Blogdexi, blogiyhteis ja reittisuunnittelua

Blogdex uudistui. Palvelu sislt hauskan track-toiminnon, jonka avulla voi seurata linkin levimist blogiyhteisss.

Blogiyhteisst puheen ollen, ympristss tapahtuu jatkuvasti mielenkiintoisia asioita:

Olen viime aikoina mielenkiinnolla seurannut Tommin virittm keskustelua kommunikaation tulevaisuudesta netiss. Henkiset panokseni ovat taas olleet viime aikoina vhiss, joten sstn varsinaisen keskusteluun osallistumisen paremmalle ajalle, mutta heitn kuitenkin thn sekalaisia mieleen tulleita ajatuksia shkpostin kyttkelpoisuudesta.

Postituslistat ovat erittin hedelmllisi alustoja mielenkiintoisille keskusteluille, osaksi juuri Tommin mainitsemista syist (mm. rajoitetumpi ja intiimimpi osallistujajoukko ja keskusteluun kannustava kyttliittym). Mutta ainakin minulla postituslistojen kyttkelpoisuus on kuihtunut shkpostin yhteydess tapahtuneen informaatiorjhdyksen myt. Nykyiselln shkposti on ylivoimaisesti pahin informaatiohky aiheuttava palvelu netiss ja sen vuoksi sen kyttminen on muuttunut lhestulkoon vastenmieliseksi.

Shkpostilistojen valitettava vitsaus on mys valtavan innostumisen ja vistmttmn kuihtumisen ilmi, joka noudattaa usein samaa kaavaa: pienen piirin listalla asialleen omistautuneet kirjoittajat innostuvat uudesta yhteisstn ja alkavat kirjoittaa ja kyd keskustelua monesti liki maanisella tahdilla. Koska shkpostilistalla kytv keskustelu edellytt usean ihmisen osallistumista, innokkaat osallistujat odottavat mys muiden shkpostilistan jsenten hyppvn harrastukseen mukaan samanlaisella tarmolla.

Aluksi listoille syntyykin muutaman innostuneen harrastajan luomaa vilkasta keskustelua, jonka kohtalona on kuitenkin piakkoin tapahtuva hiipuminen kun osallistujat huomaavat, etteivt he voikaan panostaa listan toimintaan niin paljon kuin haluaisivat, ja kun aktiivisimmat osallistujat turhautuvat muiden listan jsenten suhteelliseen hitauteen ja hiljaisuuteen.

Tmn innostusvaiheen jlkeen shkpostilistat joko siirtyvt seesteisempn vaiheeseen, jossa niiden toiminta jatkuu, mutta hieman rauhallisempana (ja mys vesittyneempn) versiona alkuperisest, tai sitten ne kuihtuvat hiljalleen pois aktiivisten perustajien etsiess uutta mielenkiintoista tekemist.

Shkpostilistojen kyttliittym, jokapinen postienlukuohjelmamme, on erinomainen nimenomaan tllaisille aktiivijsenille. He seuraavat keskustelua sen tapahtuessa ja reagoivat nopeasti listalla tapahtuviin asioihin. Mutta jos listan seuraaminen ei olekaan lukijan ensisijainen prioriteetti, vilkkaat shkpostilistat saattavat nopeasti muuttuakin informaatiotulvaksi.

Yllolevat kommenttini perustuvat kokemuksiini muutamalla vilkkaalla shkpostilistalla. Tasapuolisuuden nimiss on todettava, ett olen jsenen mys lukuisilla hallinnassa pysyvill listoilla, joista tulee mielenkiintoista luettavaa sopivin vliajoin. Ja joiden seuraaminen ei krsi siit, ett joskus heittkin virtuaalisen ljn lukematonta bulkkipostia roskakoriin.

Kommentista tuli pidempi (ja luultavasti mys sekavampi) kuin oli tarkoitus, mutta menkt tajunnanvirtana. Katsotaan huomenaamulla, vielk siin on jotain tolkkua :-)

Ja viel ennen nukkumaanmenoa pivn hiustenrepimispalkinto Oikotie.fi:lle. En ole saanut sen reittisuunnittelupalvelua toimimaan kunnolla thn menness viel kertaakaan. Tnn olisin oikeasti halunnut nhd sen reittiehdotuksia vertaillessani eri ohjelmien tarjoamia reittej, joten kokeilin kahdellakin eri selaimella mit erilaisimpia asetuksia yritten. Ei toimi, ei reaktiota, ei reittej.

Joten pysyn siis edelleen tyytyvisen Maporaman kyttjn ja viihdytn itseni silloin tllin mys koneesta lytyvn Microsoftin Autorouten kanssa. Autoroute on ihan npprsti toimiva ja mukava ohjelma, mutta sen Suomesta tarjoamat kartat ovat valitettavan summittaisia verrattuna Maporaman loistavaan aineistoon.

Jos joku Oikotielinen tai sellaisen kaveri sattuu lukemaan tt, olisin kiinnostunut kuulemaan mik aiheuttaa palvelun kertakaikkisen toimimattomuuden juuri minun tapauksessani… :-)

2 thoughts on “Blogdexi, blogiyhteis ja reittisuunnittelua

  1. No mulla ei ole mitn tekemist Oikotien kanssa, mutta se reitin luominen KEST. Siis kauan. Mutta on toiminut kyll ihan kaikilla vehkeill mit kesn golfreittej suunnitellessa kytin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *