Eläköön kilpailu

Kirjoittaja Sami, 13.2.2003

Omakotitalossa asuminen ei ole aina ruusuilla tanssimista – esimerkiksi sähkön hinta aiheuttaa nykyään sähkölämmitteisissä taloissa asuville harmaita hiuksia. Tänään käytin hyväkseni mahdollisuutta sähköyhtiöiden kilpailutukseen ja vaihdoin sähköntoimittajaamme Vattenfallista Porin Energiaan. Kaikinpuolin kannattava siirto: päiväsähkön hinta tippuu 30% ja yösähkön peräti 46%! Ja tämä siis laskettuna molempien yhtiöiden nostetuista hinnoista. Sähkölaskussa tämä tulee näkymään useamman kymmenen euron säästönä – joka kuukausi. Bye bye Vattenfall.

Silmäillessäni Porin Energian uutta sähkönmyyntihinnastoa silmiin pisti kuitenkin yksi erikoinen seikka. Hekin perustelevat hintojensa korotusta vähäsateisen kesän aiheuttamalla markkinasähkön hinnan nousulla, kuten kaikki muutkin. Hinnastossa oli kuitenkin erikseen myös tavallista saastesähköä kalliimpi “Tuulivoimalla tuotettu energia” jonka hinta niin ikään nousee. Olikos viime kesä erityisen vähätuulinenkin? ;-)

Sähkömarkkinoiden tilan tutkiminen aiheuttaa muutenkin hieman avoimia kysymyksiä. Kun katsoo Suomen voimajärjestelmän tilaa, huomaa että Suomi kyllä tuo sähköä – muttei markkinasähköä tuottavista Pohjoismaista, vaan Venäjältä. Samaan aikaan Suomi vie sähköä Pohjoismaiden suuntaan – tätä kirjoitettaessa lähestulkoon saman määrän kuin mitä idästä tuodaan sisään. Oletan että Venäjältä saatava sähkö on edullisempaa kuin markkinasähkö. Vaikuttaa siltä että joku itse asiassa lyö rahoiksi markkinasähkön korkealla hinnalla – ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Vai olenkohan käsittänyt jotain väärin?

  Jutussa “Eläköön kilpailu” on 5 kommenttia:

  • Aranwe says:

   No kauppatavaraahan se sähkö on siinä missä öljykin. Kaikenmaailman systeemit vaikuttavat hintaan, vaikka tuotantokustannukset olisivat ennallaan.

  • se joka luulee tietävänsä says:

   Koska kaikkea ns. tuulisähköä ei pystytä suomen olosuhteissa tuottamaan tuulivoimaloilla, sekaan sotketaan “saastesähköä” ja tällöin myös tuulisähkön hinta nousee muun sähkön hinnan mukana. Aivan samahan tuo on, lopulta kaapeleissa kulkee kuitenkin kaikilla mahdollisilla keinoilla tuotettua sähköä sekaisin :)

  • Lukree says:

   Eli koskaan ei siis voi olla varma millä sähköllä tämäkin masiina prosessoriaan pyörittää? Milläs sen saisi tunnistettua, väsäisikö joku jonkun scriptin?

   On kyllä hieman sellainen kutina että kun letkusta tulee tuulisähköä kone pyörii hieman lennokkaammin ja ydinvoimaan vaihdettaessa tapahtuu suhteellisen paljon koneen kaatuilua ja bluescreenin esiintymistä. ;)

  • Aranwe says:

   Niinpä niin. Posti toi tasauslaskun. Vähän toista sataa euroa. Meni taas budjettilaskelmat uusiksi.

  • juhanio says:

   Eikö Tampereen sähkölaitos olisi halvempi?

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.