Eläköön kilpailu

Omakotitalossa asuminen ei ole aina ruusuilla tanssimista – esimerkiksi sähkön hinta aiheuttaa nykyään sähkölämmitteisissä taloissa asuville harmaita hiuksia. Tänään käytin hyväkseni mahdollisuutta sähköyhtiöiden kilpailutukseen ja vaihdoin sähköntoimittajaamme Vattenfallista Porin Energiaan. Kaikinpuolin kannattava siirto: päiväsähkön hinta tippuu 30% ja yösähkön peräti 46%! Ja tämä siis laskettuna molempien yhtiöiden nostetuista hinnoista. Sähkölaskussa tämä tulee näkymään useamman kymmenen euron säästönä – joka kuukausi. Bye bye Vattenfall.

Silmäillessäni Porin Energian uutta sähkönmyyntihinnastoa silmiin pisti kuitenkin yksi erikoinen seikka. Hekin perustelevat hintojensa korotusta vähäsateisen kesän aiheuttamalla markkinasähkön hinnan nousulla, kuten kaikki muutkin. Hinnastossa oli kuitenkin erikseen myös tavallista saastesähköä kalliimpi “Tuulivoimalla tuotettu energia” jonka hinta niin ikään nousee. Olikos viime kesä erityisen vähätuulinenkin? ;-)

Sähkömarkkinoiden tilan tutkiminen aiheuttaa muutenkin hieman avoimia kysymyksiä. Kun katsoo Suomen voimajärjestelmän tilaa, huomaa että Suomi kyllä tuo sähköä – muttei markkinasähköä tuottavista Pohjoismaista, vaan Venäjältä. Samaan aikaan Suomi vie sähköä Pohjoismaiden suuntaan – tätä kirjoitettaessa lähestulkoon saman määrän kuin mitä idästä tuodaan sisään. Oletan että Venäjältä saatava sähkö on edullisempaa kuin markkinasähkö. Vaikuttaa siltä että joku itse asiassa lyö rahoiksi markkinasähkön korkealla hinnalla – ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Vai olenkohan käsittänyt jotain väärin?

5 thoughts on “Eläköön kilpailu

  1. No kauppatavaraahan se shk on siin miss ljykin. Kaikenmaailman systeemit vaikuttavat hintaan, vaikka tuotantokustannukset olisivat ennallaan.

  2. Koska kaikkea ns. tuulishk ei pystyt suomen olosuhteissa tuottamaan tuulivoimaloilla, sekaan sotketaan “saasteshk” ja tllin mys tuulishkn hinta nousee muun shkn hinnan mukana. Aivan samahan tuo on, lopulta kaapeleissa kulkee kuitenkin kaikilla mahdollisilla keinoilla tuotettua shk sekaisin :)

  3. Eli koskaan ei siis voi olla varma mill shkll tmkin masiina prosessoriaan pyritt? Mills sen saisi tunnistettua, vsisik joku jonkun scriptin?

    On kyll hieman sellainen kutina ett kun letkusta tulee tuulishk kone pyrii hieman lennokkaammin ja ydinvoimaan vaihdettaessa tapahtuu suhteellisen paljon koneen kaatuilua ja bluescreenin esiintymist. ;)

  4. Niinp niin. Posti toi tasauslaskun. Vhn toista sataa euroa. Meni taas budjettilaskelmat uusiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *