Radio uudistuu

YLE:n tulevasta radiouudistuksesta on puhuttu jonkin verran jo Pinserissäkin, etupäässä jo etukäteen kaivaten lopetettavia ohjelmia. Nyt Yleisradio osallistuu keskusteluun julkaisemalla joukon FAQ:ita uusista kanavista. Yleinen FAQ kertoo uudistuksesta yleisesti ja vastaa myös paljon pinnalla olleeseen kysymykseen siitä, miksi niin monia ohjelmia ollaan lopettamassa:

“YLE tähtää siihen, että ohjelmista osattaisiin luopua silloin kun niitä vielä jäädään kaipaamaan – ettei tottumuksen voimalla jatkettaisi niin kauan, että sekä tekijöiden että yleisön kiinnostus olisi kokonaan kadonnut.”

Sinänsä ihan hyvin muotoiltu perustelu. Nyt täytyy toivoa, että tilalle tulevat uutuudet tosiaan pystyvät lunastamaan lupauksensa. Mitä uutta sitten on tarjolla?

Tammikuun 13. päivän jälkeen ohjelmistojen suurremontti tapahtuu käytännössä. Silloin meillä on neljä uutta kanavaa, joista jokaisella on uudenlainen profiilinsa. Uusien kanavien nimet julkistetaan n. viikon kuluttua, mutta tällä hetkellä niistä käytetään vielä työnimiä (Radio X, Y, Z ja Suomi).

Ylen ykkösen seuraaja lupailee vähemmän musiikkia ja enemmän puhetta. Musiikillisesti ja luonteeltaan se vaikuttaa nykyisen Ykkösen kaltaiselta kanavalta, viritettynä hieman mielenkiintoisemmaksi. Olisiko tässä ainesta kaipaamakseni puhekanavaksi?

Radiomafian seuraaja tunnustaa vaihtavansa yleisöään nuoremmaksi. Kuten Radiomafian FAQ:ssa sanotaan: “Emme voi vanheta kuulijoidemme mukana vaan meidän on löydettävä uusista sukupolvista uusia kuulijoita.” Samainen dokumentti pyrkii kuitenkin hälventämään pelkoja siitä, että uudella kanavalla soitetaan vain listahittejä juontajan ilmoittaessa kappaleiden välissä kellonaikoja. Luvassa on “mielenkiintoista puhesisältöä eikä ainoastaan hittejä”. Edellisen radiouudistuksen aikaan kymmenisen vuotta sitten Mafia onnistui olemaan erittäin raikas ja mielenkiintoinen vaihtoehto, taisinhan olla silloin juuri kanavan tärkeinpään kohderyhmään kuuluva. Saadessani nyt lempeät lähtöpassit Radiomafialta toivon kuitenkin että sieltä tulisi edelleen silloin tällöin mielenkiintoista kuultavaa.

Radio Suomi vaikuttaa profiloituvan entistä enemmän uutis- ja ajankohtaissisällön suuntaan. Urheilun määrää vähennetään jonkin verran (jippii!) Sisällön luvataan monipuolistuvan entisestään, mutta tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Suuria remontteja on toki tiedossa, kuten paljon puhuttu Yölinjan päättyminen. FAQ korostaa uutistarjonnan nopeutta ja ajankohtaisuutta, mutta toivottavasti paukkuja riittää myös muuhunkin sisältöön.

Meille 25-44-vuotiaille kaupunkilaisille on suunnattu Radio Ainon seuraaja, mutta siihen liittyvä FAQ aiheuttaa vähintään ristiriitaisia tunteita. Kanava profiloituu selkeästi Radio Novan kilpailijaksi, mutta kehaisee laajemmalla musiikkitarjonnalla. Jos tämä tarkoittaa musiikin suurta määrää, kyseessä lienee tosiaankin paikallisradiomainen kellonaika-ja-seuraava-levy -kanava johon tuskin haaskaan aikaani. Ja siitä lienee turha muutenkaan huolehtia, sillä tulevakin kanava kuuluu ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen ympäristössä. Mystinen kanava Z jääkööt siis ainakin Pinserin puolesta oman onnensa nojaan.

Hauskana yksityiskohtana Ainon FAQ:sta takertui mieleen maininta kanavan uutislähetyksistä: “Aiheet ja soundimaailma valitaan kohderyhmälle sopivaksi.” Jos soundimaailma tarkoittaa Radiomafiasta ja Radio Peilistä tuttuja äänitehosteita (“ZWOOSH!” “SWING!”) uutisten taustalla, en voi kuin ihmetellä että tulikohan se kohderyhmä profiloitua ihan oikein…

7 thoughts on “Radio uudistuu

 1. Hahaha, Radio Z! Zwoosh! Swing! HIeno homma, kaupunkilaisille suunnattu radio, joka kuuluu vain pkaupunkiseudulla. Mutaa aivoissa, jollakulla profiloijista.

 2. No joo, saas nhd kuinka ky. Mafian ahkerana kuuntelijana on jo valmiiksi kanavaa ikv.

  Listahitit eivt kiinnosta -> ei kanavaa Y
  Radio nova ei kiinnosta -> ei kanavaa Z

  Ainoaksi vaihtoehdoksi siis nyttisi jvn siirtyminen takaisin radio Helsingin kuuntelijaksi.

 3. > Ainoaksi vaihtoehdoksi siis nyttisi jvn siirtyminen takaisin radio Helsingin kuuntelijaksi.

  Hyvhn se teille Helsinkilisille on. Tll Lohjalla kun ei kuulu en mitn hyv radiokanavaa Mafian nuorennuksen jlkeen. Ainoastaan Iskelmradiot, teiniradiot ja Nova.

 4. Kuka keksisi sellaisen radiokoneen jolle voisi kertoa mit artisteja tai ohjelmia haluaisi kuunnella ja radio osaisi vaihtaa kanavaa ohjeiden mukaisesti.

  Viel hienompi olisi TiVo-tyyppinen radiovastaanotin joka kykenisi mm. tallettamaan valittuja radio-ohjelmia. Ei jisi yhtkn Koe-elinpuistoa en kuulematta.

  # mabster

  Ps. kirjoita jotain TiVo:sta

 5. Mabster: sellaista radiokojetta, joka soittaa vain haluamaasi musiikkia, kutsutaan cd-vaihtajaksi. :)

  Itsekin ensin mietin, ett onpas tuollainen muutteleminen hlm, mutta sitten havahduin siihen tosiseikkaan, ett en ole thnkn saakka juuri kuunnellut radiota. Joten mit vlii.

  Kai ne sitten uudelleen-uudelleenprofiloituvat, jos menevt metsn ensiyrittmll.

 6. Hyv ett uudistuvat. Tulee vhn paineita kaupallisille kanaville jos kilpailu kuulijoista kiristyy. Sitten nekin “paranevat” ja me kuulijat saamme kisan tuloksena toivottavasti kuunnella parempia ohjelmia…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *