Näppäimistä

Ilyan mielestä Insert on maailman turhin näppäin. Minun ääneni menee sen vieressä (ainakin tässä Dellin läppärissä) olevalle Pause-napille, jota en muista painaneeni kertaakaan.

Mikromikoissa oli muuten aikanaan Help-näppäimen vastine nimeltään “AIDS”. Taisi kadota vähin äänin. Yliopiston pääteluokassa taas oli kauan sitten päätteitä, joissa oli näppäin “Kombinera tecken”. Sitä käytettiin sellaisten harvinaisten merkkien kuten @ tai # kirjoittamiseen… Mutta muistaako kukaan lukijoista, miten?

Ja muuten olen sitä mieltä, että tetokoneen näppäimistössä pitäisi olla näppäin nimeltään “F*CK” (tai muu itsevalittu kirosana), jota voi hakata silloin kun kone jumittuu.

5 thoughts on “Näppäimistä

  1. Muistanko ihan väärin jos @ tuli “kombinera tecken” + “a a” ja [ ] tuli vastaavasti “( (” ja “) )”
    Siitä on hetki kun moista jouduin käyttämään, mutta näin muistelisin.

  2. Pause / Break nappia tulee painettua Windows koneissa ainakin asennusvaiheessa usein, windowsnäppäin+pause avaa system properties paneelin.
    Scroll Lock namiskaa en muista koskaan käyttäneeni, ainakaan tietoisesti.

  3. @ oli tosiaan kombinera tecken ja kaksi a:ta peräkkäin. Samoin # oli kombinera tecken ja kaksi +:aa. esc oli muistaakseni ctrl-f3, mutta miten kirjoitettiinkaan ~ eli tilde?

  4. “kombinera tecken” on alkuperäiskielisessä versiossa “Compose”. Sen saa onneksi viritettyä helposti X11:n kanssa ajoon, joten tulee hyötykäyttöä Windows-namiskoillekkin. En haluaisi yrittää arpoa miten esim. ° (aste-merkki, compose – ^ – 0) kirjoitetaan ilman sitä :-)

  5. Tarkemmin sanottuna Insert on ehkä *ärsyttävin* näppäin, sillä en ikinä käytä sitä tarkoituksella, vaan osun siihen vahingossa — ja useimmiten huomaamattani — tavoitellessani Backspacea. Ja sitten “jää tekstiä alle”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *