Telkkarinostalgiaa

On olemassa monenlaatuista nostalgiaa. Dave Jeffery on siirtänyt vanhoja TV-kanavien tunnuksia ja testikuvia nykyaikaan tekemällä niistä Flash-versioita. Jotkut tuovatkin mieleen muistoja vanhoista ohjelmista: esim. ATV:n tunnari, tai vanha kunnon London Weekend Television. Jotkut ovat yksinkertaisuudessaan suorastaan hellyttäviä, katso esim. Grampian.

Mutta kuka tekisi vastaavan arkiston suomalaisesta TV-historiasta? Minua kiinnostaisi kovasti nähdä 1970-luvun Ylen ja Maikkarin tunnareita, mainoskatkotunnuksia jne. Joitain vanhoja mainoksiakin on televisiossa nähty, mutta ainakin tähän asti nähdyt nostalgiaohjelmat ovat tahtoneet toistaa itseään. Suurinpiirtein jokaisessa ohjelmassa on nähty Heikki Kinnunen pesemässä astioita järvessä, mutta vieläkin on niin paljon näkemättä.

Haluaisin nähdä uudelleen kuinka Ajax räjäyttää lian pois shakkiruutulattialta, missä Ajatar on, miten Carrolsin tikkuperunat ovat niin pitkiä että ne taipuvat, nähdä ja kuulla TV-uutisten kameralogo ja se erikoinen äänitehoste ja ihastella taas miten MTV:n ympyräinen pöllö iskee silmää. Lyhytkin väläys lapsuudesta voi saada aikaan pitkän nostalgiatripin. (Olenko ainoa nostalgianarkkari?)

9 thoughts on “Telkkarinostalgiaa

 1. Kannattaa marssia lähimpään kirjastoon ja lainata sieltä Nyt uutta Suomessa! Suomalaisen mainonnan historia (tjsp). Kirjan mukana seuraa DVD johon on tallennettu klassikot suomalaisesta radio- ja tv-mainonnasta 1900-luvun alusta alkaen.

  Loistavaa viihdettä ja selailtavaa toviksi jos toiseksikin!

 2. Marjutin linkkivinkki näytönsäästäjistä oli mainio :) Koneelleni asentui heti testikuva-näytönsäästäjä. Jonkinlainen “Hetkinen…” -näytönsäästäjä voisi olla tosin hauskempi.

  Mutta voih! Huomasin sivulla surukseni, että testikuva on joutunut eläkkeelle vähän toista kuukautta sitten. Rauha sen muistolle.

 3. Ainakin vähän aikaa sitten tulleissa Uuno Turhapuro armeijan leivissä sarjassa oli edelleen tallella vanhat mainoskatkon merkit sarjan viime esityksestä, 80-luvun loppupuolelta. Mainoskatkoja suorastaan odotti:-)

 4. Näinhän oli myös silloin, kun tuli uusintana Perhe on pahin sarja, tuli loistavia 70-luvun mainoksia. Tosin ne samat muutamat mainokset sitten pyörivät siinä useamman viikon, olisivatpa pistäneet vähän laajaemman otannan!

  Omia vanhoja videonauhoja kaivellessa törmää toisinaan hauskoihin löytöihin, kun on esim. 80-luvulla tullut nauhoittaneeksi leffoja mainoksineen. Tai mulla on jotain vanhoja suomalaisia musiikkiohjelmia vuodelta 85 ja niin edelleen…

 5. Juuri noita kuvia yritinkin etsiä linkatakseni niihin juttua kirjoittaessa… mutta ei löytynyt. Mutta nyt ne ovat tässä, ja hyvä niin :-)

 6. Niitä yleisradion joutsentunnuksia oli kahdenlaisia. Niin minä vuonna tehtiin
  se toinen, jossa oli sininen pohja.
  On todella tylsää, kun niitä joutsentunnuksia
  ei enää telkkarissa pyöri. Voiskos televisiossa
  joskus esittää niitä vanhoja televisiotunnuksia
  sekä tv1 sekä tv2 tunnukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *