääasiallisena tarpeena on lisätä kovalevytilaa valokuvien tallennusta varten, mutta myös jatkaa koneen elinikää surffailu-, chattaily-, digikuvien käsittely- ja blogiinkirjoittamistyöasemana sekä tiedostopalvelimena läppäreillemme.

Nykyisellään kone on Celeron 333MHz, 128 MB muistilla ja 4 GB kovalevyllä, käyttöjärjestelmänä Windows 98. Kannen availujen, pölyjen puhaltelun ja netissä surffailun jälkeen koneen spekseista on saatu hieman lisätietoakin: emolevy on Abit BH 6 (versio 1.0, BIOS-versio JJ), jossa on kolme muistipaikkaa (käsittääkseni max. 256 MB), nykyisellään täytetty kahdella 64MB moduulilla.

Koska kone jaksaa jo nykyisellään pyörittää ihan hyvin lempipelejämme Simcityä ja Civilizationia, prosessoritehon päivityksellä ei ole mitään kiirettä. Koneen Diamond Viper V550 -näyttökortti ja Panasonicin PL70-monitori tuovat näytölle edelleen kärkiluokkaista kuvaa.

Päivitysprojektin budjetiksi olin ajatellut n. 200 euroa, jonka siis pitäisi vaientaa sieltä yleisön joukosta jo kuulunut ehdotus: “osta uus kone!” (sen aika koittaa myöhemmin). Tällä rahalla ajattelin saada seuraavaa lähikaupastani: 256 megatavua lisää muistia, yhteensopivuuden takaamiseksi 16-megaisilla piireillä (yhteensä siis 384 MB); kovalevyn ohjainkortin BIOS-päivityksen ja kaapelirallin välttämiseksi sekä 120-gigaisen kovalevyn, prioriteettina hiljaisuus nopeuden kustannuksella. Jostain kaapin kätköistä pitäisi löytyä käyttöjärjestelmäksi Windows XP ja ehkä joskus intoudun laittamaan vehkeeseen kiinni vielä polttavan CD-asemankin.

Nyt on asiantuntijoilla sana vapaa: miltäs kuulostaa?

14 thoughts on “Nörttiasiaa

 1. Oikein fiksulta. Lisäpisteitä ekologisesta ajattelusta.

  Mitenkäs tuo käyttis, mahtaakohan vaan olla hieman raskas tuo xp tuolle kokoonpanolle? Windows 2000 on ainakin kevyempi.

  Lisäpisteitä myös hyvästä pelimausta.

 2. Ainakin omassa koneessani (Celeron 433MHz, 448MB ram) XP pro pyörii varsin kivuttomasti.

 3. XP pyörinee tuollaisessa koneessa, mutta varsin tahmaisesti. W2K:kin taitaa olla liian raskas jööti pikku-Celeronille.

 4. Ihan järkevän oloinen päivitys. Yksi lisäpäivitys voisi olla näytönohjaimen luokan vaihtaminen, esim. Matrox g400max voisi olla tuolle sellerille hyvä pari ja silmät tykkäisi.

  Yksi mikä minua mietyttäisi pitempään on tuo muistimäärä. 384 ei ole vähän, muttei ihan niin runsaastikaan, korkeintaan pari vuotta lisäelinaikaa näillä näkymin. Siinä ehkä harkitsisin emo+duron/axp+2×512 -yhdistelmää. emo+duron irtoaisi varmaan ~50e hintaan (käytettynä) ja 2×512 palikoiden olen nähnyt liikkuvan ~100e hintaan ainakin sfnetissä.
  Minulla on ainakin rajoittavana puolena ollut enemmänkin se muistimäärä..

 5. Windows 2000:a olen ajanut menestyksekkäästi P200 / 192MB pikkuläppärissäni ja se rohkaisi miettimään josko XP pyörisi sitten tuossa vähäsen isommassa koneessakin vähintään yhtä hyvin. En siis pientä swappailua pelkää lainkaan.

  Mitenkähän muuten nykyiset polttavat CD-asemat suhtautuvat vaatimattomaan laitekokoonpanoon? Riittääkö burnproof varmistamaan sen että poltot onnistuvat swappailusta ja hidastelusta huolimatta?

  Käytettyjen laitteiden ostamiseen olen suhtautunut aina pikku varauksella. Emolevyn vaihtaminenkin kuulostaa jo turhan vaivalloiselta operaatiolta. Pyrinkin selviämään tästä projektista mahdollisimman vähäisellä fyysisellä asentamisella…

  Mutta joka tapauksessa kiitoksia hyvistä vinkeistä ja kokemuksista. Ja antaa tulla vielä lisää!

 6. Yksi Linux-ääni on annettava :)

  Samin kuvaama koneen käyttötarkoitus (tiedostopalvelin, irkkaus, surffaus ym.) sopisi vallan mainiosti Linuxille. Koneeseen vain isompi kovalevy ja muistia niin paljon kuin rahaa jää. Linux jollain kevyellä ikkunamanagerilla (esim. IceWM) pyörisi tuossa raudassa nopsasti ja mahdollistaisi loputtomasti kaikkia kivoja juttuja. Eikä tarvitse nysvätä niiden, köh köh… opiskelijakopioiden kanssa :)

  #mab

 7. Jos Windowsin asennat, mielestäni 2000 on oikea ratkaisu. Säästyt enemmiltä ongelmilta, sillä ainakin minulle XP tuntuu kenkkuilevan paljon enemmän kuin 2000, joka on Windows-sarjan paras julkaisu tähän mennessä.

  Ai niin, mutta minähän olenkin Apple-kiihkoilija. Siirryn tästä tuonne takavasemmalle.

  P.S. Osta mäkki.

 8. Kyllä XP itse asiassa toimii kevyemmälläkin raudalla, kun laittelet ylimääräiset karamelliominaisuudet pois päältä ja riittävästi muistia. 384 M luulisi riittävän peruskäyttöön.

  Sinänsä muistin – myös swapatun – käyttö on Windowsien perinteinen pullonkaula ja nopea kovalevy piristää aina kokonaisuutta.

 9. Kävin sitten shoppaamassa tuossa jutussa mainitut tavarat tuosta alakerrasta… lähiaikoina on tiedossa säätöä! :-)

 10. Ai niin, Juliukselle: Meillä on jo yksi mäkki ja ostaisin mieluusti lisääkin mutta niitä ei saa kahdellasadalla eurolla…

 11. Hyvältä kuulostaa. XP pyörii mielestäni todella hyvin tuollaisella kokoonpanolla, kunhan ottaa kaikki efektit ym. pois.

 12. enpä olisi itsekään uskonut xp:n pyörivän noin kevyessä kokoonpanossa, mutta kovasti kaikki sitä tuntuvat vakuuttelevan. kaveri hihkaisi lisäksi, että osoitteesta http://www.blackviper.com löytyy infoa turhien palveluiden poistamiseksi xp prosta. todettakoon samalla, että parilla sadalla eurolle tosiaan jo prossun ja emonkin päivittäisi kerralla uuteen galaksiin.

 13. Omassa PII 350mhz-koneessa XP toimii aivan mainiosti, vaikka olisikin “karkkilook” päällä. Tuo BlackViper-linkki on hyödyllinen, sieltä saa myös .reg-tiedoston jolla palvelut saa helposti pois. Muistia minulla on 256mb. Ihan hyvin pelaa esim. Diablo 2:hta. 256mb muisti riittää hyvin, vaikka jotkut “asiantuntijat” väittävät että 512mb minimi.

 14. Jos emollasi muistin max. määrä on 256 Mb,niin miten voit asentaa siihen 384Mb? Itsellä 256 megaa muistia ja xp proffa toimii ihan ok.Toki 512 olis kivempi käytössä….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *