Svenska dagen

Tänään vietetään ruotsalaisuuden päivää. Mainio hetki miettiä suhdettaan Ruotsiin ja ruotsalaisuuteen. Minulle ne merkitsevät etupäässä Volvoa nätin omakotitalon pihalla, hassusti murtaen englantia puhuvia työkavereita ja mainioita Beck-leffoja satellitti-tv:ssä.

Pakkoruotsi on ollut minulle aina kuin tervanjuontia – yhtenä tekijänä lienee se, että eteläpohjalaisena ruotsin kieli kuulostaa minulle lastenlorujen ja kauhealla tavalla vikaan menneen murteen sekaiselta mongerrukselta… ;-) Ymmärrän ruotsia melkoisen sujuvasti mutta sen puhuminen tai kirjoittaminen on lähestulkoon mahdotonta. Parhain esitykseni lienee Gunvald Larsson -imitaatio: “Skitsnack!!!”

Erikoiskiitos muuten dfilelle linkistä “Oikeinkirjoitusohjeita news-kirjoittajille ja web-sivujen ylläpitäjille“. Kielitaito alkaa ruostua koko ajan enemmän ja tällaisia lunttilappuja tarvitaan…

3 thoughts on “Svenska dagen

 1. Kirjoitan tätä ruotsintunnilla. Olen 12 vuotias.
  Kirjoituksesi oli ihan hyvä.

 2. Svenska dagen on ehkä tärkeämpi meille ruotsinkielisille Suomessa kuin ruotsalaisille. Ajatuksia mitä olemme oppilaittemme kanssa tänään mietitimässä:
  1) Minkä takia vietämme Svenska dagenin?
  2) Miksi voi olla tärkeää / kivaa että on ruotsinkielisiä ihmisiä Suomessa?
  3) Mistä jäisimme paitsi jos ei olisi ruotsinkielisiä ihmisä Suomessa? Mitä puuttusi?

  Hälsningar från Borgå,
  Illby skola

 3. Terveiset sinne Porvooseen! Olisi kiva kuulla, minkälaisia vastauksia löysitte noihin kolmeen kysymykseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *