Paluu perinteiseen

Takaisin pahan imperiumin hellään huomaan: luovuin Mozillasta mailiohjelmana ja siirryin takaisin Microsoft Outlook -käyttäjäksi. Syynä se perinteinen: duunissa tehdään kaikenlaisia juttuja Outlookilla, joten tarvitsin sitä itsekin. Outlookkihan on täynnä erilaisia rasittavia ominaisuuksia, mutta se on kuitenkin jokseenkin siedettävä mailisofta. Ja siinä on ihan hyvä kalenterikin.

Siirtyminen takaisinpäin ei ollut kuitenkaan helppoa. Postien siirtäminen Mozillasta Outlookiin osoittautui mahdottomaksi. Jostain syystä Mozilla ei suostunut siirtämään posteja IMAP-kansioihin (johtunee alpha-version bugeista?) ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi yrittää konvertoida tiedostoja. Ja siitä se hauskuus alkoi. Webistä ohjeita etsiessä törmäsi Open Source -yhteisön “parhaimpiin” puoliin: jos joku kysyi ohjeita mailien konvertointiin Outlookin suuntaan, vastauksena oli yleensä ihmettelyä (“Miksi ihmeessä”), hyväntahtoisia ohjeita (“Älä käytä Outlookia”) tai suoranaista vittuilua.

Noh, löytyi lopulta jonkinlainen apuohjelmakin: Mailbag Assistant siirtelee maileja suuntaan jos toiseenkin. Ilmaisversio valitettavasti rajoittui 50 viestin käsittelyyn kerrallaan. Siinä vaiheessa luovutin ja jätin vanhat mailit Mozillaan ja aloitin Outlookin kanssa puhtaalta pöydältä. Jos joku on lähettänyt palautetta Pinserin kautta ja jäänyt vaille vastausta, kannattanee jossain vaiheessa postittaa uudelleen.

Yksi Mozillan mielenkiintoisimpia ominaisuuksia oli spammifiltteri, joka tuntui jo alphaversiona toimivan suhteellisen hyvin. Sitten muistin, että Outlookiinkin on saatavissa monenlaisia filttereitä. Lupaavimmalta vaikuttaa P2P-teknologiaa käyttävä SpamNet, jonka ensi töikseni asensinkin uuteen Outlookiin. Ohjelma lupaa 90% osumatarkkuutta spammien poisnyppimisessä ja siihen se on ainakin lyhyen kokemuksen perusteella päässyt. Saapa nähdä mitä tulevaisuus näyttää.

Spamnetin idea on hauska: se levittää Napsterin tyylisessä vertaisverkossa tietoa roskapostiviesteistä. Jokaisesta roskapostista on olemassa viestistä laskettu tarkistussumma. Kun omaan postilaatikkoon saapuu uutta postia, SpamNet vertailee niiden tarkistussummia tunnettuihin spammeihin. Jos viesti täsmää, se laitetaan roskapostikansioon. Jos vastaan tulee uusi mainosviesti, kuka tahansa käyttäjä voi raportoida sen spammiksi. Uudesta viestistä lasketaan tarkistussumma ja se laitetaan levitykseen SpamNetin verkkoon.

Jotta häkkerit, pilailijat ja spammerit itse eivät voisi sotkea systeemiä, takana pyörii vielä monimutkainen äänestys- ja luottamuskäytäntö, joka pyrkii takaamaan sen että pilailu- tai häirintämielessä tehdyt raportit eivät leimaa asiallista postia roskaksi.

Nyt kun taas kerran siirryn käyttämään myös elektronista kalenteria, edessä on kaksinkertainen kirjanpito. Olen nimittäin vannoutunut Filofax-friikki, eikä minua saa kovin helpolla luopumaan jo vuosikausia palvelleesta kalenteristani. Niinpä merkinnät säilyvät nyt sitten molemmissa systeemeissä. Lisäbonuksena tulee sitten tietysti kännykkä, johon synkronointia täytyy myös alkaa taas tutkiskella. Mihinkäs laitoinkaan sen kännykän softien asennuslevykkeen…

Ai niin, mikä sitten on se ideaalinen mailisofta jota käyttäisin jos saisin valita? Sehän on tietenkin edelleen vanha kunnon Pine. Tekstipohjainen softa, joka tekee eleettömästi kaiken vuosikausien kokemukseen perustuvalla Oikealla Tavalla olematta kuitenkaan liian suureksi paisunut. Ja tietenkin sitä kuuluu ajaa Unix-käyttöjärjestelmässä… Tosin tuosta seuraa sitten heti Windows-käyttäjän vieraannuttava hankaluus: liitteiden kuljettaminen mailisoftan ja työaseman välillä muuttuu turhan hankalaksi. Linkkien klikkaamiseen löytyi sentään helpotus huomatessani SSH:n Secure Shellin osaavan tehdä pääteikkunassa näkyvistä urleista klikattavia. Voin jo nyt ennustaa jonain kauniina päivänä olevani taas pineisti.

PS. Tämä näytti olevan 400. juttu Pinserissä. Virtuaalista täytekakkua, olkaa hyvä :-)

7 thoughts on “Paluu perinteiseen

 1. SSH tai F-securen uusissa Secure Shelleissä on kuitenkin melko näppärä ftp ohjelma mukana, jolla liitetiedostojen siirtely käy melko vaivattomasti. Itsekin olen pinen käyttäjä. Ainakaan ei tarvitse pelätä automaattisia viruksia ja viestien selailu käy nopeasti ilman turhia lisäkilkkeitä. Kun vain kaikki ymmärtäisivät lähettää plain tekstiä…

  Kahden kalenterin käyttäminen on toivoton yritys. Olet tuomittu unohtamaan tärkeitä tapaamisia. Valitan.

 2. Emäntä käytti Mozillaa mailisoftana ja eräänä päivänä softa olikin hukannut kaikki mailit mistä minä sitten sain syyt niskoilleni vaikken ollut koskenut mihinkään. Nyt käytämme molemmat Eudoraa, tosin kaksi rinnakkaista asennusta tuottaa joskus ongelmia. Eudorassa kun ei ole monen käyttäjän tukea.

  Outlook on kuuleman mukaan erittäin hyvä softa, ainoa haittapuoli on monen kaverin kertomusten perusteella se haavoittuvuus. En kuitenkaan itse ole rohjennut moiseen koskea. Ja jos sähköposti on muussa kuin plain text-muodossa niin se lentää yleensä suoraa roskikseen.

  OpenSorsa-yhteisöstä sen verran, että kas kumma kun eivät käskeneet lukea manuaalia ja pottuilleet päälle tyyliin “RTFM vai ootko niin käsi ettet osaa käyttää”. Tällaisia kommentteja minä olen saanut. Ei paljon huvita koskea os-tavaraan kun ei asiallista apua saa mistään.

 3. Siirryin noin vuosi sitten Linuxin käyttäjäksi, ongelmatonta tuo siirtyminen ei ollut, viilausta ja höyläystä, mutta lopultakin kaikki on toiminnut suhteellisen kauniisti.

  Omassa Linux distrossani on useita mailisoftia, tekstipohjaisia ja mainittu Mozillan mailisofta. On paljolti makuasia, mitä mailisoftaa käyttää, jokaisessa on puolensa. Mutta jos ajattelee sähköpostin perusidean täyttymistä, niin sen tarpeen varmasti tekstipohjaiset mailisoftat ajavat varsin hyvin. Itse käytän Mozillaa, lähettelen paljon liitetiedostoina dataa (erilaista) ja näin on kätevintä minulle.

  Vielä noista Linux ja Open Source maailmoista, mitä enemmän oppii, sen nautittavampaa yhteiselo on, tähän pisteeseen pääsemiseen vaaditaan kyllä omaa työtä, joka ei kaikenlaiselle käyttäjälle sovi.

 4. OpenSourcen kanssa leikkimisen harkitseminenkin vaatii todella paljon yritteliäisyyttä. Taannoin yritin itse pistää Gallery-softaa pyörimään, mutta epäonnistuin surkeasti. Lopulta Perehtynyt ystäväni sitten hoiti asian kuntoon toteamalla mm. “aijaa, sulta puuttuu yksi file, mäpä laitan multa tonne sun hakemistoon” ja “ai jaa, jostain syystä toi sun tekemä chmod ei ole toiminut, no teenpä uudestaan roottioikilla” jne.

  Minusta olisi hienoa käyttää Linuxia. Kuitenkin pelkään, että lopussa olisi vain hampaidenkiristys.

 5. Ja nyt onkin sitten pakko mainita puhtaan Windowsin eka paketti, jonka yleensa asentelen. Cygwin. Cygwin on unix-environment Windowsiin. Paketissa on bout kaikki mita ilman ei ihan aina pysty elamaan, kuten irc,bash, x-servain, cvs, jne. Koko hoito loytyy osoitteessa http://www.cygwin.com.
  ja ainiin, nyt voitkin sit olla pinen kayttaja cygwinin asennettuasi.
  http://www.cygwin.com/packages/pine/

 6. Meinasin tässä yksi päivä asentaa tuon Cygwinin. Asennusohjelma kaatui kesken kaiken, joten totesin ettei liene viisasta yrittää toista kertaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *