Blogilista

Kuten aktiivisimmat lukijat ovatkin jo huomanneet, olen lisännyt Pinseriin weblog-seurannan. Listan tekeminen sai alkunsa siitä, kun huomasin suomalaisten blogien listan kasvavan niin pitkäksi että niiden kaikkien tarkistaminen alkoi viedä paljon aikaa. Päätin helpottaa seuraamista tekemällä systeemin, joka näyttää mitkä blogit sisältävät uutta luettavaa.

Lista löytyy etusivun oikean laidan navigointipalkista, kohdasta “Blogeja ja päiväkirjoja”. Ohjelma käy säännöllisin väliajoin lataamassa listatut blogit ja tutkii, onko niihin tehty muutoksia. Jos blogia on päivitetty edellisen käynnin jälkeen, se nostetaan listan kärkeen.

Tätä kirjoitettaessa ohjelma kaipaa vielä pientä säätöä. Jotkut blogit nousevat säännöllisesti listan kärkeen vaikka niihin ei kirjoitettaisikaan uusia juttuja. Tämä johtuu ohjelman toimintalogiikasta: se vertailee kahden ladatun sivun pituutta. Jos blogin sivulla on muuttuvia elementtejä (kommenttilaskureita, viittauslistoja jne), ne lasketaan myös muutoksiksi.

Seurantaohjelma yrittää lievittää tilannetta sallimalla pienen toleranssin. Sivun pituus saa muuttua n. 10 merkkiä suuntaan tai toiseen, eikä se vielä aiheuta muutosrekisteröintiä. Uudet kirjoitukset ovat yleensä pidempiä kuin tämä määrä.

Seuraaminen helpottuu huomattavasti jos blogi tarjoaa seurattavaksi tiedoston, joka sisältää pelkästään jutut eikä ympäröivää navigointia. Tällaisiksi kelpaavat esimerkiksi XML- tai RDF-tiedostot tai vaikkapa Bloggerin tekemä blogger.html -tiedosto.

Hätävarana listausohjelma osaa myös ottaa huomioon vain tiettyjen tekstipätkien välissä olevan sisällön. Tällä tavalla blogin pitäjä voi ympäröidä sisältönsä vaikkapa HTML-kommenteilla, jolloin Pinseri seuraa vain tätä sisältöä.

Jos oma blogisi tukee jotain näistä tavoista, lähettele sähköpostia osoitteeseen samik@pinseri.com ja päivitän luetteloani. Samaan osoitteeseen voit myös ilmoittaa, jos et halua Pinserin käyvän sivuillasi muutaman tunnin välein (ei kai kukaan tällaista halua?).

Ohjelman lähdekoodi tulee imuroitavaksi myöhemmin, kunhan olen saanut sitä vähän siivottua. Samalla voisin julkaista lähdekoodin viittauslistoja tekevän ohjelman kakkosversiosta. Ensimmäinen versiohan julkistettiin toukokuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *