Tulppaanikuume

tulppaani.gif Tulppaanit lienevät puukenkien ja tuulimyllyjen ohella yksi Hollannin tunnusmerkeistä. Tulppaanit saapuivat sinne 1500-luvun loppupuolella idän suunnasta – alunperin kukan kotina pidetään Turkkia.

Tulppaanien viljely saavutti nopeaa suosiota Hollannissa ja kasvitieteellisten kokeilujen avulla kasveista saatiinkin aikaiseksi monia kauniita muunnoksia. Tulppaaninsipuleista tuli nopeasti suosittua kauppatavaraa. 1630-luvulla tulppaanikauppa alkoi kuumentua ja kasvinviljelijät alkoivat myydä optioita, ensin kasvamassa oleviin kukkasiin ja lopuksi istuttamattomiinkin.

Hinnat nousivat pilviin – tulppaanikuume oli alkanut. Aikalaisten kirjoituksista on jäljellä muistiinpanot yhdestä Viceroy-sipulista maksetusta hinnasta:

Two lasts of wheat
Four lasts of rye
Four fat oxen
Eight fat swine
Twelve fat sheep
Two Hogsheads of wine (hoghshead = 238 litraa)
Four tuns of beer (tun = 953 litraa)
Two tuns of butter
One thousand lbs. of cheese
A complete bed
A suit of clothes
A silver drinking-cup
(History House)

Parhaimmillaan kourallinen tulppaaninsipuleita maksoi rahassa noin 44000 euroa.

Vuonna 1637 kupla puhkesi ja markkinat romahtivat. Tulppaaninsipuleilla spekuloineille jäi käteen kasa arvonsa menettäneitä, mutta toki kauniita kukkasia tuottavia tulppaaninsipuleita.

Pikakelaus vuoteen 2002… ja kuuluisaan Sonera-fiaskoon. Rahaa meni paljon, ja käteen jäi kovin vähän. Mutta saadaanko siitä enää nättiä kasvia?

2 thoughts on “Tulppaanikuume

 1. Tädin lapsuudessa kukat ostettiin Lusan Kukasta tai tilattiin Interfloran kautta (mikäli urbaanilegendoihin on uskominen: en tunne ketään, joka olisi koskaan ostanut kukkia Interfloran kautta perinteisesti puhelimitse). Nykyään kukkia voi ostaa verkosta – mikäs sen parempi tapa parannella huonoa omaatuntoa!

  Kukkakauppa onkin varsin hyvä lelu verkkoon siirrettäväksi:

  – Tuotteet on helppo esitellä: heikompilaatuinenkin .gif riittää, koska useimmiten kyse ei ole hääkimpun kaltaisesta kriittisestä puketista – “tollanen jossa on vaaleanpunaista ja sinistä ois varmaan kiva”.

  – Standardoitu lista kukkapuskista (väri, muoto, kukat) mahdollistaa sen, että kauppias voi toimittaa riittävän samannäköisen paketin kuin verkkokaupan suttuisessa kuvassa oli, vaikka tilaus tulisikin luojatietäämistä. Jos kukat menevät perille terälehtineen ja suunnilleen terveen näköisinä, voimme olettaa että asiakas on tyytyväinen.

  – Kukkakimppua ei tarvitse kosketella tai sovittaa voidakseen tehdä ostopäätöksen, riittää kun valitsee haluamansa puskan kuvan perusteella ja kirjoittaa mukaan haluamansa viestin.

  – Osalla kauppiaista on jo olemassaoleva verkosto ja taustajärjestelmä (vrt. Interflora), joka mahdollistaa kukkien toimituksen sovittuna päivänä, hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja parhaimmillaan globaalisti. Ei viikkojen odottelua eikä nahistuneita naatteja. Toisaalta tilaus voidaan myös tehdä etukäteen ja toimittaa sovittuna ajankohtana – se, että muistat avokin synttärit nyt, ei tarkoita sitä, että muistaisit ne kahden viikon kuluttua!

  Ja sen lisäksi kukkia hyvin usein joko:

  a) ostetaan kun ei itse päästä paikalle tai kun huomataan muistamisen tarve liian myöhään ja etsitään hätäratkaisua (ATK on ystävä ja saa huokaisemaan helpotuksesta) tai

  b) ostetaan hetken mielijohteesta – monille se ainoa tapa verkko-ostaa.

  Ihan oikeastikin nuo palvelut ovat toimivia: täti osti Hong Kongissa ollessaan verkosta kukkia, jotka toimitettiin surukotiin Seinäjoelle seuraavana aamuna. En päässyt paikalle vaikka olisin kuinka halunnut, mutta sainpa ainakin välitettyä sanan.

  Kukkakauppoja noin näytteeksi:

  http://www.ftd.com/
  http://www.1800flowers.com/
  http://www.interflora.com/
  http://www.hallmark.com/

  ja erään aviomiehen kokemuksia:

  http://www.business2.com/articles/mag/0,1640,14356,FF.html

  Siitä täti ei osaa sanoa, moniko e-kukkakaupoista on mennyt nurin kuplan puhjettua. Kivaa kuitenkin on, kun ihan oikeita tulppaaneja optioiden ja pyhien lupausten lisäksi yhä myydään, ja vielä digitaalisesti :-)

 2. Tulppaaninsipulit on helppo haudata maahan, mutta ministeri Heinonen haudattiin Yleisradioon. Siellä hän on näkyvällä paikalla, joten voimme ihailla hänen kukkimistaan vuodesta toiseen.
  KuhlaKaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *