Todella Onnetonta Asumista Surkukmpss (TOAS)

Onnistuin muuttamaan TOAS:ilta (Tampereen seudun opiskelija-asuntosti) ensimmisen kerran vuonna 1987. Tuolloin jtin jhyviset jokseenkin karmaisevalle solulle Hervannassa. Ajattelin, ett aikansa kutakin, mutta pstiinp pois sentn. Opiskelun alkuvaiheet olivat ohi, parempi tulevaisuus odotti.

Jee rait. Toisen kerran trmsin TOAS:iin 1990-luvun lopussa. Asuimme vuokralla ns. Tampellan taloissa Rauhaniemess, keskell 1970-luvun rapistuvaa elementti-idylli. kki TOAS osti talot. Alkoi mielenkiintoinen asumisvaihe.

Ensimmiseksi saapui irtisanomisilmoitus. Sen jlkeen se vhin nin peruttiin. Asukkaista osa oli noussut vastarintaan ja todennut irtisanomisen selkesti laittomaksi. Palkkioksi meit muistettiin takuumaksulla. V aihtoehtoja oli tasan yksi. Maksa tm kahden tonnin kiristysraha tai vanhaa vuokrasopimustasi ei muuteta uudenlaiseksi. Seuraus: ht.

Rahaa maksellessani arvasin, ett tm lahjus on nyt kilahtanut kirstuun ja sit en sen koommin ne. Aloimme katsella omaa taloa entist tarmokkaammin. Varsinainen show alkoikin siin vaiheessa, kun olimme muuttamassa pois.

Arvelimme, ett emme juuri jouda siivoilemaan asuntoamme muuton yhteydess, koska menossa oli monenlaista trkemp projektia. Niinp soitin isnnitsijlle, ja kysyin mit TOAS loppusiivouksesta veloittaa. Kvi ilmi, ett tllaista monimutkaista asiaa on mahdoton arvioida etukteen. Uskoin tss vaiheessa vakaasti, ett siivouksen ei tarvitsisi olla kovin perinpohjainen, olihan asunto selkesti remontin tarpeessa.

Kylpyhuoneessamme oli tapetti halki, vesieristeet rikki ja lattian alla ilmeisen mrk. Olimme moneen otteeseen tehneet vikailmoituksen, mutta mitn ei ollut tapahtunut. Pttelimme, ett remontti tulisi jlkeemme. Samassa uusittaisiin muut tilat, joita ilmeisesti oli laiteltu viimeksi 1974 tapetointia ja keittin maalaamista lukuun ottamatta.

Ylltys! Isnnitsij ilmoitti muuttomme jlkeen, ett remontti on tarpeeton. Kylpyhuone ja kaikki muut tilat ovat erinomaisessa kunnossa. Sen sijaan siivouksesta tulemme saamaan laskun. LASKUN? Eik 2000 markkaa riittnyt pienen kolmion siivoamiseen? Hmmstyin, sill olin nhnyt aiemmin “siivoojia”, jotka illan hmrss liikkuivat tyhjn Chiquita-laatikon ja muutaman rtin kanssa TOAS:in hallinnoimissa tiloissa. He eivt vaikuttaneet huippuammattilaisilta, joiden tuntihinta hipoo tonnin rajaa.

Ehei, saisimme maksaa tonnin (!) lis. Muuttoliikkeen jljelt rapussa lytyi naarmuja, joten sekin vahattaisiin meidn kustannuksellamme. Sitpaitsi (vuonna 1974 taloon hankittu) hella oli ollut “hyvin likainen”. Hyi, mik hpe. Olisipa mielenkiintoista tiet, maksoiko vanhan kuuraaminen enemmn kuin uuden osto. TOAS:ille se lienee samantekev, koska asiakas maksoi.

Toivon mukaan TOAS on hvinnyt elmstni lopullisesti. Minua askarruttaa vain yksi asia. Ehtivtk uudet asukkaat altistua kylpyhuoneen homeille, jos he opiskelevat hyvin rivakasti?

5 thoughts on “Todella Onnetonta Asumista Surkukmpss (TOAS)

  1. Ikv kuulla moista. Min olen tosin altistunut TOASin toiminnalle vasta muutaman kuukauden ajan, mutta ainakin sen olen viettnyt suhteellisen Tyytyvisen Omassa Ahtaassa Solussani. Ainahan valittamista lytyisi, jos etsi jaksaisi, mutta minulla lienee toleranssia vhn liikaakin. :)

  2. Ihmettelen vaan, mikset ole nostanut asiasta minknlaista juttua. Ensin kieltyty maksamasta ja sitten vaikka krjille jos ei muu auta. Eihn tuollainen nyt ole hyvien tapojen mukaista. Itsellni tuota toleranssia kun ei juurikaan ole ;)

  3. Persoonallista asumista
    Tiilitalo on vanhanaikainen. Osta kodiksi lentokone. Ikioma Boeing 727 pystytetn pihalle varren phn ja sit voi pyritell kuin tuuliviiri: joko tuulen pyrittelemn tai ohjaussauvalla….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *