Blogdexiä, blogiyhteisöä ja reittisuunnittelua

Blogdex uudistui. Palvelu sisältää hauskan track-toiminnon, jonka avulla voi seurata linkin leviämistä blogiyhteisössä.

Blogiyhteisöstä puheen ollen, ympäristössä tapahtuu jatkuvasti mielenkiintoisia asioita:

Olen viime aikoina mielenkiinnolla seurannut Tommin virittämää keskustelua kommunikaation tulevaisuudesta netissä. Henkiset panokseni ovat taas olleet viime aikoina vähissä, joten säästän varsinaisen keskusteluun osallistumisen paremmalle ajalle, mutta heitän kuitenkin tähän sekalaisia mieleen tulleita ajatuksia sähköpostin käyttökelpoisuudesta.

Postituslistat ovat erittäin hedelmällisiä alustoja mielenkiintoisille keskusteluille, osaksi juuri Tommin mainitsemista syistä (mm. rajoitetumpi ja intiimimpi osallistujajoukko ja keskusteluun kannustava käyttöliittymä). Mutta ainakin minulla postituslistojen käyttökelpoisuus on kuihtunut sähköpostin yhteydessä tapahtuneen informaatioräjähdyksen myötä. Nykyisellään sähköposti on ylivoimaisesti pahin informaatioähkyä aiheuttava palvelu netissä ja sen vuoksi sen käyttäminen on muuttunut lähestulkoon vastenmieliseksi.

Sähköpostilistojen valitettava vitsaus on myös valtavan innostumisen ja väistämättömän kuihtumisen ilmiö, joka noudattaa usein samaa kaavaa: pienen piirin listalla asialleen omistautuneet kirjoittajat innostuvat uudesta yhteisöstään ja alkavat kirjoittaa ja käydä keskustelua monesti liki maanisella tahdilla. Koska sähköpostilistalla käytävä keskustelu edellyttää usean ihmisen osallistumista, innokkaat osallistujat odottavat myös muiden sähköpostilistan jäsenten hyppäävän harrastukseen mukaan samanlaisella tarmolla.

Aluksi listoille syntyykin muutaman innostuneen harrastajan luomaa vilkasta keskustelua, jonka kohtalona on kuitenkin piakkoin tapahtuva hiipuminen kun osallistujat huomaavat, etteivät he voikaan panostaa listan toimintaan niin paljon kuin haluaisivat, ja kun aktiivisimmat osallistujat turhautuvat muiden listan jäsenten suhteelliseen hitauteen ja hiljaisuuteen.

Tämän innostusvaiheen jälkeen sähköpostilistat joko siirtyvät seesteisempään vaiheeseen, jossa niiden toiminta jatkuu, mutta hieman rauhallisempana (ja myös vesittyneempänä) versiona alkuperäisestä, tai sitten ne kuihtuvat hiljalleen pois aktiivisten perustajien etsiessä uutta mielenkiintoista tekemistä.

Sähköpostilistojen käyttöliittymä, jokapäinen postienlukuohjelmamme, on erinomainen nimenomaan tällaisille aktiivijäsenille. He seuraavat keskustelua sen tapahtuessa ja reagoivat nopeasti listalla tapahtuviin asioihin. Mutta jos listan seuraaminen ei olekaan lukijan ensisijainen prioriteetti, vilkkaat sähköpostilistat saattavat nopeasti muuttuakin informaatiotulvaksi.

Ylläolevat kommenttini perustuvat kokemuksiini muutamalla vilkkaalla sähköpostilistalla. Tasapuolisuuden nimissä on todettava, että olen jäsenenä myös lukuisilla hallinnassa pysyvillä listoilla, joista tulee mielenkiintoista luettavaa sopivin väliajoin. Ja joiden seuraaminen ei kärsi siitä, että joskus heittääkin virtuaalisen läjän lukematonta bulkkipostia roskakoriin.

Kommentista tuli pidempi (ja luultavasti myös sekavampi) kuin oli tarkoitus, mutta menkööt tajunnanvirtana. Katsotaan huomenaamulla, vieläkö siinä on jotain tolkkua :-)

Ja vielä ennen nukkumaanmenoa päivän hiustenrepimispalkinto Oikotie.fi:lle. En ole saanut sen reittisuunnittelupalvelua toimimaan kunnolla tähän mennessä vielä kertaakaan. Tänään olisin oikeasti halunnut nähdä sen reittiehdotuksia vertaillessani eri ohjelmien tarjoamia reittejä, joten kokeilin kahdellakin eri selaimella mitä erilaisimpia asetuksia yrittäen. Ei toimi, ei reaktiota, ei reittejä.

Joten pysyn siis edelleen tyytyväisenä Maporaman käyttäjänä ja viihdytän itseäni silloin tällöin myös koneesta löytyvän Microsoftin Autorouten kanssa. Autoroute on ihan näppärästi toimiva ja mukava ohjelma, mutta sen Suomesta tarjoamat kartat ovat valitettavan summittaisia verrattuna Maporaman loistavaan aineistoon.

Jos joku Oikotieläinen tai sellaisen kaveri sattuu lukemaan tätä, olisin kiinnostunut kuulemaan mikä aiheuttaa palvelun kertakaikkisen toimimattomuuden juuri minun tapauksessani… :-)

2 thoughts on “Blogdexiä, blogiyhteisöä ja reittisuunnittelua

  1. No mulla ei ole mitään tekemistä Oikotien kanssa, mutta se reitin luominen KESTÄÄ. Siis kauan. Mutta on toiminut kyllä ihan kaikilla vehkeillä mitä kesän golfreittejä suunnitellessa käytin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *