50 v: Lähiö

Kaikki tietävät, miltä amerikkalainen 1950-luvun lähiö näyttää. Samanlaisia taloja vieri vieressä silmänkantamattomiin. Isä ajaa töistä kotiin dollarihymyllä, lapset ja koira juoksevat vastaan ja keittiössä hymyilevä äiti kokkaa päivällistä essu päällä. Tämä lähiö on oikeasti olemassa…

Amerikkalaisen lähiöikonin nimi on Levittown, PA. Paikan rakennuttaja William Levitt antoi myös kaupungille nimensä. Kesäkuun 23 päivä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun ensimmäiset perheet muuttivat Levittowniin.

Tarkoituksena oli rakentaa lähiö, josta työväelläkin oli varaa ostaa omakotitalo. Talojen mukana tuli lisävarusteina mm. pesukone ja jätesilppuri. Lue lisää Levittownin historiasta LI Historyn sivuilta tai käy katsomassa Levittownin epävirallisia ja virallisia kotisivuja.

Suomessa ei taida olla paikkoja, joissa olisi suuria keskittymiä rintamamiestaloja?

1 thought on “50 v: Lähiö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *