Syksy, hus pois

Kun kalenteri kntyi elokuun puolelle, telkkariin ilmestyivt yhtkki penaali- ja kynmainokset. Alkoi kuulua puhetta siit, kuinka kes on pian ohi ja sateet ovat jo oven takana. Tiss kyseltiin ehdotuksia pikkujoulujen pitopaikasta. Katutyt ovat pian ohi, keltapunaiset aidat kertn talteen ja tiet paikataan taas harmaassa loskassa taivaltavien ruuhkabussien ajettavaksi.

Haloo! Ei kes viel ole ohi! Elokuu on kolmasosa kesst. Eurooppalaiset lomailevat tss kuussa! Vihreytt, shortseja, sandaaleja ja aurinkoa on viel edess pin. Nin ainakin haluan uskoa.

Minulle syksy on vuodenajoista vastenmielisin. Se ei ole aina ollut sit – tunnelmat, tuoksut, vrit ja luonnon muutos ovat kiehtovia. Mutta syypn lienee minulle kymmenen viime vuoden aikana kehittynyt valonpuutostila, kaamosmasennukselta vaikuttava. Ja se tuntuu pahentuvan vuosi vuodelta.

Kun kesaika vaihtuu takaisin talviajaksi ja pimeys alkaa olla vallitsevana jo tist kotiin tullessa, syksy nytt pahimmat puolensa. Pimeys huipentuu marras-joulukuun vaihteessa, jolloin alkaa tuntua silt kuin aurinkoa ei olisi olemassakaan.

Yritn taistella vaivaa vastaan valon avulla. Joka syksy ostelen uudenlaisia lamppuja ja valaisimia yritten saada aikaen paljon kaivattua kirkkautta. Valohoitolamppukin meill on, mutta se ei tunnu vaikuttavan halutulla tavalla. Uudessa talossamme lienee edess pihanvalaisuprojekti.

Kaikki ymprilt kuuluvat viestit vjmtt lhentyvst syksyst tuovat mieleen tmn harmaakattoisen hmyn. Mutta en suostu uskomaan sen olemassaoloon viel. Kes ei ole lhellekn ohi.

One thought on “Syksy, hus pois

  1. Min olen syntynyt syksyll, ehk siksi rakastan syksy.
    Syysmasennukseen auttaa ulkoilu. Oli s mik tahansa, oikeat kamppeet plle ja metsn kvelemn. Sinne voi menn vaikkei marjoja tai sieni pomisikaan, tai olisi koiraa kuljettamassa. Odotan syksyisi valokuvia ilmestyvn nille sivuille sitten joskus…
    Samikin psee syksyll oikein nauttimaan omakotitalon hyvist puolista. Meinaa jos pihassa on paljon lehtipuita niin siit vain ulos haravoimaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *