Jääkaapit

Hinku esitteli Käytöskukassa linkin jääkaappien ääntä esittelevälle saitille.

Jääkaappien ja pakastimien hurina on osa kodin äänimaisemaa. Muistan vieläkin, miten lapsuudenkodin pakastin naksahteli yön hiljaisuudessa. Tai kuinka opiskelijakämpän kaappi pörisi. Jääkaappeihin liittyy myös monenlaisia tarinoita…

Viime syksynä muutettuamme tänne nykyiseen kotiimme uudistimme keittiökalusteet ja ostimme uuden jääkaappipakastimen. Valitettavasti jaakapin kanssa tuli huti: se vinkuu. Ei mitenkään vienosti, vaan samanlaisella kimakalla äänellä kuin vanha televisio. Huoltomieskin on käynyt sitä katsomassa, mutta sen tarinan jo arvannettekin…

H: “No mikäs tässä on vikana?”
S: “Tämä kaappi vinkuu”
H: “Jääkaapeista kuuluu monenlaista ääntä. Surina ja lotina on ihan luonnollista.”
S: “Ymmärrän. Tämä yksilö kuitenkin vinkuu.”
H: “En minä kuule mitään”
S: “Minä kuulen. Koko ajan.”
H: “Joo, ei tässä mitään vikaa ole. Nykyaikaisten jääkaappien kuuluu pitää ääntä koska niissä käytetään uudenlaisia kylmäaineita.”

Tuohon oli vaikea keksiä enää mitään, joten huoltomies sai viimeisen sanan. Lähetinpä vielä sähköpostia jääkaappitehtaallekin ja kysyin että onko asia näin. Vastaus ei juuri lohduttanut. “Eri ihmiset kuulevat ääniä eri lailla.”

Pakko uskoa asiantuntijoita: vinkuna lienee vain päässäni :-) Pienen kuluttajan kostona voin kuitenkin suositella: Älä osta Helkamaa jos olet herkkäkorvainen.

Jääkaapin ja pakastimen sulatus on operaatio, joka on zeniläisyydessään verrattavissa puutarhanhoitoon. Tästä todisteena käy esimerkiksi Korhon arkipäivän heroismi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *