Nieminen, Lahtinen ja Kauppinen

Isoitini kuoli pitkn ja vaiherikkaan elmn ptteeksi keskuussa. Olen toiminut pesnhoitajana muiden sukulaisten ollessa estynein, ja tehtviini on kuulunut kyd lpi muun muassa vainajan jlkeen jneet paperit. Kuka on Leo Nieminen?

Lyyli Virtavuori (o.s. Kauppinen) jtti jlkeens monenlaisia mysteerej, joten olen saanut viime aikoina leikki (varsin huonoin tuloksin) Neiti Etsiv. Ensinnkin, hn oli Lydia Virtavuori vuoteen 1975 asti, jolloin etunimeksi korjattiin Ludmila. Kutsumanimen silyi kuitenkin Lyyli, jota puolestaan ei lydy mistn virallisista papereista. Mikkelin maakunta-arkistosta pyydetty virkatodistus kertoo isoitini olleen kreikkalaiskatolinen 1920-luvulle asti, mutta muuttaessaan Sortavalasta Helsinkiin hn vaihtui samantien evankelis-luterilaiseksi. Lyyli mys usein valitti, ett hnen paperinsa (vallankumouksen pyrteist johtuen tai ties mist syyst) olivat summittaiset – syntympaikaksi merkittiin arkistoihin Soanlahti, vaikka se oli Pietari. Olisiko tm mahdollista, vai muunteliko hnen muistinsa tss asiassa vanhemmiten?

Olen varsin huonoin tuloksin yrittnyt kytt hyvksi Hiskin tiedonhakuohjelmaa. Jostain syyst siit ei lydy yhtkn sukulaistani, vaikka nimet ja syntympivmrt ovat (ainakin summittain) tiedossa. Olen kokeillut moneen otteeseen sytt tiedonhakulomakkeeseen kaikki tuntemani sukulaiset, mutta hakutulos on aina pyre nolla.

Isoitini papereista lytyi mys hnen Jenny-serkkunsa tyttrentyttren, Susanna Lahtisen tekem seminaarity, jossa muisteltiin serkusten vaiheita historian pyrteiss. Tyn lhteen oli Leo Niemisen tekem sukuselvitys… Mutta kuka on Leo Nieminen! Heit on pilvin pimein Suomessa, ja olen vaivannut turhaan jo ainakin yht Leo Niemist, joka ei ole koskaan sukututkimukseen ryhtynytkn. Niemisi, Lahtisia ja Kauppisia on kertakaikkiaan liikaa yksi kerrallaan perattaviksi.

Kysynkin nyt neuvoja, miten edet sukulaisteni etsimisess. Ilmeinen vastaus on menn jollekin sukututkimuksen kurssille. Jotain pitisi kai voida tehd ennen sitkin, jos mahdollista? Erityisesti minua kiinnostavat erilaiset kirjalliset lhteet, suullisen tiedon kerminen elossa olevilta tulee kyseeseen vasta myhemmin.

Onko lukijoissa sukututkijoita tai sukututkimusta harrastavia, jotka voisivat hieman ohjata eteenpin? Leo Nieminen, miss olet? Mummoni muisti vain, ett hnt oli kynyt haastattelemassa “joku mukava poika Jyvskylst”, varmaankin joskus 1990-luvun alkupuolella.

3 thoughts on “Nieminen, Lahtinen ja Kauppinen

 1. Enp ole sukututkimusta harrastanut, joten sinns en voi tarjota apua. Luulisi kuitenkin ettei L.N. nyt ihan niin yleinen nimi ole, kyll kai lopulta trpp, jos soitat kaikki lpi? Ainakin minulle Google heitt ensimmisen samannimisen tyypin Jyvskyln yliopistosta, vaan tuskinpa lie siell kymment vuotta notkunut…tai eihn sit tied?

  Varsinaisesti innostuin kuitenkin kommentoimaan syyst, ett kovin tutulta kuulosti: minunkin isoitini oli rajan takaa, uskonnot ja nimet vaihtuneet vallankumouksen pyrteiss eestaas, etunimin Lyyli, Lydia, Ljuba, Ludmila ja Lyyti! Samasta mummosta ei lie kuitenkaan kysymys (phuh), koska toimin itse pesnhoitajana muutama vuosi sitten :) Jonkin verran soittelin ympriins, kun mummulta ji iso laatikollinen niin outoja valokuvia ex-miehens (ei sukua minulle) perheen sukulaisista, kuvilla ei ollut minun sukulaisilleni mitn merkityst enk halunnut niit poiskaan heitt. Niinp lopulta ex-miehen jlkeliset x.polvessa saivat kuvalaaatikon minulta, mahtoi tuntua randomilta heist.

  Kerrohan myhemmin, saitko Leon jljitetty.

 2. Toivottavasti etsimsi sukulaiset osasivat arvostaa valokuviaan! Meill on tll selvitettvn toinenkin mysteeri sukujuurien lisksi. Vanhin isoitini hallussa ollut valokuva-albumi on kadonnut kuin maan nielemn, ja se on tapahtunut joskus tn kevn… Onko hn ktkenyt sen johonkin nyyttiin, hukannut tai antanut jollekulle? Ehk emme saa koskaan tiet… Osan valokuvista lysimme isoidin papiljottipussista, jonne hn oli irrotellut ne kansiosta ja pannut varmaan talteen.
  Riitta

 3. hei riitta,
  huomasin tmn jutun vasta nyt kun osuin linkkiin melko sattumalta. kvin siis mummoasi joskus haastattelemassa ja voin kertoa ett leo nieminen on mummosi serkun jenny lahtisen miehen heikin sukua, olisikohan sisarenpoika. en tied mist leo nyt lytyy tai lieneek en elossa – olisi sitten yli seitsemnkymmenen. tiedn leon asuneen tampereella tai sill suunnalla aikoinaan … toivottavasti tst on apua, jos viel puuhaat sukututkimuksen kimpussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *