Blogilista

Kuten aktiivisimmat lukijat ovatkin jo huomanneet, olen lisnnyt Pinseriin weblog-seurannan. Listan tekeminen sai alkunsa siit, kun huomasin suomalaisten blogien listan kasvavan niin pitkksi ett niiden kaikkien tarkistaminen alkoi vied paljon aikaa. Ptin helpottaa seuraamista tekemll systeemin, joka nytt mitk blogit sisltvt uutta luettavaa.

Lista lytyy etusivun oikean laidan navigointipalkista, kohdasta “Blogeja ja pivkirjoja”. Ohjelma ky snnllisin vliajoin lataamassa listatut blogit ja tutkii, onko niihin tehty muutoksia. Jos blogia on pivitetty edellisen kynnin jlkeen, se nostetaan listan krkeen.

Tt kirjoitettaessa ohjelma kaipaa viel pient st. Jotkut blogit nousevat snnllisesti listan krkeen vaikka niihin ei kirjoitettaisikaan uusia juttuja. Tm johtuu ohjelman toimintalogiikasta: se vertailee kahden ladatun sivun pituutta. Jos blogin sivulla on muuttuvia elementtej (kommenttilaskureita, viittauslistoja jne), ne lasketaan mys muutoksiksi.

Seurantaohjelma yritt lievitt tilannetta sallimalla pienen toleranssin. Sivun pituus saa muuttua n. 10 merkki suuntaan tai toiseen, eik se viel aiheuta muutosrekisterinti. Uudet kirjoitukset ovat yleens pidempi kuin tm mr.

Seuraaminen helpottuu huomattavasti jos blogi tarjoaa seurattavaksi tiedoston, joka sislt pelkstn jutut eik ympriv navigointia. Tllaisiksi kelpaavat esimerkiksi XML- tai RDF-tiedostot tai vaikkapa Bloggerin tekem blogger.html -tiedosto.

Htvarana listausohjelma osaa mys ottaa huomioon vain tiettyjen tekstiptkien vliss olevan sislln. Tll tavalla blogin pitj voi ymprid sisltns vaikkapa HTML-kommenteilla, jolloin Pinseri seuraa vain tt sislt.

Jos oma blogisi tukee jotain nist tavoista, lhettele shkpostia osoitteeseen samik@pinseri.com ja pivitn luetteloani. Samaan osoitteeseen voit mys ilmoittaa, jos et halua Pinserin kyvn sivuillasi muutaman tunnin vlein (ei kai kukaan tllaista halua?).

Ohjelman lhdekoodi tulee imuroitavaksi myhemmin, kunhan olen saanut sit vhn siivottua. Samalla voisin julkaista lhdekoodin viittauslistoja tekevn ohjelman kakkosversiosta. Ensimminen versiohan julkistettiin toukokuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *