Talviaika 2003

Tlt tietoa talviaikaan siirtymisest vuonna 2005

Vilkaisu tuonne oikean marginaalin luetuimpien sivujen listaan yllätti. Ykkösenä komeili vuosi sitten kirjoitettu juttu “Talviaika“. Viittauslogia katselemalla kävi ilmi, että tuo sivu tulee Googlen hakutuloksissa listan ensimmäisenä hakusanalla “talviaika”. Ja sattuneesta syystä väki on alkanut nyt etsiskellä tietoa siitä, milloin niitä kelloja pitäisi alkaa siirtämään.

Joten Pinseri suorittaa taas julkista palvelua: vuonna 2003 talviaikaan siirrytään lauantain 25.10. ja sunnuntain 26.10. välisenä yönä kello 4, jolloin kelloja käännetään siis tunnilla taaksepäin. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kesäaika päättyy, aurinko nousee aamulla aikaisemmin, mutta vastaavasti pimeä saapuu niin ikään tuntia aikaisemmin. Mikä on syvältä, näin henkilökohtaisena huomiona lisättäköön. Ja siihen on enää vajaa viikko.

Talviaikaan siirrytään koko EU:ssa samaan aikaan, eli lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Takaisin kesäaikaan palataan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Myös USA:ssa siirrytään talviaikaan ensi sunnuntaina (sikäläiset palaavat kesäaikaan kuitenkin viikkoa EU:ta myöhemmin). Kesä- ja talviaika ovat nykyään yleinen tapa maapallolla. Noin 70 valtiossa rukataan kelloja kahdesti vuodessa.

Poikkeuksia ovat lähinnä päiväntasaajan lähellä sijaitsevat maat (jossa kesäajasta ei olisi juurikaan iloa) ja Japani. On myös alueita, jotka eivät noudata kesäaikaa, esimerkiksi Arizonan osavaltio USA:ssa. Eteläisellä pallonpuoliskollahan kelloja siirretään toisinpäin: siellä kesäaikaan siirrytään näin syksyisin. Jordania pysyy kesäajassa vuoden ympäri (hurraa!). [lähde: webexhibits]

3 thoughts on “Talviaika 2003

  1. Nill leveysasteilla tuosta talvi/kesajasta ei tunnu olevan mitn hyty. Valoisa aika ei lisnny ja on ikv lhte tist kotiin, kun on jo pime. Ennemmin menisi tihin pimen aikaan ja nauttisi iltapivll hetken valoisasta ajasta, mutta kellojen rukkaamisen vuoksi tihin menness on pime ja sielt lhtiess on pime. Yrit siin sitten jaksaa koko talvi. Ainoa positiivinen puoli on se, ett kaamoksen kynnyksell saa tunnin lisaikaa vuorokauteen. Kevtvsymyksen aikaan taas kellojen siirtminen eteenpin sekoittaa unirytmi ja lis vsymyst entisestn.

  2. Yksinkertainen muistisnt mihin suuntaan kelloa siirretn on: Kelloa siirretn kesn pin. Kevll eteenpin ja syksyll taaksepin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *