Sisällöstä

Blogiyhteisö alkaa selkeästi aktivoitumaan kesäloman jälkeen… Sumppi, Comrad ja Hinku ovat käyneet keskustelua bloggauksen sisällöstä; Absum tarttui ideaan bloggaajakartasta ja laittoi pystyyn hienon toteutuksen. Vesku kaipaa keskustelufoorumia ja vihjaisee ovelasti kohti Pinseriä – tosin näin Perl-nörttinä mietin, pitäisikö loukkaantua PHP-koodaajaksi vihjailusta ;).

Kun lähdin noin vuosi sitten tekemään ensimmäistä blogiani, taustalla oli myös ajatus nykyistä päiväkirjamaisemmasta systeemistä. Tarkoituksena ei ole kertoa juurtajaksaen omasta elämästä – sen haluan pitää yksityisenä – vaan työhön ja harrastuksiin liittyvästä säädöstä, ilmiöistä ja tapahtumista.

Olen usein miettinyt, miten mielenkiintoista olisikaan ollut lukea blogia vaikkapa vuosilta 93-94, jolloin WWW alkoi lyödä läpi, tai 97-98, jolloin oltiin tukka hulmuten uusmedian nousukiidossa. Tokihan noilta ajoilta on jäljellä hajanaisia tiedonsirpaleita – sähköposteja, nyyssiartikkeleita ja irkkilogeja – mutta niissä tieto ei ole kovin jäsennellyssä saatika helppolukuisessa muodossa.

Käytännössä tällaisen päiväkirjan pitäminen ei ole niin yksinkertaista. Työhön liittyvistä asioista tulee kirjoittaa kieli keskellä suuta, koska firmojen etuihin kuuluu se että asioista ei puhuta ulospäin. Jos työ liittyy saumattomasti nettimaailmaan, seuraa siitä automaattisesti eturistiriita.

Tärkeitä asioita on myös joskus vaikea tunnistaa silloin kun ne tapahtuvat. Tapahtumaketjujen kaari on pitkä, ja oleelliset asiat tapahtuvat harvoin päivässä parissa (joka Internet-ajassa lähestyy jo paljonpuhuttua miesmuistia). Sellaiset asiat, jotka tulevat esiin suurella ryminällä, uutisoidaan puhki uutissaiteilla ja muissa blogeissa, jolloin samasta asiasta raportoiminen alkaa tuntua mielikuvituksettomalta.

Sen vuoksi pyrin toimimaan hieman enemmän kuin pelkkänä uutislähetyksenä: sen sijaan että kirjoittaisin uskollisesti ylös sen, mitä Microsoft, Apple, Amazon tai Google tekivät tällä viikolla, rakennan erilaisista tietolähteistä ajankuvaa – dokumenttia siitä millaista oli olla Internet-nörtti vuonna 2002.

Kolikon toisena puolena ovat sitten hauskat linkit. Linkeistä blogittaminen tukee osaltaan ajankuvan rakentamista – niistä näkee, mikä oli ajankohtaista, hauskaa tai kummallista juuri kyseisenä aikana. Linkit toimivat samalla myös omana tietovarastona selaimen suosikkivalikon ollessa lähestulkoon samanlainen kaaos kuin postilaatikkoni.

Linkkibloggaamisessa usein tulee epäilleeksi homman hyödyllisyyttä. Kaikki hyvät linkit ovat kuitenkin jo Slashdotissa, Daypopissa, Blogdexissä, ircissä ja 0xdeadbeefissä. Tai sitten ne ovat olleet siellä jo puoli vuotta sitten. Tällaisten ajatuksien kohotessa esiin pitää taas pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mikä on homman perimmäinen tarkoitus. Ajankuvan luominen, tiedon jäsentely ja lukijoiden viihdytys.

Sumppi kirjoitti siitä, kuinka varsinainen “päiväkirja” rakentuu ircissä. Siellä linkit, keskustelu ja ideat ovat kuin kotonaan. Ajatuksien esittäminen ei vaadi muotoilua, kieliasun miettimistä tai sen kummempaa ylimääräistä vaivaa. Sen kun vain kirjoittaa. Monet bloggaajat toimivat juuri näin – katsokaapa vaikka Dave Winerin blogia. Päivässä tulee lukuisia uusia entryjä – ajatukset kirjoitetaan ylös silloin kun niitä tulee ja mukana on niin päiväkirjaa, linkkiä kuin syvällisempääkin analyysiä. Teksti muuttuu koko ajan:

Please take note. I edit in public. You may catch me saying something that I change my mind about later. When I see it on SN it looks different than when I type it in my outliner.

“Amerikkalaistyyliseen” tajunnanvirtabloggaukseen varmasti päätyisikin, ellei huomio jakautuisi tehokkaasti ircin, sähköpostin, nyyssien ja blogin kesken.

Eli… sekalaista ajatusvirtaa, mutta mitä tästä tulisi päätellä? Itse olen monenlaisien blogien kannalla. Päiväkirjamaisuus ja linkkibloggaus täydentävät mainiosti toisiaan. Ideaaliblogi, “Internet-nörtin muistelmat” on tavoitteena, mutta reaalimaailma rajoittaa sitä sitten hieman vaatimattomampaan muotoon.

Pinserin erikoisuutena on vielä kahden kirjoittajan järjestelmä – Riitan agenda Pinserin suhteen on taas hieman toisenlainen, edelleen hahmottuva sekin. Mutta Riitta kertonee siitä itse.

Keskustelufoorumiajatus on ollut silloin tällöin pinnalla. Blogiyhteisöhän on sinänsä jo keskustelufoorumin tapainen – juttujen esitystapa ja keskustelutyyli on vain erilainen. Jostain kirjoituksesta syntyvälle vilkkaammalle keskustelulle aika itsestäänselvä paikkahan on nimenomaan kyseisen jutun kommentointitoiminnossa – tosin varsinainen vilkas keskustelu on vielä näkemättä… ;-) Itse olen kyllä ehdottomasti oikean uutisryhmän kannalla – sfnet.keskustelu.bloggaus tai sfnet.viestinta.bloggaus saa ainakin täältä yhden äänen.

10 thoughts on “Sisällöstä

 1. Toinen ääni nyyssiryhmälle. Foorumit eivät ikinä voita vanhoja kunnon nyyssiryhmiä…

 2. Minäkin kannatan uutisryhmän perustamista.

  Ryhmän perustamiseksi pitää kirjoittaa “virallinen” ehdotus ja perustelut. Niiden kannattaa olla mahdollisimman viimeistellyt, jotta ryhmä saisi tarvittavan kannatuksen. Kirjoitin pohjan, jota voisi vielä viilata: http://www.visakopu.net/weblog/20020724/

  – Visa

 3. Nyyssiryhmä on kerrassaan hyvä idea mutta (valitettavasti) sitä ei saada läpi toistaiseksi. Ryhmän perustamisen edellytyksiin nimittäin kuuluu se, että aiheesta on jo keskustelua yleisryhmässä niin paljon että se vaatisi oman ryhmän.

  Eli siis periaate on se, että ryhmää ei perusteta mahdollista tarvetta varten vaan vasta kun tarve on selkeästi olemassa. Eli siis toistaiseksi suosittelisin (6kk:n päätöskarenssin takia) että virallista perustamisehdotusta ei vielä tehtäisi vaan toistaiseksi blogeista keskusteltaisiin sfnet.viestinta -ryhmässä ja vasta kun blogi-keskustelua on tarpeeksi, tehdään virallinen ryhmäehdotus omasta ryhmästä.

 4. Totta puhut, mutta onko ongelmana ollut sopivan foorumin vai keskustelijoiden puute? Ymmärrän kyllä, että nyyssiryhmien perustamiseen tarvitaan tietyt edellytykset, mutta voisikohan tässä tapauksessa olla niin, että alueen perustaminen synnyttäisi keskustelua?

  – Visa

 5. Nyyssipolitiikka on jäykkää – kun kerran on päätetty että ryhmää pitää odottaa, sitä myös odotetaan. Mutta finet-ryhmiähän sai luoda ihan vapaasti? Siellä sitä keskusteluakin voisi sitten harrastaa sen puoli vuotta.

  finet.bloggaus?

 6. Äh, ilmaisin itseäni hiukan huonosti. Eli siis se 6kk:n karenssi koski sitä että jos nyt tuollainen ehdotus tehdään ja se äänestetään nurin (kuten käykin jos keskustelua ei ole missään vielä olemassa), uutta ehdotusta ei käsitellä ennen kuin 6kk päätöksestä on kulunut.

  Edelleenkin olen sitä mieltä että päämääräksi kannattaa ottaa sfnet.viestinta.bloggaus mutta siihen pääsemiseksi meidän pitää ruveta keskustelemaan aiheesta sfnetissä ylipäätään.

  Visalle vastauksena sen verran että sfnet-ryhmiä ei perusteta tulevaa käyttöä varten vaan sen käytön pitää olla jo jossain muussa ryhmässä, vieläpä niin merkittävänä että se häiritsee nykyisen paikan keskustelua volyyminsa takia ja sitä varten oikeasti tarvitaan uusi ryhmä.

  Tuo varmasti tuntuu liian byrokraattiselta mutta siinä on hyvä pointti; jos ryhmiä perustettaisiin “varalta” jokaiselle olemassaolevalle harrastukselle, keskustelunaiheelle tms niin ryhmiä olisi miljoona eikä 95%:ssa niistä olisi juurikaan keskustelua. Nyt sentään kaikissa ryhmissä on suhteellisen aktiivista keskustelua ja jos keskustelu tyrehtyy syystä tai toisesta, ryhmäkin lakkautetaan kun on selvää että sen keskustelu on “kuollut”.

 7. Mistäköhän bloggausryhmässä keskusteltaisiin? Eihän mitään tarvetta oikeasti edes ole. Tästä mullistavasta WWW:ssä tapahtuvasta viestinnästä ei ole vielä merkintöjä juuri missään. Esim. http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=bloggaus&btnG=Google+Search tai http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=bloggaaminen&btnG=Google+Search eivät anna mitään tuloksia.

  Blogien kommenttikentät ja mailiosoitteet ovat ihan toimivia, jos haluaa viestittää, että “BlogiX kommentoi muuten todella hienosti Blogissa Y ollutta linkkiä”.

  Alt- tai finet-ryhmiähän voi perustaa helposti, sellainen heti kaikille. Mites alt.blog.[bloginnimi]? Siellä voisi keskustella jokaisesta blogista omassa ryhmässään. Ohjeetkin löytyy osoitteesta http://www.cs.uu.nl/wais/html/na-dir/alt-creation-guide.html.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *