Pika-asiantuntijoita, nopeasti!

Etsiessni tietoja hypertekstuaalisuudesta (tai oikeastaan cybertekstuaalisuudesta) osuin puolivahingossa entisen opiskelukaverini M.G. Soikkelin Bittein saarille lukemaan yliopiston lehtorin typanoksesta (ja palkkauksesta!) kertovaa pivkirjaa. Soikkeli on varmasti lehtoraattinsa ansainnut tuotteliaana tutkijana. Jossain vliss hn viittasi asiaan, joka on jaksanut …

ihmetytt minuakin jo pitemmn aikaa: Mit oikein tapahtui 1990-luvun alussa, kun monien tuntemieni ihmisten elm alkoi muuttua karuselliksi, jossa ei ole pt, ei hnt.

En tied, mit kirjoittaja sill tarkkaan ottaen tarkoitti. Itse olen kuitenkin jatkuvasti tietoinen yh syvenenevst eriarvoisuudesta, joka perustuu ihmisten tysin mielivaltaiseen kohteluun yhteiskunnassa. Esimerkiksi aivan skettin Turun yliopistossa tarkastetusta Pivi Naumasen vitskirjasta ky ilmi, ett naisille koulutuksesta on suoranaista haittaa tyelmss, vaikka juuri he uskovat koulutuksen arvoon eniten.

Yhtll on suuri joukko pitklle kouluttautuneita ihmisi, jotka kaikenlaisten pikku apurahojen, mraikaisten pestien, tyttmyysturvan ja liskoulutuksen avulla yrittvt sinnitell eteenpin etsien samalla jotain aidosti mielekst ja tuotteliasta tekemist hysteerisen kuluttamisen sijaan. Toisaalla ovat kuin korkit aina pinnalle pompahtavat, trendikkt kiipijt, joiden tietmys rajoittuu etupss julkisuuden taitavaan hyvksikyttn. Heidn puolivillaisia mielipiteitn media on pullollaan. Tydellisen itsekritiikittmyyden valtaan heittytynein he hrvt kaikkien alojen asiantuntijoina purjehtien tehtvst toiseen nopeammin kuin painotuote vanhenee. Yleens syntyy paljon melua tyhjst.

Oikean tietmyksen ja asiantuntemuksen arvo tippuu koko ajan kiihtyv tahtia (eik ainoastaan rahallisesti). Itse pistin 90-luvulla ylipistolliset jatko-opinnot odottamaan parempia aikoja, kun kvi selvksi, ett yliopistomaailmassa oli tarjolla lhinn kilpailua niukkuudesta ja yht suosikkiaan sumeiletta pnkittvn professorin simputusta.

Asialla ei liene suurta merkityst. Tuskin kukaan todellista tietmyst kaipaakaan. Julkisuutta hankkimalla ja hydyntmll tietyt jrjenvastaiset kriteerit tyttv voi hetkess ryhty mink tahansa alan guruksi, sill syventyvn journalismin on kovaa tahtia korvaamassa jonkinlainen nppr ja sliipattu juontajuus. Siin etsitn kiihkesti kolmeen minuuttiin mahtuvaa ajankulua, ja varsinaista asiaa trkemp on haastateltavan ulkoinen sopivuus median tarpeisiin.

Jrjenvastaiset kriteerit? Vauhdikas esiintyminen, kova ni ja ennestn tuttu nimi (isn tai oma) tekevt lhes kenest tahansa mink vain alan asiantuntijan. Viis siit, miten hn on hankkinut kompetenssinsa, mieluiten ei mistn. Se on nynny ja tyls hikareiden touhua! Uutta verta pakkiin! Nopeasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *