Nieminen, Lahtinen ja Kauppinen

Isoäitini kuoli pitkän ja vaiherikkaan elämän päätteeksi kesäkuussa. Olen toiminut pesänhoitajana muiden sukulaisten ollessa estyneinä, ja tehtäviini on kuulunut käydä läpi muun muassa vainajan jälkeen jääneet paperit. Kuka on Leo Nieminen?

Lyyli Virtavuori (o.s. Kauppinen) jätti jälkeensä monenlaisia mysteerejä, joten olen saanut viime aikoina leikkiä (varsin huonoin tuloksin) Neiti Etsivää. Ensinnäkin, hän oli Lydia Virtavuori vuoteen 1975 asti, jolloin etunimeksi korjattiin Ludmila. Kutsumanimenä säilyi kuitenkin Lyyli, jota puolestaan ei löydy mistään virallisista papereista. Mikkelin maakunta-arkistosta pyydetty virkatodistus kertoo isoäitini olleen kreikkalaiskatolinen 1920-luvulle asti, mutta muuttaessaan Sortavalasta Helsinkiin hän vaihtui samantien evankelis-luterilaiseksi. Lyyli myös usein valitti, että hänen paperinsa (vallankumouksen pyörteistä johtuen tai ties mistä syystä) olivat summittaiset – syntymäpaikaksi merkittiin arkistoihin Soanlahti, vaikka se oli Pietari. Olisiko tämä mahdollista, vai muunteliko hänen muistinsa tässä asiassa vanhemmiten?

Olen varsin huonoin tuloksin yrittänyt käyttää hyväksi Hiskin tiedonhakuohjelmaa. Jostain syystä siitä ei löydy yhtäkään sukulaistani, vaikka nimet ja syntymäpäivämäärät ovat (ainakin summittain) tiedossa. Olen kokeillut moneen otteeseen syöttää tiedonhakulomakkeeseen kaikki tuntemani sukulaiset, mutta hakutulos on aina pyöreä nolla.

Isoäitini papereista löytyi myös hänen Jenny-serkkunsa tyttärentyttären, Susanna Lahtisen tekemä seminaarityö, jossa muisteltiin serkusten vaiheita historian pyörteissä. Työn lähteenä oli Leo Niemisen tekemä sukuselvitys… Mutta kuka on Leo Nieminen! Heitä on pilvin pimein Suomessa, ja olen vaivannut turhaan jo ainakin yhtä Leo Niemistä, joka ei ole koskaan sukututkimukseen ryhtynytkään. Niemisiä, Lahtisia ja Kauppisia on kertakaikkiaan liikaa yksi kerrallaan perattaviksi.

Kysynkin nyt neuvoja, miten edetä sukulaisteni etsimisessä. Ilmeinen vastaus on mennä jollekin sukututkimuksen kurssille. Jotain pitäisi kai voida tehdä ennen sitäkin, jos mahdollista? Erityisesti minua kiinnostavat erilaiset kirjalliset lähteet, suullisen tiedon kerääminen elossa olevilta tulee kyseeseen vasta myöhemmin.

Onko lukijoissa sukututkijoita tai sukututkimusta harrastavia, jotka voisivat hieman ohjata eteenpäin? Leo Nieminen, missä olet? Mummoni muisti vain, että häntä oli käynyt haastattelemassa “joku mukava poika Jyväskylästä”, varmaankin joskus 1990-luvun alkupuolella.

3 thoughts on “Nieminen, Lahtinen ja Kauppinen

 1. Enpä ole sukututkimusta harrastanut, joten sinänsä en voi tarjota apua. Luulisi kuitenkin ettei L.N. nyt ihan niin yleinen nimi ole, kyllä kai lopulta tärppää, jos soitat kaikki läpi? Ainakin minulle Google heittää ensimmäisenä samannimisen tyypin Jyväskylän yliopistosta, vaan tuskinpa lie siellä kymmentä vuotta notkunut…tai eihän sitä tiedä?

  Varsinaisesti innostuin kuitenkin kommentoimaan syystä, että kovin tutulta kuulosti: minunkin isoäitini oli rajan takaa, uskonnot ja nimet vaihtuneet vallankumouksen pyörteissä eestaas, etuniminä Lyyli, Lydia, Ljuba, Ludmila ja Lyyti! Samasta mummosta ei lie kuitenkaan kysymys (phuh), koska toimin itse pesänhoitajana muutama vuosi sitten :) Jonkin verran soittelin ympäriinsä, kun mummulta jäi iso laatikollinen niin outoja valokuvia ex-miehensä (ei sukua minulle) perheen sukulaisista, kuvilla ei ollut minun sukulaisilleni mitään merkitystä enkä halunnut niitä poiskaan heittää. Niinpä lopulta ex-miehen jälkeläiset x.polvessa saivat kuvalaaatikon minulta, mahtoi tuntua randomilta heistä.

  Kerrohan myöhemmin, saitko Leon jäljitettyä.

 2. Toivottavasti etsimäsi sukulaiset osasivat arvostaa valokuviaan! Meillä on täällä selvitettävänä toinenkin mysteeri sukujuurien lisäksi. Vanhin isoäitini hallussa ollut valokuva-albumi on kadonnut kuin maan nielemänä, ja se on tapahtunut joskus tänä keväänä… Onko hän kätkenyt sen johonkin nyyttiin, hukannut tai antanut jollekulle? Ehkä emme saa koskaan tietää… Osan valokuvista löysimme isoäidin papiljottipussista, jonne hän oli irrotellut ne kansiosta ja pannut varmaan talteen.
  Riitta

 3. hei riitta,
  huomasin tämän jutun vasta nyt kun osuin linkkiin melko sattumalta. kävin siis mummoasi joskus haastattelemassa ja voin kertoa että leo nieminen on mummosi serkun jenny lahtisen miehen heikin sukua, olisikohan sisarenpoika. en tiedä mistä leo nyt löytyy tai lieneekö enää elossa – olisi sitten yli seitsemänkymmenen. tiedän leon asuneen tampereella tai sillä suunnalla aikoinaan … toivottavasti tästä on apua, jos vielä puuhaat sukututkimuksen kimpussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *