Viittaukset kertovat

Varmaan oletkin jo huomannut Pinserin sivun laidassa olevat viittauslinkit. Siell luetellaan sivuja joista lytyy linkki Pinserin sivuille, listattuna siin jrjestyksess kuin linkkej on klikkailtu. Viittauslinkit saattavat paljastaa kuitenkin enemmn tietoa kuin on tarkoituksena.

Koska selaimet vlittvt seuraavalle sivulle edellisen sivun osoitteet yleens sellaisinaan, mys dynaamisten sivujen parametrit seuraavat mukana. Mit tm sitten tarkoittaa kytnnss?

Otetaan esimerkki: Joku klikkaa linkki web-keskustelusivulla – Pinserin sivuille tulee linkki kyseiseen keskustelunhaaraan. Joku tulee Googlesta Pinseriin – viittaukset paljastavat mik oli hakusana. Nppr!

Mutta joskus tulee mys enemmn tietoa kuin haluttiinkaan. Huonosti suunnitellut sivut kuljettavat kyttjn identifikaatiota sivujen parametreissa. Oikein huonolla tuurilla mukana saattaa kulkea perti kyttjtunnus ja salasana. Tllaisia ammottavia aukkoja on onneksi harvassa, mutta silloin tllin niitkin nkee. Mit ikv tllaisesta saattaisi seurata?

Uusi esimerkki, tll kertaa huonosti suunniteltu web-shkposti. Matti Meiklinen tutustuu Pinseriin ensimmist kertaa, innostuu ja lhett siskolleen Maija Meikliselle shkpostia: “Ky tsekkaamassa www.pinseri.com, hieno paikka!”. Maija lukee viesti WWW-kyttliittymn kautta ja klikkaa toki linkki. Bang, Pinserin viittauslokissa on linkki joka osoittaa suoraan Maijan postilaatikkoon. Jos shkpostipalvelu kuljetti tunnusta ja salasanaa osoitteessa, kuka tahansa psee lukemaan Maijan posteja.

Nolo tapaus. Onneksi tilanne ei ole kuitenkaan nin vakava: Todennkisesti kaikki julkisessa kytss olevat WWW-shkpostipalvelut on rakennettu tm aukko mieless piten, eivtk ne tallenna kyttjtunnuksia URL-osoitteisiin. Mutta edelleen on varmasti olemassa palveluita, jotka siirtvt arkaluontoista tietoa osoitteissa.

Paikkoja, joihin tulee bongailtua viittauslinkkej ihan oikeasti ovat erilaisten WWW-sivujen kytttilastot. Yleens sivujen tilastot ovat olemassa jossain tietyss osoitteessa – ei vlttmtt mitenkn suojattuna, mutta ei myskn erityisesti julkistettuna. Tilastoissa on snnllisesti oma kohtansa palveluun tuleville viittauksille. Niss tapauksissa viittauspeli toimii kahteen suuntaan.

Otetaan taas esimerkki: Pinseriss on juttu, jossa on linkki uuteen weblogiin, nimeltn vaikkapa snautseri.fi. Joku utelias klikkaa linkki ja siirtyy Snautseriin. Tst kynnist j jlki Snautserin tilastoihin – viittaus osoitteesta www.pinseri.com/archives/jutunnumero. Myhemmin illalla Snautserin yllpitj selailee tilastojaan ja huomaa uuden viittauksen.

Viittaus kertoo yllpitjlle ett Pinseriss on ollut juttu, jossa on mainittu hnen webloginsa. Uteliaisuus valtaa hiirikden, yllpitj klikkaa tilastosivuillaan olevaa viittauslinkki ja siirtyy Pinserin artikkeliin. Bang, samalla hetkell Pinseri rekisteri viittauksen Snautserin tilastosivuilta ja linkki Snautserin tilastoihin tulee kaiken kansan nhtvksi juttusivun reunaan.

Jos Snautserin yllpitj ei ole mitenkn erityisesti halunnut levitell bloginsa tilastoja, hnt nolottaa tll hetkell mahdottomasti.

Miten sitten vltetn tllaisia vahinkoja? Ensimmisen kannattaa toki katsella kriittisesti selaimen osoiterivill nkyv osoitetta. Jos siin nkyy kyttjtunnus tai perti salasanasi kyseiseen palveluun, kannattaa varoa linkkien klikkailua. Jos taas selailet tilastojasi, muista ett jokainen klikkaus rekisteridn…

Olen miettinyt, pitisik muiden sivujen omistajien yksityisyytt kunnioittaa suodattamalla viittauslinkeist pois kaikki parametrit. Tm valitettavasti rikkoisi paluulinkit aiemmin mainitsemiini hydyllisiin palveluihin, esim. hakukoneisiin, keskusteluihin jne.

Viittauslinkeist voisi suodattaa pois kaikki sellaiset linkit, joissa on teksti “tilasto”, “stats” tai “password”. Tm heittisi pois joitain oikeitakin linkkej, mutta vahingoilta ainakin vltyttisiin.

Toisaalta, viitelinkkibongailu on hauska harrastus ja herkulliset lydt piristvt piv… Mit mielt muut ovat?

PS.
Jos olisin ilke, sijoittaisin tmn jutun loppuun linkkilistan tuntemiini suomalaisblogeihin (sama joka on Pinserin etusivulla) ja klikkaisin jokaista kerran pari. Sen jlkeen jisin seuraamaan kuinka monta viittausta bloggaajien tilastosivuille saisin aikaiseksi tmn sivun paluulinkkeihin…

One thought on “Viittaukset kertovat

  1. Ennen kun kirjoitin viitelinkkienkerysskriptin en mitenkn erikoisesti seurannut Suodattimen kvijtilastoja. Se, miten paljon hyvi linkkej viittauksista lytyy, tuli tysin ylltyksen minulle. Nyt on vaikea kuvitella aikaa ennen niit.

    Pelkk viitelinkkien poimiminen ja julkiseksi laittaminen ei loppujen lopuksi ole kauhean mielenkiintoista. Toisaalta jrkevll filtterinnill (staatisten linkkilistojen kautta tulleet pitisi ensimmiseksi jtt huomioimatta) ja aikaperspektiivi hydyntmll niist saa paljon mielekkmpi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *