Telkkarinostalgiaa

On olemassa monenlaatuista nostalgiaa. Dave Jeffery on siirtänyt vanhoja TV-kanavien tunnuksia ja testikuvia nykyaikaan tekemällä niistä Flash-versioita. Jotkut tuovatkin mieleen muistoja vanhoista ohjelmista: esim. ATV:n tunnari, tai vanha kunnon London Weekend Television. Jotkut ovat yksinkertaisuudessaan suorastaan hellyttäviä, katso esim. Grampian.

Mutta kuka tekisi vastaavan arkiston suomalaisesta TV-historiasta? Minua kiinnostaisi kovasti nähdä 1970-luvun Ylen ja Maikkarin tunnareita, mainoskatkotunnuksia jne. Joitain vanhoja mainoksiakin on televisiossa nähty, mutta ainakin tähän asti nähdyt nostalgiaohjelmat ovat tahtoneet toistaa itseään. Suurinpiirtein jokaisessa ohjelmassa on nähty Heikki Kinnunen pesemässä astioita järvessä, mutta vieläkin on niin paljon näkemättä.

Haluaisin nähdä uudelleen kuinka Ajax räjäyttää lian pois shakkiruutulattialta, missä Ajatar on, miten Carrolsin tikkuperunat ovat niin pitkiä että ne taipuvat, nähdä ja kuulla TV-uutisten kameralogo ja se erikoinen äänitehoste ja ihastella taas miten MTV:n ympyräinen pöllö iskee silmää. Lyhytkin väläys lapsuudesta voi saada aikaan pitkän nostalgiatripin. (Olenko ainoa nostalgianarkkari?)

9 thoughts on “Telkkarinostalgiaa

 1. Kannattaa marssia lhimpn kirjastoon ja lainata sielt Nyt uutta Suomessa! Suomalaisen mainonnan historia (tjsp). Kirjan mukana seuraa DVD johon on tallennettu klassikot suomalaisesta radio- ja tv-mainonnasta 1900-luvun alusta alkaen.

  Loistavaa viihdett ja selailtavaa toviksi jos toiseksikin!

 2. Marjutin linkkivinkki nytnsstjist oli mainio :) Koneelleni asentui heti testikuva-nytnsstj. Jonkinlainen “Hetkinen…” -nytnsstj voisi olla tosin hauskempi.

  Mutta voih! Huomasin sivulla surukseni, ett testikuva on joutunut elkkeelle vhn toista kuukautta sitten. Rauha sen muistolle.

 3. Ainakin vhn aikaa sitten tulleissa Uuno Turhapuro armeijan leiviss sarjassa oli edelleen tallella vanhat mainoskatkon merkit sarjan viime esityksest, 80-luvun loppupuolelta. Mainoskatkoja suorastaan odotti:-)

 4. Ninhn oli mys silloin, kun tuli uusintana Perhe on pahin sarja, tuli loistavia 70-luvun mainoksia. Tosin ne samat muutamat mainokset sitten pyrivt siin useamman viikon, olisivatpa pistneet vhn laajaemman otannan!

  Omia vanhoja videonauhoja kaivellessa trm toisinaan hauskoihin lytihin, kun on esim. 80-luvulla tullut nauhoittaneeksi leffoja mainoksineen. Tai mulla on jotain vanhoja suomalaisia musiikkiohjelmia vuodelta 85 ja niin edelleen…

 5. Juuri noita kuvia yritinkin etsi linkatakseni niihin juttua kirjoittaessa… mutta ei lytynyt. Mutta nyt ne ovat tss, ja hyv niin :-)

 6. Niit yleisradion joutsentunnuksia oli kahdenlaisia. Niin min vuonna tehtiin
  se toinen, jossa oli sininen pohja.
  On todella tyls, kun niit joutsentunnuksia
  ei en telkkarissa pyri. Voiskos televisiossa
  joskus esitt niit vanhoja televisiotunnuksia
  sek tv1 sek tv2 tunnukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *