Talviaika 2003

Täältä tietoa talviaikaan siirtymisestä vuonna 2005

Vilkaisu tuonne oikean marginaalin luetuimpien sivujen listaan yllätti. Ykkösenä komeili vuosi sitten kirjoitettu juttu “Talviaika“. Viittauslogia katselemalla kävi ilmi, että tuo sivu tulee Googlen hakutuloksissa listan ensimmäisenä hakusanalla “talviaika”. Ja sattuneesta syystä väki on alkanut nyt etsiskellä tietoa siitä, milloin niitä kelloja pitäisi alkaa siirtämään.

Joten Pinseri suorittaa taas julkista palvelua: vuonna 2003 talviaikaan siirrytään lauantain 25.10. ja sunnuntain 26.10. välisenä yönä kello 4, jolloin kelloja käännetään siis tunnilla taaksepäin. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kesäaika päättyy, aurinko nousee aamulla aikaisemmin, mutta vastaavasti pimeä saapuu niin ikään tuntia aikaisemmin. Mikä on syvältä, näin henkilökohtaisena huomiona lisättäköön. Ja siihen on enää vajaa viikko.

Talviaikaan siirrytään koko EU:ssa samaan aikaan, eli lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Takaisin kesäaikaan palataan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Myös USA:ssa siirrytään talviaikaan ensi sunnuntaina (sikäläiset palaavat kesäaikaan kuitenkin viikkoa EU:ta myöhemmin). Kesä- ja talviaika ovat nykyään yleinen tapa maapallolla. Noin 70 valtiossa rukataan kelloja kahdesti vuodessa.

Poikkeuksia ovat lähinnä päiväntasaajan lähellä sijaitsevat maat (jossa kesäajasta ei olisi juurikaan iloa) ja Japani. On myös alueita, jotka eivät noudata kesäaikaa, esimerkiksi Arizonan osavaltio USA:ssa. Eteläisellä pallonpuoliskollahan kelloja siirretään toisinpäin: siellä kesäaikaan siirrytään näin syksyisin. Jordania pysyy kesäajassa vuoden ympäri (hurraa!). [lähde: webexhibits]

3 thoughts on “Talviaika 2003

  1. Näillä leveysasteilla tuosta talvi/kesäajasta ei tunnu olevan mitään hyötyä. Valoisa aika ei lisäänny ja on ikävä lähteä töistä kotiin, kun on jo pimeää. Ennemmin menisi töihin pimeän aikaan ja nauttisi iltapäivällä hetken valoisasta ajasta, mutta kellojen rukkaamisen vuoksi töihin mennessä on pimeää ja sieltä lähtiessä on pimeää. Yritä siinä sitten jaksaa koko talvi. Ainoa positiivinen puoli on se, että kaamoksen kynnyksellä saa tunnin lisäaikaa vuorokauteen. Kevätväsymyksen aikaan taas kellojen siirtäminen eteenpäin sekoittaa unirytmiä ja lisää väsymystä entisestään.

  2. Yksinkertainen muistisääntö mihin suuntaan kelloa siirretään on: Kelloa siirretään kesään päin. Keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *