Ohjeet opiskeluaikojen puolittamiseksi

Jokasyksyiseen tapaan Suomessa on jlleen aloitettu taivastelu korkeakouluopiskelijoiden pitkist valmistumisajoista ja nitin siit, miten opiskelijoita pitisi pst rankaisemaan lukukausimaksuilla.
Uutisia! Olen empiirisesti selvittnyt, miten valmistumisajat saadaan kohtuullisiksi. Havaintojeni perusteella tarvitsee vain poistaa seuraavat, suomalaisille yliopistoille leimalliset piirteet (10 kohdan lista):
1. Ylikuormitetut tutkintovaatimukset, jotka koostuvat pitklti puoli opintoviikkoa kerrallaan koottavasta yleisest slst.
2. Jokaisen jonkin laitoksen henkilkuntaan kuuluvan oikeus teett opiskelijoilla ainakin yhden opintoviikon edest turhan tuntuisia opintoja omasta lempiaiheestaan.

3. Pakolliset massaluennot, jotka pidetn maanantaisin 8-10 yliopiston suurimmassa auditoriossa ja jotka koostuvat yleens hiljaisesti mumisten esitetyist jonninjoutavista itsestnselvyyksist (“Tm kurssi on johdatus mmm…h…ja mmmm:n metodologiaan”).
4. Jankkaavat jaarittelijat, joita ei koskaan olisi pitnyt pakottaa tutkijankammioistaan liitutaulun reen.
5. Proseminaarit, seminaarit, gradupiirit ja muut pakolliset istunnot, joissa opiskelijat tuhlaavat toistensa aikaa etsimll kirjoitusvirheit edellisen yn kokoon kyhtyist esityksist.
6. Strategisille paikoille linnoittautuneet eksentrikot, joille sopiva laitos ei sijaitse yliopistossa.
7. Pakollinen ruotsinkoe.
8. Pakolliset harjoituskurssit, joita jrjestetn vain paineopiskelijoille ja kahdelle sivuaineopiskelijalle kerrallaan.
9. Tenttikirjat, joita on todistettavasti vain yksi kappale – nhty viimeksi vuonna 1987 kyseisen oppiaineen professorin tyhuoneessa.
10. Elmiseen riittmtn opintotuki, joka pakottaa tihin opiskeluaikana, ja sitten rankaisee hankituista tuloista.

Ihme kyll olen itse valmistunut kaikista nist yliopistolaitoksen pullonkauloista huolimatta, joten tss kohtaa ei pde sanonta ketuista ja pihlajanmarjoista. Lhelt tosin piti, ettei krsivllisyyteni loppunut ennen kaikkia yleisopintoja (joita tuntui riittvn joka alalta – valitettavasti en en pysty muistamaan, milt).

4 thoughts on “Ohjeet opiskeluaikojen puolittamiseksi

 1. Jos haluaa puhtaan ammattitutkinnon ilman turhia krumeluureja, ainahan voi menn vaikkapa ammattikorkeakouluun.

  Yliopiston tarkoitus on kai antaa vhn monipuolisempi kuva asioista, siksi yleisopintoja ja sen sellaista lienee opintovaatimuksissa sen verran kuin sit on. Toisekseen keskeinen osa yliopistoa on tutkimus, joten mys seminaarit ja harjoitustutkielmat ovat perusteltuja.

  Mit tulee opintotuen nostamiseen, kenelt tulisi vastaavasti ottaa pois? Ymmrtkseni Sauli ei ilkeyttn ole jakamatta rahaa, hnell ei yksinkertaisesti sit ole niin paljon kuin kaikki haluaisivat.

  Yliopisto instituuttina tai yksittisin korkeakouluina ei toki ole tydellinen ja monta asiaa voisi tehd toisinkin, mutta ei siit kannata mitn suoraa ja mahdollisimman helppoa ja nopeaa putkea tehd.

 2. On valitettavaa, ettei opintotukeen ole antaa enemp rahaa, sill opiskelijan asema on tysin kestmtn verrattuna esim. elkelisten, tyttmien ja sairaspivrahalla elvien ihmisten tilanteeseen. Tm siksi, ett opiskelijan oletetaan maksavan elmns lainarahalla: mikn muu ryhm Suomessa ei joudu kyttmn velkarahaa perustarpeidensa tyydyttmiseen. Velan sijaan moni tahtookin omaa rahaa, ja tekee tit, mik puolestaan hidastaa opintoja, mik puolestaan saa lehdet kirjoittamaan opiskelijoiden laiskuudesta, ahneudesta ja kulutuksesta…

  Uskoisin, ett Riitta viittasi juuri thn. Opintotukiremontti on monimutkainen asia, mutta sit miettiessn kannattaa mys mietti, ett lyhentyneest opiskeluajasta tulisi todennkisesti sstj ja luultavasti tymarkkinoille pukkaavat valmistuneet toisivat puolestaan veromarkkoja. Ja kannattaa muistaa, ett kaltaiseni yhdeksnnen vuoden vakitiss kyvt opiskelijat tykkisivt mys valmistua; valitettavasti se on aika hiton rankkaa tyden tyviikon rinnalla. Menin tihin, koska tukikuukaudet loppuivat, ja nyt koetan saada gradun ulos, ehk jo ensi syksyn, mikli tiss alkanut projekti ei rjhd ksiin. Tiden takia en voi osallistua pakollisille kursseille, ja tarvitsen ne eurot jotka tist saan joten en voi ottaa piv viikossa vapaaksi. Valinnanvaraa ei ole.

  Elmiseen riittv opintotuki ei tarkoita automaattisesti suoraa putkea yliopiston lpi: se tarkoittaa ihmisarvoista elm ja mahdollisuutta tehd valintoja pakon sijaan. Nyt joudun jatkuvasti pukkaamaan valmistumiseni varasijalle.

 3. Radikaalimman nkemyksen aiheesta tarjoaa Jukka Korpela kirjoituksessaan
  Tuhoutukoon koulutus, tulkoon oppiminen [1], jossa ehdotetaan koko koulutusjrjestelmn purkamista. Vaikka ajatus kuulostaisi sinns liian radikaalilta, niin kirjoitus kannattaa mielestni lukea, koska se tarjoaa joka tapauksessa mielenkiintoisen nkkulman oppimiseen ja opettamiseen.

  [1] http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/koulu.html

 4. Korpelalle Amen. Itse onneksi aikoinani suuntauduin alalle, jossa osaaminen vaikuttaa tynsaantiin enemmn kuin muodollinen koulutus. Oppilaitoksen yleiskurssit maistuivat aikoinaan puulta, ja ensimmisten freelance-hommien jlkeen ei luentomuotoinen opiskelu en juurikaan kiinnostanut.

  Kirjoja voi lukea tai kaverille kilauttaa aina silloin kun tytyy saada tietoa jostain tietyst aiheesta. Kaikille aloillehan metodi ei tietenkn sovi – en haluaisi joutua esim. pelkstn tyss oppinsa saaneen silmlkrin leikattavaksi, ainakaan ko. henkiln uran alkuvaiheissa.

  Sopivasti omiin kiinnostuksen kohteisiin syventymll on kuitenkin ollut mahdollista pst kivoihin duuneihin ksiksi. Nuoren ihmisen elm ei pitisi hukata pakkopullaluentoihin, vaan panostaa enemmn vaikka ammatinvalinnanohjaukseen, jolloin ei tarvitsisi siet perusleipntyneit tyntekijitkn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *