Roinaa ja antiikkia

Toisen roina on toisen antiikki. Mikä tahansa tavara ei ajan myötä muutu arvokkaaksi, kuten Antiikkia, antiikkia -ohjelmaa katsoneet voivat päätellä. Moni naama onkin vaivihkaa venähtänyt, kun asiantuntija lausuu hinta-arvionsa mummonkaiman perintönä tulleesta maisemamaalauksesta.

Tampereen antiikkimessuilla oli jälleen tarjolla paitsi arviointipalvelua, myös todella monenlaista vanhaa tavaraa. Usein kauneus on kyllä katsojan silmässä, vai mitä pitäisi päätellä siitä, että kummallisinkin kippo maksaa vähintään 17 euroa? No, luultavasti niillekin jostain ottaja löytyy. Usein ostoperusteena lienee jonkinlainen tunneside menneeseen: tuollaiset lautaset isomummollakin oli, tai tällainen koru sillä amerikantädillä, jota tavattiin vain kesäisin.

Toki joukossa oli myös esineitä, joiden ulkomuotoon ihastui ensi silmäyksellä. Tällä kertaa harjoitin kuitenkin itsehillintää enkä suoraa päätä hurahtanut karhufiguureihin tai konttorisermeihin. Ilmeisesti se tarkoittaa, että meillä roinahamstereillakin on jonkinlainen saturaatiopiste.

Hauskinta oli kuitenkin jutella ihmisten kanssa. Tiesittekö, että antiikkikauppiaiden keskuudessa kiertää tarina tamperelaisyrityksestä, jonka kellari on täynnä aitoja Billnäs-pöytiä? Sen täytyy olla joko tavarankerääjän taivas tai urbaani legenda.

3 thoughts on “Roinaa ja antiikkia

 1. “Kameroita” kuvassa etualalla keskellä näyttää olevan View-Master laite, ruskea kiikaria muistuttava vekotin. Juuri tuollainen minulla oli lapsuudessani! Muistaakohan joku muu semmoisia? Laitteella katsellaan stereoskooppisia eli 3D kuvia.

  Löysin tällaisen (italialaisen) sivun, jossa View-Masteria esitellään:

  http://utenti.micronet.it/gnatale/viewmaster/gnview1.html

  View-Masterit ja kuvakiekot ovat nykyisin suosittuja keräilykohteita ja Yahoossa on, totta kai, oma keskusteluryhmä tästä aiheesta.

 2. Tottahan meiltäkin löytyy View-Master, vieläpä aito 50-lukulainen musta mitä-lie-bakeliittia materiaaliltaan. Ja kiekkoja, sekä uusia että vanhoja: Amerikan ja Kanadan nähtävyyksiä, Monakon prinsessan häitä, avaruussukkulakuvia jne…

 3. Minullakin on sellainen, musta ja tooodella vanha. Vanhoine kiekkoineen ja jopa pahvirasioineen. Sain sen tutulta tädiltä joskus aika pienenä, oli päätynyt tädille jotain kautta jne.

  Myönnän että omistin pienempänä myös sellaisen 80-luvun uustuotantoversion, punaisen. Minne lienee joutunut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *