Murhan jälkeen

Ystävämme Jonas Ruotsista kirjoitti ylös ajatuksiaan kuultuaan Anna Lindhin murhasta. Useimmat ruotsalaiset suhtautuvat epäuskoisesti ja sekavin tuntein ulkoministerinsä kuolemaan. Paikallinen äärioikeisto puolestaan ei näytä pitävän sitä tavallista puukotusta kummempana. Jonas kirjoittaa:

“Jaha… Så här dagen som inte borde finnas – den 11 september – övergått i den 12. Med risk för att bli sentimental, känns det som att det är en annan värld idag än den vi hade i förrgår.”

“Jag kan inte låta bli att för mig själv jämföra med februari 1986 då Palme mördades, och jag får dåligt samvete när jag känner att det för mig var en lättare förlust än Anna idag.

Då sa jag i vad som jag hoppas kan klassas som ungdomligt oförstånd att “Mord är en dålig metod att lösa politiska meningskiljaktigheter på, men om någon politiker tvunget skulle mördas var det bra att det var Palme.” Så FÅR man ju inte tänka, och jag har alltid haft dåligt samvete för min dåliga humor i det läget. Fast värre blev det igår. Mitt eget citat återvände föratt jaga mig och göra det värre. Jag tyckte nämligen att det stämde bättre än nånsin. Åtminstone i perspektivet som mordet på Anna Lindh ger.

Palme hade en stor politisk gärning bakom sig. Hur stor var jag för ung för att förstå. Anna däremot, stod för något nytt. Internationalisering, gemenskap, starka kvinnor i viktiga sammanhang, var en stor förebild och ändå bara i lindan av det som skulle bli. Jag såg henne som en politisk broiler under hennes SSU-år, men utvecklade under de senaste åren motvilligt en beundran för hennes rakhet och övertygelse. Hon hade visioner som Sverige behöver.

Mer än någonsin. Mitt nyhetssökande under förmiddagen igår tog mig t ex till något som heter Info 14: en högerextremistisk webplats som inte tyckte att knivdådet mot Anna Lindh var speciellt anmärkningsvärt.

Jag läste vidare bland deras nyheter. Deras beskrivning av oroligheterna vid prideparaden i somras var minst sagt världsfrånvänd. De kallar genomgående alla oliktänkande och människor med annorlunda ursprung, läggning eller hudfärg för “främlingar”, och på samma sätt högerextremister för “svenskar”eller “patrioter”.

Känslan jag får “e ingé bra”. Hemma i min radhusidyll känner jag mig för
onormal för att slå mig till ro. Här på nätet är jag för normal för att riktigt platsa också :-) Det känns som om vägen ut ur tunneln är lång sådana dagar.
Anna hade sett ljuset, och jag vet att det finns där. Vi får hålla ut – det kommer. Jag tror benfast på gemenskap och förståelse för våra olikheter, om det nu är politiskt, sexuellt eller whatever. Det är bara att bita ihop och försöka leva efter den övertygelsen, även efter sådana här dagar. Vi hade behövt fler som Anna.”

9 thoughts on “Murhan jälkeen

 1. Vittu me mitään hurrikieltä lueta käännä suomeksi ei tuommoista paskakieltä voi lukea.

 2. Köh, meitä Rekoja on näköjään enemmän kuin yksi blogipuolella :-) Paskakielestä en tiedä, mutta eipä tuo ruotsinkielentaito minullakaan vahva ole :-)

 3. Uh. Olisi voinut kyllä laittaa linkin alkuperäiseen juttuun. Nyt en tiedä kuka tuo “Ruotsin ystävä” oikeasti on, ja jos sillä on jotain muutakin sanottavaa.

 4. Minäkin olisin halunnut tietää linkin henkilön omille sivuille, vaikuttaa ihan fiksulta, joten muitakin hänen ajatuksiaan olisi voinut lukea.
  Ja Rekoille, ruotsi on meidän toinen kielemme, opetelkaa sitä :p

 5. Pahoitteluni niille, joilta ruotsi ei suju. Juttu ei ole ilmestynyt kenenkään sivuilla eikä näillä näkymin muualla ilmestykään, ainoastaan Pinserissä. Jonas ei bloggaa eikä halua linkkiä sivuilleen. Erityisen vähän hän haluaa tutustua Info 14:n äärioikeistolaisiin käytännössä, joten sukunimikin jää ainoastaan meidän tietoomme.

 6. Hyi! Senkin sivistymättömät moukat, jotka ette osaa edes ruotsinkieltä. Ruotsi on Suomen toinen kieli, joten jokaisen sivistyneen ja kultturellin ihmisen tulisi osata sitä. Itse tykkään käydä Svenska Teaternissa, jossa puhutaan vain ruotsia ajatelkaa mistä kulttuurinautinnoista jäätte paitsi, kun ette osaa toista äidinkieltänne.

 7. Eiköhän jokaisella ole oikeus osata tai olla osaamatta. Tykkään kyllä kulttuurista, käyn teatterissa, leffassa, taidenäyttelyissä yms yms, mutta olen ilmeisesti aika sivistymätön barbaari siltikin :-) Ainoa mikä nyt vähän harmitti, että missasin Svenska Teaternin Lord of the Ringsin, mutta eipä se kieli tuossa kovin ongelma olisi ollut.

  Minulle ei (kuten ei kovin monelle muullekaan) tuo “Ruotsi on Suomen toinen kieli” herätä juurikaan fiiliksiä suuntaan tai toiseen. Pakkoruotsia en kannata enkä ymmärrä miksi sitä pitää väkisin kurkusta alas työntää. Hyvä silti jos joku sitä osaa, meillä aikanaan perusteet lensi ikkunasta ulos joka ruotsintunnilla käydyn kumisodan mukana. Koeta siinä sitten keskittyä :-)

  Mutta joo, kahteen leiriinhän tässä aina mennään eikä tuossa pakkoruotsi-keskustelussakaan suuntaan tai toiseen tunnuta pääsevän.

 8. “Eiköhän jokaisella ole oikeus osata tai olla osaamatta”. Ei vättis, sillä jos luet oikein tarkkaan suomen perustuslakia, siellä lukee että ruotsi on toinen virallinen kielemme ja sillä tulee saada palvelua yhteiskunnassa.
  Ja kyllä, sivistymättömät barbaarit ei osaa kieliä. Int e de nu så svårt int, jävla finndårar.

 9. Rikulle tiedoksi: Routis on Suomen toinen virallinen kieli, ei suomalaisten toinen äidinkieli!

  Ei ruotsinkielen osaaminen/osaamattomuus myöskään tee ihmisestä sivistymätöntä/sivistynyttä, saati kultturellia/moukkaa!

  Itse vastustan pakkoruotsia, tai pitäisikö sanoa pakkosuomenruotsia… Tällä puhuttu ruotsihan on ihan eri kieli kuin mitä Ruotsissa puhutaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *