Tulppaanikuume

tulppaani.gif Tulppaanit lienevt puukenkien ja tuulimyllyjen ohella yksi Hollannin tunnusmerkeist. Tulppaanit saapuivat sinne 1500-luvun loppupuolella idn suunnasta – alunperin kukan kotina pidetn Turkkia.

Tulppaanien viljely saavutti nopeaa suosiota Hollannissa ja kasvitieteellisten kokeilujen avulla kasveista saatiinkin aikaiseksi monia kauniita muunnoksia. Tulppaaninsipuleista tuli nopeasti suosittua kauppatavaraa. 1630-luvulla tulppaanikauppa alkoi kuumentua ja kasvinviljelijt alkoivat myyd optioita, ensin kasvamassa oleviin kukkasiin ja lopuksi istuttamattomiinkin.

Hinnat nousivat pilviin – tulppaanikuume oli alkanut. Aikalaisten kirjoituksista on jljell muistiinpanot yhdest Viceroy-sipulista maksetusta hinnasta:

Two lasts of wheat
Four lasts of rye
Four fat oxen
Eight fat swine
Twelve fat sheep
Two Hogsheads of wine (hoghshead = 238 litraa)
Four tuns of beer (tun = 953 litraa)
Two tuns of butter
One thousand lbs. of cheese
A complete bed
A suit of clothes
A silver drinking-cup
(History House)

Parhaimmillaan kourallinen tulppaaninsipuleita maksoi rahassa noin 44000 euroa.

Vuonna 1637 kupla puhkesi ja markkinat romahtivat. Tulppaaninsipuleilla spekuloineille ji kteen kasa arvonsa menettneit, mutta toki kauniita kukkasia tuottavia tulppaaninsipuleita.

Pikakelaus vuoteen 2002… ja kuuluisaan Sonera-fiaskoon. Rahaa meni paljon, ja kteen ji kovin vhn. Mutta saadaanko siit en ntti kasvia?

2 thoughts on “Tulppaanikuume

 1. Tdin lapsuudessa kukat ostettiin Lusan Kukasta tai tilattiin Interfloran kautta (mikli urbaanilegendoihin on uskominen: en tunne ketn, joka olisi koskaan ostanut kukkia Interfloran kautta perinteisesti puhelimitse). Nykyn kukkia voi ostaa verkosta – miks sen parempi tapa parannella huonoa omaatuntoa!

  Kukkakauppa onkin varsin hyv lelu verkkoon siirrettvksi:

  – Tuotteet on helppo esitell: heikompilaatuinenkin .gif riitt, koska useimmiten kyse ei ole hkimpun kaltaisesta kriittisest puketista – “tollanen jossa on vaaleanpunaista ja sinist ois varmaan kiva”.

  – Standardoitu lista kukkapuskista (vri, muoto, kukat) mahdollistaa sen, ett kauppias voi toimittaa riittvn samannkisen paketin kuin verkkokaupan suttuisessa kuvassa oli, vaikka tilaus tulisikin luojatietmist. Jos kukat menevt perille terlehtineen ja suunnilleen terveen nkisin, voimme olettaa ett asiakas on tyytyvinen.

  – Kukkakimppua ei tarvitse kosketella tai sovittaa voidakseen tehd ostoptksen, riitt kun valitsee haluamansa puskan kuvan perusteella ja kirjoittaa mukaan haluamansa viestin.

  – Osalla kauppiaista on jo olemassaoleva verkosto ja taustajrjestelm (vrt. Interflora), joka mahdollistaa kukkien toimituksen sovittuna pivn, hyvinkin lyhyell varoitusajalla ja parhaimmillaan globaalisti. Ei viikkojen odottelua eik nahistuneita naatteja. Toisaalta tilaus voidaan mys tehd etukteen ja toimittaa sovittuna ajankohtana – se, ett muistat avokin synttrit nyt, ei tarkoita sit, ett muistaisit ne kahden viikon kuluttua!

  Ja sen lisksi kukkia hyvin usein joko:

  a) ostetaan kun ei itse pst paikalle tai kun huomataan muistamisen tarve liian myhn ja etsitn htratkaisua (ATK on ystv ja saa huokaisemaan helpotuksesta) tai

  b) ostetaan hetken mielijohteesta – monille se ainoa tapa verkko-ostaa.

  Ihan oikeastikin nuo palvelut ovat toimivia: tti osti Hong Kongissa ollessaan verkosta kukkia, jotka toimitettiin surukotiin Seinjoelle seuraavana aamuna. En pssyt paikalle vaikka olisin kuinka halunnut, mutta sainpa ainakin vlitetty sanan.

  Kukkakauppoja noin nytteeksi:

  http://www.ftd.com/
  http://www.1800flowers.com/
  http://www.interflora.com/
  http://www.hallmark.com/

  ja ern aviomiehen kokemuksia:

  http://www.business2.com/articles/mag/0,1640,14356,FF.html

  Siit tti ei osaa sanoa, moniko e-kukkakaupoista on mennyt nurin kuplan puhjettua. Kivaa kuitenkin on, kun ihan oikeita tulppaaneja optioiden ja pyhien lupausten lisksi yh myydn, ja viel digitaalisesti :-)

 2. Tulppaaninsipulit on helppo haudata maahan, mutta ministeri Heinonen haudattiin Yleisradioon. Siell hn on nkyvll paikalla, joten voimme ihailla hnen kukkimistaan vuodesta toiseen.
  KuhlaKaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *