Sisllst

Blogiyhteis alkaa selkesti aktivoitumaan kesloman jlkeen… Sumppi, Comrad ja Hinku ovat kyneet keskustelua bloggauksen sisllst; Absum tarttui ideaan bloggaajakartasta ja laittoi pystyyn hienon toteutuksen. Vesku kaipaa keskustelufoorumia ja vihjaisee ovelasti kohti Pinseri – tosin nin Perl-nrttin mietin, pitisik loukkaantua PHP-koodaajaksi vihjailusta ;).

Kun lhdin noin vuosi sitten tekemn ensimmist blogiani, taustalla oli mys ajatus nykyist pivkirjamaisemmasta systeemist. Tarkoituksena ei ole kertoa juurtajaksaen omasta elmst – sen haluan pit yksityisen – vaan tyhn ja harrastuksiin liittyvst sdst, ilmiist ja tapahtumista.

Olen usein miettinyt, miten mielenkiintoista olisikaan ollut lukea blogia vaikkapa vuosilta 93-94, jolloin WWW alkoi lyd lpi, tai 97-98, jolloin oltiin tukka hulmuten uusmedian nousukiidossa. Tokihan noilta ajoilta on jljell hajanaisia tiedonsirpaleita – shkposteja, nyyssiartikkeleita ja irkkilogeja – mutta niiss tieto ei ole kovin jsennellyss saatika helppolukuisessa muodossa.

Kytnnss tllaisen pivkirjan pitminen ei ole niin yksinkertaista. Tyhn liittyvist asioista tulee kirjoittaa kieli keskell suuta, koska firmojen etuihin kuuluu se ett asioista ei puhuta ulospin. Jos ty liittyy saumattomasti nettimaailmaan, seuraa siit automaattisesti eturistiriita.

Trkeit asioita on mys joskus vaikea tunnistaa silloin kun ne tapahtuvat. Tapahtumaketjujen kaari on pitk, ja oleelliset asiat tapahtuvat harvoin pivss parissa (joka Internet-ajassa lhestyy jo paljonpuhuttua miesmuistia). Sellaiset asiat, jotka tulevat esiin suurella ryminll, uutisoidaan puhki uutissaiteilla ja muissa blogeissa, jolloin samasta asiasta raportoiminen alkaa tuntua mielikuvituksettomalta.

Sen vuoksi pyrin toimimaan hieman enemmn kuin pelkkn uutislhetyksen: sen sijaan ett kirjoittaisin uskollisesti yls sen, mit Microsoft, Apple, Amazon tai Google tekivt tll viikolla, rakennan erilaisista tietolhteist ajankuvaa – dokumenttia siit millaista oli olla Internet-nrtti vuonna 2002.

Kolikon toisena puolena ovat sitten hauskat linkit. Linkeist blogittaminen tukee osaltaan ajankuvan rakentamista – niist nkee, mik oli ajankohtaista, hauskaa tai kummallista juuri kyseisen aikana. Linkit toimivat samalla mys omana tietovarastona selaimen suosikkivalikon ollessa lhestulkoon samanlainen kaaos kuin postilaatikkoni.

Linkkibloggaamisessa usein tulee epilleeksi homman hydyllisyytt. Kaikki hyvt linkit ovat kuitenkin jo Slashdotissa, Daypopissa, Blogdexiss, irciss ja 0xdeadbeefiss. Tai sitten ne ovat olleet siell jo puoli vuotta sitten. Tllaisten ajatuksien kohotessa esiin pit taas pyshty hetkeksi ja mietti, mik on homman perimminen tarkoitus. Ajankuvan luominen, tiedon jsentely ja lukijoiden viihdytys.

Sumppi kirjoitti siit, kuinka varsinainen “pivkirja” rakentuu irciss. Siell linkit, keskustelu ja ideat ovat kuin kotonaan. Ajatuksien esittminen ei vaadi muotoilua, kieliasun miettimist tai sen kummempaa ylimrist vaivaa. Sen kun vain kirjoittaa. Monet bloggaajat toimivat juuri nin – katsokaapa vaikka Dave Winerin blogia. Pivss tulee lukuisia uusia entryj – ajatukset kirjoitetaan yls silloin kun niit tulee ja mukana on niin pivkirjaa, linkki kuin syvllisempkin analyysi. Teksti muuttuu koko ajan:

Please take note. I edit in public. You may catch me saying something that I change my mind about later. When I see it on SN it looks different than when I type it in my outliner.

“Amerikkalaistyyliseen” tajunnanvirtabloggaukseen varmasti ptyisikin, ellei huomio jakautuisi tehokkaasti ircin, shkpostin, nyyssien ja blogin kesken.

Eli… sekalaista ajatusvirtaa, mutta mit tst tulisi ptell? Itse olen monenlaisien blogien kannalla. Pivkirjamaisuus ja linkkibloggaus tydentvt mainiosti toisiaan. Ideaaliblogi, “Internet-nrtin muistelmat” on tavoitteena, mutta reaalimaailma rajoittaa sit sitten hieman vaatimattomampaan muotoon.

Pinserin erikoisuutena on viel kahden kirjoittajan jrjestelm – Riitan agenda Pinserin suhteen on taas hieman toisenlainen, edelleen hahmottuva sekin. Mutta Riitta kertonee siit itse.

Keskustelufoorumiajatus on ollut silloin tllin pinnalla. Blogiyhteishn on sinns jo keskustelufoorumin tapainen – juttujen esitystapa ja keskustelutyyli on vain erilainen. Jostain kirjoituksesta syntyvlle vilkkaammalle keskustelulle aika itsestnselv paikkahan on nimenomaan kyseisen jutun kommentointitoiminnossa – tosin varsinainen vilkas keskustelu on viel nkemtt… ;-) Itse olen kyll ehdottomasti oikean uutisryhmn kannalla – sfnet.keskustelu.bloggaus tai sfnet.viestinta.bloggaus saa ainakin tlt yhden nen.

10 thoughts on “Sisllst

 1. Minkin kannatan uutisryhmn perustamista.

  Ryhmn perustamiseksi pit kirjoittaa “virallinen” ehdotus ja perustelut. Niiden kannattaa olla mahdollisimman viimeistellyt, jotta ryhm saisi tarvittavan kannatuksen. Kirjoitin pohjan, jota voisi viel viilata: http://www.visakopu.net/weblog/20020724/

  – Visa

 2. Nyyssiryhm on kerrassaan hyv idea mutta (valitettavasti) sit ei saada lpi toistaiseksi. Ryhmn perustamisen edellytyksiin nimittin kuuluu se, ett aiheesta on jo keskustelua yleisryhmss niin paljon ett se vaatisi oman ryhmn.

  Eli siis periaate on se, ett ryhm ei perusteta mahdollista tarvetta varten vaan vasta kun tarve on selkesti olemassa. Eli siis toistaiseksi suosittelisin (6kk:n ptskarenssin takia) ett virallista perustamisehdotusta ei viel tehtisi vaan toistaiseksi blogeista keskusteltaisiin sfnet.viestinta -ryhmss ja vasta kun blogi-keskustelua on tarpeeksi, tehdn virallinen ryhmehdotus omasta ryhmst.

 3. Totta puhut, mutta onko ongelmana ollut sopivan foorumin vai keskustelijoiden puute? Ymmrrn kyll, ett nyyssiryhmien perustamiseen tarvitaan tietyt edellytykset, mutta voisikohan tss tapauksessa olla niin, ett alueen perustaminen synnyttisi keskustelua?

  – Visa

 4. Nyyssipolitiikka on jykk – kun kerran on ptetty ett ryhm pit odottaa, sit mys odotetaan. Mutta finet-ryhmihn sai luoda ihan vapaasti? Siell sit keskusteluakin voisi sitten harrastaa sen puoli vuotta.

  finet.bloggaus?

 5. h, ilmaisin itseni hiukan huonosti. Eli siis se 6kk:n karenssi koski sit ett jos nyt tuollainen ehdotus tehdn ja se nestetn nurin (kuten kykin jos keskustelua ei ole missn viel olemassa), uutta ehdotusta ei ksitell ennen kuin 6kk ptksest on kulunut.

  Edelleenkin olen sit mielt ett pmrksi kannattaa ottaa sfnet.viestinta.bloggaus mutta siihen psemiseksi meidn pit ruveta keskustelemaan aiheesta sfnetiss yliptn.

  Visalle vastauksena sen verran ett sfnet-ryhmi ei perusteta tulevaa kytt varten vaan sen kytn pit olla jo jossain muussa ryhmss, vielp niin merkittvn ett se hiritsee nykyisen paikan keskustelua volyyminsa takia ja sit varten oikeasti tarvitaan uusi ryhm.

  Tuo varmasti tuntuu liian byrokraattiselta mutta siin on hyv pointti; jos ryhmi perustettaisiin “varalta” jokaiselle olemassaolevalle harrastukselle, keskustelunaiheelle tms niin ryhmi olisi miljoona eik 95%:ssa niist olisi juurikaan keskustelua. Nyt sentn kaikissa ryhmiss on suhteellisen aktiivista keskustelua ja jos keskustelu tyrehtyy syyst tai toisesta, ryhmkin lakkautetaan kun on selv ett sen keskustelu on “kuollut”.

 6. Mistkhn bloggausryhmss keskusteltaisiin? Eihn mitn tarvetta oikeasti edes ole. Tst mullistavasta WWW:ss tapahtuvasta viestinnst ei ole viel merkintj juuri missn. Esim. http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=bloggaus&btnG=Google+Search tai http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=bloggaaminen&btnG=Google+Search eivt anna mitn tuloksia.

  Blogien kommenttikentt ja mailiosoitteet ovat ihan toimivia, jos haluaa viestitt, ett “BlogiX kommentoi muuten todella hienosti Blogissa Y ollutta linkki”.

  Alt- tai finet-ryhmihn voi perustaa helposti, sellainen heti kaikille. Mites alt.blog.[bloginnimi]? Siell voisi keskustella jokaisesta blogista omassa ryhmssn. Ohjeetkin lytyy osoitteesta http://www.cs.uu.nl/wais/html/na-dir/alt-creation-guide.html.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *