Käyttöjärjestelmä puhuttaa

Linux on alkanut taas vaihteeksi kiinnostaa yhä enemmän. Itse asiassa Unix-käyttöjärjestelmä olisikin vähän kuin paluu takaisin kotiin, olivathan Sunin työasemat pääasiallisia leikki- ja duunailukoneitani liki vuosikymmenen ajan (88-96) ja kaikki palvelinpuolen jutut (kuten nyt vaikka tämä Pinseri) tehdään toki edelleen Unixissa. Mutta Linux työpöydälle?

Sitä on ikään kuin kasvanut Windowsiin kiinni. XP toimii mukavasti ja siihen saa monenlaista kivaa. Tietokone toimii saumattomasti yhteen liki kaiken kanssa mitä keksin siihen liittää – kameraa, skanneria, wlania, verkkoprinttereitä, ulkoisia cd-rw-asemia jne. Ohjelmavalikoima on runsas ja mielenkiintoinen. Mutta jotenkin vain veri vetää takaisin säätäjien ja häkkerien käyttöjärjestelmään.

Dualbootti ei juuri kiinnosta: silloin olisi sisällä aina väärässä käyttöjärjestelmässä ja muutenkin ahdas läppärin kovalevy puoliintuisi. Kaikista tyylikkäin vaihtoehto olisi toki Unixinkin sisältävä Applen OSX, jollaisesta Riitta saa nauttia Powerbookissaan. Mutta meikäläinen on PC-raudan vanki, joten tuo ei ole vaihtoehto.

Valintoja, valintoja…

10 thoughts on “Käyttöjärjestelmä puhuttaa

 1. Muutamaan otteeseen olen Linuxia yrittnyt koneessani rassata, mutta joka kerta jossain vaiheessa kmit on palaneet sen verran pahasti, ett partition magicin korput sisn vain ja Linux-osio sileksi.

  Tietysti jos pit siit loputtomasta stmisest niin sittenhn Linux on unelma. Windowsin kanssa ei kuitenkaan tarvitse menett hermojaan en nykyn kun kyttis toimii suhtkoht hyvin.

 2. Ongelmasta selvi asentamalla koneeseen VMWaren (virtuaalikyttjrjestelmien ajoymprist). Sen avulla voi asentaa koneeseen host-kyttiksen (mik tahansa Windowns tai Linux) alle niin monta kyttjrjestelm kuin levytila antaa myten. Kyttiksi voi sitten kynnistell ja sammutella tarpeen mukaan. Virtuaalikyttikset pyrivt omassa ikkunassaan ja toimivat ihan kuten ne olisivat omassa koneessaan. Ko. systeemi vaatii rankasti muistia, koska virtuaalikyttikselle allokoidaan sit sen verran, kuin tuntuu hyvlt. Muistia kuluu vain silloin, kun kyttis on pll. Ja onko helpompaa tapaa back-upata kyttist kuin host-kyttiksen tiedostonhallinnassa kopioida yksi tiedosto (virtuaalikyttiksen koko ajoymprist). Ko. tiedoston voi sitten lainata tytoverille tjsp. Sopii aika hyvin vaikkapa standardoidun testausympristn hallintaan.

  Aikamoinen mainospuhe, mutta hyv toi on. Mainoksesta ei ole maksettu, joten vedtyskerroin 0.

 3. Minulla se menee taas toisinpin; kun olen duunissa kyttnyt linuketta kohta kolmen vuoden ajan, alan olla Wintt-ummikko. Hyv kun osaan en korpun formatoida. Kotonakin Windowsin kytt rajoittuu selaimen ja pelien kynnistykseen. Toisaalta, minulla ei ole kotona ole juuri lislaitteita.

  Linuxin stminenkin on vhn niin ja nin; kun tmn tykoneen Debianin sai konffattua (ihan kuin min sit osaisin tehd; onneksi on nit guruja ymprill pilvin pimein), niin ei thn ole juuri tarvinnut koskea, kun pivityskin hoituu semi-automaattisesti. Ainoa suurempi ongelma on tuo Debianin Apache – kaikenmaailman perl-viritysten asentaminen siihen on yht helvetti.

  Mutta, kieltmtt, Apple on alkanut kiinnostaa minuakin eneneviss mrin. Minpoika kun tykkn kivannkisist laitteista.

 4. Linux on juuri siit hyv kyttjrjestelm, ett sit ei tarvitse st kuin kerran.

  Itse olen kyttnyt Linuxia jo niin pitkn, ett en edes muista koska minulla on ollut Windows tai OS/2 koneessa. Linuxiin kasvaa kiinni, samalla mys muihin *nixeihin, kuten *BSD-variantteihin. Totta on, ett olen nykyn tysin avuton Windowssissa. Kaikkea joutuu stmn, mikn ei toimi kuten pitisi, shift + ctrl + t ei avaa uutta terminaalia, typyti on aina liian vhn jne. Lisksi jn kaipaamaan vapaata softaa, sill Linux-softaa hakiessa tiet sen olevan varmasti vapaata. Windows-maailmassa kohtaa ainaisia register now, free trial ja shareware -ilmoituksia.

 5. Mac houkuttelee minuakin, vaikka juuri puoli vuotta sitten ostin uuden WinXP-kannettavan. Silloin valinnan ratkaisivat hinta ja pelitarjonta; tosin nyttemmin olen todennut, ett enhn min tllkn mitn pelaa. Rahaa ei toki ole yhtn enemp kuin ennenkn. :)

 6. Yllttvn monen mieless pyrii Mac. Niin mys minun. Thn menness hinta on ollut ainoa este, mutta jospa tmn vuoden aikana sen hankkisi.

 7. Juu.. mkki kiinnostaa toki. Onhan se niin ntti ja jagulaarin kiiltvn karvan alla sykkii aito frisbee Unix. Mutta ne hinnat… halvinkin uusista lppreist maksaa 2400! Ja siihen pit viel ostaa plle ohjelmia+pivityksi.

  Tonnin pienemmll krsimyksell sain uuden 2.4Ghz, 120Gb ja 15″ TFT desktopin. Siihen voin laittaa vaikka kolme-nelj erilaista Linuxia/Unixia ohjelmineen ja muine kilkkeineen. Eik maksa mitn!

  Silti mkki kiinnostaa…

  # mab (hullu!)

 8. No jaa, Helsingin Pc Superstoressa halvin Applen kannettava maksoi 1700 e viel maanantaina… en silti ostanut sit.

  Olen kyttnyt Macia koulussa ja kaverin kannettavalla, mutta jostain syyst en ole vielkn tottunut tai ihastunut sen toimintaan (ainakaan siin mrin, ett sen omaksi kyttjrjestelmkseni haluaisin). Ehk en vain ole osannut ymmrt kaikkia sen hienouksia… toisaalta suhtaudun mys uuteen XP-kyttikseeni varsin epilevn tuomaana. Onneksi on sentn ns. vanha kunnon pytkone ja Win-Susikasi.

  Jos ei nyt puhuta Unixista eik loistavasta muotoilusta (been there, heard that ;) niin mik tekee Macista haaveiden kohteen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *