Murhan jlkeen

Ystvmme Jonas Ruotsista kirjoitti yls ajatuksiaan kuultuaan Anna Lindhin murhasta. Useimmat ruotsalaiset suhtautuvat epuskoisesti ja sekavin tuntein ulkoministerins kuolemaan. Paikallinen rioikeisto puolestaan ei nyt pitvn sit tavallista puukotusta kummempana. Jonas kirjoittaa:

“Jaha… S hr dagen som inte borde finnas – den 11 september – vergtt i den 12. Med risk fr att bli sentimental, knns det som att det r en annan vrld idag n den vi hade i frrgr.”

“Jag kan inte lta bli att fr mig sjlv jmfra med februari 1986 d Palme mrdades, och jag fr dligt samvete nr jag knner att det fr mig var en lttare frlust n Anna idag.

D sa jag i vad som jag hoppas kan klassas som ungdomligt ofrstnd att “Mord r en dlig metod att lsa politiska meningskiljaktigheter p, men om ngon politiker tvunget skulle mrdas var det bra att det var Palme.” S FR man ju inte tnka, och jag har alltid haft dligt samvete fr min dliga humor i det lget. Fast vrre blev det igr. Mitt eget citat tervnde fratt jaga mig och gra det vrre. Jag tyckte nmligen att det stmde bttre n nnsin. tminstone i perspektivet som mordet p Anna Lindh ger.

Palme hade en stor politisk grning bakom sig. Hur stor var jag fr ung fr att frst. Anna dremot, stod fr ngot nytt. Internationalisering, gemenskap, starka kvinnor i viktiga sammanhang, var en stor frebild och nd bara i lindan av det som skulle bli. Jag sg henne som en politisk broiler under hennes SSU-r, men utvecklade under de senaste ren motvilligt en beundran fr hennes rakhet och vertygelse. Hon hade visioner som Sverige behver.

Mer n ngonsin. Mitt nyhetsskande under frmiddagen igr tog mig t ex till ngot som heter Info 14: en hgerextremistisk webplats som inte tyckte att knivddet mot Anna Lindh var speciellt anmrkningsvrt.

Jag lste vidare bland deras nyheter. Deras beskrivning av oroligheterna vid prideparaden i somras var minst sagt vrldsfrnvnd. De kallar genomgende alla oliktnkande och mnniskor med annorlunda ursprung, lggning eller hudfrg fr “frmlingar”, och p samma stt hgerextremister fr “svenskar”eller “patrioter”.

Knslan jag fr “e ing bra”. Hemma i min radhusidyll knner jag mig fr
onormal fr att sl mig till ro. Hr p ntet r jag fr normal fr att riktigt platsa ocks :-) Det knns som om vgen ut ur tunneln r lng sdana dagar.
Anna hade sett ljuset, och jag vet att det finns dr. Vi fr hlla ut – det kommer. Jag tror benfast p gemenskap och frstelse fr vra olikheter, om det nu r politiskt, sexuellt eller whatever. Det r bara att bita ihop och frska leva efter den vertygelsen, ven efter sdana hr dagar. Vi hade behvt fler som Anna.”

9 thoughts on “Murhan jlkeen

 1. Vittu me mitn hurrikielt lueta knn suomeksi ei tuommoista paskakielt voi lukea.

 2. Kh, meit Rekoja on nkjn enemmn kuin yksi blogipuolella :-) Paskakielest en tied, mutta eip tuo ruotsinkielentaito minullakaan vahva ole :-)

 3. Uh. Olisi voinut kyll laittaa linkin alkuperiseen juttuun. Nyt en tied kuka tuo “Ruotsin ystv” oikeasti on, ja jos sill on jotain muutakin sanottavaa.

 4. Minkin olisin halunnut tiet linkin henkiln omille sivuille, vaikuttaa ihan fiksulta, joten muitakin hnen ajatuksiaan olisi voinut lukea.
  Ja Rekoille, ruotsi on meidn toinen kielemme, opetelkaa sit :p

 5. Pahoitteluni niille, joilta ruotsi ei suju. Juttu ei ole ilmestynyt kenenkn sivuilla eik nill nkymin muualla ilmestykn, ainoastaan Pinseriss. Jonas ei bloggaa eik halua linkki sivuilleen. Erityisen vhn hn haluaa tutustua Info 14:n rioikeistolaisiin kytnnss, joten sukunimikin j ainoastaan meidn tietoomme.

 6. Hyi! Senkin sivistymttmt moukat, jotka ette osaa edes ruotsinkielt. Ruotsi on Suomen toinen kieli, joten jokaisen sivistyneen ja kultturellin ihmisen tulisi osata sit. Itse tykkn kyd Svenska Teaternissa, jossa puhutaan vain ruotsia ajatelkaa mist kulttuurinautinnoista jtte paitsi, kun ette osaa toista idinkieltnne.

 7. Eikhn jokaisella ole oikeus osata tai olla osaamatta. Tykkn kyll kulttuurista, kyn teatterissa, leffassa, taidenyttelyiss yms yms, mutta olen ilmeisesti aika sivistymtn barbaari siltikin :-) Ainoa mik nyt vhn harmitti, ett missasin Svenska Teaternin Lord of the Ringsin, mutta eip se kieli tuossa kovin ongelma olisi ollut.

  Minulle ei (kuten ei kovin monelle muullekaan) tuo “Ruotsi on Suomen toinen kieli” hert juurikaan fiiliksi suuntaan tai toiseen. Pakkoruotsia en kannata enk ymmrr miksi sit pit vkisin kurkusta alas tynt. Hyv silti jos joku sit osaa, meill aikanaan perusteet lensi ikkunasta ulos joka ruotsintunnilla kydyn kumisodan mukana. Koeta siin sitten keskitty :-)

  Mutta joo, kahteen leiriinhn tss aina mennn eik tuossa pakkoruotsi-keskustelussakaan suuntaan tai toiseen tunnuta psevn.

 8. “Eikhn jokaisella ole oikeus osata tai olla osaamatta”. Ei vttis, sill jos luet oikein tarkkaan suomen perustuslakia, siell lukee ett ruotsi on toinen virallinen kielemme ja sill tulee saada palvelua yhteiskunnassa.
  Ja kyll, sivistymttmt barbaarit ei osaa kieli. Int e de nu s svrt int, jvla finndrar.

 9. Rikulle tiedoksi: Routis on Suomen toinen virallinen kieli, ei suomalaisten toinen idinkieli!

  Ei ruotsinkielen osaaminen/osaamattomuus myskn tee ihmisest sivistymtnt/sivistynytt, saati kultturellia/moukkaa!

  Itse vastustan pakkoruotsia, tai pitisik sanoa pakkosuomenruotsia… Tll puhuttu ruotsihan on ihan eri kieli kuin mit Ruotsissa puhutaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *