Vieraita

Syyskuun kolmantena pivn kalifornialainen thtitieteen harrastaja havaitsi maapallon lhistll mystisen kappaleen. Kyseess on n. 20 metri pitk, kerran minuutissa itsens ympri pyrhtv titaanidioksidilla pllystetty esine, joka kiert maapallon kerran 48 tunnissa. Lytjn J002E3:ksi nimem objektia ei havaittu muutamaa viikkoa aiemmin tehdyiss rutiininomaisissa asteroidietsinniss eli se on saapunut kiertoradalle elo-syyskuun vaihteessa.

Mik se on? NASA:kaan ei osaa vastata kysymykseen suoraan, mutta esittelee arvailuja…

Todennkisesti kyseess on Apollo 12 -kuuraketista 15.11.1969 irrotettu vaihe. Moottorien ja polttoainetankin yhdistelm irrotettiin sen tyhjennytty, kuumodulin jatkaessa matkaansa. Tarkoituksena oli kynnist moottorit viimeisen kerran ja knt romuksi muuttuneen osan reitti kohti aurinkoa. Jotain meni kuitenkin vikaan: poltto kesti liian kauan ja tankin reitti ei pystytty en seuraamaan. Se katosi avaruuteen.

Jos kyseess on S-IVB:ksi ristitty tyhj polttoainetankki, se on saapunut maata kiertvlle radalle painovoiman vetmn. Tmnhetkisten laskelmien mukaan J002E3 poistuu maan ja kuun lheisyydest ensi keskuussa, siirtykseen todennkisesti takaisin auringon kiertoradalle.

On olemassa erittin pieni mahdollisuus ett S-IVB trm kuuhun. Tankki on kuitenkin niin pieni, ett mitn ilotulitusta ei olisi odotettavissa. Maahankin osuessaan siit ei jisi jljelle muuta kuin keskimrist komeampi thdenlento.

Lue lis NASA:n sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *